Реванш Костюк, домінування американок, сенсаційний титул австралійця

Sport.ua підбиває підсумки першого тижня після ОІ-2024 у Парижі

Завершився перший повноцінний тенісний тиждень серпня. Після Олімпіади багато топових тенісистів і тенісисток пропустили Відкритий чемпіонат Канади, що відкривало вікно можливостей для інших. Хтось цим скористався сповна. На жаль, цього не можна сказати про наших спортсменів.

WTA 1000 Торонто

Фінал
Джессіка Пегула [3] - Аманда Анісімова - 6:3, 2:6, 6:1

З престижних змагань у Канаді знялися перша ракетка світу Іга Свьонтек, Єлена Рибакіна (№4), Жасмін Паоліні (№5), Марія Саккарі (№8), Даніель Коллінс (№9), Барбора Крейчикова (№10), Маркета Вондроушова (№18) і Каролін Гарсія (№26). Проте, серед учасниць залишалося достатньо статусних спортсменок.

Україну в Торонто мали представляти Марта Костюк, Даяна Ястремська, Еліна Світоліна, Ангеліна Калініна та Леся Цуренко. У підсумку на корт вийшли четверо, Калініна на момент старту ще не оговталася від хвороби, яка не дала їй змоги виступити на ОІ в Парижі. Ястремська спочатку мала зіграти проти Юлії Путінцевої, але їй ніби як пощастило зі зняттям представниці Казахстану. У кінцевому підсумку Даяна сама не змогла дограти матч першого кола, а лакі-лузерка Тейлор Таунсенд, яка замінила Путінцеву, дійшла до 1/4 фіналу, знищивши Альону Остапенко (6:2, 6:1) у третьому колі.

Турнірний шлях Даяни Ястремської
❌ 1/32 фіналу - Тейлор Таунсенд [LL] (3:6, 1:3, RET)

Леся Цуренко потрапила на головну надію канадських уболівальників Б'янку Андреєску і дивом її обіграла. Чемпіонка US Open 2019 гарно почала, повісила українці бублика у першому сеті, після чого Леся заграла краще, а канадка виявилася до цього не готовою. Якщо згадати, що з попередніх двох очних матчів проти українки Андреєску знімалася через травми, спогади про протистояння з Цуренко у Б'янки явно не найприємніші. У другому раунді Леся змагалася з «нейтральною» тенісисткою Анною Калінською і без шансів програла їй у двох сетах. Анна далеко не втекла, знявшись у наступному матчі проти Аманди Анісімової.

Турнірний шлях Лесі Цуренко
✅ 1/32 фіналу - Б'янка Андреєску [WC] (0:6, 6:3, 6:4)
❌ 1/16 фіналу - Анна Калінська (2:6, 2:6)

Марта Костюк та Еліна Світоліна отримали прохідних суперниць у першому раунді й перемогли їх з однаковим рахунком, після чого вдруге в кар'єрі зійшлися в очному протистоянні. Букмекери вважали невеликою фавориткою Світоліну, але Марта впевнено обіграла більш досвідчену опонентку в стартовій партії. У другому сеті тримати стабільно високий рівень не вийшло, чим Еліна скористалася без докорів сумління. Але вже в третьому сеті Костюк показала, чому все ж саме вона зараз перша ракетка України. Дуже шкода, що цей успіх не вдалося розвинути. Шанси на вихід до 1/4 фіналу були непогані, Марта двічі подавала на перший сет проти Емми Наварро, але реалізувати свої можливості не вийшло. У другому сеті вона віддала два гейми після рахунку 5:5.

Турнірний шлях Марти Костюк [11]
✅ 1/32 фіналу - Тат'яна Марія (6:0, 6:2)
✅ 1/16 фіналу - Еліна Світоліна (6:2, 2:6, 6:2)
❌ 1/8 фіналу - Емма Наварро [8] (5:7, 5:7)

Турнірний шлях Еліни Світоліної
✅ 1/32 фіналу - Шелбі Роджерс (6:0, 6:2)
❌ 1/16 фіналу - Марта Костюк (2:6, 6:2, 2:6)

Найкращими на турнірі в Торонто стали американки. В 1/4 фіналу було відразу п'ять представниць США, у півфіналі - три, у фіналі - дві. Наварро вперше дійшла до півфіналу змагань такої категорії, а Анісімова зупинила другу сіяну Аріну Соболенко і пробилася в найбільший фінал у кар'єрі. У матчі за титул Аманда поступилася Джессіці Пегулі, яка другий рік поспіль стала найкращою на Canadian Open.

Getty Images/Global Images Ukraine. Анісімова і Пегула

Не обійшлося і без «нейтральних» тенісисток. Діана Шнайдер прорвалася до 1/4 фіналу і завдяки цьому витіснила Марту Костюк з топ-20 світового рейтингу.

Надія і Людмила Кіченок не дуже успішно виступили в Торонто, програвши перші матчі в парному розряді.

ATP 1000 Монреаль

Фінал
Алєксєй Попирін - Андрєй Рубльов [5] - 6:2, 6:4

У чоловіків на канадському Мастерсі з супертопів зіграв тільки Яннік Сіннер, який через хворобу пропустив Ігри в Парижі. Було зрозуміло, що він ще не набрав найкращих кондицій, в 1/4 фіналу його обіграв Андрєй Рубльов. Проте, італієць у всіх 10 перших турнірах цього сезону дійшов щонайменше до 1/4 фіналу. У чоловічому тенісі з 2015 року таке не вдавалося нікому.

Рубльов у підсумку дійшов до фіналу, де несподівано зіграв із 62-ю ракеткою світу Алєксєєм Попиріним з Австралії. Особливої боротьби в матчі за титул не вийшло, австралієць був занадто сильний, завоювавши найпрестижніший титул у кар'єрі. Що цікаво, це була його перша участь в основі цього турніру, а на шляху до фіналу Попирін обіграв трьох представників першої десятки рейтингу ATP, ще й відігравши три матчболи в протистоянні проти Григора Димитрова в третьому колі. Для представників Австралії це була перша перемога на Мастерсах із 2003 року, коли Ллейтон Г'юїтт став найкращим в Індіан-Веллсі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Алєксєй Попирін

Несподівано вистрілив і 34-річний японець Кеї Нісікорі, який зараз перебуває в шостій сотні рейтингу ATP. Він уперше за 5 років дійшов до чвертьфіналу на Мастерсі. Так, із суперниками трохи пощастило. З високорейтингових опонентів було обіграно тільки нестабільного Стефаноса Циципаса, який після цього заявив, що батько його більше не тренує.

Челенджери та турніри ITF

Анастасія Соболєва з кваліфікації вийшла до другого раунду на турнірі WTA 125 у Гамбурзі, де поступилася першій сіяній Маяр Шериф з Єгипту. Анастасія поступово грає на більш престижних турнірах, це не може не радувати. Цього тижня вона вже успішно розпочала виступи в основі турніру такої ж категорії в Колумбії. На турнірі в Гамбурзі виступила і Катерина Байндл, вона також у другому раунді програла четвертій сіяній Анні Бондар з Угорщини.

Юлія Стародубцева дійшла до 1/4 фіналу на хардовому турнірі ITF W100 у Ландісвіллі. У перших матчах українка переграла представниць Японії Маї Хонтаму і Сару Саїто, але здолати Маккартні Кесслер зі США не вийшло.

Віталій Сачко програв у першому раунді челенджера в Корденонсі, Італія. Українець у двох сетах поступився володарю вайлд-кард Ріккардо Бонадіо.

Олександра Олійникова вийшла до другого кола турніру ITF W50 у Загребі, де поступилася Джорджії Педоне з Італії.

Надія і Марина Колб дійшли до фіналу ґрунтового турніру ITF W50 у Польщі. У матчі за титул у Битомі українки, посіяні під другим номером, поступилися лідерам посіву парі Ніколь Фосса-Уерго/Жібек Куламбаєва (Італія/Казахстан). Для сестер це був перший парний фінал цього сезону і 32-й у кар'єрі. Вони боролися за свій 11-титул на турнірах ITF. З нового тижня українки дебютували в топ-200 світового парного рейтингу.

Інші новини

Матч плей-оф Кубка Біллі Джин Кінг між Україною та Австрією буде зіграний на кортах Мак-Кінні в Техасі, США. Зустріч відбудеться 16-17 листопада 2024 року, капітаном вперше буде Ілля Марченко. Фонд Еліни Світоліної вже вдруге організовує матч у США, з Румунією грали у Флориді. Як ви розумієте, вболівальники залишилися біля розбитого корита. Якщо хтось і міг потрапити в умовну Польщу, Литву тощо, то до США дістатися набагато складніше, та й чи є сенс. Семигодинна різниця в часі теж не дуже тішить. Але головне, звичайно, результат.

Еліна Світоліна повернулася до роботи з тренером Енді Беттлсом, з яким розійшлася наприкінці 2021 року після п'ятирічної співпраці. Найбільше здивувало те, що після завершення роботи з Рамоном Слейтером Еліна заявила про бажання знайти тренера, який привнесе щось нове, розділятиме її погляди на майбутнє та надихатиме її. За другим пунктом Беттлс, напевно, підходить, а ось за першим і третім є питання. Раніше Світоліну критикували, що робота з Енді - це максимальна зона комфорту, і з цим важко не погодитися. Загалом, вибір тренера розчарував. Це той випадок, коли дуже хотілося б помилятися.

Getty Images/Global Images Ukraine. Енді Беттлс (праворуч)

Американські тенісистки Джессіка Пегула і Коко Гофф більше не зіграють разом у парному розряді цього сезону. А далі як вийде.

Яннік Сіннер став першим гравцем, який кваліфікувався на Підсумковий турнір ATP. Минулого року він дійшов до фіналу перед своїми рідними вболівальниками на Inalpi Arena в Турині, де в підсумку поступився Новаку Джоковичу. У жінок також офіційно підтвердили кваліфікацію Іги Свьонтек, але для багатьох це вже давно не новина.

Відома румунська тенісистка Сорана Кирстя перенесла операцію на стопі і пропустить залишок сезону. Минулого року вона дійшла до 1/4 фіналу на US Open.

Що стосується Відкритого чемпіонату США, то Рафаель Надаль офіційно заявив, що на американському мейджорі цього року він не зіграє. Наступним турніром ґрунтового короля стане Кубок Лейвера в Берліні, який пройде з 20 по 22 вересня. Ймовірно, це буде останній турнір у кар'єрі Рафи.

Володимир Клепач Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 13 серпня 2024, 13:05 0

Sport.ua підбиває підсумки першого тижня після ОІ-2024 у Парижі