Топ-10 трансферів літнього міжсезоння УПЛ

Найбільш популярними на ринку були колишні футболісти зниклого «Дніпра-1»

Якось несподівано, за широкою спиною Євро-2024 та не менш широкою спиною Олімпіади-2024, замаячила тінь нового сезону УПЛ. Третього серпня найсильніший дивізіон українського футболу відкриває свій новий сезон. Хочеться сподіватися, що сезон цей буде, як мінімум, благополучним. А зараз давайте згадаємо головні «вхідні» трансфери українського футбольного літа-2024.

Артем Шабанов

Вік: 32 роки
Громадянство: Україна
Куди: Олександрія
Вартість: вільний агент

ФК Олександрія. Артем Шабанов

Колишній центрбек «Динамо» та збірної України якось дуже тихо залишив «Полісся». Минулого сезону Шабанов був основним гравцем житомирської команди, проте після активної трансферної кампанії та приходу до Житомира нового тренерського штабу виявилося, що місця для Артема у стартовому складі вже не буде. Контракт із ним було розірвано «за взаємною угодою сторін», і захисник на правах вільного агента вирушив до «Олександрії». Ініціатором переходу виступив головний тренер команди із Кіровоградщини Руслан Ротань.

Бартол Франьїч

Вік: 24 роки
Громадянство: Хорватія
Куди: Шахтар
Вартість: оренда

ФК Шахтар. Бартол Франьїч

Спочатку «Вольфсбург» за свого універсального «солдата» (може зіграти як у середині поля, так і в центрі захисту) просив у «Шахтаря» п'ять мільйонів євро. Проте донеччани вирішили перестрахуватися, і взяли Франьїча в оренду. На рік. Причому безкоштовну. Але із правом викупу. Цікаво, що у своїй попередній команді (грав, знову ж таки, в оренді за німецький «Дармштадт») Бартол найчастіше діяв в опорній зоні, а ось «гірники» його мають намір використати як центрального захисника. А саме - замість Матвієнка. Це на той випадок, якщо Микола таки вирішить нарешті залишити донецький колектив.

Данило Бескоровайний

Вік: 25 років
Громадянство: Україна
Куди: Полісся
Вартість: 0,6 млн. євро (тут і далі трансферна ціна взята з відкритих джерел)

ФК Полісся. Данило Бескоровайний

Лідер захисту «Кривбаса» спокусився на більш вигідні умови, які були йому запропоновані в Житомирі. Напевно, Бескоровайного брали під основу «Полісся». І, очевидно, він би зіграв у дебютному поєдинку житомирян на євроарені (проти словенської «Олімпії»), проте отримав серйозну травму (розрив хрестів). І зараз перебуває у лазареті «Полісся». Однак у перспективі Бескоровайний - однозначний гравець стартового складу житомирської команди.

Олексій Гуцуляк

Вік: 26 років
Громадянство: Україна
Куди: Полісся
Вартість: 0,6 млн. євро

ФК Полісся. Олексій Гуцуляк

Один із найласіших шматків проекту, що лопнув, під назвою «Дніпро-1». Ще навесні чутки сватали Гуцуляка до «Динамо», «Шахтаря» та «Карпат», але в підсумку він опинився в «Поліссі». Якщо судити з його перших кроків на новому місці, адаптація відбувається не надто швидко. Та й не надто успішно. Але якщо зрештою кандидату в національну збірну України вдасться прижитися в Житомирі, він обов'язково принесе користь своєму новому колективу.

Едуард Сарапій

Вік: 25 років
Громадянство: Україна
Куди: Полісся
Вартість: 0,8 млн. євро

ФК Полісся. Едуард Сарапій

Ще один «ліквідний товар» колись хорошої команди з Дніпра. Засвітився ще в «Металісті», звідки з Кучером і Красніковим перебрався в «Дніпро-1», відразу застовпивши за собою місце в центрі захисту. Володіє чудовим ударом здалеку, добре грає головою. На Сарапія претендували «Карпати», але він віддав перевагу «Поліссю».

Олександр Філіппов

Вік: 31 рік
Громадянство: Україна
Куди: Олександрія
Вартість: вільний агент

ФК Олександрія. Олександр Філіппов

Рік тому Філіппов повернувся в УПЛ після невдалого вояжу до Європи, де у нього не вийшло стати основним у «Сент-Трюйдені». У Дніпрі в 31-річному форварді бачили заміну Довбику, який вирушив підкорювати Ла Лігу, і Філіппов виправдав очікування. У 23-х поєдинках чемпіонату забив 9 м'ячів і віддав три гольові передачі, ставши найкращим бомбардиром команди. Напевно забив би більше, якби не травма, через яку пропустив місяць навесні.

Валентин Рубчинський

Вік: 22 роки
Громадянство: Україна
Куди: Динамо
Вартість: 1 млн. євро

ФК Динамо. Валентин Рубчинський

Попри юний вік, два останні сезони Рубчинський був основним гравцем першої команди «Дніпра-1». Викликався і до молодіжної, і до олімпійської збірних країни. Дуже технічний гравець, з хорошим баченням поля та почуттям пасу. Ось тільки дуже травматичний. На зорі своєї професійної кар'єри хлопець пережив три складні операції, через які йому рекомендували зав'язати з футболом. Але він продовжив. І досяг непоганого рівня. Хоча якщо говорити про перспективу заграти в «Динамо», то, швидше за все, це придбання на перспективу.

Алаа Грам

Вік: 22 роки
Громадянство: Туніс
Куди: Шахтар
Вартість: 2 млн. євро

ФК Шахтар. Алаа Грам

Якщо оцінювати цей трансфер відразу, по гарячих слідах, то нічого іншого на думку не спадає, крім як «кіт у мішку». Донецький клуб знайшов собі нового центрального захисника у чемпіонаті Тунісу, де він виступав за «Сфаксьєн». У свої 22 роки Грам провів у чемпіонаті Тунісу 98 поєдинків та забив п'ять м'ячів. Цілком можливо, хлопця взяли на перспективу, бо у міжсезоння «Шахтар» грав зі звичною парою центрбеків: Матвієнко - Бондар. Проте не виключено, що вже цього сезону тунісець отримає свій шанс у першій команді «гірників».

Кирило Фесюн

Вік: 21 рік
Громадянство: Україна
Куди: Шахтар
Вартість: 2,7 млн. євро

ФК Шахтар. Кирило Фесюн

Впродовж фактично усієї другої половини минулого сезону наші ЗМІ в унісон трубили про те, що основний голкіпер «Колоса» Фесюн у новому сезоні захищатиме кольори «Шахтаря». Однак і сам гравець ковалівської команди, і його тодішній клуб категорично заперечували такий сценарій. Але не встиг минулий сезон перетнути фінішну пряму, як «Колос» відрапортував про те, що Фесюн переходить до «Шахтаря». Тобто, ця інформація новиною не стала. Проте все одно привернула до себе увагу. Фесюн - один із найкращих голкіперів минулого сезону УПЛ, якщо взагалі не найкращий (провів 12 «сухих» матчів). Також він є футболістом молодіжної та олімпійської збірних країни. «Під Фесюна» донеччани звільнили місце у першій команді: другий голкіпер «гірників» Рудько оперативно вирушив до «Чорноморця».

Олександр Піхальонок

Вік: 27 років
Громадянство: Україна
Куди: «Динамо»
Вартість: 2,5 млн. євро

ФК Динамо. Олександр Піхальонок

Однозначно, найгучніший трансфер цього літа. Провідного півзахисника «Дніпра-1» та кандидата до головної команди країни довго сватали до закордонних клубів. Зокрема, до «Жирони». Але за фактом закордонний вояж Піхальонка не відбувся. Він обрав «Динамо», ставши першим у нинішнє міжсезоння новачком «біло-синіх». Хоча на нього претендував і його колишній клуб - «Шахтар», який запропонував ідентичні з динамівськими умови. Проте Олександр вибрав «Динамо». Через образу на свій рідний клуб. І тому, що тепер «його душа лежить до «Динамо». Не треба забувати і про те, що у Києві йому пообіцяли тверде місце в основі. І в кваліфікації Ліги чемпіонів проти «Партизана» Піхальонок відіграв обидва поєдинки.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 02 серпня 2024, 23:02 0

Парагвай та Єгипет все вирішили у серії пенальті

Коментарі