Українець у топі. Найшвидші гравці U-21 в АПЛ по кожному амплуа

Цікавий список, що ґрунтується на статистичних даних сезону-2023/24

Вже 16 серпня в англійській Прем'єр-лізі стартує сезон-2024/25. Цей турнір звично приверне до себе увагу вболівальників з усього світу й триматиме їх у напрузі аж до травня наступного року, коли ми дізнаємось ім'я чергового чемпіона. Крім того, тоді ж, пізньою весною 2025-го, ми зрозуміємо, кому з гравців-новачків АПЛ вдалося проявити себе якнайкраще, а хто не зміг впоратися із тиском преси та інтенсивністю ігрового процесу в турнірі.

Найбільший інтерес серед новачків у вболівальників традиційно викликають молоді виконавці - ті, чий вік не перевищує 21 року (U-21). Якщо їм так рано вдасться проявити свої найкращі якості та впоратися із напругою турнірних перипетій АПЛ, то подальша перспектива на топ-рівні для цих виконавців бачиться максимально райдужною.

І одним з показників, який, безумовно, цінується як в експертному, так і у вболівальницькому середовищі є здатність працювати на полі, демонструючи максимальну швидкість. Тому прямо зараз ми пропонуємо, спираючись на дані Opta за підсумками минулого сезону, виявити найкращих з точки зору швидкісних якостей молодих футболістів АПЛ по кожній з ігрових ліній.

Найшвидший молодий захисник АПЛ: Ілля Забарний (36,6 км/год)

Getty Images/Global Images Ukraine. Ілля Забарний

21-річний Ілля Забарний виступає в англійській Прем'єр-лізі за «Борнмут». Його трансфер у цей клуб відбувся в січні 2023-го з «Динамо». Тоді «вишні» заплатили за молодого українця 22,7 мільйони євро, й багато оглядачів на Туманному Альбіоні вважали, що «Борнмут» однозначно переплатив, оскільки підписав нехай і молодого гравця з досвідом виступів в основній сітці Ліги чемпіонів та на міжнародному рівні, однак такого, котрий не грав у європейській топ-5 ліг й не факт, що здатного адаптуватися до інтенсивності поєдинків на такому високому рівні.

Втім, Забарний дуже швидко осоромив скептиків. Минулого сезону українець й зовсім виглядав одним з лідерів «вишень», провівши 37 поєдинків в рамках АПЛ та однозначно виділяючись у позитивний бік на тлі в цілому аж ніяк не найнадійнішої оборони «Борнмута». Крім того, саме Ілля в одному з поєдинків продемонстрував швидкість просування по полю із м'ячем у 36,6 км/год, що є найкращим показником не лише для всіх захисників АПЛ віком до 21 року, а й взагалі серед усіх молодих виконавців турніру, навіть включаючи представників атакувальних амплуа.

Влітку у ЗМІ циркулювала інформація про бажання «Арсенала» підписати Забарного, але молодий українець здивував багатьох тим, що вирішив залишитись у «Борнмуті» й навіть підписав із «вишнями» новий контракт, термін якого розрахований до літа 2029 року.

Також до топ-5 найшвидших молодих захисників англійського елітарного дивізіону увійшли: Тіно Лівраменто («Ньюкасл») - 35,4 км/год, Мало Гюсто («Челсі») - 35 км/год, Дестіні Удоджі («Тоттенхем») - 34,68 км/год та Леві Колвілл («Челсі») - 34,66 км/год.

Найшвидший молодий півзахисник АПЛ: Карлос Балеба (34,84 км/год)

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Балеба

20-річний опорний півзахисник збірної Камеруну та «Брайтона» Карлос Балеба за підсумком минулого сезону в АПЛ став найшвидшим молодим хавбеком ліги. Йому вдалося продемонструвати швидкість на рівні 34,84 км/год, завдяки чому Балеба обійшов усіх колег по амплуа, вік яких не перевищує 21 року, в рамках елітарного дивізіону англійського футболу.

Цікаво, що Балеба з'явився у АПЛ тільки влітку минулого року. Тоді «Брайтон» заплатив за підписання талановитого хавбека 27 мільйонів євро, які були переведені на рахунки французького «Лілля». «Чайки» взагалі вражають своєю грамотною роботою на трансферному ринку та здатністю за адекватні гроші знаходити дуже якісних, перспективних та талановитих виконавців по всьому світі. І успіх Балеба, котрий у сезоні-2023/24 провів 27 матчів в АПЛ, лишень підтвердив цю тезу.

Цікаво також, що влітку у «Брайтоні» відбулися зміни на тренерському містку: італійця Роберто Де Дзербі, добре відомого українським вболівальникам по роботі із «Шахтарем», замінив німецький фахівець Фабіан Хюрцелер. І цей 31-річний наставник, який раніше добре проявив себе із «Санкт-Паулі», після літніх тренувальних зборів дав зрозуміти, що універсальність Балеба може дозволити цьому футболісту успішно проявляти себе не тільки в опорній зоні, а й у центрі оборони. «Він дуже гарний проти м'яча. Він дуже атлетичний. У нього хороша швидкість, він хороший у єдиноборствах один на один. І з м'ячем, коли він бачить гру перед собою, він може робити дуже хороші вертикальні передачі та може створювати динаміку позаду завдяки своїм динамічним забігам. Я думаю, він буде там [у центрі оборони] одним з варіантів для нас», - заявив Хюрцелер. Тож подивимося, скільки та на якій позиції гратиме Балеба у «Брайтоні» в сезоні-2024/25.

Також до топ-5 найшвидших молодих півзахисників англійського елітарного дивізіону увійшли: Ерон Ремзі («Бернлі») - 34,32 км/год, Джеймс Макаті («Шеффілд Юнайтед») - 33,72 км/год, Олівер Арбластер («Шеффілд Юнайтед») - 33,08 км/год та Омарі Форсон («Манчестер Юнайтед») - 34,66 км/год.

Найшвидший молодий нападник АПЛ: Вільсон Одобер (36,14 км/год)

Getty Images/Global Images Ukraine. Вільсон Одобер

«Бернлі» розчарував своїх шанувальників у сезоні-2023/24, продемонструвавши дуже слабку гру як в обороні, так і в нападі, через що команда справедливо спікірувала до Чемпіоншипу. Втім, у лавах «бордових» все ж таки знайшовся як мінімум один виконавець, який показав непоганий рівень прогресу в минулому розіграші АПЛ - це 19-річний фланговий нападник Вільсон Одобер, котрий ще й став найшвидшим молодим нападником ліги, розвинувши швидкість у 36,14 км/год.

Одобера, котрий народився та виріс у Франції, а також є вихованцем академії «Парі Сен-Жермен», «Бернлі» підписав влітку минулого року за 12 мільйонів євро із «Труа». І загалом на рівні АПЛ Вільсон виявився здатним показувати практично такий же футбол, як і в Лізі 1 у футболці команди, що представляє регіон Шампань. Так, видатного рівня результативності від цього хлопця вболівальники не побачили, проте тут варто робити поправку як мінімум на два значущі чинники: перш за все, гравцеві лишень 19, а ще - «Бернлі» всього забив 41 м'яч у 38 поєдинках АПЛ-2023/24, так що в більш атакувальній та креативній команді Вільсон напевно отримав би і більше можливостей, аби відзначитись.

Цікаво, що Одобер вже встиг стати одним з улюбленців фанатів «Бернлі». Після вильоту «бордових» з АПЛ стало зрозуміло, що із деякими гравцями клубу доведеться розлучитися, і проти відходу Вільсона вболівальники виступили ледь не найкатегоричніше. Тим паче, що на горизонті вже виник «Іпсвіч», який хотів «поживитись» за рахунок одного з невдах АПЛ-2023/24. Керівництво «Бернлі» також не показало готовності відпустити Одобера при отриманні першої-ліпшої пропозиції, проте виставило цінник, який є прийнятним у потенційних переговорах - 30-40 мільйонів євро.

Також до топ-5 найшвидших молодих нападників англійського елітарного дивізіону увійшли: Расмус Хойлунд («Манчестер Юнайтед») - 35,45 км/год, Лука Колеошо («Бернлі») - 35,3 км/год, Юссеф Шерміті («Евертон») - 35,21 км/год та Алехандро Гарначо («Манчестер Юнайтед») - 35,01 км/год.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 15 серпня 2024, 22:17 14

Команда програла Вікторії Плзень

Коментарі