Зоря житиме. Чому продаж Батагова – позитивний знак для клубу

Менеджмент луганців варто похвалити, але йому точно є куди рости – упевнений Олексій Сливченко

Ні для кого не секрет, що український клубний футбол останніми роками перебуває, м'яко кажучи, у скрутному економічному становищі. Інвестиції у спорт № 1 в нашій країні продовжуються, навіть на одинадцятому році війни з російськими окупантами, проте вони значно знизилися, якщо порівнювати із «золотим» періодом початку 2010-х.

Луганська «Зоря» - це клуб, який до початку військових дій на суверенній території України був середняком, а то й аутсайдером вітчизняної Прем'єр-ліги. Вже після того, як серйозні проблеми почалися у «Металіста», «Дніпра», «Карпат», «Таврії», донецького «Металурга» та інших клубів, які раніше билися один з одним за єврокубкові путівки від України, на авансцену вийшла « Зоря», яка під керівництвом Юрія Вернидуба набула достатньо велику фанатську базу у всіх куточках країни, оскільки ця команда демонструвала бійцівський характер та часто була здатна врятувати навіть такий поєдинок, який найбільш невдало складався для неї.

Не дивно, що у якийсь момент «Зоря» стала постійним учасником єврокубків, проте в фінансовому плані до рівня наших грандів - «Динамо» та «Шахтаря» - луганський клуб все одно не дотягував. Його головний інвестор та президент Євген Геллер неодноразово давав зрозуміти, що розраховувати «чорно-білі» мають виключно самі на себе, тобто виходити на самоокупність та самодостатність, аби не залежати від стану справ у інших сферах бізнесу свого власника.

liga.net. Євген Геллер

Цілком логічно, що в такій ситуації у «Зорі» стали робити ставку на те, щоб щосезону продавати одного чи двох своїх лідерів, на яких є гарний попит на ринку. Для цього, щоправда, спочатку потрібно було як слід «засвітити» та «розкрутити» гравців на міжнародній арені, але для цього, власне, перед «чорно-білими» й стоїть в останні роки одне й те саме завдання - грати в єврокубках.

За останні десять років «Зоря» повністю переписала власний топ-10 найдорожчих продажів футболістів. Наразі він виглядає наступним чином: Лунін (8,5 млн євро), Караваєв (2,5 млн євро), Русин (2,5 млн євро), Еммануель Денніс (1,4 млн євро), Юрі Фрейтас (1,25 млн євро), Кабаєв (1,2 млн євро), Рафаель Форстер (1,2 млн євро), Назарина (0,8 млн євро), Болі (0,6 млн євро), Харатін (0,6 млн євро).

Ці гроші, разом із одержуваною винагородою від УЄФА за участь у єврокубках, й становили кістяк бюджету «Зорі» від сезону до сезону, дозволяючи клубу існувати за тією моделлю, яку для нього обрав Євген Геллер, тобто не заглядати у кишеню інвестора, а максимально розраховувати на власні сили й можливості.

Втім, відвертих помилок та трансферних прорахунків у «Зорі» також вистачало. В основному це пов'язано із ситуаціями, коли луганський клуб виявлявся нездатним вчасно продати того чи іншого футболіста, котрий згодом відмовлявся продовжувати контракт і це призводило до втрати цінного активу як у фінансовому, так і в кадровому плані. Без будь-яких відступних чи потенційних «дивідендів» у майбутньому. Тільки за останній час подібним чином «Зорю» залишили Алефіренко, Снурніцин, Нагнойний, Хлань - гравці, на яких був попит на ринку, але щодо яких топ-менеджмент луганчан так і не зумів сторгуватися із потенційними покупцями, залишивши «чорно-білих» де-факто «із носом».

Цього літа «Зоря» ризикувала знову опинитися у такій от програшній ситуації. Справа в тому, що контракт одного з лідерів нинішньої луганської команди центрбека Арсенія Батагова діяв до літа 2025-го, а продовжувати його прямо зараз футболіст навідріз відмовлявся. Захисник виявляв зацікавленість у зміні команди, чого в принципі не приховував, проте із самого початку Євген Геллер буквально приголомшив усіх своїм фінансовим запитом щодо відступних на Батагова - понад 5 мільйонів євро.

ФК Зоря. Арсеній Батагов

Охочих заплатити такі гроші за футболіста, який нехай і має на своєму рахунку в 22 роки 8 поєдинків у рамках єврокубків (кваліфікація Ліги Європи, кваліфікація Ліги конференцій та груповий раунд Ліги конференцій), проте не провів ще жодного матчу за збірну України, прогнозовано не виявилося. Інтерес загребського «Динамо», нідерландського АЗ, австрійського «Ред Булл Зальцбург», а також заокеанського «Нью-Йорк Ред Буллз» дуже швидко згас, коли стало зрозуміло, що початкові оцінки сторін різняться настільки, що навіть багатораундові переговори до жодних домовленостей не приведуть.

Здавалося б, Батагов може стати черговим провальним кейсом для «Зорі», коли клуб так і не зміг вичавити пристойне фінансове підкріплення для свого бюджету й втратить гравця безкоштовно, але… Буквально у останній момент ситуація змінилася, і топ-менеджмент луганців за це можна лише похвалити.

Згідно із останніми даними, Батагов вже де-факто є гравцем «Трабзонспора». За нашою інформацією, турецький клуб заплатить за українського центрбека 2,3 мільйони євро, а також в угоді буде прописаний бонус у розмірі 500 тисяч євро, який «Зоря» зможе отримати за умови виконання низки умов. Крім того, за чорно-білими залишиться 10% економічних прав на гравця, а це означає, що при перепродажі Батагова «Трабзонспор» буде зобов'язаний десяту частину суми, отриманої від потенційної угоди, перевести на рахунки «Зорі». Сам же Батагов вже погодив трирічну трудову угоду із «бордово-синіми», яка містить опцію пролонгації ще на 12 місяців.

Трансфер Батагова однозначно дозволить «Зорі» закрити питання щодо подальшого функціонування клубу, щоб не залежати всерйоз від фінансових вливань ззовні. Щонайменше найближчий сезон луганці можуть провести більш-менш спокійно, хоча й у певному режимі економії коштів.

Якщо минулого сезону, за приблизними оцінками, бюджет «Зорі» становив близько 5 мільйонів євро, то наразі він, вочевидь, буде скорочений до 3,5-4 мільйонів євро. Відхід досвідчених Чурка, Бутка, Данченка та Мішньова дозволив «чорно-білим» дещо розвантажити бюджет зарплат, що разом із гарним виторгом за Батагова дозволяє «Зорі» знизити витрати та трохи більше сфокусуватися на процесах омолодження складу.

Ставка на молодь - більш ніж природне прагнення нинішньої «Зорі». Свого часу запрошення того ж таки Батагова дозволило луганцям не лише отримати гарного захисника, а й зараз призвело до фінансового прибутку. Інша річ, що конкуренція в УПЛ наразі зростає, і як мінімум у сезоні-2024/25 «Зорю» точно складно називати фаворитом у боротьбі хоча б за третє місце, адже серед претендентів ще є як мінімум «Полісся», «Кривбас», «Карпати», «Рух», та й «Олександрію» із «Ворсклою» й ЛНЗ з рахунків скидати явно не варто.

Системний збій, який стався у «Зорі» в минулому сезоні й призвів до десятої позиції, а разом із нею - до відсутності можливості виступати в єврокубках, безпосередньо позначиться на бюджеті луганського клубу трохи пізніше, оскільки УЄФА виплачує винагороду учасникам своїх турнірів із певним запізненням по часу. Тому не варто виключати, що для успішного функціонування, без режиму суворої економії, «Зорі» цього літа доведеться продати ще як мінімум одного значущого для першої команди виконавця. Найбільш явний кандидат тут - це панамець Едуардо Герреро, котрого, за чутками, Євген Геллер оцінює зараз у 4-5 мільйони євро. І в ситуації із заокеанським легіонером «Зоря» ще може трохи почекати, аби «покачати» власні умови, адже контракт Герреро з українським клубом розрахований ще на три роки.

Як би там не було, а просто зараз продаж Батагова - це єдине правильне рішення для «Зорі». Якби клуб продовжував демонструвати впертість та виставляти нечувані цінники на гравця, то ризикував би опинитися і без грошей, і без футболіста, котрого звично через відсутність мотивації та бажання йти назустріч інтересам «чорно-білих» довелося б засилати у дубль. А так, здається, у виграші залишилися усі сторони - «Трабзонспор» підписав виконавця, на якого розраховує прямо зараз і в середньостроковій перспективі, Батагов отримає шанс проявити себе в іншому чемпіонаті та, за можливості, продемонструвати ще більший прогрес на полі, а «Зоря»… «Зоря», як ми вже з'ясували, не наступила на звичні граблі, й «розбавила» свій топ-10 найдорожчих продажів футболістів ще одним прізвищем, отримавши також чудову можливість виростити іншого талановитого та затребуваного на ринку виконавця - наприклад, того ж Габріеля Ескінью або Жана Тронтеля, які поповнили склад луганчан у поточне трансферне вікно…

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 08 серпня 2024, 00:35 5

Українець переміг представника Казахстану з рахунком 3:2 за підсумками трьох раундів

Коментарі