Срібна Коляденко, болісні втрати і лицеміри з МОК. Як минув 15-й день ОІ

Sport.ua аналізує події найнасиченішого, передостаннього дня 33-ї Олімпіади

Поступово можна починати підводити підсумки. Олімпіаду-2024 у Парижі Україна з майже стовідсотковою вірогідністю завершить з 12 медалями, три з яких золоті. Єдиний наш учасник у заключний змагальний день навряд чи здатен вплинути на загальну картину. Заключну нагороду нашій країні принесла борчиня Ірина Коляденко, котра здобула срібло у ваговій категорії до 62 кг. Поряд із тим передостанній день Ігор-2024 запам'ятається для нас болісними втратами та поразками, які захочеться забути.

А ще в суботу розкрилися сповна діячі з Міжнародного олімпійського комітету. Вони офіційно дозволили брати участь у церемонії закриття так званим нейтральним атлетам з країн, які вчинили щодо України збройну агресію. «Рішення виконкому МОК прийняте на підставі того, що в церемонії закриття беруть участь не команди, а всі спортовці разом, а також загальна поведінка та дотримання принципів участі спортовців AIN під час Ігор», - йдеться в заяві МОК. Хоч чимось, але вгодити російським нелюдам Томас Бах, звісно, мусив.

Але біс із ними, з лицемірами. Згадаємо передостанній день Олімпіади, впродовж якого була розіграна рекордна кількість комплектів нагород - 39.

Героїня дня

Борчиня Ірина Коляденко після бронзи на Іграх-2020 у Токіо здобула срібло у Парижі. Перемігши на шляху до фіналу вагової категорії до 62 кг трьох чемпіонок світу різних років (монголку Орхон Пуревдорж, болгарку Біляну Дудову і киргизку Айсулуу Тинибекову), в сутичці за золото українка поступилася призерці двох останніх чемпіонатів світу Сакурі Мотокі з Японії. Загалом суперниця не залишила Ірині шансів. Наша борчиня не змогла знайти протидії проходам Мотокі в ноги, після яких суперниця проводила всі активні дії, аж поки на завершення п'ятої хвилини не ґарантувала собі дострокову перемогу 12:1.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ірина Коляденко та Сакура Мотокі

Коляденко, яка народилася в Радомишлі на Житомирщині - приклад стрімкої самореалізації в спорті. Ірина чіплялася за кожен свій шанс з ранньої юності. Її стрімкий злет у дорослій боротьбі почався з 2019 року, коли 20-річною дівчиною, яка ледь відновилася після важкої травми, поїхала на перший у кар'єрі дорослий чемпіонат світу і відразу здобула на ньому срібло і ліцензію на Олімпіаду-2020. Ігри в Токіо через пандемію були перенесені на рік. Перед ними Ірина вперше в кар'єрі стала чемпіонкою Європи, а в японській столиці показала зрілу боротьбу і заслужено здобула бронзову медаль.

За олімпійську нагороду Ірина отримала квартиру в Ірпені на Київщині. Але пожити в ній не дуже й встигла, оскільки в місто у лютому 2022-го вторглися москалі. Щоб не потрапити до рук ворога і не постраждати від обстрілів, дівчина змушена була сидіти в сховищах, аж поки не знайшла нагоду і не виїхала з міста. Як виявилось, втративши квартиру, в яку влучила російська ракета.

Але ці труднощі не зламали Коляденко. В 2023-му і 2024-му вона двічі поспіль стала чемпіонкою Європи і не приховувала, що в Париж їде за олімпійським золотом. Тому Ірина дуже засмутилася, що не змогла в фіналі побороти Мотокі. Тим не менш, медаль є медаль. Коляденко - всього 25 і вона разом із тренером Володимиром Яременком вочевидь намагатимуться виступити й в олімпійському Лос-Анджелесі. А нагороду в Парижі Ірина присвятила Місту-герою Ірпеню і його жителям. Тим, які пережили окупацію, і тим, які полягли від рук ворога.

Турист дня

34-річний борець вільного стилю Олександр Хоцянівський, який представляє вагову категорію до 125 кг, безславно завершив свій шлях на третій Олімпіаді в кар'єрі. Після поразки в стартовій сутичці Олександр бідкався, що на кожних Іграх жереб обирав йому світових лідерів: турка Таху Акґюля в Лондоні-2012, іранця Аміра Хоссейна Заре в Токіо-2020 і тепер у Парижі-2024 грузина Ґено Петріашвілі. Таким, звісно, програти не гріх. Тим паче, що Петріашвілі цього разу вийшов у фінал і, відповідно, дав змогу Хоцянівському провести в рамках втішного турніру за бронзу як мінімум ще одну сутичку. Суперник у ній ніби вже й не був таким грізним: досвідчений поляк Роберт Баран зірок з неба не хапав, хоча й був у різні роки призером чемпіонатів Європи. Як і Олександр, зрештою, теж. Та у ранковій сутичці Хоцянівський вразив на килимі безпомічністю, програв 0:3 і завершив олімпійський шлях четвертою поразкою в чотирьох сутичках. Що продовження не буде, сам борець дав зрозуміти в коментарі за гарячими слідами.

Getty Images/Global Images Ukraine. Петріашвілі та Хоцяновський

Між тим, після програшу Хоцянівського Барану програшна серія українських борців-вільників на Олімпіадах у Токіо та Парижі сягнула п'яти сутичок при повній відсутності перемог. Нагоду виправити ситуацію отримав останній представник української команди на цих Іграх, представник вагової категорії до 97 кг, 30-річний Муразі Мчедлідзе. Він у першій сутичці в Парижі зумів перемогти 5:1 бронзового призера двох останніх чемпіонатів Європи Ібрагіма Чіфчі з Туреччини. І вийшов у чвертьфіналі на переможця чемпіонатів Європи 2023-го і 2024 років Ґіві Мачарашвілі з Грузії. Той шансів Муразі не залишив, перемігши достроково, за три з половиною хвилини 11:0.

Мачарашвілі в підсумку переміг у півфіналі Маґомедхана Маґомедова з Азербайджану і вийшов у фінал, де зустрінеться чинним чемпіоном світу Ахмедом Тажудіновим, дагестанцем, який бореться за Бахрейн. Тажудінов у півфіналі переміг одного з найкращих борців сучасності, олімпійського чемпіона Ріо-2016, триразового чемпіона світу Кайла Снейдера зі США.

А Мчедлідзе завдяки успіхам Мачарашвілі побореться у втішному турнірі за бронзу. З непоганими шансами на медаль. У першій сутичці сьогодні близько 12:10 Муразі зійдеться з Ніколаасом Де Ланґе з Південної Африки, суперником відверто прохідним. В разі перемоги українець побореться за бронзу з фіналістом останнього чемпіонату світу Маґомедханом Маґомедовим з Азербайджану.

А суперник Хоцянівського Петріашвілі між тим вчора ввечері після срібла і бронзи попередніх Олімпіад вчора вперши став олімпійським чемпіоном. У яскравій фінальній сутичці Ґено переміг 10:9 Аміра Заре з Ірану. А в категорії до 74 кг золото здобув, поклавши на туше в фіналі японця Даїчі Такатані, представник Узбекистану Разамбек Джамалов.

Драма дня

Другий день поспіль величезні надії щодо представниць художньої гімнастики завершуються великою драмою. Чи то ми надто багато від наших юних дівчат хочемо, чи то щось з їхньою технічною і психологічною готовністю не так. Наразі можемо констатувати, що слідом за 16-річною солісткою Таїсією Онофрійчук, яка після четвертого місця в кваліфікації стала дев'ятою в фіналі, не реалізували медальних сподівань після другої позиції в попередніх виступах майстрині групових вправ.

Хоча після виконання першої з двох композицій у фіналі ситуація виглядала дуже обнадійливою. За майже досконалий виступ з п'ятьма обручами Марія Височанська, Діана Баєва, Аліна Мельник, Валерія Перемета та Кіра Ширикіна отримали 36,550 бала, тобто загальну другу і помітно вищу в порівнянні зі вчорашньою кваліфікацією оцінку (там було 35,450).

Попереду був виступ з трьома стрічками і двома м'ячами, який у кваліфікації українкам вдався відмінно. За нього наші співвітчизниці отримали найвищу серед усіх суперниць оцінку 33,500. Медаль видавалася реальністю. Але чи то українки перегоріли, чи то далися взнаки якісь інші чинники, але в ході виконання програми дівчата допустили серію помітних помилок, зокрема втрату предмета, отримали дуже низьку оцінку 29,150 і випали з числа претенденток на медалі. В підсумку команда стала сьомою з сумою 65,700.

Getty Images/Global Images Ukraine

«У двох просто параліч. Їх паралізувало. Навіть не реагували. Не змогли. В однієї параліч у 16 ​​років, в іншої - у 18. Не вдалося. Якби все зробили, то були б медалі», - підвела жорсткий підсумок виступу наставниця команди Ірина Дерюгіна.

Серед дівчат найбільше засмутилася 21-річна Марія Височанська, для якої ця Олімпіада - друга в кар'єрі. Вона не приховувала сліз навіть під час телеінтерв'ю, заявивши, що не таким уявляла собі завершення кар'єри.

А золото в групових вправах виграли представниці Китаю Дін Сіньї, Ґо Ціці, Гао Тін, Гуан Чжанцзян і Ван Ланьцзін. Вони перемогли з сумою 69,800.

Професіонал дня

Стрибун у висоту Олег Дорощук завершив дебютну Олімпіаду в кар'єрі на високому шостому місці і з особистим рекордом 2,31 м. Той випадок, коли медалі немає і, зважаючи на продемонстрований суперниками рівень, дотягнутися до п'єдесталу було майже нереально, але атлетові не те що не дорікнеш, а лише похвалиш. Олегові 23 і в Парижі він продемонстрував свій поточний максимум. З перспективою, що далі буде ліпше. Схожих виступів бракувало багатьом представникам нашої олімпійської команди. І не завжди причини їхніх посередніх виступів були об'єктивними.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олег Дорощук

Боротьба в секторі для стрибків у висоту була надзвичайно щільною. Одним з перших з неї випав, не взявши другої висоти 2,27 м чинний чемпіон світу, Європи і Олімпіади-2020 Джанмарко Тамбері з Італії, котрий ще вранці написав, що через проблеми з нирками потрапив до лікарні і ризикує взагалі не взяти участі у фіналі. Катарець Мутаз Есса Баршим, який розділив із Тамбері золото Токіо, мав проблеми зі здоров'ям ще під час кваліфікації. Він впевнено дійшов до висоти 2,34 м, а вище стрибнути просто не зміг і після срібла Лондона-2012 і Ріо-2016, а також золота Токіо-2020 задовольнився бронзою.

Чемпіон світу в приміщенні Гаміш Керр з Нової Зеландії та американець Шелбі Макевен, які залишилися в секторі, дійшли до висоти 2,36 м, яку взяли з першої спроби. А 2,38 теж синхронно взяти не змогли. Пропозицію від суддів повторити токійську історію, тобто поділити золото, Гаміш і Шелбі, на відміну від Баршима і Тамбері, відхилили і продовжили боротьбу, виконуючи по одному стрибку вже у зворотному порядку. Дійшли до 2,34 м, які Керр взяв, а Макевен - ні.

Американський день

Між тим, у суботу легкоатлети провели заключні старти на «Стад-де-Франс». Золото з бігу на 800 м серед чоловіків здобув 20-річний Еммануель Ваньоні з Кенії. Він встановив особистий рекорд (1.41,19) і лише на одну соту секунди випередив чинного чемпіона світу Марко Аропа з Канади.
Чинна чемпіонка світу Гарука Кітаґучі з Японії перемогла в секторі для метання списа - 65,80 м.

Масаї Расселл зі США стала несподіваною чемпіонкою з бігу на 100 м з бар'єрами. Дистанцію вона здолала за 12,33 секунди. Олімпійська чемпіонка Токіо Жасмін Камачо-Квінн з Пуерто-Ріко цього разу залишилася з бронзовою нагородою.

Норвежець Якоб Інґебріґтсен реабілітувався за поразку в бігу на 1500 м і переміг на дистанції 5000 м. Друге після перемоги на 1500 м в Токіо олімпійське золото Якоб здобув, пробігши дистанцію за 13.13,66.

Серед жінок біг на 1500 м виграла світова рекордсменка Файт Кіп'єґон з Кенії. 30-річна атлетка перемагає на цій дистанції третю Олімпіаду поспіль. Цього разу, здобувши золото, Файт на 1,82 секунди побила встановлений у Токіо власний олімпійський рекорд - 3.51,29.

На завершення відбулося дві естафети 4х400 м. В обох виграли команди США. Серед чоловіків Крістофер Бейлі, Вернон Норвуд, Брю Дімон і Рей Бенжамін на 0,96 секунди побили олімпійський рекорд, котрий з Пекіна-2008 належав їхнім землякам. Нове досягнення - 2.54,43.

У жіночій естафеті інтригою взагалі не пахло. Шам'єр Літтл, Сідні Маклафлін-Леврон, Ґабріель Томас і Алексіс Голмс з часом 3.15,27 випередили срібних призерок нідерландок, яких на друге місце вивела Фемке Бол, на 4,23 секунди.

Завершиться легкоатлетична програма сьогодні жіночим марафоном. А серед чоловіків добою раніше переміг чемпіон світу-2022 Тамірат Тола з Ефіопії. Він встановив новий олімпійський рекорд (2:06.26), пробігши швидше за власника попереднього олімпійського досягнення зразка Пекіна-2008 Самуеля Ванжиру з Кенії на шість секунд.

Метаморфози дня

Щось дивне коїлося на цій Олімпіаді з провідним українським стрибуном у воду Олексієм Середою. В Париж він їхав у статусі однієї з головних зірок і претендента на медалі. Натомість перед кожним стартом з'являлися новини, що Середа спершу може не виступити в синхронних стрибках з десятиметрового трампліна. А в особистій першості Олексій у п'ятницю і суботу, виявляється, виступав лише тому, що травму отримав колега за командою Марк Гриценко.

Середа в своїх коментарях згадував, що травмував руку, але не вдавався в деталі про характер травми. Водночас після п'ятого місця в синхронних стрибках провину за нездобуття медалі Олексій взяв на себе. Так само самокритичним він був і вчора, після того, як став восьмим в особистій першості стрибунів з десятиметрової вишки.

У кваліфікації Середа обнадіяв: став п'ятим, продемонструвавши стрибки, оцінені 90,65 і 86,40. Здавалося, досить виступити трохи рівніше в усіх шести спробах, і можна боротися за медалі. Але вже з півфіналу почалися проблеми. Після п'яти перших стрибків Олексій посідав 17 місце і ризикував не потрапити в 12-ку фіналістів. Врятував заключний стрибок, оцінений суддями у 86,40. Середа з сумою 405,05 перемістився на 11 місце і продовжив боротьбу за медалі.

Зрештою, в фіналі теж нічого вражаючого Олексій продемонструвати не зміг. Вже звично високу оцінку 86,40 він отримав лише за останній стрибок і в підсумку з сумою 426,90 фінішував лише восьмим. Китаєць Цао Юань став уже чотириразовим олімпійським чемпіоном з результатом 547,50.
«Мені соромно за себе. Поганий результат, міг набагато краще. У мене рекорд 530 балів, зараз на 100 балів менше набрав», - прокоментував виступ Середа. Хлопцеві лише 18 і попереду ще, мабуть, не одна Олімпіада. Головне - зробити висновки з невдач у Парижі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олексій Середа

Скромний фініш

Після здобуття веслувальницями Людмилою Лузан і Анастасією Рибачок срібла на каное-двійці були сподівання, що дівчата розвинуть цей успіх на спринтерській 200-метровій дистанції на каное-одиночках. Тим паче, що Лузан у цій дисципліні - бронзова призерка Олімпіади в Токіо.

Людмила і Анастасія ще до медальних заїздів на двійці вийшли на одиночках у півфінал. А ось там у дівчат не вийшло нічого. У своєму заїзді Лузан стала сьомою, Рибачок - восьмою, тоді як у фінал виходило по чотири найкращих екіпажі. Не змогли титуловані українки грюкнути дверима навіть у втішному фіналі В. Там Анастасія теж посіла восьме місце, а Людмила взагалі не стартувала, оскільки мала проблеми зі спиною. Ця травма, не виключено, вплинула й на результат нашої зірки у півфінальному заїзді.

Золото в спринті на каное-одиночці здобула триразова чемпіонка світу Кеті Вінсент з Канади. Вона на фініші випередила олімпійську чемпіонку Токіо Невін Гаррісон зі США і кубинку Ярісделіс Сіріло, чинну чемпіонку світу в цій дисципліні.

Не змогла проявити себе в змаганнях байдарок-одиночок на дистанції 500 м 35-річна Марія Повх, котра в Токіо посідала четверте місце. Тепер Марія дійшла до півфіналу, де в заїзді, з якого у фінал виходило дві переможниці, посіла шосте місце. Після чого фінішувала останньою, восьмою вже й у фіналі С.

А перемогла на каное-одиночці легендарна новозеландка Ліза Каррінґтон, котра відтепер є восьмиразовою олімпійською чемпіонкою. В Парижі Ліза виграла три золота.

Ще в одній веслувальній дисципліні - у перегонах на байдарках-одиночках на дистанції 1000 м - переміг чех Йозеф Достал, для якого то загалом п'ята олімпійська медаль. Але перша - золота.

Реалії дня

Марина і Владислава Алексіїви посіли в змаганнях дуетів у артистичному плаванні те ж місце, яке обійняли за підсумками технічної програми - п'яте. Українки, які три роки тому були бронзовими призерками Олімпіади а групових виступах, цього разу стали п'ятими. Довільну програму Марина і Владислава виконали на загальну сьому серед 17-ти учасниць оцінку - 278,2084. Проте сума 538,6684 одначе стала п'ятою.

Розбиратися в тонкощах виступів і співставляти їх складно не лише обиватилеві, а й професіоналам. Тому довіримося професіоналізму суддів.

Getty Images/Global Images Ukraine

На вершині рейтингу дуетів ситуація в порівнянні з технічною програмою трохи змінилася: золото виграли Ван Люї та Ван Цяньї з Китаю (566,4783), срібло - британки Кеті Шортман та Ізабель Торп (558,5367), бронзу - Бреґ'є та Нортьє де Брувер з Нідерландів (558,3963).

У кроці від фіналу

30-річна українська п'ятиборка Валерія Пермикіна на дебютній у кар'єрі Олімпіаді зупинилася в кроці від фіналу. Наша землячка в кваліфікації набрала 1377 очок і стала 21-ю серед 36-ти учасниць, тоді як у фінал потрапляє 20 найсильніших. Виграла кваліфікацію бронзова призерка чемпіонату світу Керенза Брисон з Великої Британії - 1402 бали.

А чоловіки в сучасному п'ятиборстві в суботу визначили чемпіона і призерів. Українців у фіналі теж не було: Владислав Чекан у кваліфікації став 23-м, а Олександр Товкай не зміг вийти далі через коня, який не захотів стрибати під час виступу в конкурі. Без участі наших співвітчизників золото виграв, встановивши світовий рекорд (1555 очок), Ахмед Ельґенді з Єгипту.

Випробовування фіналістами

Олег «Kuzya» Кузнєцов не зміг пробитися крізь сито групового турніру у чвертьфінал змагань з брейкінґу. Потім виявиться, що в групі українцеві водночас випало суперничати з двома майбутніми фіналістами Олімпіади. Перед тим, як з ними зустрітися, «Kuzya» з величезною перевагою виграв батл у австралійця J Attack - 2:0 та 17:1 за голосами. З канадцем Phil Wizard Олег розійшовся внічию 1:1 і утримував лідерство в групі завдяки більшій кількості голосів. Та після поразки 0:2 від француза Dany Dann «Kuzya» завершив виступи на Іграх.

А Phil Wizard трохи згодом переміг Dany Dann у 3:0 у фіналі і здобув золото.

Магія Каррі

Збірна США з баскетболу виграла олімпійське золото вп'яте поспіль і всімнадцяте в історії. У фіналі «зірково-смугасті» під керівництвом п'ятиразового чемпіона НБА в статусі гравця і чотириразового в ролі тренера Стіва Керра перемогли 98:87 Францію. Господарі намагалися чинити опір, але в потрібний момент лідери суперників Леброн Джеймс, а надто Стеф Каррі, який влучив 8 з 12-ти триочкових, робили різницю комфортнішою для США.

Команда США у фіналі: Каррі (24 + 5 передач), Букер (15 + 6 підбирань), Дюрант (15), Джеймс (14 + 6 підбирань + 10 передач), Девіс (8 + 9 підбирань), Едардс (8), Дж. Голідей (60, Ембіід (4), Адебайо (2), Тейтум (2).

Getty Images/Global Images Ukraine

Кевін Дюрент став чотириразовим олімпійським чемпіоном, Леброн джеймс - триразовим.

У матчі за третє місце команда Сербії перемогла чинних чемпіонів світу Німеччину - 93:83. У переможців виділявся Нікола Йокич, котрий відзначився тріпл-даблом: 19 очок + 12 підбирань + 11 передач. Йокич зробив лише четвертий за історію Олімпіад тріпл-дабл. Попередніх три належать москалю Алєксандру Бєлову і Леброну Джеймсу (двічі).

Норвегія: вісім з десяти

Жіноча команда Норвегії з гандболу здобула олімпійське золото втретє в історії. У фіналі норвежки впевнено, 29:21 перемогли господарок, чемпіонок Токіо-2020 збірну Франції. Олімпійськими чемпіонками стали: воротарі - Катріне Лунде, Сільє Сольберґ-Остгассель; польові гравці - Вероніка Крістіансен, Мален Ордаль, Стіне Скоґранд, Нора Мьорк, Стіне-Бредаль Офтедаль, Карі Браттсет-Дале, Крістіне Брайстоль, Маріт Якобсен, Камілла Геррем, Санна Сольберґ-Ісаксен, Генні Райстад, Тале Рушфельдт-Дайла.

Додамо, що попередніх два рази норвежки перемагали в Пекіні-2008 і Лондоні-2012. У Ріо-2016 і Токіо-2020 вони вигравали бронзу. Взагалі, без нагород у жіночому гандболі Норвегія, починаючи з Сеула-1988 і понині, залишалася лише двічі - в Атланті-1996 і Афінах-2004. Цікаво, що в складі нинішньої чемпіонської команди є гандболістка, яка вигравала всі три Олімпіади - воротар Катріне Лунде, якій зараз 44 роки. 37-річна ліва крайня Камілла Геррем ставала переможницею Олімпіади-2012. Також ці гандболістки вигравали бронзу Ігор у Ріо і Токіо.

Золотий дубль Франції

Чоловіча збірна Франції вдруге поспіль виграє золото в чоловічому класичному волейболі. У фіналі підопічні італійського фахівця Андреа Джанні впевнено, 3:0 розібралися з командою Польщі. Найрезультативнішим у складі чемпіонів став Жан Патрі - 17 очок. Також олімпійськими чемпіонами стали Бартелемі Чіненієзе, Ервін Нґапет, Антуан Бізар, Ніколя Ле Ґофф, Тревор Клевено, Кентен Жоффрой, Ясін Луаті, Бенжамін Тоніутті, Кевін Тійє, Тео Фауре і ліберо Женя Ґребенніков.

Золото в пляжному волейболі серед чоловіків здобули шведи Давід Аман і Йонатан Геллвіґ, які перемогли в фіналі 2:0 німців Нільса Елерса і Клеменса Віклерса.

Там, де нас нема

Жіноча збірна Іспанії вперше в історії здобула олімпійське золото у водному поло. Іспанки, у Лондоні-2012 і Токіо-2020 поступалися в фіналах збірній США, цього разу у вирішальному матчі перемогли 11:9 Австралію. В складі переможниць чотири голи забила Беа Ортіс, три - Майка Ґарсія, два - Анні Еспар, по одному - Елена Руїз і Паола Лейтон. Також золоті медалі отримали воротарі Мартіна Терре і Лаура Естер, польові гравці Ізабель Піралкова, Нона Перес, Паула Креспі, Пілі Пена, Юдіт Форка і Паула Камус.

Національна жіноча команда США виграла олімпійське футбольне золото вп'яте в історії і вперше за останніх три Олімпіади. В фіналі американки завдяки єдиному голу Меллорі Свансон на 57-й хвилині перемогли Бразилію. Крім Меллорі, чемпіонками 33-х літніх Ігор стали: воротарі - Алісса Негер, Кейсі Мерфі; захисниці - Елілі Фокс, Тьєрна Давідсон, Наом Ґірма, Кейсі Крюґер, Дженна Нігсвонгер, середня лінія - Корбін Альберт, Ліндсі Горан, Саманта Коффі, Емілі Соннет і Роуз Лавель, нападниці - Трініті Родман, Кристал Данн, Меллорі Свансон, Софія Сміт, Лінн Вільямс і Джейден Шоу.

Лінь Юй-Тін з Китайського Тайбею виграла золото з боксу у ваговій категорії до 57 кг. В фіналі вона перемогла польку Юлію Шеремету. У вазі до 75 кг китаянка Лі Цянь, яка вигравала бронзу в Ріо-2016 і срібло Токіо-2020, нарешті піднялася на вершину. Вона в фіналі роздільним рішенням суддів здолала Антейну Билон з Панами.

Серед чоловіків боксерська програма пройшла за повного домінування Узбекистану. З семи вагових категорій представники цієї країни вибороли золото в п'яти. Винятками стали лише українець Олександр Хижняк (до 80 кг) і кубинець Ерісланді Альварес (до 63,5 кг). У суботу ще два чемпіонства Узбекистану принесли Абдумалік Халоков (до 57 кг) і Баходір Джалолов (понад 92 кг).

Олімпійську програму з настільного тенісу вінчала командна першість серед жінок, у якій очікувано перемогли китаянки. В фіналі вони виграли всі три матчі в представників команди Японії. У парному розряді за чемпіонок виступали Ван Маньюй і тепер уже чотириразова олімпійська чемпіонка Чень Мен. В одиночці грала ще одна володарка чотирьох золотих нагород Ігор Сунь Їнша.

Важкоатлети визначили найсильніших у трьох вагових категоріях. Чемпіонка світу-2022 Еліа Коанда з Норвегії виграла золото у вазі до 81 кг серед жінок, встановивши олімпійський рекорд у сумі двоборства - 275 (121+154) кг. У категорії до 102 кг серед чоловіків переміг чинний чемпіон світу Лю Хуаньхуа, який підняв у сумі 406 (186 + 220) кг. А серед тяжів (понад 102 кг) третю Олімпіаду поспіль золота нікому не віддає грузин Лаша Талахадзе, який підняв 470 (215 + 255) кг.

Заключні два комплекти нагород розіграні в тхеквондо. У ваговій категорії понад 67 кг серед жінок француженка Альтеа Лорен додала до бронзи Токіо-2020 золото Парижа-2024. В абсолютній вазі (понад 80 кг) серед чоловіків переміг Аріан Салімі з Ірану.

Португальці Юрі Лейтау та Руї Олівейра принесли своїй країні перше золото цих Ігор, перемігши на велотреку в дисципліні медісон.

Представниця Словенії Янья Ґарнбрет стала чемпіонкою в комбінації серед жінок зі скелелазіння.

Лідія Ко з Нової Зеландії виграла золото в змаганнях з гольфу серед жінок. Раніше вона була срібною призеркою в Ріо-2016 і бронзовою в Токіо-2020.

Медальний залік

Перед заключним днем 33-ї Олімпіади Китай посунув американців з першої позиції. Представники Піднебесної здобули 90 медалей: 39 золотих, 27 срібних, 24 бронзових.

Команда США має найбільшу загальну кількість нагород (122), але менше перших місць: 38 золотих, 42 срібних, 42 бронзових.

Австралія залишається на третьому місці: 18 золотих, 18 срібних, 14 бронзових медалей.

За кількістю золота австралійців наздогнала Японія. У японців 18 золотих, 12 срібних, 13 бронзових нагород.

16 нагород найвищого гатунку має Франція, 14 - Велика Британія, по 13 - Корея і Нідерланди, 12 - Німеччина, 11 - Італія, яка замикає топ-10 заліку.
По 9 золотих медалей мають Канада і Нова Зеландія, 8 - Узбекистан, по 5 - Угорщина та Іспанія, по 4 - Швеція, Кенія, Норвегія та Ірландія.
Україна з трьома золотими, п'ятьма срібними, чотирма бронзовими нагородами знаходиться на 21 місці.

Також три золота мають Бразилія, Іран, Румунія, Грузія, Бельгія, Болгарія і Чехія. По дві нагороди найвищого ґатунку виграли Азербайджан, Куба, Хорватія, Сербія, Словенія, Китайський Тайбей, Австрія, Гонконґ, Філіппіни, Алжир та Індонезія.

По одному золоту здобули Ізраїль, Польща, Казахстан, Ямайка, Південна Африка, Таїланд, Данія, Швейцарія, Еквадор, Португалія, Ефіопія, Греція, Аргентина, Бахрейн, Єгипет, Туніс, Ботсвана, Чилі, Сент-Люсія, Уганда, Домініканська республіка, Гватемала, Марокко, Домініка і Пакистан.

Всього медалі здобули представники 91-ї країни.

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 10 серпня 2024, 19:12 4

Олександр розповів, що чекає надскладного бою

Коментарі