Великі фінали і українська ілюзія. Як минув заключний день ОІ

Sport.ua розповідає про події останнього дня Ігор-2024

Олімпіада-2024 в Парижі стала історією. Олімпіада, протягом якої майже не було гучних скандалів, на якій майже всі події відбувалися за глядацьких аншлагів і на якій спортивна складова дійсно була провідною. Дуже важливо, що завдяки українським владним діячам, пресі і громадським активістам майже на нуль був помножений вплив росії. Країн-агресорок на цих Іграх не було майже у жодних проявах, а кволі спроби якось нагадати про існування московії залишалися непоміченими. Так, у спортивному аспекті Україна має, куди рости. В медальному заліку ми з 12-ма медалями загалом і трьома золотими нагородами зокрема 22-гі. Проте ці Ігри потішили головним: це була перша Олімпіада, на якій команда України справді виглядала українською. В усіх розуміннях. І це наразі головне. Сподіваємося, далі буде. І буде тільки ліпше.

А поки - до подій заключного дня 33-ї Олімпіади. У неділю, 11 серпня, було розіграно 13 комплектів нагород.

Героїня дня

31-річна нідерландська легкоатлетка ефіопського походження Сіфан Хассан їхала на ці Ігри захищати звання олімпійської чемпіонки з бігу на 5000 і 10 000 м. Але в обох випадках стала в Парижі третьою. Суперниці виявилися банально сильнішими. Так, що доводилося констатувати, мовляв, епоха Хассан завершилася.

Однак у заключний день Олімпіади Сіфан виступала в марафоні. Особливих шансів на перемогу фахівці їй не давали. Бодай тому, що атлетка могла не встигнути відновитися після стартів на 5000 і 10 000 метрів. Але Хассан здобула золото. Фантастичним фінішним спуртом Сіфан випередила ефіопку Тіґст Ассефу, виграла в тієї три секунди і встановила новий олімпійський рекорд - 2:22.55. Попередній рекорд, який у Лондоні-2012 зафіксувала інша представниця Ефіопії Тікі Ґелана, був поліпшений на 12 секунд.

Getty Images/Global Images Ukraine. Сіфан Хассан

Таким чином, Сіфан Хассан візьме участь у заключній медальній церемонії, яка відбудеться під час церемонії закриття.

Ілюзія дня

Іноді ми любимо самі створити собі ілюзію, повірити в неї, а потім засмучуватися, коли наші вигадані надії не виправдалися. Приклад з борцем вільного стилю Муразі Мчедлідзе на цій Олімпіаді - дуже показовий. Люди, які бодай трохи розбираються в боротьбі, добре розуміли, що Муразі не має навіть найменших шансів у боротьбі за медалі вагової категорії до 97 кг. І тому, що сам не дуже сильний, і через те, що у цій вазі є мінімум шість борців, які сильніші від українця на три голови.

Так, завдяки тому, що дворазовий чемпіон Європи Ґіві Мачарашвілі з Грузії, який переміг Муразі у чвертьфіналі, вийшов до фіналу, українець отримав змогу боротися у втішному турнірі за бронзу. Але це нічого не означає. Ще вчора було зрозуміло, що навіть у випадку перемоги над маловідомим Ніколаасом Де Ланґе з Південної Африки в сутичці за бронзу особливих шансів не буде.

В підсумку Мчедлідзе мав проблеми навіть з Де Ланґе. Він переміг завдяки суперечливому рішенню суддів на заключних секундах сутички. За рівного рахунку рефері цілком могли дати суперникам за заключний епізод у партері по два бали і тоді перемогу святкував би представник ПАР. Але судді, на яких наша спортивна спільнота жаліється радше за звичкою, оцінили дію українця двома балами, а Де Ланґе дали один. Таким чином у сутичці за бронзу Мчедлідзе зустрівся з фіналістом останнього чемпіонату світу Маґомедханом Маґомедовим з Азербайджану. Точніше, дагестанцем, який представляє Азербайджан. Як і очікувалося, жодних шансів у цій боротьбі в українця не було. Він програв достроково - 0:11.

Getty Images/Global Images Ukraine. Муразі Мчедлідзе

Таким чином, українські борці вільного стилю повертаються без медалей з третьої Олімпіади поспіль. Та якщо в Ріо-2016 наші борці ще виглядали конкурентними, то з Токіо перетворилися на звичайних туристів, для яких навіть пройдений зараз Мчедлідзе шлях вважається чимось надзвичайним.

Між тим, золото у ваговій категорії до 97 кг виграв дагестанець під прапором Бахрейну Ахмед Тажудінов. Він переміг у фіналі грузина Мачарашвілі в маловидовищній сутичці 2:0. Ще одне золото змагань з вільної боротьби поїде до Японії: Кітаро Кійоока видовищно, 10:3 переміг у фіналі категорії до 65 кг чемпіона світу-2022, іранця Рахмана Амузадхалілі.

Після того у ваговій категорії до 76 кг серед жінок перемогу святкувала чинна чемпіонка світу Юка Каґамі з Японії. Вона перемогла в фіналі американку Кеннеді Алексіс Блейдс.

Протистояння дня

У фіналі чоловічого ватерпольного турніру зустрілися Сербія і Хорватія. Зрозуміло, що градус цього протистояння зашкалював зовсім не тому, що саме ці дві команди є зараз у світі найсильнішими. І чинні чемпіони світу хорвати хотіли переграти переможців двох попередніх Олімпіад не лише, щоб зупинити їхню олімпійську гегемонію, а найперше з огляду на принциповість сусідського протистояння в культовому для обох країн виді спорту.

Та серби перемогли загалом дуже впевнено. Вони вийшли вперед на чотири м'ячі, потім майстерно втримували цю перевагу і перемогли 13:11. Найрезультативнішим у складі чемпіонів став Мілош Чук - три голи, по два м'ячі провели Нікола Дедович і Нікола Яксіч, по одному - Душан Мандіч, Страхінья Расович, Радосір Драсович, Неманья Вічо, Неманья Убович і Віктор Расович. Ворота сербів на цій Олімпіаді захищали Радослав Філіпович та Владімір Місович. Також олімпійськими чемпіонами стали Сава Ранделович та Петар Яксіч.

Хорвати єдиний раз були олімпійськими чемпіонами з ватерполо в Лондоні-2012. Після того вони програли сербам фінали у Ріо-2016 і Парижі-2024. Сербія здобула золото Олімпіади втретє поспіль і втретє в історії. На всіх трьох переможних Іграх свою країну представляли Душан Мандіч, Сава Ранделович і Нікола Яксіч. Вдруге золото Олімпіади виграють Страхінья Расович, Мілош Чук і Нікола Дедович.

Фінал дня

Менш, ніж через добу після інтригуючого фіналу в чоловічому баскетболі Франція і США визначали чемпіона Ігор-2024 у баскетболі жіночому. При цьому американки напередодні гри виглядали фаворитками ще більшими, ніж їхні колеги-чоловіки. То й не дивно, адже команда США виграла дев'ять з 12-ти олімпійських баскетбольних турнірів серед жінок. При цьому, починаючи з Атланти-1996, американки є непереможними.

Getty Images/Global Images Ukraine

З огляду на все вищесказане, підсумок нинішнього фіналу закономірний. Фактично ж, американки, які виграли 67:66, були на волосині від поразки. Команди йшли ніздря в ніздрю весь матч і лише перед останньої хвилиною команда США відірвалася в рахунку на чотири очки. Втім, за п'ять секунд до завершення основного часу лідер французок Ґаббі Вільямс закинула триочковий і скоротила розрив до мінімуму. Миттєвий фол, два влучних штрафних від Калі Коппер і 3,8 секунди на атаку у відповідь. Ґаббі Вільямс знову взяла гру на себе. І знову забила. Та, на лихо, заступила за дугу й, відповідно, принесла команді лише два очки. Драматична поразка, яку згадуватимуть не один рік.

Ґаббі Вільямс з 19 очками і 7 підбираннями була найрезультативнішою в складі француженок. У команди США дабл-дабл зробила Ейджа Вілсон (21 очко + 13 підбирань). Калі Коппер принесла команді 12 пунктів і зробила 5 підбирань. Келсі Плам назабивала 12 очок, а Нафісса Кольє до 7 очок додала 11 підбирань.

А найіменитіша американська баскетболістка Даяна Тауразі сьогодні не грала. 42-річна легенда виграла уже свою шосту поспіль, починаючи з Афін-2004, Олімпіаду. Свої треті Ігри виграють Бріанна Стюарт і Бріттні Ґрайнер. По другому олімпійському золоту здобули Ейджа Вілсон, Джюелл Лойд, Нафісса Кольє і Челсі Ґрей. Вперше олімпійськими чемпіонками стали Келсі Плам, Алісса Томас, Сабріна Іонеску, Джекі Янґ і Калі Коппер.

Історичне золото Італії

Жіноча збірна Італії з волейболу виграла перше в історії олімпійське золото. За умови, що до старту Ігор Скуадра адзурра була хіба прихованою фавориткою. Шанси чинних чемпіонок світу сербок, чемпіонок Євро туркень, олімпійських чемпіонок Токіо американок, традиційних фавориток збірної Бразилії оцінювалися вище.

Але італійки, яких тренує аргентинський фахівець Хуліо Веласко, підійшли до головного старту чотириріччя в ідеальному стані. На Олімпіаді вони виграли всі шість матчів, програвши єдиний сет на самому старті команді Домініканської республіки. Надалі в груповому турнірі італійки перемогли команди Нідерландів і Туреччини, в чвертьфіналі не залишили шансів Сербії, у півфіналі вдруге переграли Туреччину. І нарешті в сьогоднішньому фіналі Італія переграла збірну США - 25:18, 25:20, 25:17.

Найрезультативнішою в матчі за золото стала італійка нігерійського походження Паола Еґону - 22 очки. 10 очок на рахунку італійки з івуарійським корінням Маріам Силли. Також олімпійськими чемпіонками стали Катеріна Босетті, Сара Фар, Анна Данезі, Алессія Орро, Єкатєріна Антропова, Карлотта Камбі, Ґайя Джованніні, Оґосасере Оморуї, Марина Лубіан і ліберо Моніка Де Дженнаро.

Данія тріумфує і проводить Гансена

Getty Images/Global Images Ukraine

Чоловіча команда Данії з гандболу повернула собі звання олімпійських чемпіонів після восьмирічної паузи. В фінальному матчі скандинави розгромили збірну Німеччини 39:26. Найрезультативнішим у складі переможців став Матіас Ґідсель - 11 голів. Сім м'ячів закинув Маґнус Якобсен, шість - Сімон Питлік, п'ять - Расмус Лауґе, по три - Лукас Йорґенсен і Ніклас Кіркелокке, два - Міккель Гансен, по одному - Еміль Якобсен і Маґнус Саубструп. Ворота чемпіонів захищали Ніклас Якобсен та Еміль Нільсен. Також золоті медалі здобули Томас Арнольдсен і Генрік Мьольґорд. До перемоги данців привів Ніколай Якобсен, з яким команда на попередній Олімпіаді теж дійшла до фіналу, але тоді поступилася 23:25 французам.

Зауважимо, що попереднього разу Данія вигравала Олімпіаду в Ріо-2016. Тоді скандинави теж зустрічалися у фіналі з Францією і перемогли 28:26. З нинішнього складу данців тоді золото здобували голкіпер Ніклас Якобсен, лівий півсередній Генрік Мьольґорд і, звісно, легендарний розігруючий Міккель Гансен, якому нині 36 і він оголосив, що після цього олімпійського фіналу завершує кар'єру в складі національної команди.

А бронзу чоловічого гандбольного турніру здобула команда Іспанії, яка перемогла в малому фіналі 23:22 Словенію.

Останні чемпіони

Три комплекти нагород у заключний день Олімпіади були розіграні на велотреку. Новозеландка Еллесс Ендрюс здобула своє друге золото цих Ігор, ставши переможницею в спринті. У кейріні серед чоловіків виграв Гаррі Лаврейсен з Нідерландів, який здобув уже п'яте олімпійське золото в кар'єрі і третє - у Парижі-2024. Американка Дженніфер Валенте знову, як і в Токіо-2020, перемогла в дисципліні омніум. Крім того, в Парижі Дженніфер ставала чемпіонкою в командному переслідуванні.

Мішель Ґуляш з Угорщини зі світовим рекордом (1461 очко) виграла золото з сучасного п'ятиборства.

Китайська важкоатлетка Лі Веньвень знову, як і в Токіо-2020 стала найсильнішою в абсолютній ваговій категорії (понад 81 кг). Вона перемогла з сумою 309 (136 + 173) кг.

Медальний залік

Питання переможця медального заліку залишалося відкритим буквально до заключного фіналу Олімпіади-2024. Навіть до заключних його секунд, з огляду на те, як розвивалися події в матчі за золото баскетбольного турніру серед жінок. Але врешті команда США перемогла, і завдяки тому американці обійшли Китай у підсумковій таблиці Ігор-2024. Сполучені Штати Америки здобули загалом 126 медалей: так само, як Китай - 40 золотих, але 44 срібних і 42 бронзових.

Китай виграв 91 нагороду: 40 золотих, 27 срібних і 24 бронзових.

У заключний змагальний день на третє місце в медальному заліку вийшла Японія, яка здобула загалом 45 медалей: 20 золотих, 12 срібних, 13 бронзових.

Австралія завершила Ігри на четвертому місці: 18 золотих, 19 срібних, 16 бронзових медалей.

16 нагород найвищого ґатунку здобула Франція, 15 - Нідерланди, 14 - Велика Британія, 13 - Корея, по 12 - Німеччина та Італія, яка замикає топ-10 заліку.

10 золотих медалей виграла Нова Зеландія, 9 - Канада, 8 - Узбекистан, 6 - Угорщина, 5 - Іспанія, по 4 - Швеція, Кенія, Норвегія та Ірландія.

Україна з трьома золотими, п'ятьма срібними, чотирма бронзовими нагородами фінішувала на Олімпіаді в Парижі на 22-му місці.

Також три золота здобули Бразилія, Іран, Румунія, Грузія, Бельгія, Болгарія, Сербія і Чехія. По дві нагороди найвищого ґатунку виграли Данія, Азербайджан, Хорватія, Куба, Бахрейн, Словенія, Китайський Тайбей, Австрія, Гонконґ, Філіппіни, Алжир та Індонезія.

По одному золоту здобули Ізраїль, Польща, Казахстан, Ямайка, Південна Африка, Таїланд, Ефіопія, Швейцарія, Еквадор, Португалія, Греція, Аргентина, Єгипет, Туніс, Ботсвана, Чилі, Сент-Люсія, Уганда, Домініканська республіка, Гватемала, Марокко, Домініка і Пакистан.

Всього медалі 33-ї Олімпіади здобули представники 91 країни.

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 11 серпня 2024, 19:55 36

Збірні США та Китаю взяли по 40 золотих медалей Олімпіади-2024