Конкурент для Зінченка? Чому Арсенал вирішив підписати Калафьорі

The Athletic – про трансфер захисника збірної Італії

Ріккардо Калафьорі став одним із головних відкриттів Євро-2024, але новий гравець «Арсеналу» - не просто імпульсивна покупка гравця, який проявив себе лише в одному короткостроковому турнірі.

«Арсенал» стежив за 22-річним Калафьорі протягом кількох місяців. І вони не були самотні в цьому. Мюнхенська «Баварія» наводила довідки, мадридський «Реал» був серед шанувальників таланту захисника, «Ювентус» слідував за ним по п'ятах, інтерес проявляли й інші клуби АПЛ. У гравця не бракувало варіантів продовження кар'єри.

І все ж із кінця минулого сезону пріоритетом для Калафьорі став «Арсенал». Він хотів переїхати до Лондона, в АПЛ, і стати частиною цієї захоплюючої молодої команди. Перш за все, він хотів грати під керівництвом Мікеля Артети.

Головний тренер «Арсеналу» був рушійною силою цієї угоди. Скаутський відділ «Арсеналу» стежив за стрімким прогресом Калафьорі в «Болоньї», але саме Артета наполіг на трансфері.

Відмінні виступи Калафьорі на Євро-2024 не викликали інтересу «Арсеналу», але вони послужили підтвердженням того, що цей гравець має якість і менталітет, що дозволяють йому стабільно успішно грати на найвищому рівні. Артета був зачарований поєднанням технічних здібностей, оборонного інтелекту і сміливості Калафьорі.

«Арсенал» зробив усе можливе, щоб підтримати інтуїцію свого тренера. Спочатку вони сподівалися продати одного з наявних захисників, щоб полегшити собі завдання підписати Калафьорі.

Після кількох тижнів переговорів побоювання, що «Реал» Мадрид може спробувати зірвати угоду, змусили «Арсенал» прискорити закриття угоди. Спортивний директор Еду і його помічник Джейсон Айто уклали угоду, сума якої може зрости до 42 млн фунтів (53,9 млн доларів), хоча гарантована сума трансферу не перевищує 40 млн фунтів. Прилетівши в суботу до Лондона для проходження медогляду, Калафьорі підписав п'ятирічний контракт з «Арсеналом» і приєднався до своїх нових партнерів по команді у Філадельфії.

A post shared by Arsenal (@arsenal)

Під час Євро-2024 Калафьорі грав за збірну Італії на позиції лівого центрального захисника. Однак в академії «Роми» з нього ростили насамперед лівого захисника, і саме до цієї ролі він, найімовірніше, повернеться в «Арсеналі». Його універсальність - вагомий фактор його привабливості на трансферному ринку.

Як і Бен Вайт та Юррієн Тімбер, він забезпечить Артеті гнучкість у четвірці захисників.

The Athletic вперше повідомив про інтерес «Арсеналу» до їхнього нового лівого захисника в грудні 2023 року. «Арсенал» розпочав сезон 2023/2024 з кількома проблемами в захисті. Олександр Зінченко почав сезон повільно, відновлюючись після проблеми з литковим м'язом, і вперше вийшов в основі в матчі АПЛ тільки у вересні. Такехіро Томіясу також страждав від травм і дискваліфікацій. Найбільш, мабуть, значним ударом стало пошкодження передньої хрестоподібної зв'язки у новачка Тімбера в день відкриття сезону, і він вибув до кінця кампанії.

Артеті подобається, коли в нього є вісім здорових захисників - минулого сезону їх було дуже мало.

Протягом усієї кампанії позиція лівого захисника страждала від відсутності стабільності. «Арсенал» міняв і міняв гравців, щоб впоратися з проблемами форми і фізичної готовності.

Зінченко, Томіясу і Якуб Ківьор займали цю позицію в різні моменти сезону. Томіясу був найсильнішим кандидатом на цю позицію, але його відсутність у турне по США цього літа свідчить про проблеми з травмами, які зіпсували враження від його періоду кар'єри в «Арсеналі».


ФК Арсенал. Мікель Артета і Ріккардо Калафьорі

Пошук лівого захисника не був простим. Вимоги, які Артета висуває до позиції захисника, специфічні. Як кандидата розглядався гравець «Аякса» Жоррел Хато, але в березні він продовжив контракт. П'єро Інкап'є з леверкузенського «Баєра» був ще одним кандидатом відділу скаутів.

Потім Артета зупинився на Калафьорі як на ідеальному гравцеві для цієї позиції. Італієць був у захваті - це був той перехід, на який він розраховував. Попри інтерес з боку інших клубів, Калафьорі не втрачав надії перейти в «Арсенал».

Переговори ускладнювалися трьома факторами. По-перше, континентальні клуби часто намагаються продати гравців в АПЛ за завищеними цінами. По-друге, існувало питання про майже 50 відсотків від суми трансферу, які «Болонья» має виплатити «Базелю», попередньому клубу захисника, за який він грав до серпня 2023 року. І нарешті, виступи Калафьорі на Євро. З кожною грою за збірну Італії захисник завойовував нових шанувальників, і Еду спостерігав, як зростає ціна на нього.

З огляду на все це, «Арсенал» вважає, що уклав вигідну угоду. Хоча ціна може здатися високою для захисника, який почав виблискувати тільки в минулому сезоні, у клубі впевнені, що, як і у випадку з інвестиціями в 50 мільйонів фунтів стерлінгів у Вайта в 2021 році, цінність Калафьорі буде доведена в довгостроковій перспективі. Підписання вписується в стратегію «Арсеналу», спрямовану на придбання молодих гравців, які вже накопичили значний досвід. Під час переговорів їм допоміг той факт, що Калафьорі чітко дав зрозуміти «Болоньї», куди саме хоче перейти.

«Арсенал» планував спочатку продати захисника, щоб зібрати гроші на Калафьорі, і Ківьор був найвірогіднішим кандидатом, але вирішив просуватися в переговорах, щоб випередити конкуруючі клуби. Фінансовий тягар було полегшено, коли клуб став упевнений в отриманні солідної суми за Еміля Сміт-Роу.

Якби Артета шукав рекомендацію щодо ігрових якостей і характеру Калафьорі, він би знав, кому зателефонувати. Тренером Калафьорі минулого сезону був його хороший друг Тьяго Мотта.


ФК Арсенал. Ріккардо Калафьорі

Артета і Мотта обидва народилися 1982 року і знають один одного відтоді, як разом грали в півзахисті «Барселони Б». Коли Мотта став тренером «Ювентуса», двоє друзів стали суперниками в боротьбі за Калафьорі.

Це не вперше, коли «Арсенал» підписує захисника, який грав під керівництвом Мотти. У січні 2023 року в «Арсенал» прибув Ківьор, який провів сезон під керівництвом Мотти в «Спеції». Артета і Мотта дотримуються схожої філософії, тому є надія, що це прискорить адаптацію Калафьорі.

Ріккардо також допоможе присутність його партнера по збірній Італії Жоржиньо. 32-річний футболіст, найімовірніше, візьме Калафьорі під своє крило, щоб допомогти йому освоїтися в новому житті в Лондоні.

Як і в будь-якого іншого новачка, у Калафьорі є аспекти, в яких він повинен проявити себе. У його технічних здібностях ніхто не сумнівається, але АПЛ - це інший рівень фізичних вимог, ніж Серія А чи футбол на рівні збірних.

Стійкість до травм - критично важливий атрибут для Артети. У 2018 році, граючи за «Рому» в Юнацькій лізі УЄФА, молодий Калафьорі отримав серйозну травму лівого коліна, що поставило його розвиток під великий сумнів. Коліно відновлював той самий фахівець, доктор Фредді Фу, який лікував Златана Ібрагімовича.

Минулого сезону Калафьорі зіграв 30 матчів у Серії А. «Арсенал» виконав домашню роботу і провів ретельне медичне обстеження і вважає, що проблеми з травмами у Калафьорі залишилися позаду.

Зрештою, сила переконання Артети виявилася достатньою, щоб розвіяти всі сумніви. За його наказом «Арсенал» придбав один із найяскравіших оборонних талантів Європи. Зараз, коли «Арсенал» прагне наздогнати за рівнем «Манчестер Сіті», його фундамент виглядає як ніколи міцним.

Джеймс МакНіколас, The Athletic

Переклад і адаптація - Олег Дідух

Олег Дідух Джерело: The Athletic
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 серпня 2024, 00:23 0

У Q3 Ліги чемпіонів київське Динамо зіграє з шотландським Рейнджерс

Коментарі