Перша за чотири роки велика перемога Хірші. Підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

Гонки тижня

10 серпня - Класика Сан-Себастьян (Іспанія)

Ще не встигла завершитися Олімпіада-2024, як у велошосейників сезон продовжився найпрестижнішою одноденною гонкою Іспанії - Класикою Сан-Себастьян у Країні Басків. Вона цьогоріч відбулася пізніше, ніж зазвичай, саме через накладку за часом на Ігри в Парижі.

Маршрут гонки також був трохи змінений. Найважчу зв'язку підйомів у маршруті, Жаїскібель (7,9 км із середнім градієнтом у 5,5%) та Ерлаїтц (3,3 км, 10,7%) пересунули ближче до фінішу, а останнім підйомом Класики Сан-Себастьян замість знаменитого Мурхіль Тонторра став Пілотегі. Вони за своєю конфігурацією практично близнюки (абсолютно однакова дистанція - 2,1 км), але Пілотегі трохи крутіший (10,7% середнього градієнту проти 9,8%). Хоча зміни можна назвати скоріше косметичними: якоїсь принципової зміни в хід гонки вони не внесли.

Йонас Вінгегор, який, за чутками, після Тур де Франс практично не тренувався, багатьох здивував своїм рішенням виступити на Класиці Сан-Себастьян. Тим більше, що одноденки загалом - не територія данця, навіть якщо в плані рельєфу вони на папері йому відмінно підходять.

Але ще сильніше здивувала не стільки сама участь Вінгегора, скільки тотальна віра «Visma Lease a Bike» в нього. Нідерландська команда дуже багато працювала і наздоганяла відрив дня, чекаючи від Йонаса боротьби за найвищі місця. Віра в данця виявилася абсолютно марною: Вінгегор випав з пелотону вже на самому початку підйому на Ерлаїтц і в підсумку зійшов з дистанції.


Getty Images/Global Images Ukraine

Разом із Йонасом провалилася і вся «Visma Lease a Bike», з якої ніхто не заїхав навіть у топ-30. Найкращим став Сепп Кусс - 34-те місце. На американця розраховували як на план «Б», але й він не спрацював. Навряд чи справа в поганій формі Сеппа, адже буквально перед цим він виграв багатоденку Тур Бургоса. Однак, судячи з усього, їхати Класику Сан-Себастьян наступного ж дня після фінішу 5-денної багатоденки було не найкращою ідеєю.

У підсумку «Класікоа Доностія» перетворилася на командний тріумф «UAE Emirates». Завдяки роботі «Visma Lease a Bike» вони до розв'язки гонки підійшли максимально свіжими та хрестоматійно розіграли чисельну більшість. Спочатку в атаку на Ерлаїтці пішов Павєл Сіваков, який зумів заробити 20-25 секунд переваги. Дуже часто такого запасу на одноденках виявляється достатньо (далеко за прикладами не треба ходити: так було з Ремко Евенпулом у груповій гонці паризької Олімпіади), але не цього разу. Після подолання Ерлаїтца пелотон виявився занадто численним і організованим, щоб дозволити Сівакову розвинути перевагу, і вже на першій половині підйому на Пілотегі француза російського походження наздогнали.

«UAE Emirates», звісно, в роботі з переслідування свого гонщика участі не брали, і, крім чисельної більшості (команду в першій групі представляли Марк Хірші, Брендон МакНалті та Ян Крістен), зберегли ще й свіжість у ногах. І скористалися нею. Хірші відповів на атаку Жуліана Алафіліппа, і вдвох вони поїхали від усіх інших і розіграли перемогу в парному спринті.

Досить несподівано швидшим виявився Хірші, на користь якого зіграв той факт, що, на відміну від француза, він не розмінювався на пробні атаки на більш ранніх стадіях гонки. Для Хірші ця перемога стала першою на рівні Світового туру з 2020 року!


Getty Images/Global Images Ukraine

Той сезон, точніше його постковідна частина, стали зірковим часом одного з найперспективніших гонщиків світу на той момент. Хірші виграв Флеш Валлонь, етап Тур де Франс, став другим на Льєж-Бастонь-Льєж і завоював бронзу в груповій гонці чемпіонату світу. Однак, замість розвитку успіху, в кар'єрі швейцарця настав тривалий і глибокий спад. Увесь цей час Хірші якщо щось і вигравав, то гонки другого та третього ґатунків, при цьому не відбираючись до складу «UAE Emirates» на Гран тури.

Проте вже перша половина нинішнього сезону ознаменувала собою поступове повернення Марка на колишні позиції - свідченням цьому було хоча б друге місце на все тій же Флеш Валлонь у квітні. І ось тепер - довгоочікувана гучна перемога на рівні Світового туру.

Крім Хірші, з гонщиків «UAE Emirates» у топ-10 фінішували також 20-річний співвітчизник Марка, Ян Крістен, і американець Брендон МакНалті. Ну і плюс Джонатан Нарваес, який представляє «Ineos Gremadiers», але з наступного сезону приєднається до «UAE Emirates».

Щодо Ісаака Дель Торо, то ще на Ерлаїтці він упевнено тримався в пелотоні, але потім доволі різко відстав та в підсумку фінішував лише 49-м із відставанням у понад п'ять хвилин. Ймовірно, мексиканський вундеркінд не надто боровся за результат, тим паче, що їхав під навантаженнями після тренувального збору, під час якого він готувався до свого дебютного Гран туру в кар'єрі, іспанської Вуельти.

Ну а Алафіліпп, незважаючи на те, що провів дуже яскраву гонку, фінішував лише другим. Як і у випадку з Хірші, ми спостерігаємо свого роду ренесанс зіркового француза. При чому, у Жуліана він дивним чином збігся із закінченням контракту з «Soudal Quick Step». Чимось нагадує стару-добру схему Марселя Кіттеля, який свої найкращі результати показував в останні роки своїх контрактів, щоб виторгувати собі максимально вигідні умови нової угоди.

Третім фінішував Леннарт Ван Етвелт. Бельгійський гонщик опинився між небом і землею на вершині Пілотегі - не зумів зачепитися за Хірші та Алафіліппа, але опинився попереду переслідувачів, і в підсумку дотримав своє третє місце. Добре виглядав не лише Ван Етвелт, а й ще два гонщики «Lotto Dstny» - Андреас Крон і Максім Ван Хілс. Останній по праву претендує на звання одного з відкриттів нинішнього сезону, але їхав Класику Сан-Себастьян після хвороби, і не зміг проявити себе повною мірою.

Наступний тиждень

12 - 18 серпня - Тур Польщі

Вже наступної суботи, 17 серпня, в Лісабоні стартує Вуельта-2024. Чекайте на нашому сайті окремий матеріал з приводу третього Гран туру сезону, однак, крім нього, наступного тижня пройде ще одна багатоденка Світового туру - Тур Польщі.

Маршрут гонки цього року дуже непростий за мірками Туру Польщі. При чому, найцікавіше чекає на гонщиків уже в перші дні. На першому етапі - гірський фініш у Карпачі з фінішним шматком у 3,2 км із середнім градієнтом у 6,5%. Наступного дня ту саму розв'язку в Карпачі пройдуть у форматі 15-кілометрової гонки з роздільним стартом.

Після цього - ще один непростий у плані рельєфу етап із фінішем у Душніках-Здруй. З решти чотирьох етапів три будуть спринтерськими, і лише передостанній, шостий, внесе свої корективи в підсумковий загальний залік. Наприкінці на гонщиків чекає зв'язка підйомів Щяна Буковина (2,6 км, 7,8%) і фінішний підйом Буковина Татшаньска (1,8 км, 7,3%). Цю зв'язку гонщики проходитимуть двічі.

Незважаючи на накладку за часом зі стартом Вуельти, склад учасників на нинішньому Турі Польщі дуже навіть солідний. Наприклад, вперше з 2020 року виступить Йонас Вінгегор, який хоче реабілітуватися за невдачу на Класиці Сан-Себастьян.

У данця з Туром Польщі взаємини особливі. Саме тут він уперше заявив про себе на весь світ, у вражаючому стилі вигравши шостий етап у 2019 році - то була взагалі його перша перемога в професіоналах. Втім, не факт, що поточна форма Вінгегора дасть йому змогу показати щось схоже цього року.

Склад «Visma Lease a Bike» загалом дуже солідний. На випадок, якщо у Вінгегора нічого не вийде в загальному заліку, у команди є план «Б» у вигляді Аттіли Вальтера. У нього з поточною формою точно повний порядок - зовсім недавно угорець став четвертим у груповій гонці на Олімпіаді. У спринтах за перемоги боротиметься Олав Коой.


Getty Images/Global Images Ukraine. Рафал Майка

Дуже сильний склад на Тур Польщі і у «UAE Emirates». На загальний залік потенційно можуть претендувати і Дієго Уліссі, і Рафал Майка, і Тім Велленс, і, можливо, навіть Ян Крістен, який тільки-но заїхав у топ-10 на Класиці Сан-Себастьян. За логікою речей, на домашній гонці головною ставкою команди має стати Майка. У спринті «UAE Emirates» розраховуватиме на Хуана Себастьяна Молано.

Солідну компанію привезла і «Lidl Trek». Тібо Ніс і Мадс Педерсен боротимуться за окремі етапи, у загальному заліку ставка на Андреа Баджолі. Також серед потенційних генеральщиків - дует із «Bahrain Victorious» Пельо Більбао/Матей Мохоріч, Максімільян Шахманн із «Red Bull Bora», Давіде Формоло з «Movistar» і, можливо, Ромен Барде з «DSM Firmenich». Може поборотися за високе місце в загальному заліку і ще один француз, Орельєн Паре-Пентр з «Ag2r La Mondiale». У спринті у команди ставка на Сема Беннетта. Крім нього, в стартовому протоколі присутні імена таких сильних спринтерів, як Тім Мерлір, Паскаль Аккерманн і Альберто Дайнезе.

Дайджест новин

- «Soudal Quick Step» продовжує свою активну діяльність на трансферному ринку. Черговим підписанням бельгійської команди став Ітан Хейтер з «Ineos Grenadiers».

Нарешті стало зрозуміло, чиїм коштом банкет, тобто звідки у «Soudal Quick Step» гроші на такі серйозні підписання. Генеральний менеджер команди Патрік Лефевр заявив про те, що Жуліан Алафіліпп прийняв рішення покинути команду наприкінці сезону. Після 11 років у структурі «Soudal Quick Step» французу доведеться вперше в кар'єрі виступати на професійному рівні не під керівництвом Лефевра.

З огляду на ще й чутки у ЗМІ про інтерес «Red Bull Bora» до Ремко Евенпула, вигляд «Soudal Quick Step» у наступному сезоні може змінитися до невпізнання, а активна робота команди Лефевра на трансферному ринку продовжиться.


Getty Images/Global Images Ukraine. Альберто Беттіоль

- Зіркове посилення отримала «Астана»: трирічний контракт з командою підписав Альберто Беттіоль. Причому, чемпіон Італії перейде в команду Олександра Винокурова не наприкінці сезону, а просто зараз: його контракт набуває чинності 15 серпня. Китайські інвестиції в «Астану», схоже, починають працювати.

- Кун Бауман наприкінці сезону покине «Visma Lease a Bike» і перейде в «Jayco AlUla». У ньому бачать важливого помічника для нового капітана команди, Бена О'Коннора, на Гран турах.

- Нещодавно італійський інсайдер Чіро Сконьямільо повідомив про те, що новою командою Алафіліппа, найімовірніше, стане «Tudor». Також проект Фабіана Канчеллари підпише Марка Хірші. Таким чином, обидва герої суботньої Класики Сан-Себастьян у 2025 році виступатимуть в одній команді.

Олег Дідух Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 11 серпня 2024, 17:34 38

Підопічні Лупашка сенсаційно розгромили бронзового призера минулого чемпіонату