Вистраждана медаль гімнастів і провальний старт борців. 10-й день ОІ

Заключний тиждень Олімпіади Україна розпочала зі срібла

На старті заключного тижня 33-ї Олімпіади в Парижі змагальна програма помітно оновилася. Подекуди не в найцікавіший для нас бік. Адже дивитися велотрек, де розігрується загалом 12 комплектів нагород, погодьтеся, цікавіше, коли там є наші представники. А їх вперше в історії участі України в літніх Іграх немає. Як і зовсім небагато українців було в сьогоднішніх змаганнях легкоатлетів. Зрештою, на інших аренах наші спортовці були помітними постатями, а гімнаст Ілля Ковтун виграв медаль.

Герой дня

20-річний черкащанин Ілля Ковтун нарешті дочекався свого часу. Мабуть, було б зовсім несправедливо, якби наш найобдарованіший молодий гімнаст на своїй другій Олімпіаді після п'ятого місця в командній першості, четвертих позицій в особистому багатоборстві і у вільних вправах залишився без медалі ще й зараз, на своєму коронному снаряді. Снаряді, на якому Ковтун двічі був чемпіоном Європи.

Втім, сьогодні Ілля нарешті був винагороджений за ту працю, яку він проробив змалечку. У вправах на брусах українець показав виступ максимальної складності, з коефіцієнтом 7,0. І, за винятком невеликої помилки на приземленні, продемонстрував ідеальне виконання. За свій виступ Ковтун, який відкривав фінал, отримав високі 15,500 балів. І хоч попереду були ще виступи сімох суперників, вже тоді стало зрозуміло, що Ковтун буде мінімум зі сріблом. Попередні виступи конкурентів у Парижі показали, що перевершити таку оцінку може лише один гімнаст - олімпійський чемпіон Токіо у вправах на брусах Цзоу Цзиньюань з Китаю.

Власне, китаєць не провалився. Він видав черговий захмарного рівня виступ і отримав за нього 16,200 балів, здобувши друге поспіль золото. Ковтун залишився з сріблом. А бронзу виграв олімпійський чемпіон в абсолютній першості Шинносуке Ока з Японії. Його оцінку (15,300) був здатен перевершити наш Олег Верняєв. Але 30-річний українець зірвався зі снаряду, виконуючи елемент Гейлі і в підсумку з результатом 13,300 став восьмим.

Безперечно, нинішнє срібло Ковтуна - то й медаль його особистого тренера Ірини Надюк, котра вкладає в Іллю всю душу. Власне, пані Ірина почала говорити про своїх вихованців Ковтуна, Назара Чепурного і Володимира Костюка, котрий не зміг пробитися на цю Олімпіаду, ще тоді, коли вони були зовсім дітьми, розповідаючи про їхні успіхи через соцмережі. Ось на цьому фото п'ятирічної давнини у компанії свого тренера Чепурний, Ковтун і Костюк стоять, ставши мультимедалістами юнацького олімпійського фестивалю в Баку.

Між тим, програма спортивної гімнастики на Олімпіаді в Парижі сьогодні вичерпалася. Крім чоловічого фіналу на брусах, розіграні ще три комплекти нагород. Японець Шинносуке Ока своє третє золото цих Ігор здобув за вправи на поперечині, за які він отримав 14,533 бали. Серед жінок сьогодні очікувалося продовження медального полювання семиразової олімпійської чемпіонки Сімони Байлз зі США. Але легенді нинішній день відверто не вдався. Спочатку Сімона впала з колоди, отримала за виступ лише 13,100 і посіла лише п'яте місце. А золото на цьому снаряді виграла італійка Алісе Д'Амато - 14,366. Надалі Байлз напомилялася ще й на своїх коронних вільних вправах. Вона з оцінкою 14,133 в підсумку здобула срібло. А золото виграла «вічно друга» бразилійка Ребека Андраде, яка на цій Олімпіаді вже мала два срібла і бронзу, а на попередній стала срібною в багатоборстві і перемогла в опорному стрибку. Своє друге в кар'єрі золото Ребека здобула, отримавши оцінку 14,166.

Промах дня

26-річний львів'янин Павло Коростильов завершує без нагороди третю Олімпіаду поспіль. У Павла були 16 і 35 місця в Ріо-2016, 4-те і 9-те - в Токіо-2020. І ось тепер у Парижі - 12 позиція в стрільбі з пневматичного пістолета з 10-метрової відстані і сьогоднішнє п'яте місце в стрільбі зі швидкісного пістолета з 25 метрів.

Після чотирьох серій пострілів, після яких почалася боротьба на вибування, Павло посідав друге місце. Але в п'ятій серії Коростильов вибив лише дві з п'яти мішеней і змушений був припинити змагання. А золото виграв дворазовий чемпіон світу Лі Юегун з Китаю, котрий до того мав дві бронзових нагороди на Олімпіаді в Токіо.

У своїй невдачі Коростильов звинуватив організаторів. Мовляв, і годували так, що отримав харчове отруєння, і змагальний тир знаходився надто далеко, у Шатору, в 300 км від Парижа, і кондиціонера на змаганнях не ввімкнули.

«В порівнянні з іншими ця Олімпіада найгірша», - стверджує Павло.

На цьому кульовики олімпійську програму Парижа-2024 вичерпали. Водночас понеділок став заключним змагальним днем і для майстрів стендової стрільби. Вінчала там змагальну програму змішана командна першість у скіті, яку виграли, перемігши в фіналі 45:44 американців, італійці Діана Бакозі і Ґабріеле Россетті. Цікаво, що нинішні чемпіони вигравали золото Ріо-2016 порізно, в індивідуальних першостях.

Getty Images/Global Images Ukraine. Павло Коростильов

Характер дня

Анна Рижикова продовжує боротьбу на четвертій у кар'єрі Олімпіаді. Не пробившись до півфіналу 400-метрівки з бар'єрами напряму, крізь сито кваліфікації, сьогодні Анна проводила втішний забіг. У ньому вона фінішувала з результатом 54,95 секунди на прохідному другому місці після француженки Шани Ґребо. Рижикова вкотре продемонструвала характер і завтра виступить у півфіналі.

А ось Вікторія Ткачук на тій же 400-метрівці з бар'єрами дива створити не змогла. Через травму вчорашній кваліфікаційний забіг став для Вікторії першим у сезоні. Звісно, на високий результат було розраховувати складно. Втішний забіг через день після того Ткачук розпочала начебто непогано, але на фініші помітно відстала і показала ще гірший час, ніж учора - 59,40.

Не потрапив до півфіналу через втішний забіг на гладкій 400-метрівці і Олександр Погорілко. У своєму забігу він став третім з часом 45,59.

У фіналах українських легкоатлетів сьогодні не було. А головною подією на «Стад-де-Франс» сьогодні став фінал зі стрибків з жердиною серед чоловіків. Де швед Арман Дюплантіс виграв традиційно легко, а потім взявся за улюблене заняття - побиття світового рекорду. З третьої спроби 6,25 м Мондо підкорилися.

Американка Валері Оллман зі США повторила досягнення Токіо-2020 і вдруге поспіль здобула золото з метання диска. Чемпіонський результат Валері - 69,50 м. А ось срібна і бронзова призерки показали однаковий найкращий результат (67,51 м) і визначали сильнішу за другим. У підсумку другою стала чемпіонка світу-2022 Фень Бін з Китаю, третьою - олімпійська чемпіонка Лондона і Ріо Сандра Елкасевич з Хорватії, яку загал знає під дівочим прізвищем Перкович.

Золото з бігу на 5000 м виграла з результатом 14.28,56 кенійка Беатріс Чебет, котра на фініші випередила чемпіонку Токіо-2020 Сіфан Гассан з Нідерландів.

На 800-метрівці перемогла Кілі Годжкінсон з Великої Британії - 1.56,72.

Getty Images/Global Images Ukraine. Анна Рижикова

Пригода дня

Пригода Вікторії Ус на цій Олімпіаді закінчилася на чвертьфінальній стадії кросових перегонів на байдарках в екстремальному веслуванні. При цьому українка мала всі шанси пройти у півфінал. Поки лідерство в заїзді захопила Меллорі Франклін з Великої Британії, Ус на двох поспіль воротах встрягла в контактну боротьбу з бразилійкою Аною Сатілою, котра сповільнила обох суперниць, а переможницею стала латиноамериканка. Четвертій учасниці заїзду Анжель Юґ з Франції вдалося зіткнень уникнути і посісти друге місце. Здавалося б, і Франклін, і Юґ пройдуть у півфінал, однак британка в підсумку отримала дискваліфікацію і її місце в наступній стадії зайняла бразилійка, а наша Вікторія залишилася ні з чим. Зрештою, українці важко дорікнути. На третій Олімпіаді в кар'єрі вона знову була в фіналі, четвертому олімпійському в кар'єрі.

В підсумку золото у цій новій для олімпійської програми дисципліні здобула австралійка Ноемі Фокс, француженка Юґ виграла срібло, а британка Кімберлі Вудс - бронзу. Серед чоловіків найуспішнішим у кросі на байдарках став новозеландець Фінн Батчер.

Getty Images/Global Images Ukraine. Вікторія Ус (справа)

Провал дня

Стартовий день борцівської програми Олімпіади виявився для України катастрофічно невдалим. Представниця вагової категорії до 68 кг Тетяна Сова-Ріжко, яка в міжолімпійському циклі здобула повний комплект нагород чемпіонатів Європи, в першій же сутичці Ігор поступилася представниці Індії Ніші. Тетяна так і не знайшла протидії проходам суперниці в ноги. Єдиним порятунком від них українка бачила втечу за межі килима. А це - втрачені бали. Провівши прийом зі стійки, Сова-Ріжко навіть вела 4:1, але потім тричі поспіль пропускала захоплення за ногу. Як наслідок, поразка 4:6.

Ще залишалася надія, що Ніша дійде до фіналу і дозволить тим самим українці повернутися в боротьбу за бронзу через втішну сітку. І шанси начебто були: Ніша в боротьбі з Пак Сол-Ґум з КНДР вела 8:1 і начебто вже була однією ногою в півфіналі. Втім, цієї миті індійка травмувала руку і не змогла втримати переваги, поступившись 8:10.

Пак Сол-Ґум натомість у півфіналі достроково поступилася дворазовій чемпіонці світу Аміт Елор зі США. Вона завтра боротиметься за золото з чемпіонкою світу-2021, бронзовою призеркою попередньої Олімпіади Меерім Жуманазаровою з Киргизстану.

Також боротьбу розпочали представники двох вагових категорій з греко-римської боротьби. Тих, де українців немає. У фіналі ваги до 60 кг завтра боротимуться дворазовий чемпіон світу, срібний призер попередньої Олімпіади Кеніхіро Фуміта з Японії та китаєць Цао Ліґуо. В надважкій категорії (до 130 кг) за золото знову боротиметься легенда. Чотириразовий олімпійський чемпіон Міяїн Лопес у своєму п'ятому фіналі побореться з чилійцем Ясмані Акостою.

Реалії дня

Дворазова чемпіонка Європи Софія Лискун не змогла вийти навіть у півфінал зі стрибків у воду з десятиметрової вишки. У кваліфікації українка з сумою 253,10 стала 25-ю з 29-ти учасниць. При цьому після перших двох спроб Лискун була шостою і 13-ю. Нічого начебто не віщувало біди. Остаточно Софія посипалася після четвертого з п'яти стрибків, за який отримала зовсім мізерні 34,80 бала.

Getty Images/Global Images Ukraine. Софія Лискун

Шок для фаворитів

Визначилися фіналісти чоловічого футбольного турніру. В обох півфіналах фаворити пропускали першими. В протистоянні збірних Іспанії та Марокко на 37-й хвилині шостий свій гол на турнірі провів Соф'ян Рахімі. Нападник «Аль-Айна» з Об'єднаних Арабських Еміратів відзначався в кожному матчі, при цьому вже вчетверте він забиває з пенальті. Відіграв цей м'яч у середині другого тайму Фермін Лопес, а на 85-й хвилині спрацювала проведена Санті Денією заміна. Оборонець Хуанлу Санчес прорвався на ворота справа і, не відчуваючи особливого опору, вразив дальній кут воріт - 2:1.

У матчі команд Франції та Єгипту доля переможця визначалася в екстратаймі. Єгиптянин Махмуд Сабер відкрив рахунок на 62 хвилині. Жан-Філіп Матета відіграв цей гол на 83-й. Наприкінці основного часу єгиптяни залишилися в меншості - друге попередження отримав Омар Фаєд. І врешті на 99-й хвилині Матета забив ударом головою вдруге і вивів Францію у фінал. Остаточний підсумок - 3:1 - встановив Мішель Олісе.

В чоловічому волейболі визначені півфіналісти. Парадокс, але за явної переваги виграли команди з пар, які напередодні вважалися рівними: Польща перемогла 3:1 Словенію, США з таким же рахунком - Бразилію. А ось у поєдинках, де начебто були явні фаворити, переможець визначався на тай-брейку. Причому в обох випадках андердоґи вели 2:0. Більше того, команда Японії в протистоянні з Італією була в кроці від сенсації. Азійці вели 2:0 за сетами і 24:21 у третій партії. Та реалізувати три матчболи японці не змогли і в підсумку програли матч.

Програли два стартових сети Німеччині й чинні олімпійські чемпіони, збірна Франції. Щоправда, відігралися господарі не настільки драматично, як італійці, і теж перемогли 3:2.

У півфіналах 7 серпня зіграють Італія - Франція, Польща - США.

Там, де нас нема

Відбулися фінальні матчі з баскетболу 3х3. Серед жінок чемпіонками стали представниці Німеччини, які перемогли 17:16 іспанок. 5 очок чемпіонкам принесла Соня Ґрайнахер, по 4 - Марі Райхерт, Еліса Мевіус та Свеня Брунхорст. Серед чоловіків золото здобула команда Нідерландів, яка перемогла в овертаймі 18:17 суперників із Франції. Найрезультативнішим у переможців став Ворті Де Йонґ - 7 пунктів, 6 - Ян Дріссен, 3 - Арвін Слаґтер, 2 - Дімео ван дер Горст.

Змагання на велотреку стартували відразу з трьох світових рекордів. Причому в одному виді - командному переслідуванні серед жінок. У першому ж кваліфікаційному заїзді найкраще досягнення в історії оновили гонщиці з Великої Британії. Вони ж оновили свій рекорд у першому раунді турніру. Третій рекорд (45,186 секунди) британки поставили у фіналі, в якому перемогли суперниць з Нової Зеландії. Олімпійськими чемпіонками стали Кеті Марчант, Софі Кепвелл та Емма Фінукейн.

Змішану естафету з тріатлону виграла збірна Німеччини. Олімпійськими чемпіонами стали Тім Гельвіґ, Ліза Терч, Лассе Люерс та Лаура Ліндеманн.

Бадмінтонну програму Ігор-2024 закрили медальні поєдинки в одиночних розрядах. Серед жінок перемогла чинна чемпіонка світу і лідерка світового рейтингу Ан Се-Йон з Кореї. Серед чоловіків другу Олімпіаду поспіль змусив азійців посунутися данець Віктор Аксельсен.

Медальний залік

Китай за підсумками понеділкової програми повернув лідерство: 21 золота, 18 срібних, 14 бронзових нагород.

Сполучені Штати Америки довели загальну кількість медалей до 78: 20 золотих, 30 срібних, 28 бронзових.

Франція і Велика Британія мають по 12 золотих нагород, Корея - 11, Японія - 10.

9 нагород найвищої проби виграла Італія, по 7 - Нідерланди і Німеччина, 5 - Канада, по 3 - Нова Зеландія, Угорщина, Швеція, Румунія та Ірландія.

Україна з 2 золотими, 2 срібними і 3 бронзовими нагородами (плюс медаль Хижняка в голові) - на 18 місці.

Також по 2 золота мають Бразилія, Хорватія, Бельгія, Гонконґ, Азербайджан, Філіппіни та Сербія.

По одному золоту здобули Ізраїль, Іспанія, Грузія, Швейцарія, Казахстан, Південна Африка, Данія, Китайський Тайбей, Узбекистан, Чехія, Гватемала, Кенія, Алжир, Аргентина, Чилі, Домініка, Еквадор, Сент-Люсія, Норвегія, Словенія та Уганда.

Всього медалі виграли представники 73-х країн.

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 06 серпня 2024, 06:43 1

Скарбничка збірної України поповнилася сріблом у вправах на брусах

Коментарі