Порушення трансферної політики. Чому Ман Сіті готовий повернути екс-зірку

Ілкай Гюндоган найближчим часом, очевидно, змінить теплу Іспанію на дощову Англію

Літнє трансферне вікно в Європі поступово наближається до моменту свого закриття. Це означає, що найближчими днями на нас чекає "спринтерський забіг", впродовж якого багато клубів намагатимуться закрити усі необхідні для них угоди, які не вдалося здійснити раніше, або до яких було прийнято рішення звернутися після численних невдалих спроб за першочерговими кадровими напрямками роботи.

Одним із найбільш сенсаційних переходів останніх днів роботи літнього трансферного вікна у топ-5 європейських чемпіонатів є потенційне повернення 33-річного німецького півзахисника Ілкая Гюндогана в Манчестер Сіті. Цей досвідчений футболіст залишив стан «містян» лишень влітку минулого року, підписавши трудову угоду із Барселоною на правах вільного агента, яку було пролонговано в травні цього року.

Навіть після досить неоднозначного першого сезону німця на Камп Ноу очікувалося, що він все ж таки залишиться у команді ще як мінімум на рік, але на початку поточного тижня з'ясувалося, що президент Барселони Жоан Лапорта має з цього приводу іншу думку. Найвище керівництво "блаугранас" наразі готове розлучитися з Гюндоганом, аби створити певний фінансовий запас для реєстрації нових гравців.

Нещодавно Барселона за 55 мільйонів євро підписала 26-річного атакувального півзахисника Лейпцига Дані Ольмо, втім поки каталонський клуб не має фінансових можливостей, щоб зареєструвати свого новобранця на сезон. З цієї причини у таборі "блаугранас" й почали розмірковувати над варіантами вирішення питання. Однією з опцій є продаж вінгера Феррана Торреса, котрого зараз агенти та наближені до Барселони персони намагаються активно рекламувати на Туманному Альбіоні, сподіваючись виручити від трансферу кругленьку суму.

Другим очевидним варіантом виходу із ситуації є завершення співпраці з Гюндоганом. Вважається, що 33-річний хавбек може отримати вигідну пропозицію із Саудівської Аравії чи Англії, що дозволить йому без роздумів розпрощатися з Барселоною.

Цікаво, що явним фаворитом у пресі на підписання Гюндогана називається чинний чемпіон Англії Манчестер Сіті. Для "містян" підписання вікового німця означатиме одне - тотальне порушення принципів існуючої клубної трансферної політики, яка ґрунтується на ретельному плануванні у питаннях підписання нових гравців. Крім того, новачків-ветеранів, як правило, на Етіхаді також не особливо шанують, і це ще один фактор, який робить потенційне підписання Гюндогана більш ніж дивним.

Втім, якщо трохи детальніше розібратися у ситуації, стає зрозумілим, чому в Манчестер Сіті готові відступитися від колишніх принципів роботи на трансферному ринку. По-перше, Гюндоган - це не просто класний та досвідчений футболіст, здатний забезпечити результат тут і зараз, але ще й гравець, який чудово знайомий зі стилістикою та вимогами, що притаманні першій команді Манчестер Сіті. По-друге, дуже високу думку про таланти Ілкая має головний тренер "містян" Жузеп Гвардіола, чий авторитет на Етіхаді абсолютно незаперечний та не підлягає сумнівам. Зрештою, по-третє, Гюндоган надзвичайно популярний як серед уболівальників, так і серед нинішніх футболістів Манчестер Сіті. Німець раніше мав гарний зв'язок із роздягальнею «містян», і у випадку повернення, швидше за все, зуміє дуже швидко відновити свій статус у командній ієрархії, що позитивно позначиться на амбітних планах Гвардіоли та клубного керівництва.

Getty Images. Илкай Гюндоган

Цікаво тільки, як швидко Гюндогану та Манчестер Сіті вдасться домовитись за умовами особистого контракту. Раніше німець тричі відмовлявся підписувати новий договір з «містянами», після чого, власне, й ухвалив рішення про переїзд до Барселони, яка гарантувала хавбеку оклад у 18,75 мільйонів євро на рік, зробивши того третім найбільш високооплачуваним футболістом першої команди. У нинішньому складі Сіті більше, ніж Гюндоган в Іспанії, отримують лишень два виконавці - Кевін Де Брюйне та Ерлінг Холанд, й поки є сумніви, що для «містян» буде правильним рішенням пропонувати Ілкаю оклад вищий, аніж у когось із цієї двійки, та й деякі інші гравці (наприклад, Бернарду Сілва чи Родрі) можуть висловити певне невдоволення, якщо ветеран отримає більший контракт, аніж в них...

Ситуацією, згідно чуток, буде готовий скористатися також Аль-Наср. Саудівський клуб, за який виступає Кріштіану Роналду, може легко задовольнити фінансові запити Гюндогана за особистим контрактом, проте для німця, як повідомляється, шанс повернутися у Сіті та зіграти під керівництвом Гвардіоли в Лізі чемпіонів, яка в сезоні-2024/25 вперше пройде за оновленим формату «швейцарської системи», виглядає надзвичайно важливим, аби ставити гроші вище за спортивні амбіції.

Британські журналісти також повідомляють, що в Манчестер Сіті не були готові до того, що події складатимуться саме таким чином. «Містяни» до закриття трансферного вікна не планували будь-яких значущих кадрових угод, але зараз готові включитися у роботу й спробувати зробити все, щоб допомогти Гвардіолі зробити команду ще більш готовою до насиченого графіку майбутніх матчів. Зрештою, Родрі не виглядає двожильним, та й після відходу Хуліана Альвареса в Атлетіко цілком можливо, що досвід Гюндогана та його вміння допомагати в організації атак команди будуть дуже корисною опцією для «містян».

Залишається лише дочекатися, чим завершиться уся ця спонтанна кадрова історія...

Текст: meta.ua/sport

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 22 серпня 2024, 07:10 19

Перше місце у рейтингу зайняв легендарний Пеле