Успішний старт тенісисток і безнадія на воді. Як минув 2-й день ОІ

Підсумовуємо змагальну неділю на 33-й Олімпіаді

Другий змагальний день Олімпіади-2024 позаду. Як і в суботу, у неділю були розіграні 13 комплектів нагород. Українці наразі залишаються у затінку. Правда, поки ніхто з наших головних медальних надій не стартував. Позитиву за ці перших два дні не те щоб багато, але він є.

Героїня дня

32-річна майстриня настільного тенісу Маргарита Пісоцька, для якої нинішня Олімпіада є четвертою в кар'єрі, розпочала виступ на Іграх у Парижі з яскравої перемоги над 22-ю сіяною Ораван Парананґ із Таїланду. Українка впродовж усього матчу виглядала агресивнішою і зосередженішою, так і не давши суперниці знайти свою гру. Поєдинок був напруженим і розтягнувся на максимальних сім сетів. Маргарита перемогла - 4:3 (11:2, 9:11, 9:11, 11:6, 11:4, 7:11, 11:5).

Getty Images/Global Images Ukraine. Маргарита Пісоцька

Зауважимо, що Перананґ у світовому рейтингу посідає 35-ту позицію, тоді як Пісоцька - 85-ту. Маргарита завдяки цій перемозі вдруге в кар'єрі вийшла в 1/16 фіналу олімпійського турніру. Там українка зіграє з десятою ракеткою світу румункою Бернадетт Сьоч.

Надії дня

У другий змагальний день погодні умови в Парижі таки дозволили запустити тенісні турніри повноцінно. Нас, звісно, найперше цікавлять змагання жінок, де від України попередньо були заявлені рекордних чотири учасниці. Щоправда, Ангеліна Калініна, яка мала грати матч першого раунду проти нідерландки Аранчі Рус, останньої миті знялася, пославшись якраз на погіршення стану здоров'я. Начебто після перебування в суботу під дощем у нашої тенісистки почало боліти горло. Тому сьогодні вона вирішила не виходити на корт.

А три інші українки подолали сито 1/32 фіналу успішно. Еліна Світоліна витратила на перемогу над 66-ю ракеткою світу Моюкою Учідзімою з Японії всього 62 хвилини. Поступаючись на старті поєдинку 1:2, Еліна взяла 10 геймів поспіль і завершила матч розгромом - 6:2, 6:1. Як і очікувалося, в 1/16-й Світоліна зіграє з п'ятою ракеткою світу Джессікою Пеґулою зі США, котра на старті перемогла у двох сетах швейцарку Вікторію Ґолубіч. Еліна і Джессіка досі грали між собою п'ять разів і українка виграла лише перший з цих матчів, в Абу-Дабі у 2021-му. Після того було чотири перемоги Пеґули: на Australian Open та в Індіан-Веллсі у 2021-му, у Вашингтоні і на US Open у 2023-му. Але, що важливо, всі ці матчі відбувалися на хардовому покритті. На ґрунті, на якому проводиться олімпійський турнір, Світоліна почувається набагато комфортніше.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Також дуже переконливо першу опонентку - 55-ту ракетку світу Лулу Сан з Нової Зеландії - перемогла Марта Костюк. Перемогу українка оформила за годину і 23 хвилини - 6:4, 6:3. В 1/16 фіналу Костюк зустрінеться з 44-м номером світового рейтингу Кларою Бюрель з Франції, котра перемогла у двох сетах Катерину Синякову з Чехії (WTA №38). Бюрель і Костюк досі між собою не грали.

Найбільше проблем поміж українок у першому колі мала Даяна Ястремська (WTA №26). 110-ту в світовому рейтингу Лауру Піґоссі Даяна перемогла рівно за дві години, програвши перший сет - 3:6, 7:5, 6:0. В 1/16-й Ястремська зіграє з Камілою Осоріо з Колумбії (WTA №84), котра несподівано перемогла 11-ту ракетку світу, чемпіонку Roland Garros-2017 Альону Остапенко з Латвії.

Промах дня

Невдало розпочав четверту в кар'єрі Олімпіаду стрілець із Черкас Сергій Куліш. У кваліфікації стрільби з пневматичної гвинтівки (дистанція 10 м) Сергій з сумою 627,4 посів 27 місце і, відповідно, до вісімки фіналістів не потрапив. Виграв кваліфікаційні змагання чинний чемпіон світу і срібний призер Олімпіади-2020 Шен Лігао з Китаю. Його результат - 631,7.

Нагадаємо, що саме в стрільбі з пневматичної гвинтівки з дистанції 10 м Куліш виграв срібло Олімпіади-2016. Сергій ще матиме змогу виправити ситуацію в змаганнях стрільців з гвинтівки з трьох положень. У цьому виді програми українець є чемпіоном світу-2022. Кваліфікація олімпійського турніру в цій дисципліні запланована на 31 липня.

Наразі ж мусимо констатувати, що завтрашні фінали з кульової стрільби теж обійдуться без українців. Так само, як обійшлися нинішні, коли розігрувалися нагороди в змаганнях пістолетників з 10-метрової відстані. Серед чоловіків перемогу в цій дисципліні здобув чинний чемпіон світу Се Юй з Китаю, котрий випередив у медальній боротьбі двох італійців Федеріко Ніло Мальдіні та Паоло Монну, в яких, відповідно, срібло і бронза. Серед жінок тріумфувала 19-річна кореянка О Є-Чжін. Срібло в ще однієї представниці Кореї Кім Є-Чжі, бронза - в Ману Бхакер з Індії.

Смуток дня

Без медалі залишився й, мабуть, найсильніший дзюдоїст сучасної України Богдан Ядов. 27-річний киянин, який у 2022 році став чемпіоном Європи у ваговій категорії до 66 кг, дебютну для себе сутичку на Олімпіадах провів дуже переконливо. Суперником Богдана був Кубаничбек Айбек Уулу з Киргизстану, найвищим досягненням якого є бронза чемпіонату Азії та Океанії-2021. Більшу частину сутички Ядов не міг підібратися до суперника і поки робив спроби захопити опонента, поставив себе в небезпечне становище, заробивши два шидо. Втім, за хвилину до завершення основного часу Богдан захопив Уулу за пояс і з допомогою зачіпа провів кидок, спершу поваливши суперника на ваза-арі, а потім утриманням заробив оцінку іппон.

Getty Images/Global Images Ukraine. Богдан Ядов

Такий старт мав надати українцеві натхнення. Але, на жаль, друга сутичка виявилася для Ядова на цій Олімпіаді останньою. В 1/8 фіналу наш земляк програв бронзовому призерові двох чемпіонатів світу Басхуу Йондонперенлею з Монголії. Треба сказати, що до того Богдан програв монголу обидві сутички й на турнірах із серії Grand Slam. Не вдалося зламати традицію й зараз. Басхуу зумів захопити українця в партері і заслужив оцінку іппон утриманням.

Монгольський дзюдоїст в підсумку до медалі не добрався. У чвертьфіналі він програв бразильцеві Вілліану Лімі, а у втішній сутичці - французу Валіду Хіяру. Золото у ваговій категорії до 66 кг очікувано виграв японець Гіфумі Абе, чотириразовий чемпіон світу, один із найкращих дзюдоїстів сучасності, котрий повторив досягнення Токіо-2020. У фіналі він переміг, двічі виконавши кидки на ваза-арі, згадуваного вже Ліму. Бронзу виграли Ґусман Кирґизбаєв з Казахстану і Денис Вієру з Молдови.

У ваговій категорії до 52 кг серед жінок, де українські дзюдоїстки не представлені, золото виграла лідерка світового рейтингу, триразова чемпіонка Азії Дійора Калдійорова з Узбекистану, котре перемогла у фіналі чемпіонку Токіо-2020, дворазову чемпіонку Європи Дістрію Краснічі з Косово. Бронзу здобули Ларісса Пімента з Бразилії та Амандін Бушар з Франції.

Реалії дня

18-річний плавець Олександр Желтяков, котрий у червні з національним рекордом України став чемпіоном Європи на дистанції 200 м на спині, дебютував на Олімпіаді відверто невдало. І нехай це ще не 200-метрівка, а дистанція вдвічі коротша, де Олександр наразі не настільки конкурентний, проте насторожує результат, показаний Желтяковим на стометрівці на спині в кваліфікації. 54,32 секунди - це суттєво гірше, ніж особистий рекорд Сашка (53,73), встановлений на торішньому юніорському чемпіонаті світу. Оскільки ж з 54-х секунд у кваліфікації Олімпіади виплили відразу 19 спортовців, про вихід у півфінал українця не йшлося. Він став лише 24-м. Сподіваємося тепер, що нинішній виступ не свідчить про погану готовність Желтякова і не означає, що тренери промахнулися з виходом підопічного на пік форми. Віримо, що на 200-метрівці Олександр проявить свій справжній потенціал.

А головною подією нинішнього змагального дня в плаванні стало золото на 400-метрівці комплексом 22-річного французького атлета Леона Маршана. Він переміг з результатом 4.02,95, побивши встановлений ще у Пекіні-2008 олімпійський рекорд Майкла Фелпса (4.03,84). До свого світового рекорду (4.02,50) Маршан трохи не дотягнув.

Getty Images/Global Images Ukraine. Леон Маршан

Стометрівку батерфляєм серед жінок виграла 21-річна американка Торрі Гаскі. Її результат - 55,59 секунди. На 100 м брасом золото трохи сенсаційно виграв триразовий чемпіон Європи Ніколо Мартіненьї з Італії. Він подолав дистанцію за 59,03 і випередив на фініші переможця двох попередніх Олімпіад на цій дистанції, британця Адама Піті (він з результатом 59,05 виграв срібло разом з американцем Ніко Фінком) і чемпіона світу-2023 Цінь Гайяна з Китаю, який фінішував сьомим.

Четверті Ігри Беломоїної

Легенда українського маунтинбайку Яна Беломоїна четверту в своїй кар'єрі Олімпіаду завершила на 26 місці, відставши від чемпіонки на коло. Враховуючи, що на попередніх Іграх Яна була восьмою, дев'ятою і 13-ю, а в 2015-му вигравала бронзу чемпіонату світу, хтось, можливо, очікував від Яни більшого. Втім, реалії такі, що в цьому олімпійському циклі Беломоїна помітно знизила результати. Тому її нинішнє місце виглядає закономірністю.

А чемпіонкою стала француженка Полін Ферран-Прево, п'ятиразова чемпіонка світу, легенда маунтинбайку, якій катастрофічно не щастило з Олімпіадами. Через різні драматичні причини Полін не змогла фінішувати в Ріо-де-Жанейро-2016, стала лише десятою в Токіо-2020 і змогла піднятися на вершину лише на четвертій своїй Олімпіаді, 32-річною. Американці Гейлі Баттен і шведці Єнні Ріссведс, срібній і бронзовій призеркам нинішніх Ігор, чемпіонка привезла трихвилинне відставання. Правда, без драм для французів у маунтинбайку все ж не обійшлося. Срібна призерка чемпіонату світу Лоана Лекомт понад три кола трималася серед лідерів і збиралася втрутитися в боротьбу за нагороди. Втім, завадило болісне падіння.

Getty Images/Global Images Ukraine. Вікторія Ус

Майстриня веслувального слалому Вікторія Ус не змогла пробитися до фіналу змагань на байдарках. У півфінальному заїзді українка пропустила перші ж ворота і після того справи в неї пішли шкереберть. Заробивши шість штрафних секунд, Вікторія з результатом 120.76 посіла 18 місце, тоді як боротьбу за нагороди продовжує перша 12-ка. Для Ус це найгірший результат в усій її олімпійській біографії. До того Вікторія була 12-ю і восьмою в слаломі на байдарці в Ріо-2016 і Токіо-2020 відповідно, а також посіла на попередніх Іграх сьоме місце у веслуванні на каное. Власне, тепер подальші сподівання Ус теж пов'язані з каное.

В підсумку золото з веслувального слалому на байдарках виграла олімпійська чемпіонка Токіо-2020 з веслування на каное, 14-разова чемпіонка світу Джессіка Фокс з Австралії. У польки Клаудії Зволінскої - срібло, в Кімберлі Вудс з Великої Британії - бронза.

Старт і фініш

Бадмінтоністка Поліна Бугрова програла стартовий матч групового олімпійського турніру. Українка, яка посідає в світовому рейтингу 74-ту позицію, поступилася дев'ятій ракетці світу Ґреґорії Марішці Тунджунґ з Індонезії - 0:2 (10:21, 15:21). Після матчу Поліна зізналася, що поки зрозуміла, як треба грати проти цієї суперниці, виправити щось було вже складно.

В другому матчі групи Бугрова завтра, 30 липня, починаючи з 11:00, гратиме проти чешки Терези Швабікової, яка посідає в світовому рейтингу 65 місце. До наступного раунду виходить лише переможниця групи, в якій виступають три бадмінтоністки.

Надія на втішний заплив

Веслувальники Ігор Хмара і Станіслав Ковальов, які змагаються у легкій вазі на двійках парних, не змогли вийти у фінал напряму. У своєму заїзді вони стали четвертими поміж п'яти екіпажів і тепер спробують добратися у медальний заїзд через втішний. Тривожить те, як багато українці програли трьом іншим дуетам у кваліфікації. Від греків, які посіли третє місце, наші земляки відстали на 13 секунд. Від переможців заїзду ірландців - на 24.

Криза триває

Часи, коли Україна домінувала в жіночій спортивній гімнастиці, а Лілія Подкопаєва вигравала по три медалі за одну Олімпіаду, залишилися в далекому минулому. Враховуючи, що на трьох попередніх Іграх українок не було взагалі, на цих був зроблений ґрандіозний крок уперед. Україну в Парижі представляла одна учасниця - 16-річна Анна Лащевська з Івано-Франківська. Так, вже представляла, бо за підсумками сьогоднішньої кваліфікації у жоден з фіналів вона не пробилася.

У сумі багатоборства Лащевська з результатом 50,298 стала 40-ю серед 60-ти претенденток. На різновисоких брусах Анна з оцінкою 13,033 стала 39-ю, на колоді (11,866) - 59-ю, у вільних вправах (12,566) - 44-ю.

А виграла кваліфікацію в особистому багатоборстві з сумою балів 59,566 чотириразова чемпіонка Ігор-2016 у Ріо-де-Жанейро Сімона Байлз зі США.

Медальний залік

Після двох змагальних днів у лідери з чотирма золотими, двома срібними і однією бронзовою нагородою вибилися японці. Четверте золото Японія здобула опівночі, коли завершився фінал чоловічого фехтування на шпагах. Олімпійський чемпіон Токіо-2020 Кокі Кано з Японії, якого тренує український тренер Олександр Горбачук, переміг олімпійського чемпіона Ріо-2016 у командній першості Янніка Бореля з Франції. Також японцям, крім дзюдоїста Абе і фехтувальника Кано, історичне перше золото в олімпійській програмі скейтбордингу принесла Коко Йошизава.

В Австралії - теж чотири золота і два срібла, але немає бронзи. По три золота - у США, Франції, Кореї і Китаю. Збірній США, окрім згадуваних у плаванні, золоту нагороду в фехтуванні на рапірі принесла Лі Кіфер. Корея вже звично виграла золото в командних змаганнях зі стрільби з лука серед жінок. Правда, перемога над Китаєм у фіналі дісталася нелегко - 5:4.

По одному золоту - в Італії, Казахстану, Бельгії, Німеччини, Гонконґу і Узбекистану.

Всього медалі Парижу-2024 здобули вже 28 країн.

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 28 липня 2024, 12:59 27

Ангеліну Калініну замінить Олівія Гадекі з Австралії