Зоран ГАЇЧ: «Українці повинні закріпитися в Лізі націй»

Легендарний тренер – про чоловічу збірну України

Легендарний волейбольний тренер, а нині міністр спорту Сербії Зоран Гаїч в інтерв'ю Sport.ua поділився своєю думкою з приводу перспектив чоловічої збірної України в Лізі націй:

- Вам, мабуть, відомо, що нинішній міжнародний сезон для збірної України розпочався з конфлікту: група провідних волейболістів на чолі з Олегом Плотницьким, Василем Тупчієм, Іллею Ковальовим з різних причин відмовилася виступати за національну команду. Аргентинський тренер Рауль Лосано фактично вимушений був створювати нову команду…
- Тим не менш, ваша збірна виграла Золоту Євролігу і пробилася в Лігу націй. Мене такий результат не здивував. І знаєте чому? Бо Україна вже багато років виховує чимало гравців хорошого світового рівня як у чоловічому, так і в жіночому волейболі. Технічно дуже якісних волейболістів, з хорошими антропометричними даними і природними задатками для гри у волейбол. Ось зараз у нас знаходиться молодіжна збірна України. Ми, наша національна Федерація, приймаємо вашу команду, створюємо їй умови для тренувань. Днями переглядав поєдинок українців проти молодіжної збірної Сербії, яка теж готується до чемпіонату Європи. Україна перемогла в п'яти сетах. У цій команді є чимало дуже талановитих хлопців.

До чого це веду? Не треба зациклюватися на одних гравцях. Якщо хтось не хоче грати, то треба брати тих, у кого є бажання. З них буде більше користі. Головне, щоб Федерація знала, що вона робить і дбала про те, щоб був правильно організований процес. Жоден з гравців не вічний: хтось іде, а на його місці з'являються нові. Важливо, щоб працювала система волейболу. А вона в Україні зараз дуже якісна. Зрозуміло, мені шкода, що Плотницький, якого вважаю надзвичайно класним гравцем, не виступає за збірну. Шкода, що не грають інші хлопці. Але це їхній вибір. Час показав, що можна грати й без них.

- На що Україна здатна в першому сезоні Ліги націй?
- Точно впевнений, що українці мають закріпитися в цих змаганнях. Ваша команда не вилетить з Ліги націй, ледь туди зайшовши. Повторюся: якість підготовки гравців у вас надто висока, щоб цього побоюватися. В останні роки бачив різні покоління ваших волейболістів, які приїжджали до нас на тренувальні збори чи на змагання. То і юнацькі збірні, і молодіжна. У кожній протягом п'яти-шести років, ще коли очолював Федерацію волейболу Сербії, бачив сильних українських волейболістів. Тому переконаний, що кадрового провалу у вас не буде за будь-яких обставин.

Проте в Лізі націй дуже багато залежить від жеребкування. Цьогорічний приклад жіночої збірної Сербії дуже показовий: команда за короткий проміжок часу змушена була здійснити три виснажливих перельоти в Бразилію, США і Японію. А після того повернулася в Європу й провела в Парижі Олімпійські ігри. Стан гравців був препоганий. Команда, можна сказати, була просто знищена. Тому дуже важливо, щоб бодай один роз'їзний тур Ліги націй відбувався в Європі. Перельоти відбирають надто багато сил. Тому, щоб предметніше говорити про шанси збірної України в Лізі націй, треба зачекати на жеребкування.

Олег Дідух Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Волейбол | 13 серпня 2024, 19:40 0

Наші волейболістки завдали поразки суперницям з рахунком 3:1