Ігри Світоліної та Костюк із топами, титул Сіннера, велика перемога Монфіса

Sport.ua підбиває підсумки ще одного тенісного тижня

Завершився ще один тенісний тиждень серпня, під час якого чоловіки та жінки виступали на престижному турнірі ATP/WTA 1000 у Цинциннаті. На одному з найшвидших хардових кортів у турі в українських тенісисток були певні успіхи, але не у всіх.

WTA 1000 Цинциннаті

Фінал
Аріна Соболенко [3] - Джессіка Пегула [6] - 6:3, 7:5

До основної сітки змагань у Цинциннаті за рейтингом пробилися чотири українки, Леся Цуренко змушена була розпочинати у кваліфікації. Уже в першому раунді відбору Леся боротьбу і завершила, її впевнено обіграла іспанка Джессіка Бузас Манейро.

Турнірний шлях Лесі Цуренко
❌ 1/2 фіналу кваліфікації - Джессіка Бузас Манейро (Іспанія) [14] (2:6, 2:6)

Після хвороби на корт повернулася Ангеліна Калініна, їй випала іменита суперниця - експерша ракетка світу Каролін Возняцкі. Калініна вже мала переможний досвід у протистояннях із представницею Данії на американській землі, але цього разу Возняцкі взяла реванш за поразки в Маямі та Чарльстоні. Далі Каролін розвинути успіх не вдалося, вона програла в другому колі Анастасії Павлюченковій.

Турнірний шлях Ангеліни Калініної
❌ 1/32 фіналу - Каролін Возняцкі [WC] (2:6, 4:6)

На відміну від Калініної, Даяні Ястремській жереб видав суперницю, у якої українка ще не вигравала. У першому раунді Даяна змагалася з однією з найкращих тенісисток минулого сезону Кароліною Муховою, яка потихеньку повертається після тривалої перерви, пов'язаної з операцією на зап'ясті. Шанс уперше обіграти чешку був хороший, у стартовому сеті боротьба йшла на рівних, і доля партії вирішувалася на тай-брейку. Ястремська повела 6:1 і здавалося, що вже ніщо не зуміє перешкодити їй виграти цей сет. Але вийшло навпаки, і Даяна віддала 7 очок поспіль. Логічного пояснення цьому немає, потрібно прийняти це як факт. Далі, звісно, особливої боротьби не вийшло, Мухова виграла четверту очну зустріч у Ястремської та навіть зачепила перший сет у наступному раунді з Джессікою Пегулою, яка приїхала після успішного захисту титулу в Торонто.

Турнірний шлях Даяни Ястремської
❌ 1/32 фіналу - Кароліна Мухова (6:7, 2:6)

Еліна Світоліна спочатку чекала на суперницю з кваліфікації, нею стала Ван Яфань. Українка в першій партії не зуміла підібрати ключі до другої подачі китаянки, через що створювати тиск на прийомі майже не виходило. Після програшу першої партії малюнок гри мало чим змінився, але українка грала стабільніше, що поступово почало приносити плоди. У третьому сеті Еліна зробила швидкий брейк, що й визначило результат.

Цікава ситуація виникла в другому колі. Спочатку Світоліна мала б зіграти з переможницею пари Аманда Анісімова - Вікторія Азаренко, але обидві знялися. Американка до цього дійшла до фіналу в Торонто, тому її відмова від виступів взагалі не здивувала. Азаренко також грала в Канаді, де отримала травму. У підсумку в першому раунді замість них зіграли два лакі-лузерки: уже знайома нам Бузас Манейро після поразки у фіналі відбору від Магдалени Френх здолала в основі Лучію Бронцетті. Для Світоліної гра з іспанкою видалася простішою, ніж із китаянкою, хоча наприкінці першого сету були неприємні моменти.

У третьому раунді такої халяви вже не було, довелося змагатися з однією з головних фавориток, Аріною Соболенко. Цього року Еліна вже грала проти цієї суперниці. На в'язкому ґрунті Риму та на тлі травми спини Соболенко українка мала гарний вигляд і була близькою до перемоги. Тут же шансів було значно менше. Проте, наприкінці першої партії Еліні вдалося зробити рахунок 5:5, але це був її останній успіх у цій зустрічі. Соболенко зараз просто сильніша, і не тільки за Еліну. Що вона і довела в наступних матчах.

Турнірний шлях Еліни Світоліної
✅ 1/32 фіналу - Ван Яфань [Q] (5:7, 6:3, 6:2)
✅ 1/16 фіналу - Джессіка Бузас Манейро [LL] (6:4, 6:1)
❌ 1/8 фіналу - Аріна Соболенко [2] (5:7, 2:6)

Марта Костюк після Торонто випала з топ-20, їй потрібно було набирати очки. У стартовому раунді на Марту чекала зустріч з Елізе Мертенс, з якою не буває простих матчів. Костюк зіграла трисетовий поєдинок за своїм улюбленим сценарієм із програшем другої партії, хоча в другому раунді проти Лулу Сан цього удалося уникнути. До речі, з новозеландкою українка зіграла два матчі за останні три тижні, вигравши обидва.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Завдяки цим перемогам Марта вперше вийшла до третього раунду в Цинциннаті. Пройти далі було проблематично, потрібно було обігрувати першу ракетку світу Ігу Свьонтек. Схоже на те, що Костюк програла цю зустріч ще до її початку. Інакше як можна пояснити її бажання лупити по кожному м'ячу, який прилітав на її сторону корту. Раніше подібні програші траплялися в Костюк абсолютно з усіма представницями першої десятки, згодом це залишилося тільки проти тріо Свьонтек/Рибакіна/Соболенко. Поки що наберемося терпінням, з часом і в цих протистояннях у неї будуть шанси.

Турнірний шлях Марти Костюк [15]
✅ 1/32 фіналу - Елізе Мертенс (6:4, 2:6, 6:4)
✅ 1/16 фіналу - Лулу Сан (6:3, 7:5)
❌ 1/8 фіналу - Іга Свьонтек [1] (2:6, 2:6)

Що стосується інших тенісисток, то особливо потрібно виділити Джессіку Пегулу, Лейлу Фернандес і Паулу Бадосу. Незрозуміло, де американка знайшла в собі сили відіграти 10 матчів поспіль на такому рівні, але це явно одних із найкращих відрізків у її кар'єрі. Якщо раптом ви не в курсі, то Джессіка - умовний Рубльов жіночого туру з 6 з 6 програними чвертьфіналами на турнірах Grand Slam. Цього року в Нью-Йорку Джессіка явно буде серед фавориток на титул.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джессіка Пегула

Фернандес після фіналу US Open 2021 прогнозовано не показувала таких космічних результатів, але грала набагато успішніше за чемпіонку Емму Радукану. Особливо добре виходило виступати у складі збірної Канади, з якою торік було виграно Кубок Біллі Джин Кінг. На турнірі в Цинциннаті у Лейли вперше за три роки вийшло обіграти супертопа - Єлену Рибакіну, а потім і Діану Шнайдер, яка набрала хід. Зупинила канадку на тай-брейку третього сету тільки Пегула. Також Джессіка не пустила до фіналу Бадосу, але ексдруга ракетка світу все одно повертається до топ-30.

Що стосується парного розряду, то сестри Кіченок, як і в Торонто, знову виступили не дуже вдало. Надія і Тімеа Бабош з Угорщини вже на старті програли «нейтралам», а Людмила і Альона Остапенко з Латвії в другому раунді поступилися дуету Тереза Міхалікова / Олівія Ніколлс, який обігрували на Вімблдоні.

ATP 1000 Цинциннаті

Фінал
Яннік Сіннер [1] - Френсіс Тіафо - 7:6(4), 6:2

Цього року не зміг виступити на Мастерсі у Цинциннаті чинний чемпіон Новак Джокович. Серб досяг, мабуть, головної мети у сезоні, вигравши золоту медаль на Олімпійських іграх у Парижі. Знайти мотивацію грати перед US Open у такій ситуації йому було проблематично.

Торішній фіналіст Карлос Алькарас виступив у Цинциннаті вкрай невдало. Уже в першому матчі він програв 37-річному Гаелю Монфісу в дводенному протистоянні. Іспанець хоч і виграв два останні мейджори, але на Мастерсах у нього не все гладко. Після фіналу Цинциннаті-2023 Карлітос взяв титул в Індіан-Веллсі, і більше на жодному з турнірів такої категорії не виходив навіть у півфінал. У цьому й відповідь, чому він перебуває на третій позиції у світовому рейтингу.

Що стосується Монфіса, то він не зумів розвинути стартовий успіх. Після перемоги над Алєксєєм Попиріним, який взяв Мастерс у Торонто, а також вищезгаданою перемогою над Алькарасом, чоловік Еліни Світоліної не зміг зупинити ще й Хольгера Руне з Данії.

У підсумку майже ніщо не завадило Янніку Сіннеру виграти ще один великий титул на харді в цьому сезоні, але рубка в півфіналі зі Звєрєвим вийшла потужною (7:6, 5:7, 7:6). До речі, Сіннер став першим італійцем, який переміг в одиночному розряді в Цинциннаті з моменту його відкриття 1899 року, а також першим італійцем у Відкритій ері, який завоював п'ять титулів ATP протягом календарного року. Френсіс Тіафо зіграв у найбільшому фіналі в кар'єрі та повернувся в топ-20 світового рейтингу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер

Також турнір у Цинциннаті запам'ятався грандіозним скандалом у поєдинку 1/8 фіналу між Феліксом Оже-Альяссімом і Джеком Дрейпером. На матчболі британець прийняв м'яч прямо в точці падіння після вкороченого від суперника. Суддя оголосив, що британець виграв матч, але Оже-Альяссім бачив, що м'яч спершу торкнувся ракетки британця, потім ударився об корт на боці Дрейпера і тільки потім перелетів сітку. Суддя оголосив про перемогу Джека, але на корті виникла тривала словесна перепалка. Дрейпер пропонував подивитися повтор, на корт виходив супервайзер, але результат залишився без змін. У мережі суддю Грега Аленсфорта і Дрейпера розкритикували практично всі. Після цього моменту ми точно стали на крок ближче до введення відеоповторів у тенісі.

Як невеликий бонус, можна відзначити черговий зрив з котушок «нейтрального» тенісиста Даніїла Медведєва. У поєдинку 2-го раунду проти чеха Їржі Легечки він жорстко вилаяв свого тренера Жиля Сервару, який сидів на трибунах. Суддя на вишці Орелі Торт винесла Медведєву попередження за лайку, а матч Даніїл у підсумку програв. Обережно, відео містить багато ненормативної лексики.

Челенджери та турніри ITF

Анастасія Соболєва вдало виступила на хардовому турнірі WTA 125 у Барранкільї (Колумбія). Українка вперше дійшла до півфінальної стадії на такому рівні, де поступилася майбутній переможниці Наді Подоросці. Вихід до півфіналу приніс українці 49 очок і дебют у топ-200 світового рейтингу. Цього тижня Анастасія вперше зіграє у кваліфікації Відкритого чемпіонату США.

Юлія Стародубцева виступила на хардовому турнірі ITF W100 у Кері (США). У 2-му раунді українка поступилася Аріанне Хартоно з Нідерландів, яка програла в наступному матчі.

Вадим Урсу боровся за вихід до 1/4 фіналу на челенджері в польському місті Гродзиск-Мазовецький, але не зміг дограти поєдинок, взявши лише один із 12 геймів. Цікаво, що з нового тижня у Вадима буде всього на 2 рейтингових очки менше, ніж у першої ракетки України Іллі Марченка. Найближчим часом Урсу може стати лідером українського чоловічого тенісу, хоча чимало вболівальників навіть не впізнають його візуально.

Минулого тижня українці зіграли в чотирьох фіналах на рівні ITF, але всі програли:

Інші новини

У понеділок стало відомо, що 30-річна бельгійка Алісон ван Ейтванк завершила професійну кар'єру. У 2023 році ван Ейтванк вибула з гри на вісім місяців через травму спини. Після повернення вдалося навіть виграти трав'яний 100-тисячник ITF, але Алісон зрозуміла, що далі не може віддавати себе тенісу так, як робила це раніше.

Чжан Шуай знову програла, це була вже 22-га поразка китаянки поспіль. Тепер вона встановила абсолютний антирекорд поразок в історії тенісу. Вінсент Спейді в ATP-Турі з жовтня 1999-го по червень 2000-го програв 21 матч поспіль.

Володимир Клепач Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 20 серпня 2024, 10:52 1

У 2023-му організатори виділять на призові на 15.3% більше, ніж минулого року