НОВИЦЬКИЙ: «Виступ за океаном сформував мене як гравця»

Дебютант збірної України поділився своїми враженнями від збору у складі національної команди

Дебютант збірної України Ростислав Новицький поділився своїми враженнями від першого збору у складі національної команди.

- Наскільки неочікуваним для тебе став виклик до збірної України?

- Це було дуже неочікувано, тому що я лише нещодавно розпочав свою професійну і не очікував запрошення до національної команди. Було дуже приємно, це великий виклик для мене.

-​​​​​​​ Як пройшло знайомство з командою?

-​​​​​​​ Все проходить добре і з тренером, і з гравцями. В команді гарна атмосфера, ми багато працюємо та багато спілкуємось. Перед збором було трошки хвилювання, адже це все ж таки перший виклик. Завдання було проявити себе та отримати досвід тут.

Тренер хоче бачити від мене та інших гравців віддачу на майданчику. Головне - те, як ми працюємо, грати з бажанням. Тренер очікує від мене багато роботи під кільцем, я маю грати пік-н-ролл, підбирати мʼячі, грати в захисті - виконувати традиційну для п'ятого номера роботу.

-​​​​​​​ Які у тебе враження від гри на турнірі в Тайвані?

-​​​​​​​ Це був дуже гарний досвід, адже ми не кожен рік можемо поїхати пограти в Азію. Було складно грати вісім матчів поспіль, але ми впорались із завданням. Хотілося посісти перше місце, але ми програли перші два матчі. Тим не менш, з кожною грою ми ставали кращі як команда, краще відчували один одного. Щодо мене, думаю, я зіграв гарно, старався викладатися в кожному матчі. Звичайно, завжди можна краще, але, гадаю, я впорався із завданнями, які передо мною ставив тренер.

-​​​​​​​ Як атмосфера в команді? Чи знав ти когось із хлопців раніше?

-​​​​​​​ Я дуже рано поїхав з України, коли мені було 15 років. Я знав деяких молодих хлопців, ми спілкуємось у збірній. З деякими гравцями я познайомився вже тут, але всі в команді дуже дружні і атмосфера мені дуже подобається.

-​​​​​​​ Наскільки тобі було цікаво потренуватися із ветеранами команди Кравцовим та Лукашовим?

-​​​​​​​ Це величезний досвід для мене, адже я дивився, як вони грали, коли ще був маленький. Коли мені було 11-12 років, я ходив на ігри Будівельника та БК Київ та дивився на цих баскетболістів. А тепер приїхати в збірну і пограти з ними - це дуже цікаво. Було трохи хвилювання, але вони дуже підтримують. Памʼятаю, що в дитинстві, коли ходив на ігри, я слідкував за виступами Кравцова та Лукашова, Крутоуса та Липового, а також Боброва.

-​​​​​​​ Наскільки важливим для тебе став студентський етап кар'єри?

-​​​​​​​ Виступ за океаном сформував мене як гравця, адже до США - в Україні та Франції - я грав, як третій номер, а там грав, як пʼятий. Саме там я отримав знання та досвід, які допомагають мені зараз під час професійної карʼєри. Коли я переїхав до Америки, я був найвищий в команді і мене поставили на позицію центрового. А я просто хотів грати і погодився на це - почав грати, як пʼятий. Тож, звичайно, зараз мені вже буде складно грати на позиції легкого форварда, адже я граю центрового вже близько пʼяти років і ця трансформація пройшла. Але при цьому, коли я граю в передній лінії, у мене залишилися вміння третього номера, що лише допомагає.

-​​​​​​​ З ким із українських хлопців, які виступають в NCAA, ти підтримуєш зв'язок, у кого з них, на твою думку, в майбутньому є шанс проявити себе в збірній?

-​​​​​​​ З українських гравців, які в NCAA, я спілкуюся з Нікітою Константиновським, Павлом Дзюбою, нещодавно спілкувався із Максимом Шульгою. Думаю, в усіх трьох є потенціал заграти професійно та потрапити в майбутньому до національної збірної.

-​​​​​​​ Як пройшла твоя адаптація в європейському професійному баскетболі?

-​​​​​​​ Цей процес пройшов не дуже складно, адже студентський американський баскетбол доволі сильний. Але так чи інакше це професійний рівень. Валмієра - мій перший професійний досвід, і цей збір із національною командою мені теж допоможе. Всі гравці тут дуже хороші, з великим досвідом. Для мене важливо було провести цей місяць у збірній.

- Які очікування у тебе від першого контрольного матчу проти європейської збірної - від матчу проти Естонії?

-​​​​​​​ Чесно скажу, я небагато знаю про естонську команду, але гадаю, що ми готові до цього матчу, адже ми потренувалися вже місяць. Думаю ми готові і ми дамо бій.

На турнірі в Тайвані центровий заробив місце в стартовій пʼятірці та отримував стабільні хвилини в контрольних матчах.

Олексій Тіньков Джерело: Федерація баскетболу України (ФБУ)
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 27 липня 2024, 10:57 7

Воротар олімпійської збірної України прокоментував поразку в 1-му матчі групового етапу