Кроуфорд переміг Мадрімова, пройшовши по межі

Чи справедливо переміг Теренс?

У ніч на 4 серпня 2024 року у Лос-Анджелесі, США, відбувся найбільший боксерський турнір в США за останній час. У головному протистоянні вечора дворазовий абсолютний чемпіон світу американець Теренс Кроуфорд дебютував у новій ваговій категорії - провів бій проти чемпіона WBA з Узбекистану Ісраїла Мадрімова.

Поєдинок, в якому Едді Хірн, промоутер Мадрімова, обіцяв не просто його перемогу. А його дострокову перемогу над лідером pound-for-pound.

Кроуфорд був фаворитом. Але питання щодо його віку та активності виникали постійно

Теренс Кроуфорд є дивовижно навченим та розумним боксером. І разом з цим дивовижно мало популярним та мало виступаючим у ринзі. Річ у тім, що в середньому в останній час Теренс виходить в ринг не частіше одного разу на рік.

І все б не страшно, але Кроуфорду 36 років. Віковий боксер, бокс якого заснований на таймінгу та реакції, ризикує втратити все в один момент, якщо не боксуватиме достатньо часто. Раз на рік виглядає, як недостатньо часто.

До бою цю тему зачіпав навіть сам Теренс.

«Мене мотивують скептики, такі, як ти, які кажуть, що я старий. Я почуваюся чудово. Я ніколи не курив і не пив. Тож моє тіло добре збереглося. Я дуже конкурентоспроможний. Коли я думаю, що досяг своєї стелі, завжди є додатковий стимул зробити те, чого я ніколи раніше не робив», - розповідав Кроуфорд.

Але ці питання логічно підіймались. Суперником цього разу став молодий, потужний спортсмен. Ісраїл Мадрімов чудово почуває себе у першій середній вазі, навіть завоював чемпіонський пояс.

Мадрімов - якраз той, хто базово готовий перевірити на готовність будь-кого. Рухливий узбецький боксер, який працює важкими силовими та постійно тисне на суперників. Це не те, що має створити проблеми боксеру рівня Теренса Кроуфорда. Але питання щодо того, як у 36 років після річної перерви змінювати вагову категорію, все ж виникали.

І, як показав бій, не дарма. Якщо на старті зустрічі все виглядало досить рівно, то вже ближче до 4-5 раундів поєдинок почав змінюватись. Неочікувано виявилось, що Ісраїл Мадрімов рухається достатньо добре, щоб створювати для себе атаки. І навіть достатньо добре, щоб йти від контратак опонента.

Виявилось й інше - в цілому Кроуфорд спокійно витримує удари міцного молодого чемпіона нової для нього категорії. Мадрімов, звичайно, не головний нокаутер першої середньої ваги, але з віком вміння тримати удар часто падає. Плюс, тут пропущених було вдосталь. Але якщо дивитись на весь бій, Теренс так і не відчув якийсь удар, який міг би докорінно змінити результат.

Getty Images/Global Images Ukraine. Исраил Мадримов и Теренс Кроуфорд

Проте головне переживання фанатів американця були в тому, що той перепрацює Теренса. Саме за кількістю ударів та за активністю. Все через те, що Кроуфорд довго вмикається у бій і загалом ніколи не викидає тієї ж кількості ударів, яку викидає Мадрімов.

Переживали не дарма. Коли Ісраїл почав йти вперед, виявилось, що він здатний влучати в американця. Причому, не один раз - і втекти кудись на дистанцію, а регулярно і точно працювати проти іменитого суперника.

Як показало обличчя Кроуфорда, на якому неочікувано з'явилась гематома, лівою рукою Мадрімов бив влучно. Це і джеб, і лівий боковий, і лівий оверхенд. Останнє особливо добре прилітало понад джебом американця. Лиш згодом, ближче до чемпіонських раундів, Теренс почав частіше перекривати цей удар і дуже цьому радів, судячи з обличчя.

Загалом, до чемпіонських раундів суперники підходили приблизно в рівних умовах. Тому комусь треба було прибавляти. Кроуфорд розумів, що на межі, тому й прибавив. Прибавити у відповідь у Мадрімова не вийшло.

Навряд тут питання тільки у витривалості. Теренс, звісно, ще та машина, але він значно старший за опонента. Але от удари по тулубу, якими Кроуфорд бив весь бій, та загальна точність в останніх трихвилинках, вирішили.

Мадрімов спробував піти вперед теж, але занадто сильно натикався на удари від опонента і доводилось повертатись за блок.
Суддівський вердикт: 116-112 та 115-113 Кроуфорду. Одностайне рішення суддів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Исраил Мадримов и Теренс Кроуфорд

Що тепер?

Мадрімов хоче отримати реванш. Але зійтись має занадто багато факторів, щоб це відбулось. Він майже виграв, але лише майже. А далі Кроуфорд може продати свій час більш вигідно.

Наприклад, в бою з Саулем Альваресом, якому вже відправив запрошення Туркі Аль аш-Шейх. Або проти Вірджила Ортіса, про якого каже той самий саудит. Всі ці бої ведуть до грошей та титулів. Реванш проти Мадрімова веде до ще тридцяти шести хвилин важкого протистояння без плюшок у фіналі.

От навіть зараз Кроуфорд у своєму віці витягнув бій проти незручного, молодого опонента. А його критикують. Навіщо йти на це ще раз і ризикувати усім?

Замість цього є Канело, перемога над яким принесе остаточний статус легенди, а поразка просто підтвердить факт, що лізти через декілька категорій - погана ідея. Є інші чемпіони першої середньої ваги, для перемоги над якими Кроуфорд і прийшов. Статус триразового абсолюта на горизонті. Все це перспективніше та цікавіше за реванш.

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 04 серпня 2024, 07:31 38

Президент подякував українським спортсменкам за результат