СОСНОВСЬКИЙ: «Перед Олімпіадою щодо Хижняка були побоювання»

Головний тренер українською збірної прокоментував золотий успіх свого підопічного

Третю золоту медаль для України на Олімпійських Іграх в Франції завоював боксер Олександр Хижняк з Полтави, який в фіналі в вазі 80 кг взяв гору над Нурбеком Оралбаєм з Казахстану.

В розмові з кореспондентом Sport.ua головний тренер чоловічої збірної України Дмитро Сосновський розповів, що допомогло його підопічному підкорити верхню сходинку п'єдесталу пошани:

- При підготовці до вирішального протистояння зосередилися на тому, щоб його суперник Нурбек Оралбай не мав змоги користуватися своєю грізною «зброєю» - ударами з дальньої дистанції. Тому важливо було нав'язати казаху ближній бій.

- Все ж, мабуть, Олександр Хижняк навряд чи здивував опонента, коли з перших секунд бою почав тиснути на нього.
- Така вже манера бою Хижняка, але щоб вона була ефективною, треба бути максимально фізично готовим. Тут були певні побоювання чи зуміє Олександр впродовж всього турніру підтримувати такий високий темп, адже в підготовчий період через травму він багато пропустив. Зумів, ба більше, з кожним поєдинком він тільки додавав.

- І все ж, в другому раунді Хижняку бракувало концентрації й кілька «пострілів» суперника з середньої дистанції він пропустив.
- Нурбек - чемпіон світу й, переконаний, при підготовці також скрупульозно вивчав манеру бою українця й кілька його серій були вдалими. Але вони не похитнули Хижняка.

- За підсумками двох раундів за суддівськими голосами була рівновага. Все мав вирішити третій раунд. На що налаштовували Олександра разом з його батьком, який був секундантом сина?
- Просили діяти ще інтенсивніше й бути хитрішим. І Сашко завдяки кращій функціональній підготовці, більш різноманітним діям таки довів, що він заслуговує на золоту медаль. Зокрема, наприкінці поєдинку Оралбаю неабияк дошкуляли аперкоти українця.

- Що вам сказав Хижняк, коли вийшов з рингу?
- «Дмитрович, ми це зробили!» Хижняк своїм злетом зробив чудовий подарунок українським шанувальникам спорту. Його шлях на вершину був тернистим, проте він зумів подолати всі труднощі.

- До речі, минулого року Хижняк вже перемагав Оралбая на міжнародному турнірі в Дебрецені. Ці бої були схожі?
- Вони проходили десь за однаковим сценарієм й тому приємно, що Хижняк знову взяв гору над суперником, який прогресує.

- Вище ви зазначали, що після завоювання Хижняком торік олімпійської ліценції в нього при підготовці до Ігор виникли проблеми.
- Так, на одному із зборів він серйозно травмував руку й на відновлення пішло кілька місяців.Тому не було можливості заявити Хижняка на якийсь міжнародний турнір. Я завжди зазначав, що в боксі дуже багато залежить від командних зусиль. Ось і Олександру бойову спортивну форму довелося набирати в спарингах. Йому дуже допомогли Євген Хитров, Павло Ільюша, Данило Жасан, Микола Засінок, Сергій Горсков, Олександр Узун, Олександр Деньгуб. В його перемозі є й їхня заслуга.
Необхідну підтримку забезпечував й великий шанувальник боксу, співвласник мережі магазинів «Епіцентр», Олександр Герега. До речі, він був присутній на фінальному поєдинку й дуже переживав.

Ну й, звичайно, найбільша подяка ЗСУ, без їхнього героїчного опору російському агресору, наш виступ в Парижі, був би неможливий.

- Тоді наостанок, скажіть, перейде Хижняк в професіонали чи буде готуватися до своєї третьої Олімпіади?
- Це вирішувати самому Хижняку. Якщо він залишиться, то у виграші буде весь український бокс. Бо Олександр справжній лідер, а його відданість боксу може тільки служити за приклад.

Раніше новоспечений Олімпійський чемпіон з боксу Олександр Хижняк прокоментував виступ і підготовку до Парижа-2024.

Максим Коваленко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 08 серпня 2024, 07:20 4

Український боксер виграв першу золоту медаль Олімпіади