Хто кине виклик Дрім-тім? Прев’ю олімпійського баскетбольного турніру

Ціла низка колективів спробує скинути американців з вершини

Безумовно, одним із найбільш очікуваних змагань в командних видах спорту на Олімпіаді-2024 стане чоловічий баскетбольний турнір. І це було передбачувано. У світі помаранчевого м'яча Олімпійські ігри займають особливо почесне місце, і для будь-якої збірної участь на головному старті чотириріччя є дуже престижною. В свою чергу, топові команди кинуть усі сили для досягнення заповітних медалей, а для постійних головних фаворитів (мова йде, звичайно ж, про збірну США) у планах точно немає жодного місця, окрім першого. Всі колективи, що стартують у Парижі, привезли свої практично ідеальні склади, що тільки підігріває і без того вогняний інтерес до турніру, а від кількості зіркових гравців у шанувальників баскетболу може просто запаморочитися голова.

Спочатку нагадаємо формулу боротьби за медалі. Дванадцять команд, що пробилися на Олімпіаду, на попередньому етапі поділені на три групи. Після колового турніру розпочнеться плей-оф, до якого потраплять по два найкращі колективи з кожного квартету + дві найкращі збірні, які посіли треті місця. І далі вісім команд, починаючи зі стадії чвертьфіналу, у матчах на виліт й визначать переможця Олімпіади.

Список груп попереднього етапу має такий вигляд:

Група А: Греція, Канада, Іспанія, Австралія

Група В: Франція, Німеччина, Бразилія, Японія

Група С: США, Сербія, Пуерто-Ріко, Південний Судан

Найрівнішою на першому етапі виглядає група А, де зібрані чотири приблизно схожі за силою колективи, кожен з яких входить до групи претендентів на медалі, і фінальне розташування команд у цьому квартеті може мати абсолютно будь-яку послідовність. У групі В чітко виділяються два лідери. Це збірні Франції та Німеччини, які без особливих проблем мають обходити своїх опонентів з інших континентів. Головний же фаворит усього турніру розпочне свій шлях у квартеті С, який вони мають подолати без жодних проблем. Втім, для Дрім-тім це буде лише розминка перед плей-оф. Іншим залізним претендентом на вихід до чвертьфіналу із групи С є збірна Сербії.

Загалом, усіх учасників Олімпіади можна умовно розділити на три категорії:

Головний лідер - збірна США (Дрім-тім).

Претенденти на медалі - Греція, Канада, Іспанія, Австралія (весь склад групи А), Сербія, Франція, Німеччина.

Інші - Японія, Бразилія, Пуерто-Ріко, Південний Судан. Збірні, для яких вже саму участь в Олімпіаді можна занести до активу.

Спробуймо коротко охарактеризувати кожного з учасників.

Головний фаворит - США

Збірна США є залізобетонним претендентом на золоті медалі ігор у Парижі. Після 1992 року, коли американці стали відправляти на Олімпіади професійних гравців з НБА, вони тільки один раз не зайняли найвищу сходинку п'єдесталу (у 2004 році) і немає жодних особливих передумов, що ця сенсаційна історія повториться у Франції.

На Олімпіаду-2024 американці везуть забійний склад, який суцільно складений із зіркових гравців НБА. Наведемо його повністю: Леброн Джеймс, Ентоні Девіс (обидва - «Лос-Анджелес Лейкерс»), Тайріз Халібертон («Індіана Пейсерс»), Джейсон Тейтум, Деррік Вайт, Джру Холідей (усі - «Бостон Селтікс»), Бем Адебайо («Маямі Хіт»), Кевін Дюрант, Девін Букер (обидва - «Фінікс Санс»), Ентоні Едвардс («Міннесота Тімбервулвз»), Стефен Каррі («Голден Стейт Ворріорс»), Джоель Ембіід («Філадельфія Севентісіксерс»)

Як бачимо, випадкових людей тут немає. Усі навколо суцільні топи. Можливо, Вайт, Холідей та Бем Адебайо не такі статусні гравці як партнери, але їхні баскетбольні вміння вищеперерахованої трійки є вкрай важливими для побудови збалансованої команди.

На прийдешніх іграх може бути названий перший в історії чоловічого баскетболу чотириразовий олімпійський золотий медаліст. Йдеться про Кевіна Дюранта, у якого на даний момент в активі золоті медалі ігор у 2008, 2012 та 2016 роках. Також Кей Ді є найкращим снайпером збірної США на Олімпіадах (435 очок) і після ігор у Парижі він має ще більше зміцнити свою перевагу, незважаючи на той факт, що на турнір він вирушив із не повністю залікованою травмою.

А на друге місце в списку найкращих бомбардирів зірково-смугастих на головних стартах чотириріччя має піднятися Леброн Джеймс, у якого на даний момент 273 очки, тоді як Кармело Ентоні, що йде на другій позиції, має 336 набраних пунктів. Також Леброн може наздогнати Мело й у медальному заліку. На даний момент у Короля два золота (2008, 2012) та одна бронза (2004). На рахунку Ентоні, який вже завершив свою кар'єру, три золота (2008, 2012, 2016) та одна бронза (2004).

fiba.basketball. Перше золото Олімпіади Кевін Дюрант завоював 2012-го року, коли Леброн Джеймс востаннє виступав на Іграх

За рівнем баскетбольної майстерності американці на голову випереджають усіх своїх суперників на Олімпіаді, але, незважаючи на це, підопічні Стіва Керра провели не дуже потужні підготовчі поєдинки, в яких мали близькі кінцівки з Німеччиною та Австралією і навіть мало не примудрилися програти збірній Південного Судану. Тож слабкі місця у команди є. Втім, очевидно, що тренерський штаб поступово виводить збірну на пік форми і на повні оберти зірки НБА ще не вмикалися.

Претенденти на медалі - Греція, Канада, Іспанія, Австралія, Сербія, Франція, Німеччина

Коло претендентів на те, щоб поборотися за медалі і свого вдалого дня кинути виклик американцям, досить велике. До нього можна віднести одразу сім збірних. Двоє з них на папері виглядають трохи слабшими. Йдеться про збірні Іспанії та Австралії. З них і почнемо.

Іспанія переживає не те щоб зміну поколінь, але таких яскравих особистостей в команді, як п'ять-сім років тому, зараз немає. Більше того, піренейці вперше за довгий час були змушені пробиватися на Олімпіаду через додатковий кваліфікаційний турнір. І все-таки це майже та сама Іспанія, яка у 2022 році виграла Євробаскет. Брати Ернангомеси, натуралізований американець Лорензо Браун, Санті Альдама, що вже показав себе в НБА. Зрештою, неймовірно досвідчений Руді Фернандес, який після Олімпійських ігор завершує свою чудову ігрову кар'єру. А очолює цю компанію Серджіо Скаріоло, який вміє брати медалі у неочевидних умовах (Євробаскет-2022, як найбільш яскравий приклад). Назвати топ-збірною Іспанію на цих іграх дуже важко, але просто з ними нікому не буде.

У Австралії ця зміна поколінь почнеться після Олімпійських ігор. Патті Міллс, Метью Деллаведова і Джо Інглс одразу ж або трохи пізніше підуть зі збірної, але в Парижі ветерани готові заспівати свою лебедину пісню. Разом із молодими Джошем Гідді та Джошем Гріном бронзові медалісти останніх ігор у Токіо спробують схопити удачу за хвіст.

Getty Images/Global Images Ukraine. Денніс Шрьодер

Німеччина є чинним чемпіоном світу, яка на шляху до трофею обіграла в півфіналі США, причому зробила це у класичному американському стилі. Денніс Шредер поведе команду до третьої медалі за три роки (бронза Євробаскету-2022, золото Кубка Світу-2023). Допомагатиме йому цілий ряд добротних гравців, з яких варто виділити братів Моріца та Франца Вагнерів, які грають в НБА, в команді не буде Максі Клебера (конфлікт зі Шредером) та Айзеі Хартенштайна (взяв самовідвід). А спрямовувати енергію своїх баскетболістів у правильне русло буде наставник Гордон Херберт, який після ігор у Парижі завершить свою блискучу роботу з Бундестімом.

Збірна Сербії, фіналіст минулого Кубка Світу, на ігри в Парижі вирушить зі своєю головною зіркою - Ніколою Йокичем. Проте не менш важливим для балканської команди має стати й інший представник найсильнішої ліги світу Богдан Богданович. Захисник «Атланти» дуже добре почувається в баскетболі збірних за правилами ФІБА, чого поки не скажеш про бігмена «Денвера», з яким серби провалили Кубок Світу-2019 та Євробаскет-2022. Втім, якщо наставник сербів Светіслав Пешич знайде, як правильно використовувати Йокича з максимальною користю для команди, то потенціал балканців збільшиться до боротьби за найвищі місця.

Getty Images/Global Images Ukraine. Нікола Йокич проти Віктора Вембаньями

Такі ж плани точно і у збірної Франції, для якої домашня Олімпіада стане одним із найважливіших турнірів у її історії. З одного боку, французи мають дуже багато для боротьби за золото: домашні стіни, персона домінуючого баскетболіста із НБА Руді Гобера, присутність молодого таланту Віктора Венбаньями, елітні бігмени Євроліги Маттіас Лессор і Гершон Ябуселе. Але, з іншого - слабко виглядає задня лінія французів, яку склали ветерани Нандо Де Коло та Ендрю Альбісі, а також якісні, але не зіркові Еван Фурньє, Айзайя Кордіньє та Франк Нтілікіна. Та й тренерське чуття Венсана Колле останнім часом почало здавати. Додамо до цього величезний психологічний тиск на французів й отримаємо на виході вкрай непростий турнір для «триколірних».

У збірної Канади зараз підібралося блискуче покоління, що вилилося у бронзову медаль Кубка Світу-2023 та перші для неї Олімпійські ігри в ХХІ столітті. У Париж «кленові» везуть свій топовий склад із двома зірками НБА Шаєм Гілджес-Александером, який і привів канадців до минулорічного успіху на азійських майданчиках, та Джамалом Мюрреєм (пропускав останню світову першість). Та й загалом ростер Канади практично повністю складається із добротних гравців НБА. Імена Діллона Брукса, Ар Джей Барретта, Лугенца Дорта, Ендрю Нембхарда відомі більшості шанувальників помаранчевого м'яча.

Незважаючи на те, що Греція пробивалася на Олімпіаду через додатковий кваліфікаційний турнір, елліни вважаються однією з найпотужніших команд у Парижі. А як може бути інакше, коли в її складі знаходиться Янніс Адетокумбо, який відпочив і відновився після травми, отриманої наприкінці регулярного чемпіонату НБА. Але і без нього у греків достатньо висококласних гравців, таких як Нік Калатес та Георгіос Папаянніс. Єдиною великою втратою для «синів Еллади» став Костас Слукас, а відсутність решти братів Адетокумбо ця команда точно переживе. До речі, везе грецький колектив на ігри Вассіліс Спануліс, який був одним із лідерів своєї збірної на останній для неї Олімпіаді у 2008 році, а зараз легендарний для європейського баскетболу гравець є одним із найперспективніших молодих тренерів у Старому Світі.

Інші - Японія, Бразилія, Пуерто-Ріко, Південний Судан

Для чотирьох збірних, що залишилися, вже саме перебування в Парижі можна вважати великим успіхом. Ці команди поступаються іншим учасникам Олімпійських ігор, але своє головне завдання вони виконали ще до стартового вкидання першого матчу. Втім, апетит приходить під час їжі, і замахнутися хоча б на чвертьфінал вищезгадана четвірка точно спробує.

Сила збірних Японії та Бразилії у їхній групі. Враховуючи, що для третього місця в компанії з чотирьох команд зазвичай достатньо однієї перемоги, саме матч між ними буде багато в чому вирішальним. А далі в рейтингу третіх позицій багато буде визначати різниця м'ячів. І тут Франція та Німеччина не виглядають тими збірними, які прямо вже громитимуть своїх суперників.

Збірна Японії везе на турнір свій ідеальний склад на чолі з гравцем «Лейкерс» Руї Хачімурою. Також під прапорами азійського колективу Юта Ватанабе, який провів достатньо часу в НБА і натуралізований американець Джош Хоукінсон, що чудово проявив себе на Кубку Світу-2023.

У збірної Бразилії в строю ті ж самі гравці, які три тижні тому завоювали путівку на ігри в Парижі. Повести за собою південноамериканців мають захисник Яго дос Сантос і бігмен Бруно Кабокло, які перебувають у чудовій формі. А досвіду та контролю на м'ячі команді додадуть ветерани Марселіньо Уертас та Вітор Беніте. Особливо тут варто виділити Уертаса, якому в травні виповнилося сорок один, для нього цьогорічна Олімпіада буде третьою у кар'єрі після ігор у 2012 та 2016 роках. Вітору Беніте тридцять чотири, і він брав участь в Олімпіаді-2016.

Схожа ситуація і у Пуерто-Ріко із Південним Суданом. Вони опинилися в одній групі, і хтось із цих команд точно посяде третє місце. Тільки ось різниця м'ячів у поєдинках із Сербією і, особливо, зі збірною США, може виявитися далеко не найприємнішою.

Південний Судан є єдиним дебютантом ігор у чоловічому баскетбольному турнірі, що для країни, яка здобула незалежність лише в 2011 році, вже неймовірний успіх. За африканців не зіграє їхній найвідоміший представник у НБА Бол Бол, але без гравців із найсильнішої ліги світу африканці не залишаться. Південносуданське коріння знайшлося у бігмена «Шарлотт» Джей Ті Тора. А лідерами дебютанта Олімпіади повинні стати натуралізований американський захисник Керлік Джонс, який вже ось-ось має підписати контракт чи то з клубом НБА, чи то з колективом із Євроліги та бігмен Веньєн Гебріел, у резюме якого вже значиться НБА, а з цього літа там є рядок про підписання договору з «Маккабі» із Тель-Авіва.

Пуерто-Ріко повертається на Олімпійські ігри після двадцятирічної перерви та пам'ятної перемоги над американцями на іграх у 2004 році. Латиноамериканців поведе за собою захисник «Нью-Орлеана» Хосе Альварадо, блискуча гра якого допомогла пуерториканцям виграти нещодавній домашній відбірковий турнір за путівку до Парижа. Також не забуваємо, що у складі збірної Пуерто-Ріко буде присутній Джіан Клавелл, який має більш ніж тісні зв'язки з українським баскетболом.

Олексій Коляго Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баскетбол | 27 липня 2024, 08:13 1

Ціла низка колективів спробує скинути американців з вершини

Коментарі