Хижняк – фаворит бою проти Оралбая. Проте Нурбек готувався під українця

Вони вже раніше боксували

Пізно ввечері 7 серпня український боксер Олександр Хижняк проведе другий фінал Олімпіади. Минулий був три роки тому - на Олімпіаді в Токіо, яка формально нумерувалася цифрами 2020, але проходила у 2021 році.

Той фінал для Хижняка не склався, хоча до останніх секунд він йшов вкрай впевнено: побив усіх суперників та перемагав фінального опонента. Що буде цього разу? Вже проти іншого опонента.

Хижняк впевнено пройшов категорією та побив дворазового переможця Олімпіад

Зміна вагової категорії для Олександра Хижняка допоки виглядає вдало. На Олімпіаді-2020 він боксував у ваговій категорії до 75 кілограмів. Зараз - у ваговій категорії до 80 кілограмів.

Справа в тому, що категорії до 75 кілограмів на Олімпіаді цього разу немає, тож Хижняк спеціально змінив вагу та завоював ліцензію саме в ній. Все йшло добре, українець переміг на декількох міжнародних турнірах і готувався до другої Олімпіади. Але потім сталась травма.

Як розповів головний тренер збірної України з боксу Дмитро Сосновський, Олександр мав важку травму руки, яка потребувала операції та довгого відновлення. Фактично, у 2024 році перші офіційні поєдинки Хижняк провів уже на Олімпіаді.

Це, звичайно, було ризиковано. Але інших варіантів не було. Хижняк увійшов у повноцінний тренувальний режим лише перед Олімпійськими іграми. Тоді тренерський склад інформував, що Олександр вже працює під навантаженнями і повноцінно спарингує. Але все ж спаринги та тренування і повноцінні поєдинки - справа геть різна.

На Олімпіаді-2024 Олександр спочатку зустрівся із Пилипом Акіловим - колишнім українцем, який під час повномасштабного вторгнення рф знаходився у Маріуполі (сам родом з Соледара, де жили батьки). Він зміг втекти через коридор в бік росії, а там вже дістатись до Європи.

Тепер вже представник Угорщини серйозно готувався. Проводив поєдинки на міжнародних турнірах, здобув ліцензію та не поїхав на чемпіонат Європи - щоб краще підготувати саме фізичну готовність. Всі розуміли, що шанси перетнутися з Хижняком є, тому планували відточити роботу другим номером, якою пишається Акілов.

У ринзі це не допомогло. Акілов провів вдалий перший раунд, але, як би він не готувався фізично, українець виявився сильнішим. Хижняк перебив суперника, а у третьому раунді Пилип виглядав так, неначе вже не хоче боксувати.

Наступним опонентом став бразилець Вандерлей Перейра. І загалом протистояння виглядало так само, як проти Акілова, тільки без вдалого першого раунду. Перейра намагався працювати другим номером, контратакувати, зустрічати. Нічого не допомогло, тому що тиск від Олександра - просто скажений.

Найскладнішим суперником тієї сторони сітки, де опинився Хижняк, виявився кубинець Арлен Лопес. Дворазовий олімпійський чемпіон. Завойовував золото на Олімпіадах і в категорії до 75 кілограмів, і в категорії до 80 кілограмів. Тож фактично, українець зустрічався з чинним чемпіоном його вагової категорії.

Окрім цього, Лопес має професійну кар'єру, де провів три поєдинки. Дуже різнобічний, цікавий боксер, з яким точно не мало б бути просто.

Проте, схоже, Арлен вирішив працювати на точність, а не рубатись, а точності не вистачило. Лопес взявся відбиватись від блоку, намагатись влучити менше, але точніше за суперника, а самому відбоксувати обережно в захисті.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Хижняк в полуфіналі переміг дворазового чемпіона Олімпіади

У першому раунді бокові судді якось побачили перемогу Лопеса. У двох інших - Хижняка. Насправді ж, спірне рішення. Через те, що Олександр заслуговував забрати бій чисто - він просто зробив набагато більше роботи, ніж суперник. Особливо у тому самому першому раунді, в якому йому перемогу не віддали.

Фінальним опонентом стане представник Казахстану Нурбек Оралбай. Він по дорозі до фіналу переміг Пітерса із Австралії з рахунком 3-2, Аллахвердієва із Азербайджану з рахунком 5-0 та Піналеса із Домініканської республіки із рахунком 3-2.

Хижняк та Оралбай вже зустрічались. У 2023 році ще до травми на міжнародному турнірі в Угорщині українець переміг. Тоді перемогу віддали українцю розділеним рішенням суддів.

Хто фаворит?

На перемогу Олександра Хижняка букмекери дають коефіцієнт 1.27. На перемогу Нурбека Оралбая - 3.80. Це й не дивно. Хижняк більш досвідчений. Він один з найдоросліших боксерів вагової категорії, але ще не пенсіонер. І перед початком турніру саме його називали фаворитом турніру букмекери.

Чи може Хижняк програти? Звичайно. Ми бачили це три роки тому. Навіть виграні два раунди і майже виграний третій нічого не гарантують. Українець добре тримає удар, але ніхто не в безпеці на такому рівні. Прилетіти може з будь-якого кута і вимкнути світло.

Чи може Нурбек перепрацювати українця кількістю ударів? Ніхто цього не може. Навряд у світі, але на Олімпіаді в категорії українця не було нікого, хто б міг викидати так багато ударів так довго.

Проте казахстанець - технічний боксер. Добре рухається, чудово працює назустріч. Окрім цього, всі готувались і під Хижняка в тому числі у цій вазі. Всі бачили, що його можна перемогти, тому тримають це в голові. Оралбай - не виключення. Не дивлячись на те, що здається, що найбільше випробування - дворазовий абсолют - вже позаду, розслаблятись не варто. Нурбек може виявитись складним суперником.

Але у найкращій формі Хижняк зобов'язаний затиснути його і влаштувати те, що і у 2023-му - перемогу. Ту, за якою він так довго йшов.

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 серпня 2024, 23:11 10

Кіпер киян емоційно звернувся до Костянтина Вівчаренка після гри з Рейнджерс

Коментарі