Найбільш успішні українські боксери-аматори. Що з ними зараз?

Від Кличка до Хижняка

10 серпня завершився боксерський турнір на Олімпіаді-2024 у Парижі. Українська команда привезла звідти одну нагороду - золото Олександра Хижняка. Бокс виявився найбільш успішним літнім олімпійським видом спорту - якраз після золота Хижняка.

Розповідаємо, де зараз найбільш успішні боксери в історії українського аматорського боксу.

Володимир Кличко
Золота нагорода Олімпіади-1996 в Атланті

Getty Images/Global Images Ukraine. Володимир Кличко впродовж багатьох років був лідером суперважкого дивізіону

На Олімпіаду Кличко полетів замість старшого брата і виконав задачу на всі сто відсотків. Побив там росіянина, американця, у фіналі розібрався зі спортсменом із Тонга.

Це перша настільки гігантська нагорода в боксі для України. На тій же Олімпіаді був ще й бронзовий призер - Олег Кірюхін. Але подальший успіх Кличка затьмарив усе.

Володимир перейшов у професіонали. Пройшов вкрай успішний старт кар'єри та надскладні наступні кроки. Був на межі того, щоб завершити кар'єру, коли його переміг спочатку Корі Сандерс, а потім Леймон Брюстер. Але не здався.
У підсумку, Кличко - один із тих боксерів, які роками утримували титули. А ще, він майже став абсолютним чемпіоном. І будемо відвертими, на певному етапі кар'єри цьому заважав лише старший брат.

Андрій Котельник та Володимир Сидоренко
Срібна та бронзова нагороди Олімпіади-2000 у Сіднеї відповідно

Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Котельник на Олімпіаді-2000 програв кубинцю Маріо Кіндельману

Друга для незалежної України Олімпіада в боксі виявилася навіть більш успішною за кількістю нагород. Всього українські боксери здобули 2 срібні та 3 бронзові нагороди на турнірі та посіли аж восьме загальнокомандне місце.
Проте найбільш успішними стали саме Котельник та Сидоренко.

Володимир був чемпіоном світу у легкій ваговій категорії. Він перемагав, наприклад, Джозефа Агбеко - дуже сильного опонента із Гани. Зустрічався з Ансельмо Морено, бився проти Ноніто Донейра. Щоправда, тут його спіткала невдача.

Котельник теж був чемпіоном. Бив Маркоса Рене Майдану - того самого, який створив величезну кількість проблем самому Флойду Мейвезеру-молодшому. Зустрічався з Дженіором Віттером та Аміром Ханом. А ще - із Девоном Александером.

Котельнику не пощастило з промоутерами. Часто він мав перемагати в боях, де йому не віддавали перемогу. Через те, що за спиною не було нікого, хто б підстрахував у такі моменти. А коли з'явився Дон Кінг, все, що зробив американець - використав ім'я Котельника для свого бійця, і на цьому все.

Василь Ломаченко
Золоті нагороди Олімпіади-2008 у Пекіні та Олімпіади-2012 у Лондоні

Getty Images/Global Images Ukraine. Василь Ломаченко

Так епічно, як Ломаченко в аматорах, в Україні в любительському боксі не перемагав ніхто. Той же Олександр Хижняк має теж дві медалі, але срібну та золоту. Ломаченко вкрай впевнено пройшов два турніри - настільки, що задумувався над третім.

У профі він теж лише дивував американців, які досі в захваті від його боксу. Навіть враховуючи, що це вже не той самий Ломаченко, що був колись.

Чемпіонство у трьох вагових категоріях та дві спроби стати абсолютним чемпіоном світу. Десь Василь робив помилки самостійно. Десь його підставляли судді. Але навіть ці здобутки у такій невеликій кількості поєдинків - велике досягнення.

Олександр Усик
Золота нагорода Олімпіади-2012 у Лондоні

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Усик став абсолютним чемпіоном світу в крузервейті та суперважкій вазі

А це вже трошки інакша від Ломаченка історія, хоча починалась вона схоже. Після Олімпіади-2008, де Усик програв, він почав тренуватись з Ломаченком та його батьком. Після Олімпіади ніколи не був головним українським боксером - тому що існував Василь. Але здобутки кажуть самі за себе.

Усик - перший абсолютний чемпіон в історії українського професійного боксу. Та перший дворазовий абсолютний чемпіон в історії українського професійного боксу. Він зробив те, що колись зробив Евандер Холіфілд. Але той мав три пояси і не мав настільки величезних суперників.

Денис Берінчик
Срібна нагорода Олімпіади-2012 у Лондоні

Getty Images/Global Images Ukraine. Денис Берінчик із поясом чемпіона світу в легкій ваговій категорії

Ентоні Їгіт, Джеф Хорн - таких суперників перемагав Берінчик на Олімпіаді. У фіналі не впорався з кубинцем, боксуючи з травмою.

У профі була дуже довга дорога до чемпіонства. Але нарешті у 2024 році це сталось. Денис Берінчик прилетів до США і побив місцевого фаворита Емануеля Наваррете.

Тепер попереду ще точно декілька гучних боїв проти відомих та іменитих суперників.

Олександр Гвоздик
Бронзова нагорода Олімпіади-2012 у Лондоні

Getty Images/Global Images Ukraine. В останньому поєдинку Олександр Гвоздик поступився Давиду Бенавідесу

Гвоздик міг йти далі на Олімпіаді, але судді віддали перемогу казахстанському спортсмену. Тоді багато чого було проти українців - ніхто не хотів нашого домінування над британцями на домашньому турнірі, тому поділили перше місце між Україною та Британією.

Головне досягнення Гвоздика в профі - титул чемпіона світу WBC. Перемога над довготривалим чемпіоном Адонісом Стівенсоном все ж сталася. Багато хто хотів його зупинити, але це зробив українець.
Тепер Гвоздик каже, що у 2024-му планується ще один його бій, а на початку 2025-го - гучне протистояння, яке знову може привести його до титулу.

Олександр Хижняк
Срібна нагорода Олімпіади-2020 у Токіо та золота нагорода Олімпіади-2024 у Парижі

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Хижняк

Хижняк проїхався по суперниках у 2024 році. За три роки до цього він зробив те ж саме, але пропустив фатальний удар наприкінці останнього раунду від бразильця.

Цей тріумф підштовхує до питання - що далі? 28 років - чи не пізно для профі? Багато фанатів вважають, що пізно, особливо, враховуючи ризикований стиль.

Проте чи хоче цього Хижняк? Поки що бажання не видно. Говорячи про професійний бокс, він каже, що подумає та побачить. А зараз хоче відпочити від турніру. А головний тренер збірної прямо заявляє - був би радий, якби Олександр залишився та впевнений, що від цього виграв би весь український бокс.

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 15 серпня 2024, 19:17 8

У другому раунді Еліна у двох сетах здолала Джессіку Бузас Манейро

Коментарі