Бойовий склад українок, ґрунтові корти Ролан Гаррос, останні Ігри легенд

Прев'ю тенісного турніру на Олімпіаді в Парижі

27 липня стартує тенісний турнір на літніх Олімпійських іграх-2024, який буде зіграно на ґрунтових кортах Ролан Гаррос. Цього разу на ОІ будуть представлені тенісисти із 40 країн. До Парижа вирушили і шість українок: Марта Костюк (№19 WTA), Даяна Ястремська (№26 WTA), Еліна Світоліна (№31 WTA), Ангеліна Калініна (№47 WTA), Людмила Кіченок (№14 WTA парний) і Надія Кіченок (№33 WTA парний). Супроводжують українську команду Михайло Філіма та Ольга Савчук, які добре знайомі вболівальникам тенісу за роботою з національною командою в Кубку Біллі Джин Кінг.

Що потрібно знати про теніс на Олімпіаді

Виступ на ОІ не приносить спортсменам стандартних очок у рейтинг і призових від WTA або ATP. Фінансовою стороною опікується НОК конкретної країни та міністерство спорту. Міністерство молоді та спорту України оцінило «золото» у 125 тисяч доларів, «срібло» - у $80 тисяч, «бронзу» - у $55 тисяч. Золота медаль приблизно дорівнює виходу до другого раунду Ролан Гаррос в одиночці або півфіналу парного розряду.

Як і на Олімпіаді в Токіо, зібрати найсильніший склад тенісистів із жіночого та чоловічого туру виявилося непросто. Одна з проблем у тому, що змагання відбудуться на ґрунті в проміжку між трав'яним сезоном і американським хардом, що не зовсім зручно для спортсменів. До того ж, багато хто знявся в останні дні через травми або хвороби. Через це, наприклад, уперше з 2000-го на Іграх не виступить лідер рейтингу ATP (у Сіднеї не зміг зіграти легендарний Піт Сампрас). На жаль, нинішня перша ракетка у чоловіків Яннік Сіннер захворів, у нього тонзиліт. Перед початком знявся і дворазовий чвертьфіналіст Ролан Гаррос Хольгер Руне, а поляк Хуберт Хуркач взагалі вибув до кінця сезону після операції на коліні. Також із топів у Парижі не зіграє Григор Димитров.

Getty Images/Global Images Ukraine

У жінок ситуація складніша, не всі «нейтральні» тенісистки пройшли «перевірку на вошивість». Наприклад, Вероніку Кудерметову не допустив МОК через зв'язок із ЦСКА (центральний спортивний клуб армії), багато інших заявили, що відмовилися самі. Проте саме в цьому виді спорту буде найбільше російських спортсменів - майже половина з усіх допущених до Олімпіади. З відомих «нейтралів» з рф і рб у Парижі не зіграють Рубльов і Хачанов, а також Соболенко, Касаткіна, Самсонова, Калінська, Азаренко, Павлюченкова, Потапова і М. Андрєєва.

Формат змагань

Формат максимально простий, великої різниці порівняно зі звичайними турнірами немає. І в чоловіків, і в жінок поєдинки відбуваються за традиційною системою на вибування в трисетовому форматі зі стандартними тай-брейками в одиночному розряді та з чемпіонським тай-брейком (до 10 очок) замість третього сету в парному. Починаються змагання з 1/32 фіналу в одиночці (для завоювання золотої медалі потрібно виграти 6 матчів) і з 1/16 - у парі. Є ще мікст, де стартують з 1/8, але ми там не представлені. Головна відмінність від традиційних турнірів - матч за третє місце. Бронзову медаль ніхто не скасовував, на ОІ обов'язково потрібно виявити більш гідного з невдах півфіналів.

Висновки після жеребкування для українок

У четвер відбулося жеребкування, українки дізналися перших суперниць. Єдиній сіяній українці Марті Костюк, яка три роки тому не поїхала в Токіо через травму, випала складна суперниця в першому раунді - Юлія Путінцева. Представниця Казахстану щойно видала найкращий трав'яний сезон у кар'єрі, на ґрунті вона також грала успішно, тому приводу для радості немає. Хоча Марта заявила, що вже звикла до тиску статусу першої ракетки України, буде чудовий шанс це перевірити. Адже якщо подолати перше коло, то далі сітка непогана.


Марта Костюк та Еліна Світоліна

Ястремська, Світоліна та Калініна будуть фаворитками в перших раундах проти Лаури Пігоссі, Моюкі Утідзіми та Аранчі Рус відповідно. Але у Даяни в другому раунді, ймовірно, буде зустріч з Альоною Остапенко, в Еліни - з Джессікою Пегулою, в Ангеліни - з Чжен Ціньвень. За особистими відчуттями, надії на Калініну зовсім мізерні через результати її останніх виступів, а ось Ястремська та Світоліна на великих турнірах цього року грають непогано, можуть приємно здивувати. Олена Костевич у Токіо зняла «прокляття» українських прапороносців на Олімпіадах, завоювавши медаль, у Еліни, яка понесе український прапор під час церемонії відкриття, буде шанс підтримати нову традицію. До речі, Світоліна не єдина тенісистка, яка буде прапороносцем, стяги понесуть американка Коко Гофф (із самим Леброном Джеймсом), Данка Ковінич із Чорногорії та чилієць Ніколас Харрі.

У парному розряді до посіву потрапили Костюк і Ястремська. За сіткою в 1/4 фіналу на них чекає зустріч із першим сіяним дуетом Гофф / Пегула. У сестер Кіченок у другому колі будуть сильні американки Коллінс / Кравчик, а далі може бути легше.

Турнірні сітки українок

Шанси на медалі

Звичайно ж, прогнозувати щось на Олімпіадах - справа вкрай невдячна. Наприклад, у Токіо перша ракетка світу Ешлі Барті вибула в першому раунді. Якщо вас цікавить думка букмекерів, то у жінок абсолютна фаворитка на золоту медаль - Іга Свьонтек (коефіцієнт 1,6), також непогані шанси у Гофф (6.0). У всіх інших шанси приблизно такі, що перемога для них буде або приємною несподіванкою, або грандіозною сенсацією. У чоловіків серйозно сприймають шанси Карлоса Алькараса (1.9), Новака Джоковича (4.5) і чемпіона Токіо-2020 Александра Звєрєва (6.0). Джокович, до речі, все ще претендує на кар'єрний Golden Slam. Поки що це досягнення підкорялося Рафаелю Надалю, Андре Агассі, Серені Вільямс і Штеффі Граф. Тільки останній вдалося виграти чотири турніри Grand Slam і Олімпіаду в один рік (1988).

Свої останні турніри проведуть дворазовий чемпіон в одиночному розряді Енді Маррей і срібна призерка Ріо Анжелік Кербер, яка стартує поєдинком проти не менш відомої тенісистки Наомі Осаки. У британця ще дуже складна ситуація зі здоров'ям, але він намагатиметься зіграти хоча б у парному розряді. Також це один з останніх великих турнірів для золотого медаліста Пекіна-2008 в одиночці та Ріо-2016 у парі Рафаеля Надаля. В іспанця також проблеми зі стегном, його участь до останньої хвилини буде під питанням. Поки Рафа також заявлений у дуеті з Алькарасом на парний турнір.


ITF. Карлос Алькарас і Рафаель Надаль

Коли починають українки?

Українські тенісистки розпочнуть боротьбу на Олімпійських іграх у Парижі 27 липня. У перший ігровий день на корти вийдуть Ангеліна Калініна, Даяна Ястремська та Марта Костюк в одиночному розряді, а також сестри Людмила Кіченок і Надія Кіченок у парному. У неділю відповідно настане черга Еліни Світоліної в одиночному розряді, а також Костюк і Ястремської - у парі. З другого раунду матчі жіночого одиночного розряду гратимуться щодня, перепочинок буде тільки для учасниць фіналу, який призначено на 3 серпня.

Розклад на 27 липня

Перший раунд одиночного розряду

13:00 - Ангеліна Калініна - Аранча Рус

14:30* - Даяна Ястремська - Лаура Пігоссі

16:00* - Марта Костюк [12] - Юлія Путінцева

Перший раунд парного розряду

16:00* - Людмила Кіченок / Надія Кіченок - Чжен Сайсай / Ван Сіньюй

*орієнтовний час початку за Києвом

Володимир Клепач Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 26 липня 2024, 12:41 0

Бій-реванш між боксерами відбудеться 21 грудня 2024 року

Коментарі