Плюшеві ведмедики для Динамо. Що являє собою шотландський Рейнджерс

У третьому раунді кваліфікації ЛЧ киянам належить зіграти із 55-разовим чемпіоном Шотландії

Віце-чемпіон України «Динамо» блискуче стартувало у сезоні-2024/25 Ліги чемпіонів. В другому раунді кваліфікації «біло-сині» не помітили сербський «Партизан», який за сумою двох зустрічей буквально стерли в порошок - 9:2 (6:2, 3:0). Тепер підопічні Олександра Шовковського мають зіграти проти віце-чемпіона Шотландії «Рейнджерс» - суперника аж ніяк непростого, проте абсолютно точно не непереборного.

Саме про «Рейнджерс» й піде мова в рамках цього матеріалу…

Національний рекордсмен на межі

«Рейнджерс» - шотландський професійний футбольний клуб із міста Глазго, заснований у 1872 році. Крім того, що «плюшеві ведмедики» (одне з прізвиськ цього колективу) є одним з найстаріших футбольних клубів своєї країни, вони ще й разом із «Селтіком» складають пару національних грандів, які історично можуть похвалитися тотальним домінуванням у чемпіонаті Шотландії.

На рахунку «Рейнджерс» 55 перемог у національному чемпіонаті, проте останніми роками (а точніше - навіть десятиліття!) до цього абсолютно рекордного показника «плюшевих ведмедиків» семимильними кроками наближається «Селтік». Наразі на рахунку «кельтів» вже 54 чемпіонства, причому за останні тринадцять років «Селтік» ставав чемпіоном країни дванадцять разів, а головним «здобутком» найближчого суперника «Динамо» по Лізі чемпіонів є перемога у сезоні-2020/21, якою « Рейнджерс» не дозволив «кельтам» стати першою шотландською командою, що вигравала національний чемпіонат десять разів (або більше) поспіль. Так, ось така у Шотландії інтрига - за тотального домінування одного з клубів у певний історичний період іншому гранду тільки й залишається, що вчасно «зупиняти» суперника, аби той не пішов на двозначну кількість титулів поспіль.

Getty Images/Global Images Ukraine. «Рейнджерс» - чемпіон Шотландії-2020/21

Заради справедливості, варто зазначати, що останні майже півтора десятиліття «Рейнджерс» перестав бути серйозним конкурентом для «Селтіка» у боротьбі за чемпіонство через фінансові проблеми. В сезоні-2012/13 «плюшеві ведмедики» через величезний борг (мова йшла про суму близько 100 мільйонів євро) були виключені з числа учасників елітарного дивізіону шотландського чемпіонату. «Рейнджерс» переродився, пройшов через процес «очищення» та заявився для участі у четвертому за силою дивізіоні, звідки послідовно пробивався нагору, щоб у сезоні-2016/17 знову опинитися в шотландському Прем'єршипі.

Власне кажучи, зараз саме «Селтік» є головною силою шотландського клубного футболу, а «Рейнджерс», незважаючи на швидкоплинний і багато в чому вольовий чемпіонський успіх у сезоні-2020/21 (до речі, «золото» команда виборола під керівництвом Стівена Джеррарда, котрий одразу ж відбув на підвищення - в «Астон Віллу», а зараз працює із саудівським «Аль-Іттіфаком») знаходиться свого роду на межі свого статусу національного рекордсмена. Мало хто сумнівається, що вже за підсумками сезону-2024/25 «кельти» наздоженуть «плюшевих ведмедиків» за завойованими чемпіонствами у Шотландії за всю історію.

Минулий сезон та кваліфікація до Ліги чемпіонів

Як вже згадувалося, «Рейнджерс» є чинним віце-чемпіоном Шотландії. У тамтешньому Прем'єршипі-2023/24 «плюшеві ведмедики» програли боротьбу за «золото» споконвічним опонентам із «Селтіка» (на фініші «кельти» випередили «Рейнджерс» на вісім очок), проте значно випередили «Хартс», «Кілмарнок» та «Сент-Міррен», які також здобули путівки до єврокубків.

Друге місце у шотландському Прем'єршипі за підсумками минулого сезону дозволило «Рейнджерс» отримати путівку одразу до третього раунду кваліфікації Ліги чемпіонів, де «плюшеві ведмедики» в рамках жеребкування Шляху представників ліг отримали у суперники «Динамо». Іншими словами, для «Рейнджерс» суперництво з командою Олександра Шовковського стане стартом у єврокубковій кампанії в рамках сезону-2024/25.

Головний тренер

Очолює «Рейнджерс» 50-річний бельгійський фахівець Філіпп Клеман. На своїй посаді він перебуває із жовтня минулого року, а тому ще не провів жодного повноцінного сезону на чолі «плюшевих ведмедиків». Минулої осені керівництву «Рейнджерс» довелося вдаватися до екстреної заміни на тренерському містку першої команди, звільнивши звідти Майкла Білла, під керівництвом якого глазгіанці несподівано зазнали аж трьох поразок у семи стартових матчах національного чемпіонату. Вже у грудні 2023-го Білл, до речі, отримав призначення до «Сандерленда», але там йому затриматися не вдалося, і він був звільнений у лютому нинішнього року.

Під керівництвом Клемана «Рейнджерс» в минулому сезоні шотландського чемпіонату зіграв 30 поєдинків, у яких здобув 22 перемоги за 4 нічиїх та 4 поразок. Крім того, бельгієць допоміг «плюшевим ведмедикам» вийти із групи Ліги Європи, причому з першого місця (шотландці обійшли чеську «Спарту», ​​іспанський «Бетіс» та кіпрський «Аріс»), але вже у 1/8 фіналу його підопічні все ж таки вибули, поступившись «Бенфіці» (2:2, 0:1).

Getty Images/Global Images Ukraine. Філіпп Клеман

Непогано проявив себе «Рейнджерс» під керівництвом Клемана і у кубкових турнірах. В Кубку Шотландії «плюшеві ведмедики» дійшли до фіналу, де мінімально поступилися «Селтіку» (0:1), а ось Кубок шотландської ліги підопічним бельгійця вдалося виграти, здолавши у вирішальному матчі «Абердін» з рахунком 1:0.

Свій тренерський шлях Філіпп Клеман розпочинав у 2011 році в юнацьких командах «Брюгге». Згодом був виконувачем обов'язків та асистентом головного тренера «чорно-синіх», а потім розпочав самостійний шлях, очоливши «Васланд-Беверен». У 2017-му Клемана покликали працювати у «Генк», який він вже через два роки зробив чемпіоном, отримавши запрошення від «Брюгге». Із «чорно-синіми» Філіпп два сезони поспіль вигравав «золото», а у січні 2022-го спокусився на запрошення від «Монако». У Франції Клеман провів півтора сезони, але успіхів не досяг й влітку минулого року був відправлений у відставку, а через кілька місяців отримав пропозицію очолити «Рейнджерс».

Цікаво, що Клеман раніше вже грав проти «Динамо». У третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів-2019/20 «Брюгге», яким тоді керував Філіпп, за сумою двох матчів здолав киян (3:3, 1:0), головним тренером котрих на той час був білорус Олександр Хацкевич. По суті, тоді Клеман та його «Брюгге» стали своєрідними могильниками для тренерського штабу Хацкевича, адже після вильоту від бельгійців керівництво «Динамо» відправило білоруса у відставку разом із усіма його помічниками.

Відомі гравці

У складі «Рейнджерс» немає зірок першої величини або наближених до них футболістів. Проте низка вельми відомих особистостей, як мінімум для вболівальників, котрі намагаються уважно стежити за топовими європейськими лігами, у стані «плюшевих ведмедиків» є. Насамперед йдеться про 31-річного голкіпера Джека Батленда («Бірмінгем», «Сток Сіті», «Крістал Пелас», резервіст «Манчестер Юнайтед», на рахунку якого також 9 матчів за збірну Англії), 28-річного центрбека Бена Девіса (у «Рейнджерс» перейшов з «Ліверпуля», де за півтора роки не зіграв жодного офіційного матчу), 30-річного вінгера Тома Лоуренса (вихованець «Манчестер Юнайтед», який вдосталь пограв за «Дербі», а також має на рахунку 23 матчі за збірну Уельсу), 26-річного вінгера Вацлава Черни (вихованець «Аякса», який наразі виступає за «Рейнджерс» на правах оренди з «Вольфсбурга»), а також 23-річного вінгера Раббі Матондо (вихованець «Манчестер Сіті», котрий пограв за «Шальке», «Сток Сіті» та «Серкль Брюгге»).

Найціннішим гравцем нинішнього складу «Рейнджерс», якщо спиратися на оцінки порталу Transfermarkt, є 26-річний атакувальний півзахисник Тодд Кантвелл. Цей футболіст є вихованцем академії «Норвіча», за першу команду якого зіграв 129 матчів (14 голів, 12 асистів), із яких 45 - в рамках англійської Прем'єр-ліги. У січні 2023-го Кантвелл за 1,7 мільйона євро перейшов до «Рейнджерс», де має стабільне місце у основному складі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джеймс Таверньє

А ось лідером сучасного «Рейнджерс» є 32-річний Джеймс Таверньє. Він виступає на позиції правого захисника і також має у стані «плюшевих ведмедиків» капітанську пов'язку. Таверньє є вихованцем академії «Ньюкасла», проте у стані «сорок» він зіграв лишень 8 поєдинків, й переважно блукав орендами, поки у 2014-му не був проданий за 100 тисяч євро у «Віган». Саме звідти в липні 2015-го за 250 тисяч євро Джеймс й переїхав до «Рейнджерс». З того часу на його рахунку 461 матч, 125 забитих м'ячів та 129 результативних передач. Ця статистика просто зобов'язує тренерський штаб та футболістів «Динамо» звернути особливу увагу на Таверньє та зробити усе можливе на полі, аби нейтралізувати найкращі якості цього виконавця.

Результати спарингів та на старті сезону

Літня підготовка, як мінімум з точки зору результатів спарингів, видалася не найвдалішою для «Рейнджерс». Підопічні Клемана зіграли чотири товариські матчі, у трьох з яких зазнали поразок, а в одному спромоглися вирвати нічию. Щоправда, суперники у шотландців були більш ніж серйозні - «Аякс» (1:2), «Манчестер Юнайтед» (0:2), «Бірмінгем» (1:2) та «Уніон» Берлін (4:4).

Безумовно, судити про силу команди за її літніми спарингами не варто, проте певні проблеми у «Рейнджерс», вочевидь, все ж таки присутні. Інакше у першому офіційному матчі сезону «плюшеві ведмедики» не втратили б очки у Прем'єршипі проти «Хартса» (0:0). Навіть якщо робити знижку на те, що це був матч проти «бронзової» команди минулої першості та ще й виїзний, все одно команда Клемана не вразила. «Рейнджерс» більше контролював м'яч (63% проти 37%), проте в рази рідше бив по воротах суперника (9 проти 19) й у цілому не показав себе із найкращого боку ані в єдиноборствах (тільки 42% виграних), ані у техніці (лишень 39% успішного дриблінгу).

Український слід

«Рейнджерс» є добрим знайомим для українських вболівальників зі стажем. Тут раніше грали два наші співвітчизники, причому обидва екс-«динамівці» - Олексій Михайличенко та Олег Кузнєцов. Обидва багато в чому через травми не зуміли продемонструвати усі свої найкращі якості на «Айброксі», проте Михайличенко став у стані «плюшевих ведмедиків» п'ятиразовим чемпіоном Шотландії, а Кузнєцов має у активі чотири «золота» тамтешнього елітарного дивізіону.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олексій Михайличенко

Кузнєцов залишив «Рейнджерс» у 1994-му, відбувши в «Маккабі» з Хайфи, а потім повернувся в Україну й завершив кар'єру у 1995-му в «ЦСКА-Борисфені», а ось Михайличенко повісив бутси на цвях в 1996-му безпосередньо у лавах «плюшевих ведмедиків».

Дати матчів

Перший матч між «Динамо» та «Рейнджерс» відбудеться сьогодні, 6 серпня, у Польщі на «Арені Люблін» та є номінально домашнім для української команди. Його початок - о 21:00.

Гра-відповідь пройде вже через тиждень, 13 серпня, у Глазго на «Хемпден Парк». Початок - о 21:45.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 серпня 2024, 07:15 128

Продовжити розпочате у матчах проти «Партизана»

Коментарі