Перше золото і сум сімейства Романчуків. Як минув 8-й день ОІ

Sport.ua презентує огляд першого дня другого тижня Олімпіади

Тепер має піти веселіше. На початку другого тижня Олімпіади в Парижі Україна здобула перше золото і піднялася в медальному заліку на 28 місце. Всього ж у суботу, 3 серпня, було розіграно 29 комплектів нагород. Не обійшлося без гучних скандалів у легкій атлетиці. Ми ж, крім золота, мали посеред медальних очікувань чергові гучні втрати.

Героїні дня

Вона заслужила на статус великої незалежно від результату цього фіналу. Вона, Ольга Харлан, шестиразова чемпіонка світу, восьмиразова чемпіонка Європи і тепер уже шестиразова олімпійська призерка. Вона, та, яка ціною дискваліфікації відмовилася від післяматчевого привітання з москалихою Смірновою на чемпіонаті світу-2023. Вона, легенда світового фехтування.

Сьогодні Ольга Харлан внесла найбільший внесок у перше олімпійське золото України на Іграх у Парижі-2024. Зрештою, внеску Аліни Комащук, Олени Кравацької, Юлії Бакастової, партнерок Ольги за командою, недооцінювати не треба. Ознайомтеся з чемпіонським шляхом українських шаблісток у командній першості і переконайтеся в цьому.

Турнірний шлях наші дівчата розпочали з зустрічі зі збірною Італії. Українки захопили лідерство з першого мікробою між Ольгою Харлан і Мікаелою Баттістон, який завершився 5:4 на користь нашої чемпіонки, втримали перевагу після боротьби між Оленою Кравацькою і Мартіною Крішіо (10:9), а після бою Аліни Комащук та К'яри Морміле збільшили перевагу до 15:11. Врешті, після двох третин протистояння українки почувалися комфортно - 30:25. Певний злам внесла проведена італійськими тренерами заміна: замість Морміле вийшла досвідчена Ірене Веккі. Вона виграла свій мікробій в Кравацької 10:4 і вивела Італію вперед. Утім, два заключних бої наші дівчата провели майже бездоганно: Комащук - Баттістон - 6:1; Харлан - Крішіо - 5:1. Як наслідок, впевнена перемога 45:37 і вихід у півфінал.


Getty Images/Global Images Ukraine

За вихід у фінал наші дівчата боролися зі збірною Японії. Підсумковий рахунок 45:32 начебто шансів суперницям не залишив. Однак був у цьому протистоянні момент, який трохи змусив українських уболівальників похвилюватися. Перша третина півфіналу дозволила українкам захопити перевагу 15:11 (Харлан перемогла 5:3 Рісу Такашіму; Кравацька розійшлася 5:5 з лідеркою світового рейтингу Місакі Емурою, якій мінімально програла в особистій першості:: Комащук перемогла 5:3 Шікомі Фукушіму). Але потім було протистояння Кравацької і Такашіми, яке японка виграла 2:9 і вивела свою команду вперед 17:20. На щастя, Харлан вже в наступному мікробою виграла 8:2 у Фукушіми і повернула українкам перевагу - 25:22. Комащук у бою з Емурою цю перевагу закріпила - 30:24. Остаточно ж зламала опір суперниць Юлія Бакастова, яка замінила Кравацьку і перемогла 5:4 Сері Оказакі. Два заключних бої українки провели дуже впевнено: Комащук - Такашіма - 5:2; Харлан - Емура - 5:1.

За золото Україна боролася зі збірною Кореї, яка в півфіналі на очах десятитисячного Grand Palais перемогла 45:36 команду Франції з Манон Апіті-Брюне і Сарою Бальцер, золотою і срібною призерками цієї Олімпіади в особистій першості. Заспів фіналу дала Харлан, яка перемогла 5:3 Чжон Ен-Ге. Далі, правда, було важче: Бакастова програла 3:7 Чжон Га-Йон, Комащук розійшлася 5:5 з Чой Се-Бін, Бакастова програла 1:5 Чжон Ен-Ге. Хардан вийшла на свій другий бій проти Чой Се-Бін за рахунку 14:20 і відіграла відставання до 23:25. На щастя, в подальших трьох змінах Комащук і Бакастова змогли втримати цей розрив. Практично. На заключний бій проти Чжон Га-Йон Харлан вийшла за рахунку 37:40. Це майже як в олімпійському фіналі Пекіна-2008, коли наша команда поступалася господаркам 36:40. 16 років тому Ольга вирвала перемогу 45:44. Зараз Харлан не дала суперниці жодного шансу - 45:42! Україна здобуває перше олімпійське золото!

Втрата дня

Двічі призер Олімпіади в Токіо з плавання на 800 і 1500 м вільним стилем у Парижі після провалу на 800-метрівці на найдовшу плавальну дистанцію в басейні взагалі не вийшов. Бо захворів. Не вірити Михайлові підстав немає. Є підстави припускати, що в умовах бодай трохи жорсткішої внутрішньої конкуренції Романчук після срібла і бронзи Ігор-2020 наступних три роки не почивав би на лаврах, а працював би відповідальніше. Або не потрапив би в олімпійську команду. На жаль, реалії такі, що випробовування мідними трубами здатні пройти далеко не всі. То Жан Беленюк, Ольга Харлан, Олег Верняєв здатні тримати себе в тонусі і виступати на одному рівні по три-чотири олімпійських цикли поспіль. Здебільшого наші спортовці, здобувши одну олімпійську нагороду, знижують до себе вимоги і ніби й продовжують тренуватися і виступати, але вже не демонструють тих результатів, що до медалі на головному старті чотириріччя.


Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Романчук

Романчук був нашою останньою надією бодай на фінал в олімпійському Парижі. Та надія померла останньою. У вечірній сесії головною дійовою особою була 27-річна американка Кеті Ледекі зі США, яка перемогла з результатом 8.11,04 на 800-метрівці вільним стилем і здобула десяту загалом і третю на цих Іграх золоту олімпійську нагороду. Також третє золото Парижа-2024 виграла 17-річна канадійка Саммер Макінтош. Сьогодні вона перемогла на 200-метрівці комплексом. При цьому побила олімпійський рекорд восьмирічної давнини угорки Катінки Госсу. Нове досягнення краще всього на дві сотих - 2.06,56. Для угорців сатисфакцією стало золото Крістофа Мілака на стометрівці батерфляєм. Він переміг з результатом 49,90 і і реабілітувався за поразку на дистанції вдвічі довшій.

А вінчала передостанній день плавальної програми Олімпіади-2024 комбінована змішана естафета 4х100 м. Її виграла збірна США. При цьому Раян Мерфі, Нік Фінк, Ґретчен Волш і Торрі Гаскі встановили новий світовий рекорд - 3.37,43. Попереднє досягнення плавців Великої Британії, встановлене три роки тому на Іграх у Токіо, було повільнішим на 15 сотих секунди.

Сльози дня

Між тим, на «Стад-де-Франс» у Сен-Дені Україна сьогодні розраховувала на дружину Михайла Романчука Марину Бех-Романчук. На попередній Олімпіаді Марина стала п'ятою в стрибках у довжину, а з нового олімпійського циклу перекваліфікувалася на потрійний стрибок і стала в ньому срібною призеркою торішнього чемпіонату світу. Ігри в Парижі віщували добрі перспективи, адже участі в них не змогла взяти світова рекордсменка Юлімар Рохас з Венесуели. Без неї Бех-Романчук вважалася однією з головних претенденток на золото.

Та не склалося. Перших дві спроби Марини завершилися заступами, причому перший заступ був зовсім мінімальним. З третього разу українка нарешті зробила залікову спробу. На 13,98 м. Цього не вистачило, щоб залишитися у вісімці претенденток на медалі - лише 11 місце. Після завершення змагань Марина не змогла стримати сліз, констатувавши, що 2024-й для її сім'ї дуже нещасливий.

А перемогла в змаганнях з потрійного стрибка Теа Лафонд з Домінікани, принісши своїй країні перше в історії олімпійське золото. Вона була єдиною, кому вдалося вистрибнути за межі 15 метрів - 15,02.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марина Бех-Романчук

Фінал бігу на 100 м серед жінок був заплямований ґрандіозним скандалом. Триразова олімпійська чемпіонка і десятиразова чемпіонка світу Шеллі-Енн Фрейзер-Прайс із Ямайки не була допущена до вечірньої сесії через те, що добиралася до стадіону самостійно, а не на офіційному автобусі, разом з іншими атлетами. Спершу Шеллі не потрапила на тренувальний стадіон, а потім - на бігову доріжку «Стад-де-Франс». А виграла стометрівку з результатом 10,72 23-річна Жюльєн Альфред із Сент-Люсії. Вона принесла своїй країні першу олімпійську медаль в історії. Сенсація? Мабуть, адже досі найпомітнішим досягненням Альфред було срібло юнацької Олімпіади-2018. На фініші Жюльєн випередила чинну чемпіонку світу Шакарі Річардсон зі США.

Золото в десятиборстві здобув 22-річний норвежець Маркус Роот, котрий на торішньому чемпіонаті світу став лише восьмим. Результат чемпіона - 8796 очок.

Головною ж героїнею дня на «Стад-де-Франс» все ж стали не чемпіонки з екзотичних країн, а бігунка з Нідерландів Фемке Бол. Вона бігла на останньому етапі змішаної естафети 4х400 м. Естафетну палицю від Ісаї Кляйн-Іккінк Фемке прийняла п'ятою, відстаючи від лідерів, збірної Бельгії, на 0,9 секунди. Бол сходу почала відіграватися і на фініші могутнім кроком просто не помітила суперниць зі США, Великої Британії і Бельгії. Американці, як відомо, у кваліфікації встановили світовий рекорд, а в підсумку виграли лише срібло. Нідерланди поступилися світовому рекорду всього двома сотими секунди. Але хіба це важливо? Додамо, що крім Бол та Кляйн-Іккінк, олімпійське золото виграли Ойжене Омалла і Лайке Клавер.

Перспектива дня

Перші два фінали в окремих видах спортивної гімнастики не принесли українцям нагород. Хоча боролися вони достойно і за певних умов, якби не такими досконалими були суперники, на п'єдестал піднятися могли.

Ілля Ковтун сам визнав, що наразі має проблеми з вільними вправами, що повністю розкритися в них йому заважає пошкодження ноги, що збирається їх ускладнювати. Але нинішню програму в сьогоднішньому фіналі Ілля виконав майже досконало і отримав за свій виступ високі 14,533 бали, що трохи менше, ніж у фіналі індивідуального багатоборства (14,700), але загалом дуже непогано. Втім, суперники продемонстрували справді видатні програми. Карлос Едріель Юло з Філіппін отримав за свій виступ 15,000 балів і приніс своїй країні перше Олімпійське золото в історії. То за умови, що країна була представлена на Іграх з 1932-го, пропустивши, як і всі цивілізовані люди, Ігри в Москві-1980. Уродженець Дніпра Артем Долгопят, котрий вигравав золото у вільних вправах у Токіо, цього разу став другим з оцінкою 14,966. Бронзу виграв британець Джейк Джермейн (14,933), а Ілля Ковтун вдруге на цих Іграх став четвертим.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ілля Ковтун

Олегові Верняєву в фіналі виступів на коні було ще складніше. Суперники, які виступали перед українцем, підняли планку неймовірно високо: Ріс МакКленаґан з Ірландії - 15,533; Наріман Курбанов з Казахстану - 15,433; Стівен Недорощік зі США - 15,300; британець Макс Вітлок, олімпійський чемпіон Ріо і Токіо в цьому виді програми - 15,200. Виступаючи після всієї цієї компанії, Верняєв розумів, що йому мало просто виконати свою програму безпомилково - бажано її ускладнювати. В підсумку Олег, допустивши кілька помарок, з оцінкою 14,966 посів п'яте місце.

Підсумовуючи, можемо сказати, що наші гімнасти зробили гарну спробу. Але то були не їхні коронні види. Коронка Ковтуна та Верняєва - вправи на брусах. Там Олег - олімпійський чемпіон Ріо-2016, а Ілля - дворазовий чемпіон Європи. Фінал у вправах на брусах - 5 серпня.

Один комплект нагород в окремих видах сьогодні розіграли й жінки. Американка Сімона Байлз здобула сьоме в кар'єрі і третє на цих Іграх олімпійське золото, перемігши в опорному стрибку. За свій виступ вона отримала оцінку 15,300.

Реалії дня

28-річний вінничанин Анатолій Будяк взяв участь на другій у житті Олімпіаді. У Токіо в 2021-му він завершив групову шосейну велогонку 56-м. Зараз подолав 273 кілометри дистанції 66-м з 90 учасників, відставши від чемпіона на 19 хвилин і 53 секунди. Бельгієць Ремко Евенпул здобув золото з результатом 6:19.34. Француза Валентена Мадуа, який став срібним призером, Ремко випередив на хвилину і 11 секунд.

Для 24-річного Евенпула це вже друга золота нагорода Парижа-2024. Раніше він виграв гонку з роздільним стартом. До Ігор-2024 Ремко був дворазовим чемпіоном світу, вигравав Тури Бельгії, Польщі, ОАЕ, Вуельту Сан-Хуана і тричі тріумфував на багатоденці Волта Алґарве.

Екстрим дня

Веслувальниця-екстремалка Вікторія Ус продовжує тішити стабільними результатами в різних видах веслувального слалому. Після класичних заїздів з роздільним стартом на байдарках і каное, де Вікторія досягла вже третього в кар'єрі олімпійського фіналу, зараз наша спортсменка гарно проявила себе в кросі на байдарках, дисципліні, в якій у контактній боротьбі, одночасно стартуючи, ганяються по чотири човни одночасно. В першому раунді цієї нової дисципліни Вікторія посіла в своєму заїзді прохідне друге місце, поступившись лише австралійці Ноемі Фокс. Вікторія продовжить боротьбу за медалі завтра.

Там, де нас нема

Китаянка Чжен Ціньвень перемогла в жіночому одиночному розряді з тенісу. В фінальному матчі вона переграла хорватку Донну Векич - 6:2, 6:3. Змагання в чоловічому парному розряді виграли австралійці Меттью Ебден / Джон Пірс, які перемогли в фіналі американців Остіна Крайчека / Раджива Рама - 6:7(8), 7:6(1), 10:8. Бронзу в чоловічому одиночному розряді виграв Лоренцо Музетті з Італії, котрий здолав Фелікса Оже-Альяссіма з Канади - 6:4, 1:6, 6:3.


Getty Images/Global Images Ukraine. Чжен Ціньвень

Збірна Франції виграла командну першість з дзюдо, яка підсумувала олімпійську програму в цьому виді спорту. Зрештою, після цієї перемоги основна увага була спрямована не стільки до команди, скільки до її лідера. Тедді Рінер здобув уже п'яте олімпійське золото. Причому внесок легенди в цій перемозі був визначальним. Шість сутичок фінального поєдинку Франції проти Японії завершилися результатом 3:3. Причому Японія вела 3:1: Саншіро Мурао у ваговій категорії до 90 кг переміг на іппон Максіма-Ґаеля Нґаяпа-Гамбу; Ріка Такаяма у вазі понад 70 кг виграла у Романе Діко; Рінер на іппон здолав Тацуру Сайто; Нацумі Цунода в категорії до 57 кг виграла на іппон у Сари-Леоні Сізік. Франція відігралася завдяки перемогам Йоана-Бенжаміна Ґаби над Гіфумі Абе в категорії до 73 кг і Кларіс Аґбеґнену над Міку Такаїчі у вазі до 70 кг. В підсумку, щоб визначити переможця, довелося проводити додаткову сутичку. Жереб обрав для цього чоловіків найважчої ваги. Тобто, на татамі знову вийшли Рінер і Сайто. І знову перемогу під час golden score на іппон здобув великий Тедді.

Заключних чотири комплекти нагород розіграні в академічному веслуванні. На розпашному човні одиночці серед жінок виграла дворазова чемпіонка світу Каролін Флорейн з Нідерландів, серед чоловіків - триразовий чемпіон світу Олівер Цайдлер з Німеччини. Вінчали змагання «академіків» фінали екіпажів-вісімок. Серед жінок перемогу здобули чинні чемпіонки світу, команда Румунії (Маріана Русу, Роксана Анґел, Анкуца Боднар, Марія Легачі, Адріана Адам, Амалія Береш, Йоана Врінчану, Сімона Радіш, Вікторія Петряну). Серед чоловіків найсильнішою вісімкою стали представники Великої Британії, які теж є чинними чемпіонами світу (Шолто Карнеґі, Рорі Ґіббс, Морґан Болдінґ, Джейко Доусон, Чарльз Елвес, Том Діґбі, Джеймс Радкін, Том Форд, Гаррі Брайтмор).

У вітрильному спорті визначилися призери з віндсерфінгу (клас RS:X): серед жінок перемогла італійка Марта Маджетті, серед чоловіків - Том Реувені з Ізраїлю.

Чинна чемпіонка світу Ян Чжі-Ін з Кореї стала олімпійською чемпіонкою зі стрільби з пістолета з відстані 25 м. Стендовик зі США Вінсент Гічкок здобув третє золото Ігор у скіті. Два попередніх рази Вінсент перемагав ще в Пекіні-2008 і Лондоні-2012.

Кореянка Лім Сі-Гьон здобула вже своє третє на цій Олімпіаді золото. Цього разі - в індивідуальних змаганнях зі стрільби із лука. В фіналі вона перемогла 7:3 землячку Нам Су-Гьон, котра в Парижі теж уже вигравала золото в командній першості.

У фіналі жіночого парного розряду з бадмінтону зустрічалося дві китайських пари. Лідерки світового рейтингу Чень Цинчень / Цзя Іфань, які три роки тому в Токіо здобули срібло, цього разу перемогли 2:0 Лю Шеншу / Тань Нін.

Двоє суперниць з Китаю боролися за золото і в одиночному розряді в настільному тенісі. Лідерка світового рейтингу Сунь Їнша перемогла другу ракетку світу, дворазову чемпіонку Токіо Чень Мен.

Золото у командних змаганнях з виїздки у кінному спорті здобули німці Фредрік Вандрес на Bluetooth Old, Ізабель Верт на Wendy і Джессіка фон Бредов-Верндль на TSF Dalera BB.

Стрес для фаворитів

Визначилися півфіналістки в жіночому футболі. Чинні чемпіонки світу збірна Іспанії дивом уникли поразки в матчі з командою Колумбії. До 79 хвилини «Фурія роха» поступалася 0:2, але спершу один м'яч відіграла Дженіфер Ермосо, а на сьомій компенсованій хвилині врятувала іспанок Ірене Паредес. Врешті, доля гри вирішилася в серії пенальті, в якій фаворитки вже свого не віддали.


Getty Images/Global Images Ukraine

Мали проблеми з виходом у півфінал й інші фаворитки - збірна США. Опір збірної Японії «зірково-смугасті» здолали лише в екстра-таймі - єдиний гол провела Трініті Родман. Збірна Німеччини після нічиєї 0:0 в ігровий час перемогла в серії пенальті команду Канади. Бразилійки в заключному поєдинку чвертьфіналу перемогли 1:0 Францію. Єдиний м'яч на 82-й хвилині забила Ґабі Портільо.

У півфіналах 6 серпня зустрінуться Бразилія - Іспанія, США - Німеччина.

Визначилися чвертьфіналісти в чоловічому волейбольному турнірі. 5 серпня зіграють: Італія - Японія, Франція - Німеччина, Словенія - Польща, США - Бразилія.

У чвертьфіналах жіночого гандбольного турніру 6 серпня зіграють Норвегія - Бразилія, Данія - Нідерланди, Угорщина - Швеція, Франція - Німеччина.

Медальний залік

Китай очолює залік з 16 золотими медалями в активі. Команда США надалі має найбільшу кількість нагород (61) і вже 14 - золотих. Франція і Австралія здобули по 12 золотих медалей, Велика Британія - 10, Корея - 9, Японія - 8, Італія і Нідерланди - по 6, Канада і Німеччина - по 4, Румунія, Угорщина, Ірландія - по 3.

По дві золотих нагороди виграли Нова Зеландія, Хорватія, Бельгія, Гонконґ і Азербайджан.

Україна з золотом, срібло і бронзою (плюс медаль Хижняка) - 28-ма.

Так само по одному золоту мають Бразилія, Ізраїль, Швеція, Грузія, Швейцарія, Іспанія, Казахстан, Південна Африка, Узбекистан, Чехія, Гватемала, Аргентина, Домініка, Еквадор, Сент-Люсія, Норвегія, Філіппіни, Словенія, Сербія і Уганда.

Усього медалі виграли представники 62-х країн.

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 04 серпня 2024, 09:55 9

Українець пропонував провести бій просто зараз

Коментарі