Воїн проти Туза. Вілсон та Трамп видали яскравий фінал турніру в Китаї

Кайрен Вілсон після тріумфу на ЧС додав до своєї колекції новий трофей

Англійський снукерист Кайрен Вілсон, чинний чемпіон світу, здобув перемогу у фіналі з рахунком 10:8 над Джаддом Трампом і виграв турнір 2024 Grand Prix у китайському місті Сіань.

Повний віри у себе після своєї тріумфальної перемоги у Крусіблі у травні, Вілсон у суботу обіграв знаменитого Ронні О'Саллівана з рахунком 6:4 у півфіналі. А у фіналі Кайрен здобув нелегку перемогу над першим номером світового рейтингу Трампом, здобувши трофей і головний приз у розмірі 177 тисяч стерлінгів.

У напруженому фіналі ніхто не мав переваги більше, ніж в один фрейм. 32-річний Вілсон на прізвисько Воїн, програючи 7:8, взяв останні три фрейми.

Сім рейтингових титулів Вілсона за кар'єру ставлять його вище за Кена Доерті, Стюарта Бінгема, Стівена Магуайра та Алі Картера у списку найкращих за всі часи. Це його друга рейтингова перемога у Китаї, свій перший титул він виборов на турнірі Shanghai Masters у 2015 році.

Не кожен чемпіон світу вдало грає під пильною увагою та додатковими очікуваннями. Чемпіон світу 2023 року Люка Бресель мав проблеми більшу частину минулого сезону. Але Вілсон прийняв цей виклик і вирушить на майбутній Saudi Arabia Snooker Masters із захмарною впевненістю.

Трамп втратив шанс взяти 29-й рейтинговий титул, який поставив би його вище за Стіва Девіса на 4-те місце в списку всіх часів. Вигравши минулого місяця Shanghai Masters, він був близьким до ідеального початку сезону, але результат фіналу перериває його серію з 10 матчів без поразок. 35-річний снукерист втішається тим, що змінив Марка Аллена на вершині світового рейтингу і заробив £76 тисяч.

Програючи 4:5 після першої сесії, Трамп увечері взяв три з перших чотирьох фреймів з найкращими брейками 53 та 66. Джадд вийшов уперед 7:6. Вілсон зрівняв рахунок, але сенчурі-брейк в 104 очки від Трампа знову вивела його вперед (8:7). Серія 54 допомогла Вілсон зробити рахунок рівним 8:8.

Трамп, здавалося, був готовий взяти 17-й фрейм, маючи перевагу 49:1, але звичайний позиційний перехід із чорного на останній червоний пройшов невдало. Пізніше він програв тактичний обмін на жовтій кулі, надавши Вілсон шанс вийти вперед.

Ранній підхід Вілсона у 18-му фреймі приніс йому лише 22 очки, але слабкий захист Трампа знову дозволив Кайрену опинитися біля столу, і він додав 89 очок, забезпечивши собі перемогу (10:8).

Кайрен Вілсон розповів: «Я намагався залишатися максимально стійким. Ніхто з нас не показав себе з кращого боку, але було чудово бути частиною фіналу перед переповненою залою. Програвши 0:6 Чжоу Юелуну в Шанхаї, я такий радий, що приїхав сюди і показав, чому я чемпіон світу. Я просто продовжував атакувати та брати фрейм за фреймом.

Я знаю, що мені потрібно кинути виклик і завойовувати більше трофеїв, тому що Джадд набагато випереджає мене за рейтинговими титулами. Коли у мене з'являється шанс перемогти його у фіналі, я маю зробити це.

Після чемпіонату світу я намагався досягти цієї вершини. Цього тижня мені потрібний був жилет побільше, бо надто багато святкував улітку. Я трохи зійшов із рейок, бо шукав не ту вершину. Тепер я більше зосереджений на великих турнірах, адже так багато всього пропонується.

Я мріяв стати чемпіоном світу із шести років. Я досяг вершини, але я досі молодий, і я маю що показати. Зараз я прямую до Дубаю на відпочинок із сім'єю. Перед тим, як приїхати сюди, я сказав своїм дітям, що цього тижня вони пишатимуться мною.

Джадд Трамп зазначив: «Я припустився занадто багатьох помилок. У мене був шанс за рахунку 8:8. Я не дуже добре грав упродовж усього турніру. Радий був боротися сьогодні, але я програв усі фрейми, де гра йшла на рівних».

2024 Grand Prix

Сіань (Китай), 19-25 серпня

1/2 фіналу. 24 серпня

Фінал, 25 серпня

Відеофрагменти матчу

Микола Степанов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Інші види | 25 серпня 2024, 06:48 0

Головні новини за 24 серпня на Sport.ua