Брюгге та претенденти. Яким буде новий сезон у Бельгійській Про Лізі

Sport.ua представляє Бельгійську Про Лігу 2024/25, яка стартує найближчого вікенду

Вже найближчими вихідними, 26-28 липня, пройде перший тур у Бельгійській Про Лізі, першому з чемпіонатів європейської великої вісімки. Яким буде новий сезон у чемпіонаті Бельгії, що і на кого в ньому чекає і хто здатний на сюрпризи?

Брюгге - фаворит у боротьбі за титул

Боротьба за чемпіонство в Бельгійській Про Лізі буде, без жодних сумнівів. Однак, починаючи з сезону 2015/16, лише тричі чемпіонат не вигравав «Брюгге» і лише раз «блау-зварт» фінішували за межами першої трійки.

А цього літа чинним чемпіонам поки що вдається зберігати свій склад практично недоторканним. Пішов тільки форвард Ігор Тіагу, якого за 31 мільйон фунтів купив «Брентфорд», і закінчився контракт захисника Денніса Одої. Але обом «Брюгге» зміг знайти адекватну заміну в особі Густафа Нільссона та Саїда Ромеро. Плюс повернувся з оренди до «Валенсії» Роман Яремчук, але він, ймовірно, також піде - розмови про інтерес інших клубів до українця точаться давно.

Ще одним новачком і потенційно ключовим гравцем «Брюгге» став півзахисник Христос Цоліс, який провів чудовий сезон 2023/24 у Бундеслізі 2 - 24 голи у 35 матчах за дюссельдорфську «Фортуну».

У ході передсезонної підготовки «Брюгге» зіграв унічию з «Кнокке» з Національного Дивізіону 1 (третій рівень бельгійського футболу), нідерландським «ПСВ» та новачком Про Ліги «Дендером», а також обіграв грецький «АЕК» та англійський «Норвіч». І вже поступився «Юніон Сен-Жиллуазу» у матчі за Суперкубок Бельгії, в якому згаданий Цоліс відкрив лік своїм забитим голам у новому сезоні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Брюгге

Юніон, Андерлехт та інші претенденти

«Юніон», який уже спробував синьо-чорну кров у нинішньому сезоні, буде одним із головних суперників «Брюгге» у боротьбі за чемпіонський титул. «Юніоністи» влітку змінили головного тренера - замість Александера Блессіна, який пішов до німецького «Санкт-Паулі», з командою працює колишній тренер збірної Бельгії U-18 Себастьян Поконьолі. І саме він привів «Юніон» до першої в історії перемоги у Суперкубку.

Крім відходу в «Брюгге» Густафа Нільссона, «Юніон» також поки що зберігає свій минулорічний склад. Закінчення оренди запасного воротаря Хайнца Лінднера та остаточний відхід захисника Віктора Боне, якого викупив «Льєрс» - втрати не критичні. З вхідних трансферів найцікавішим є нігерійський форвард Проміс Девід з естонського «Калью», який за останні два роки забив 21 гол у 39 матчах. Але чи покаже він свою результативність у чемпіонаті Бельгії?

У споконвічного суперника «Брюгге», брюссельського «Андерлехта», кадрових втрат більше. Захисник Зено Дебаст пішов до португальського «Спортінга» за 15.5 мільйонів євро, закінчилися оренди у ще одного захисника Людвіга Аугустінссона і півзахисника Томаса Ділейні, а також закінчився контракт основного воротаря Каспера Шмайхеля. І поки що «паарс-віт» серйозних трансферів на вхід не мав.

Хоча під час передсезонної підготовки «Андерлехт» виграв п'ять матчів із шести, програвши лише португальській «Бразі», а молодий шотландець Ронні Юр забив п'ять голів. Ще двічі відзначилися Крістіан Арнстад і Нілсон Ангуло. Усі троє пройшли через молодіжну систему брюссельців, тож чи будуть «паарс-віт» витрачатися на покупки - питання.

Getty Images/Global Images Ukraine. Андерлехт

«Генк» та «Антверпен» у міжсезоння призначили нових головних тренерів. Але чемпіони сезону 2022/23 не стали продовжувати контракт із Марком ван Боммелем і призначили свого колишнього захисника Йонаса де Рука, який минулого сезону працював із «Вестерло». А «Генк» призначив німця Торстена Фінка замість тріади виконувачів обов'язки.

«Антверпен» втратив одразу вісім гравців - в одних закінчилася оренда, в інших контракт, а Річі де Лат завершив кар'єру. Трансферів на вхід було лише чотири - окрім згаданого Одої, Аіртон Коста з аргентинського «Індепендьєнте», Росен Божинов із болгарського «ЦСКА» та Чарон Чері з ізраїльського «Маккабі» Хайфа.

«Генк» поки що зберіг склад за винятком півзахисника Ануара Ель Хаджа, який пішов у «Юніон», але він не був гравцем основи. При цьому підписали форварда О Хьон Гю з шотландського «Селтіка» (5 голів у 26 матчах минулого сезону) та двох захисників, Ярне Стекерса та Матте Сметса із «Сент-Трюйдена», а також Адріана Паласіоса з колумбійського «Депортіво» Калі. Передсезонку, щоправда, «блау-віт» провели не найкращим чином - у шести матчах дві перемоги, дві нічиї та дві поразки.

Український слід

Форвард Роман Яремчук, ймовірно, незабаром піде з «Брюгге» та Бельгійської Про Ліги, тому у сезоні 2024/25 у чемпіонаті Бельгії залишиться лише один українець - півзахисник Сергій Сидорчук, який грає за «Вестерло».

Клуб Сидорчука влітку також змінив головного тренера - замість виконувача обов'язків Барта Гора прийшов Тіммі Сіммонс, який повернув у Про Лігу «Дендер» після 15-річної перерви. У принципі - адекватний крок керівництва «де кемпханен», які минулий сезон провели дуже посередньо - 11-ті за підсумками регулярного сезону та п'яті у плей-оф за останнє місце у єврокубках. І все це за всього дев'яти перемог і негативної різниці забитих і пропущених м'ячів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Сергій Сидорчук

На трансферному ринку «Вестерло» не надто працював - орендував 17-річного захисника хорватського «Хайдука» Луку Вушковича і підписав американського форварда Джуліана Пласіаса з клубу другого дивізіону США «Норт Кароліна». Плюс віддали в оренду до словенського «Марибора» півзахисника Кароля Бориса, який минулого сезону в основному сидів на лаві запасних.

При цьому клуб Сергія Сидорчука непогано провів передсезонну підготовку - три перемоги, у тому числі розгром «Беверена» 5:0 і мінімальна над «Гентом», бойова поразка від швейцарського «Серветта» та нічия з нідерландським «Хелмондом». Так що «Вестерло», ймовірно, буде однією із темних конячок і може як здивувати, так і провести ще один «ніякий» сезон.

Хто може залишити Про Лігу

Крім новачків (про них пізніше), кандидатів на втрату місць в еліті як мінімум троє: «Кортрейк», «Леувен» та «Шарлеруа».

«Кортрейк» був близьким до вибуття минулого сезону - став передостаннім за підсумками регулярного сезону, зміг зачепитися за стикові матчі за підсумками плей-оф, а у фіналі стикових матчів обіграв «Ломмель» із загальним рахунком за сумою двох матчів 5:2. А враховуючи, що «де керелс» останні чотири сезони тільки боролися за виживання, малоймовірно, що вони цим же не займатимуться і в новому сезоні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кортрейк

Щодо «Шарлеруа» та «Леувена», то у них ситуація приблизно однакова - багато гравців пішло, новачків менше, але теж чимало. Однаково пристойні результати передсезонної підготовки, але у «Шарлеруа» суперники сильніші - там і 3:3 з «Генком», і перемоги над «Беєрсхотом», «Зюлте Варегемом» та «Бредою». «Леувен» мінімально поступився «Лансу», пропустивши на 90+13 хвилині.

Новачки

«Дендер» влітку змінив головного тренера - місце Тіммі Сімонса зайняв Венсан Еврар, який проведе третій у 90-річній історії клубу з Дендерлєва сезон на найвищому рівні та намагатиметься зберегти місце у Про Лізі. Команда також добряче перетрусила склад - десять гравців пішли, вісім прийшли. Звичайно, «Дендеру» буде дуже непросто, але й стверджувати, що він майже напевно вирушить до Челленджер Про Ліги, теж не варто.

Антверпенський «Беєрсхот» повернувся до еліти після дворічної перерви, і це буде також третій в історії клубу сезон на найвищому рівні. По суті, все сказане про «Дендер» відноситься і до «Беєрсхота». «Кільcькі щури» також серйозно змінили склад - десятеро людей пішли, троє прийшли. При цьому вони програли усі свої контрольні матчі. Однак «Беєрсхоту» вдалося зберегти головного тренера Дірка Кейта. Добре це чи погано - сезон покаже.

Олександр Шарадкін Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 23 липня 2024, 12:30 33

Також ухвалено рішення про відмову від присутності виїзних уболівальників на стадіонах