ПРОЦЮК: «У нас складні суперники на чемпіонаті Європи з баскетболу 3x3»

Головний тренер жіночої збірної розповів про ситуацію у команді

22 серпня жіноча збірна України розпочне свої виступи на чемпіонаті Європи з баскетболу 3х3 у австрійському Відні.

У складі української команди зіграють Кристина Філевич, Анжеліка Ляшко, Міріам Уро-Ніле та Тетяна Юркевічус.

про вибір складу, а також про вихід збірної U-23 на чемпіонат світу розповів головний тренер жіночої збірної 3х3 Юрій Процюк:

«На чемпіонат Європи в порівнянні зі складом, який грав у відборі і виборював путівку на континентальну першість у нас одна зміна - у Відні не зіграє Оксана Моллова за сімейними обставинами.

На заміну їй до збірної запросили Тетяну Юркевічус - гравця з великим досвідом гри 3х3, яка грала в минулому році на чемпіонаті Європи і в минулі роки грала в фіналах чемпіонату світу та Європи серед студенських команд. Хоча цього року вона не грала за національну збірну України 3х3, але в Тані є досвід виступів в змаганнях найвищого рівня з баскетболу 3х3 , а її уміння боротись за підбір мʼяча заслуговує на повагу.

Ще багато чого позитивного можна сказати про Таню, та й з мотивацією грати за Україну в цей важкий для країни час все гаразд, Хочу подякувати ФБУ за роботу з клубами і самим клубам дівчат, що вони відпустили їх на чемпіонат Європи.

У нас складні суперники в групі - Франція і Італія, плюс перспектива виходу на Іспанію в плей-офф. Це все топ-збірні Європи, але все залежитеме від нас самих, від концентрації, дисципліни, від уміння використати свої сильні сторони в грі, тому що в досвіді ми точно не поступаємось нашим суперникам. Вважаю, чим важче суперник, тим більше повинно бути мотивації здобути перемогу в цих іграх і тим цінніші ці перемоги.

Франція з олімпійського складу зробила три зміни, але ця збірна має чотири склади і важко сказати, який з них оптимальних, а який умовно другий-третій. З тим олімпійським складом ми багато грали, десь вже добре вивчили їх. Але на Олімпіаді вони зайняли останнє місце, тому зміни логічні. Все одно я вважаю Францію головним фаворитом чемпіонату Європи. Думаю, вони будуть вдвічі більш мотивовані після Олімпійських ігор. Гра з ними для нас буде дуже важливою. Але я вірю в наших дівчат, в їх не поступлений характер і знаю що вони докладуть максимум зусиль, щоб гідно представити нашу країну у фіналі чемпіонату Європи.

Готовність команди? Все залежатиме від налаштування команди на конкретну гру. В баскетболі 3х3 не можна розслаблятись, треба на кожну гру виходити з максимальною концентрацією. Досвіду у дівчат достатньо, вони готові, знають велику кількість сетів і транзицій, командних взаємодій, багато уваги приділено командній роботі в захисті, а також дівчата розуміють, що грають за Україну. В цей важкий час особливо баскетболісток не треба мотивувати.

Вихід на чемпіонат світу U-23? Перед стартом Ліги націй 3х3 я говорив, що ми ставимо перед собою задачу виходу на чемпіонат світу U-23 і це проміжне завдання ми виконали. Це лише перший крок і попереду важка робота підготовки до світової першості. Під час підготовки окрім зборів ми запланували участь молодіжної збірної на етапі Жіночої серії у Дебрецені на цих вихідних. Для них це хороша мотивація.

При цьому варто зазначити, що ми граємо на рік молодшими дівчатами, які ще й наступному році зможуть грати за збірну U-23. У цих баскетболісток великий потенціал. Вони отримають досвід гри з дорослими в Жіночій серії, на чемпіонаті світу і в наступному сезоні цей потенціал треба буде реалізовувати. Звичайно, на чемпіонат світу ми теж не поїдемо просто так, будемо грати на перемоги. Налаштування і запал дівчат дозволяє розраховувати на хороший результат.

Склад на ЧС U-23? На жаль є кадрові проблеми - капітан молодіжної збірної U-23 Вероніка Космач отримала травму і на днях перенесла операцію. Але Вероніка залишається в команді, її досвід в баскетболі 3х3, який вона передає партнеркам по молодіжній збірній України, дуже важливий перед найголовнішими стартами сезону, якими є участь у фіналі чемпіонату світу. На цей час Вероніка в тренерському складі готує дівчат до етапу Жіночої серії в Дебрецені. Це підтверджує, що у нас хороший мікроклімат в команді і це важливо для дівчат, які довіряють Вероніці.

Зі складом ми ще не визначились. У нас окрім дівчат, які поїдуть в Дебрецен, є молоді Ірина Бугайова, Євгенія Безкоровайна, розраховуємо на Ксенію Панькіну і Дар'ю Дубнюк, яка відновилась після травми і вже почала готуватись в клубі до нового сезону. У Дубнюк є велике бажання зіграти на чемпіонаті світу і зараз ФБУ веде спілкування з її клубом, щоб її відпустили на наш останній збір і на світову першість. Я, як тренер, хотів би бачити її, адже вона має великий досвід в баскетболі 3х3 і вона б підсилила команду.

Взагалі варто відзначити, що у нас в баскетболі 3х3 вибудувана єдина структура підготовки всіх збірних, вироблена програма розвитку, тому у разі таких ситуацій, як зараз з травмами лідерів, у нас є молодші дівчата, які можуть їх замінити, знаючи всі наші транзиції, сети.

Тут я хотів би відзначити всю нашу команду - моїх помічників Дмитра Неволіна і Валерія Жартуна, Ольгу Алексейчик, яка працює зі збірною U-18, скаутінгом займаються Денис Спиридонов і Валерій Журжій, тренера з фізичної підготовки Андрія Протаса, за медичний напрям відповідають Наталія Космач і Іван Котляр. У нас сформувався хороший тренерський штаб, який разом працює задля спільної мети розвитку жіночого баскетболу 3х3 в Україні.

Вироблена правильна стратегія, яка вже працює. Другий рік поспіль ми зіграємо на чемпіонаті Європи дорослою збірною, а також в найближчі тижні Україна буде представлена на чемпіонатах світу для збірних U-18 і U-23. Плюс ми зараз боремось за потрапляння на чемпіонат світу серед дорослих на наступний рік, куди вийдуть топ-10 європейських збірних по рейтингу. Ми на 9-му місці, й поруч Австрія, але далі маємо запас над іншими збірними».

Микола Степанов Джерело: Федерація баскетболу України (ФБУ)
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баскетбол | 16 серпня 2024, 09:05 0

Старт кампанії буде дано 22 жовтня