Чвертьфінал Костюк, дебют Хижняка і геополітика. Як минув 4-й день ОІ

У понеділок в Парижі було розіграно 11 комплектів нагород

Початок першого повноцінного змагального тижня не віщував для України особливих медальних надій. Але розчарування від втрат у довготерміновій перспективі були. Зрештою, як і радість перемог.

Героїня дня

Тенісистка Марта Костюк підтвердила звання першої ракетки України, ставши єдиною серед землячок, кому вдалося пробитися в олімпійський чвертьфінал жіночого одиночного розряду. У надзапеклому матчі, який тривав дві години і 49 хвилин, Марта перемогла восьму ракетку світу Марію Саккарі з Греції, одну з головних фавориток Ігор-2024.

Марта переконливо почала матч. Та, вигравши три гейми поспіль, програла перший сет 4:6. У другому українка відігралася на тай-брейку - 7:6(5). Третій сет, у якому було чимало затяжних розіграшів і геймів, Костюк виграла 6:4.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

У чвертьфіналі Марта зіграє з 21-ю в світовому рейтингу Донною Векич із Хорватії, котра сьогодні створила сенсацію, перемігши другу ракетку світу Коко Гофф зі США - 7:6(7), 6:2. Єдиний раз ці суперниці грали між собою цьогоріч, 20 травня, в 1/32 фіналу Roland Garros. Тоді у двох сетах перемогла хорватка. Цікаво, що обидві суперниці, аби зекономити сили на одиночний розряд, вже відмовилися від зустрічей у парному розряді. Тож пара Костюк/Ястремська сьогодні без боротьби віддала місце у чвертьфіналі тайванкам Се Шувей / Чіа Ї Цао. Векич разом з Мате Павичем мали боротися в 1/8 фіналу міксту з китайцями Чжічжень Чжаном / Чжен Ціньвень.

Таким чином, у жіночому парному розряді від України залишилися лише сестри Людмила та Надія Кіченок. В 1/8 фіналу українки завтра зіграють з американками Даніель Коллінс / Дезіре Кравчик.

Завершила виступ на Олімпіаді Еліна Світоліна, котра поступилася в 1/8 фіналу чинній переможниці Wimbledon і чемпіонці Roland Garros-2021 Барборі Крейчиковій із Чехії - 6:7(5), 6:2, 4:6. Як і Марта Костюк, Еліна сходу повела 3:0, але програла перший сет на тай-брейку. В другому перевага Світоліної виглядала безсумнівною. В третьому сеті Еліна теж повела 2:0, але надалі Крейчикова змогла зламати хід поєдинку і перемогти.

Бій дня

Getty Images/Global Images Ukraine

Головна зірка українського аматорського боксу Олександр Хижняк, який представляє вагову категорію до 80 кг, розпочав другу в кар'єрі Олімпіаду з важкої перемоги над етнічним українцем Пилипом Акіловим, уродженця Бахмута на Донеччині, котрий виїхав в Угорщину і прийняв громадянство цієї країни після того, як москалі повномасштабно вторглися на українську землю.

Акілов добре знає можливості Хижняка. З перших секунд він вирішив приголомшити Олександра божевільним темпом з постійним інтенсивним обміном могутніми ударами. Для Хижняка така манера є звичною, але, здається, такого нахабства від Акілова не очікував навіть він. Пилип неодноразово вражав Олександра жорсткими ударами і в підсумку роздільним рішенням суддів отримав перевагу за підсумками першого раунду. Однак надалі вищі майстерність, досвід і фізична готовність Хижняка все ж далися взнаки. Якщо в другому раунді Акілов ще намагався протистояти фаворитові на рівних, то в третьому відверто підсів. Тому підсумок бою не викликав сумнівів.

У чвертьфіналі Хижняк зустрінеться зі срібним призером останнього чемпіонату світу Вандерлеєм Перейрою з Бразилії, котрий у стартовому бою переміг Седріка Белоні-Дулієпра з Ґаїті.

Геополітики дня

Сьогодні вранці Українська асоціація футболу відзвітувала про визначну геополітичну перемогу. З великими боями нашим футбольним функціонерам вдалося відстояти друге місце за підсумками двох турів! Дарма, що в заключному турі інший результат, крім перемоги, збірну України не влаштовував. Фактор переваги над Марокко ставав би важливим виключно в разі, якщо б обидві команди виграли з однаковим рахунком. Тоді довелося б з'ясовувати, хто посяде перше місце в квартеті. А все інше - третє місце чи останнє - від лукавого.

Ліпше б наші футбольні чиновники проявили дипломатичні задатки трохи раніше, коли була потреба домовлятися з клубними командами про те, щоб відпустили на Ігри провідних гравців. Однак там УАФ зайняла страусину позу і в підсумку на першу в історії українського футболу Олімпіаду поїхала доволі посередня команда. Яка за таких умов, мабуть, була приречена на невдачу.

Дуже показово, що в кінцівці зустрічі збірних Аргентини і України, ще коли на табло горіли цифри 1:0 і наша команда зберігала шанси на порятунок, небесно-білих врятував, заблокувавши удар українського футболіста, чинний чемпіон світу і Копа Америка, досвідчений Ніколас Отаменді. Який, на відміну від наших майстрів з «Динамо», «Шахтаря» і винниківського «Руха», не поцурався виступити за країну на Олімпіаді.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ніколас Отаменді, на відміну від наших зірок, грає за свою країну

А взагалі, українці в матчі з аргентинцями показали дуже пристойний футбол. Організований, стрункий, з розумінням, що треба робити і як загострювати гру. Нагоди забити в наших футболістів були і за рахунку 0:0, і вже коли Тьяґо Альмада дальнім ударом рахунок відкрив. Але в тому й річ, що в складі суперників майстри, здатні виконати і реалізувати, були, а нам таких бракувало. За загалом рівної гри ми програли 0:2.

Іншими чвертьфіналістами від нашої групи, перемігши 3:0 Ірак, стали марокканці. Несподіванка сталася в матчі лідерів групи С. Іспанці, які вирішили питання виходу в чвертьфінал достроково, поступилися 1:2 збірній Єгипту і завершили груповий турнір другими, після єгиптян. Як наслідок, Фурія Роха виходить на переможців групи D, тобто на дуже пристойну збірну Японії, яка вирішила питання першості достроково, перемігши Парагвай і Малі з загальним рахунком 6:0. А групу А, перемігши у всіх трьох матчах, виграла збірна Франції. Сьогодні Ле бльо перемогли 1:0 новозеландців. Друге місце в цьому квартеті посіла збірна США, яка перемогла 2:0 Ґвінею.

Результат для історії

Українські шпажистки посіли шосте місце в командній першості. Хтось скаже, що цей результат буденний. Проте то якщо не враховувати деталей. В олімпійському командному турнірі шпажисток наші дівчата виступали лише втретє в історії. І шоста позиція - найвища у порівнянні з двома попередніми.

Getty Images/Global Images Ukraine

У чвертьфіналі українки поступилися 41:45 збірній Китаю. Усі свої мікробої успішно провела лише Влада Харькова. Вона успішно розпочала поєдинок (5:4 проти Ю Сіган), потім скоротила до 16:17 загальний рахунок, вигравши 6:3 у Тан Цзюньяо й на додачу завершила 9:9 свій бій з олімпійською чемпіонкою Токіо Сун Ївен. Інші дві українські фехтувальниці на двох виграли лише один мікробій: Джоан Фейбі Бежура перемогла 5:4 Тан Цзюньяо. Олена Кривицька розійшлася 4:4 з Сун Ївен, а іншим суперницям поступилася.

Перейшовши у втішний турнір за 5-8 місця, українки спершу перемогли 45:31 команду Єгипту, а потім у протистоянні за п'яте місце поступилися 38:45 кореянкам.

А чемпіонками у командній першості шпажисток стали італійки Альберта Сантуччо, Джулія Ріцці, Росселла Фіамінґо та Мара Наваррія, котрі у фіналі перемогли 30:29 француженок.

Стабільність дня

Майстриня екстремального веслування Вікторія Ус після невдачі у веслувальному слаломі на байдарках реабілітувалася у схожих змаганнях на каное. Після невдалої першої спроби (113,67), другий заїзд Вікторія провела відмінно. Там українка продемонструвала загальний шостий результат (106,09) і завдяки ньому кваліфікувалася у півфінал з загальним дев'ятим результатом.

Виграла кваліфікацію бронзова призерка чемпіонату світу-2021 чешка Ґабріела Шаткова - 99,44.

Фактор віри в себе

Єдиний представник України у змаганнях зі стрільби з лука Михайло Усач на старті особистої першості зустрічався з лідером світового рейтингу, бразильцем Маркусом Д'Алмейдою (Михайло у рейтингу - 110-й). Попри те, що бразилець у кваліфікації виглядав не дуже переконливо (17-й результат), він вважався беззаперечним фаворитом цієї пари.

Однак Усачу вдалося приголомшити суперника бездоганним стартом. У першому сеті Алмейда набрав 29 очок з 30-ти можливих, але програв, бо Михайло всіма трьома пострілами цілив у «десятки». Другий сет був мов продовженням першого: Усач двічі влучив «у яблучко», тоді як суперник два рази поцілив у «дев'ятки». Останнім пострілом українцеві, щоб повести 4:0, було достатньо поцілити в «дев'ять». Та Усач вочевидь занервував, затягнув з пострілом і на останній секунді запустив стрілу в «шістку». Замість 4:0 рахунок став 2:2 і надалі Маркус Д'Алмейда свого вже не віддав - перемога 6:2.

Усач на дебютній Олімпіаді був дуже близьким до сенсації, але в підсумку завершив змагання на стартовій стадії.

Реалії дня

Представниця настільного тенісу Маргарита Пісоцька завершила четверту в кар'єрі Олімпіаду на стадії 1/16 фіналу. Після несподіваної перемоги над Ораван Парананґ із Таїланду в другому колі українка поступилася десятій ракетці світу Бернадетт Сьоч з Румунії. Вигравши у запеклій боротьбі 14:12 перший сет, українка програла 5:11 у другому і вела 9:6 у третьому. Однак румунка відігралася, виграла 10:12, а після того виграла ще два сети - 12:14 і 4:11.

Getty Images/Global Images Ukraine

Таким чином, поступившись 1:4, Пісоцька повторила свій найкращий олімпійський результат. У Лондоні-2012 вона теж дійшла до 1/16-ї.

Перемога престижу

Бадмінтоністка з Харкова Поліна Бугрова здобула свою дебютну перемогу в рамках Олімпійських ігор. Українка в заключному для себе матчі групового турніру перемогла 2:1 (21:19, 19:21, 21:18) чешку Терезу Швабікову.

Завтра у групі G відбудеться заключний матч між Швабіковою і дев'ятою ракеткою світу Ґреґорією Марішкою Тунджунґ з Індонезії, якій Бугрова програла в першому турі.

Провал дня

23-річний Денис Кесіль, який п'ять років тому був п'ятим на чемпіонаті світу і побив на 200-метрівці батерфляєм національний рекорд легендарного Дениса Силантьєва, провалив уже другу свою Олімпіаду. І якщо непотрапляння у півфінал у Токіо-2020 ще можна було списати на молодість, то зараз вочевидь можна говорити про відсутність перспективи. Денис з результатом 1.57,72 посів 24 місце поміж 27-ми учасників кваліфікації 200-метрівки батерфляєм і на цьому припинив виступ на Іграх-2024. А в півфінал з найліпшим часом кваліфікувався світовий рекордсмен Крістоф Мілак з Угорщини - 1.53,92. Найбільшою ж сенсацією стало непотрапляння в півфінал чинного чемпіона світу Томору Гонди з Японії. Він з невластивим для себе часом 1.57,30 проплив лише трохи швидше за Кесіля і не пробився у топ-16.

Таким чином, вечірня сесія плавців вкотре пройшла без українців. Там були розіграні три комплекти нагород. На 800-метрівці вільним стилем, де на попередніх Іграх у числі призерів був Михайло Романчук, цього разу без участі українця переміг чинний чемпіон світу Даніель Віффен з Ірландії, котрий на 3,09 секунди покращив олімпійський рекорд якраз Романчука - 7.38,19. Олімпійський чемпіон Токіо Роберт Фінк зі США цього разу у фантастичній боротьбі з італійцем Ґреґоріо Пальтріньєрі виборов срібло. Триразова олімпійська чемпіонка Токіо Кайлі Маккеоун з Австралії перше золото Парижа здобула на стометрівці на спині. Вона виграла, побивши власний олімпійський рекорд часів Токіо-2020 - 57,33 секунди. Естафету 4х200 м вільним стилем виграли плавці Великої Британії. Джеймс Ґей, Том Дін, Метью Річардс і Скотт Данн проплили дистанцію за 6.59,43.

Медальний залік

Лідерство в медальному заліку зберегла за собою Японія. Сьоме золото команді приніс дзюдоїст Таканорі Наґасе, який переміг на Олімпіаді в категорії до 81 кг вдруге поспіль. Шосту нагороду Китаю приніс дует Ван Чуцінь / Сунь Їнша у міксті в настільному тенісі. Також шість золотих нагород в Австралії.

Збірна США четверте золото здобула в особливому для себе виді - командному гімнастичному багатоборстві. Сімона Байлз стала вже п'ятиразовою олімпійською чемпіонкою, а разом з нею тріумфували Джед Кері, Джордан Чайлз, Суніса Лі та Гезлі Рівера. Четверте золото Великій Британії приніс Натан Гейлз у дисципліні «трап» у стендовій стрільбі.

Три золота - в активі Італії, по два - у Канади, Гонконґу і Німеччини.

Перше золото Ігор-2024 Сербії принесли стрільці-пістолетники Зорана Арунович і Дамір Мікеч, які перемогли у міксті. Першу звитягу Словенії подарувала дзюдоїстка Андрія Лешкі (вагова категорія до 63 кг). По п'ять золотих нагород - у Франції і Кореї. Новій Зеландії нагороду найвищої проби принесли дівчата у реґбі-7. Також по одному золоту мають Казахстан, Південна Африка, Бельгія, Ірландія, Азербайджан, Румунія, Сербія, Словенія і Узбекистан.

Всього медалі вигравали представники 43-х країн.

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 30 липня 2024, 08:16 0

Олександр Усик згадав аперкот від Тайсона у шостому раунді