10 футболістів, на яких варто звернути увагу на Олімпіаді-2024

Sport.ua розповідає про потенційно головних дійових осіб ОІ в Парижі

Нинішнього року стільки всяких важливих міжнародних футбольних змагань, що тільки встигай за ними стежити. Нещодавно завершилися континентальні першості Європи та Америки, і ось знову черговий великий турнір - Олімпійські Ігри.

У Парижі також буде на кого подивитися. Зрозуміло, що ми насамперед дивитимемося на своїх. Але й, крім цього, там ще є й інші зірки. Про цих зірок і йтиме далі розмова.

Хуліан Альварес

Збірна: Аргентина
Вік: 24 роки
Клуб: «Манчестер Сіті»

Getty Images/Global Images Ukraine. Хуліан Альварес

Найяскравіша постать нинішньої олімпійської збірної Аргентини. Так, могла бути ще яскравіша, якби на Іграх-2024 зіграв Мессі. Але Лео травмувався на Копа Америка, та й, загалом, не планував грати в Парижі.

А ось Альварес планував. Незважаючи на виснажливий і клубний сезон, і з першою збірною Аргентини. Півзахисник «МанСіті» й новоспечений чемпіон Південної Америки дуже хотів поїхати на Олімпіаду. І Маскерано, ще одна легенда аргентинського футболу, а зараз - наставник олімпійської збірної - не відмовив чемпіону Англії.

Швидше навіть так: Маскерано дуже радий, що один із найкращих півзахисників світового футболу гратиме у його команді.

Шкода лише, що проти цього гравця та його партнерів гратиме наша олімпійська збірна.

Ніколас Отаменді

Збірна: Аргентина

Вік: 36 років
Клуб: «Бенфіка»

Getty Images/Global Images Ukraine. Ніколас Отаменді (№16)

Зірковий аргентинський ветеран після інтенсивного Копа Америка-2024 не втомився. На відміну від деяких (цей камінь - у город наших збірників), він зіграє і на Олімпіаді. А на чемпіонаті Південної Америки, що нещодавно завершився, Отаменді у складі своєї національної команди став чемпіоном.

А два роки тому він став і чемпіоном світу. Тепер ось їде до Парижа за ще одним «золотом» - олімпійським.

А рік тому він продовжив свій контракт із «Бенфікою» до 2025 року. Тож ще один сезон наддосвідчений футболіст буде одноклубником нашого Анатолія Трубіна.

Набі Кейта

Збірна: Гвінея
Вік: 29 лет
Клуб: «Вердер»

Getty Images/Global Images Ukraine. Набі Кейта

Нещодавно цей півзахисник уособлював середню лінію «Ліверпуля». Але часи змінюються швидко. А футбольні - й поготів.

Після «Ліверпуля» у кар'єрі Кейта була зупинка у Бремені. Набі підписав угоду з «Вердером». Проте заграти на колишньому рівні на новому місці не вдалося. Виною тому - травми. А ще - поганий характер гвінейця.

Дізнавшись, що він не заявлений на матч проти «Баєра», Кейта настільки образився, що залишив розташування клубу і поїхав додому. «Вердер» не тільки усунув гравця від занять у першій команді, але ще й оштрафував на кругленьку суму.

Тим не менш, у збірній Гвінеї Набі Кейта - найголовніша зірка. І єдина, якщо казати об'єктивно.

Оскар Глух

Збірна: Ізраїль
Вік: 20 років
Клуб: «Зальцбург»

Getty Images/Global Images Ukraine. Оскар Глух

Якщо ви складатимете рейтинг найталановитіших європейських футбольних тінейджерів, то напевно в ньому знайдеться місце і для Глуха. Вихованець тель-авівського «Маккабі» дебютував у чемпіонаті Ізраїлю у 18 років. Причому у своєму дебютному поєдинку Оскар відзначився влучним ударом.

Тоді ж, два роки тому, Глух дебютував і за першу збірну Ізраїлю.

А у складі юнацької збірної своєї країни (до 19 років) він став віце-чемпіоном Європи.

Через рік перейшов до австрійського «Зальцбурга». На нього вже зараз претендують багато грандів континентального футболу. Зокрема, «Барселона». Якщо Глух вдало проведе Олімпіаду, то не виключено, що у його клубній кар'єрі будуть зміни.

Ашраф Хакімі

Збірна: Марокко
Вік: 25 років
Клуб: ПСЖ

Getty Images/Global Images Ukraine. Ашраф Хакімі (праворуч)

Одна з головних зірок не лише збірної Марокко, а й усього турніру. Хакімі - уособлення сенсаційного успіху марокканців на Мундіалі-2022, де ця африканська команда дійшла до півфіналу.

Не викликає дискусій і місце Ашрафа в основі «ПСЖ». За підсумками минулого сезону він увійшов до символічної збірної Ліги 1.

На Хакімі націлений «Реал». Мадридський клуб збирається підписати марокканця наступного літа. Однак не виключено, що до того часу Ашраф продовжить договір із парижанами.

Александр Ляказетт

Збірна: Франція
Вік: 33 роки
Клуб: «Ліон»

Getty Images/Global Images Ukraine. Александр Ляказетт

Не старіють душею ветерани. Забивний форвард «Ліона» непогано себе виявив в «Арсеналі». Ще тому, «французькому». Проте рівня Тьєррі Анрі Ляказетт у таборі «канонірів» не досяг. І повернувся знову до «Ліона».

Нині цей форвард переживає другу молодість. Він багато грає, багато забиває. І залишається, принаймні, на поточний момент, відданим своєму рідному клубу: Ляказетт відкинув пропозицію одного з колективів Саудівської Аравії, який обіцяв збільшити місячну платню нападника вчетверо.

Але чи втримається Ляказетт від подібної спокуси, якщо виграє олімпійське «золото»?

Майкл Олісе

Збірна: Франція
Вік: 22 года
Клуб: «Баварія»

Getty Images/Global Images Ukraine. Майкл Олісе

Одна із головних зірок олімпійської збірної Франції. І, напевно, майбутня зірка першої команди «Ле Бльо». Принаймні, Дешам має намір підтягнути Олісе на найближчі офіційні матчі збірної.

Минулий сезон Олісе провів у «Кристал Пелес». Провів дуже добре: був одним із лідерів півзахисту. У підсумку британський клуб не зміг утримати свого талановитого гравця.

На нього претендували практично всі гранди Прем'єр-ліги, проте Майкл зробив інший вибір. Він за 60 мільйонів євро перейшов у «Баварію», ставши четвертим найдорожчим гравцем в історії мюнхенського клубу.

Раян Шеркі

Збірна: Франція
Вік: 20 років
Клуб: «Ліон»

Getty Images/Global Images Ukraine. Раян Шеркі

Один із найталановитіших молодих футболістів не лише Франції, а й усієї Європи. Що там казати, якщо сам Зінедін Зідан однією з головних умов свого повернення до «Реала» називав підписання «вершковими» саме Шеркі.

Показово, що його інтереси представляє мати Кіліана Мбаппе.

Незважаючи на свої 20 років, Шеркі - основний футболіст «Ліона». Він міг поїхати і на Євро-2024, але в останню мить Дешам зробив вибір не на його користь. Тим не менш, нинішній наставник «мушкетерів» має намір надалі робити ставку на Шеркі, адже перша збірна Франції потребує омолодження.

Швидше за все, після закінчення Олімпіади Раян змінить клубну прописку. На нього претендують одразу кілька англійських клубів і дортмундська «Боруссія».

Ерік Гарсія

Збірна: Іспанія
Вік: 23 роки
Клуб: «Барселона»

Getty Images/Global Images Ukraine. Ерік Гарсія (№4)

Центральний захисник провів минулий сезон у «Жироні», з якою став головною сенсацією Ла Ліги. Ерік Гарсія грав за команду Мічела в оренді: його контракт належить «Барселоні», вихованцем якої він і є.

На рахунку Еріка у минулому чемпіонаті Іспанії - п'ять забитих м'ячів та 30 зіграних поєдинків. Навіть цих цифр достатньо, щоби зрозуміти, що цей центрбек був основною фігурою захисту «Жирони».

Новий тренер «Барси» Флік розраховує на цього гравця, тому він і повернувся на «Камп Ноу». Проте в «Жироні» не виключають, що зможуть заангажувати Гарсію ще на один сезон.

До речі, для Еріка Гарсії цьогорічна Олімпіада буде вже другою: чотири роки тому він уже захищав кольори «Фурії» на ОІ-2020.

Серхіо Гомес

Збірна: Іспанія
Вік: 23 роки
Клуб: «Реал Сосьєдад»

Getty Images/Global Images Ukraine. Серхіо Гомес

Пам'ятаєте молодіжний чемпіонат Європи минулого року (вік гравців - до 23 років)? Там ще наша молодіжка непогано пошуміла, діставшись півфіналу. Щоправда, у півфіналі наші були нещадно биті іспанцями - 5:1. І одним із найкращих футболістів тієї іспанської молодіжки був Серхіо Гомес, який за підсумками турніру отримав «Золоту бутсу». І це у ранзі номінального захисника.

Його дуже хотів отримати Гвардіола у свій «МанСіті». І придбав. Але у молодого іспанця не склалося на «Етіхаді». І після закінчення нинішнього сезону він залишив чемпіонів Англії. За дев'ять мільйонів євро контракт Гомеса викупив «Сосьєдад». Саме баскський клуб представлятиме молодий гравець на Іграх у Парижі.

Але якщо йому знову вдасться «вистрілити», то не виключено, що в найближчому майбутньому Серхіо опиниться в ще більш статусній команді.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 25 липня 2024, 07:49 10

Англійські клуби провели товариські поєдинки