Суперталант чи черговий провал? Як МЮ випередив Реал у боротьбі за Йоро

The Athletic – про трансфер французького вундеркінда в «Манчестер Юнайтед»

У середу близько дев'ятої ранку літак із Лені Йоро вилетів із Брюсселя (Бельгія) до Манчестера.

Були спроби доставити 18-річного захисника до Англії ще напередодні ввечері, коли він ухвалив рішення приєднатися до «Манчестер Юнайтед», а не до чемпіона Іспанії та Європи «Реала», але зрештою він полетів наступного ранку.

Проте, момент зберіг свою значимість.

Після кількох тижнів спроб «Юнайтед» досягнув своєї мети. І хоча Йоро ще не домовився про особисті умови контракту до посадки на літак, він уже визначився зі своїм наступним клубом у той момент.

Минулого тижня з «Ліллем» вже була узгоджена сума трансферу в розмірі 52 мільйонів фунтів стерлінгів, яка в перспективі може зрости до 59 мільйонів фунтів. Угода була підтверджена в четвер увечері. До цього тижня «Юнайтед» не вважався фаворитом, але отримав гравця, якого багато хто в Європі вважає «талантом покоління».

Багато хто, зокрема й інші претенденти, очікував, що Йоро підпише контракт із «Реалом» або цього літа, або за рік, коли закінчиться термін його контракту з «Ліллем».

За словами джерел, знайомих із ситуацією, «Реал» провів переговори з представником Йоро, Жорже Мендешем, і бажання перейти до них було чітко виражене. Усі ознаки вказували на стадіон «Сантьяго Бернабеу».

Однак після того, як «Лілль» прийняв пропозицію «Манчестер Юнайтед», яка більш ніж удвічі перевищувала пропозицію «Реала», Йоро поставили перед необхідністю приймати рішення. У підсумку він переконався, що в АПЛ його розвиток піде повним ходом. Колишній центральний захисник «Юнайтед» Ріо Фердинанд, серед інших, переконував Йоро, що це правильний крок. Фінансові умови також сподобалися гравцеві, як і «Ліллю».


ФК Манчестер Юнайтед

Придбання Йоро - це величезна фінансова інвестиція для «Юнайтед» і, що, можливо, не менш важливо, підписання, що символізує зміну в трансферній політиці клубу після появи міноритарного акціонера Джима Реткліффа, власника «Ineos». У «Юнайтед» є відчуття, що прихід Йоро і відхід Мейсона Грінвуда мають величезне значення з багатьох причин. Вони придбали захисника, який може забезпечити їм світле майбутнє, і водночас їм вдалося позбутися скандального гравця, чиє майбутнє лежало далеко від «Олд Траффорд».

Через тиждень після придбання 23-річного форварда збірної Нідерландів Джошуа Зіркзе з італійської «Болоньї» за 35,8 млн фунтів стерлінгів, було придбано ще одного бажаного молодого гравця, покликаного прискорити літню перебудову та намітити довгострокову стратегію.

Вівторок став святковим днем для Мадрида.

Презентація Кіліана Мбаппе, підписаного як вільного агента після закінчення терміну контракту з «ПСЖ», привернула 80 000 уболівальників на «Сантьяго Бернабеу» і загострила очікування від сезону 2024/2025.

Найбільший трансфер цього літнього вікна зміцнив позиції «Реала» як домінантної сили в європейському футболі, але їм належало підписати ще одного таланта, перш ніж команда Карло Анчелотті зможе вважати себе повністю укомплектованою.

Мадридці виявляли величезний інтерес до Йоро. Головний скаут Юні Калафат і його співробітники вважають, що захисник має величезний потенціал, і ретельно відстежували його виступи за «Лілль» у минулому сезоні.

Спочатку планувалося, що «Реал» підпише центрального захисника в 2025 році, але серйозні травми Едера Мілітао і Давіда Алаби в минулому сезоні (причому, Алаба буде поза грою до жовтня або листопада) змусили переглянути план. Йоро мав стати розв'язанням проблеми, висхідним талантом, який міг би стати ще одним довгостроковим доповненням до складу, у якого найкращі роки ще попереду.

Однак у «Реала» була своя планка ціни, вище якої вони не були готові стрибнути. Пропозиція в розмірі від 25 до 30 мільйонів євро була максимальною в переговорах із «Ліллем». Вони вважали, що вибір Йоро на користь переходу в команду-переможця Ліги чемпіонів в кінцевому підсумку змусить французький клуб відступити. Зрештою, Йоро ніхто не заважав піти у 2025 році вільним агентом, коли закінчаться останні 12 місяців його контракту.

Однак чекати цілий рік переходу в «Реал» було для Йоро очевидним ризиком. Якби іспанська сторона змінила свої плани, або якби він отримав травму чи втратив форму, то про перехід уже не могло бути й мови.


ФК Манчестер Юнайтед. Лені Йоро

Останніми роками «Реал» уміло використав ринок вільних агентів, підписавши Мбаппе, Алабу та центрального захисника збірної Німеччини Антоніо Рюдігера безкоштовно. Йоро, на їхню думку, мав стати наступним, якщо «Лілль» не піде на поступки. Крім того, підписання Орельєна Тчуамені та Джуда Беллінгема мали стати доказом того, що «Реал» є чудовим місцем для розвитку найбільших талантів європейського футболу.

Однак інтерес «Юнайтед» зміцнив рішучість «Лілля». За останні два тижні керівництво французького клубу дало зрозуміти, що Йоро не переїде в Мадрид за запропоновану суму. Пріоритет Йоро на користь переходу в «Реал» нічого не значив для «Лілля», який був обурений припущеннями про те, що їхній цінний актив, який пройшов академію, може допрацювати свій контракт і потім піти безкоштовно.

На думку джерел в Іспанії, на Йоро чинився тиск зсередини французького клубу, його підштовхували до переходу в «Юнайтед», що означало б для них велику вигоду. За словами джерел у стані Йоро, були побоювання, що він не зможе грати, якщо залишиться в «Ліллі» і чекатиме на перехід до Мадрида вільним агентом. Трансфер на «Бернабеу», можливо, і був первинним пріоритетом Йоро, але, з огляду на очевидний глухий кут у переговорах між клубами, він не приніс би такої ж фінансової віддачі. Єдину пропозицію, що надійшла з Мадрида, було категорично відкинуто.

Мадридці роз'яснили свою позицію агенту Жорже Мендешу під час зустрічі в червні. Було сказано, що будь-який трансфер Йоро матиме свої фінансові обмеження, але їхній намір підписати центрального захисника став ще очевиднішим, коли Рафа Марін, один із запасних гравців клубу на цій позиції, був проданий в італійський «Наполі» за трохи більше ніж 10 мільйонів фунтів стерлінгів.

Не тільки в «Реалі» очікували, що Йоро приєднається до Мбаппе цього літа. Джерело, знайоме із ситуацією, повідомило The Athletic, що інший європейський клуб, зацікавлений у Йоро, отримав інформацію про те, що захисник віддає перевагу трьом варіантам: «Реал» цього літа, «Реал» у січневе вікно наступного сезону або «Реал» наступного року.

«Ліверпуль» проявив свій інтерес до Йоро, але не став робити пропозицію після того, як мерсисайдцям повідомили, що захисник хоче отримати гарантії ігрового часу, які вони не могли надати, з огляду на те, що в них уже є чотири центральних захисника першої команди - капітан Вірджіл ван Дейк, Джарелл Куанса, Ібрагіма Конате і Джо Гомес.

У «Ліверпулі» високо оцінюють Йоро, але розглядали його як довгостроковий проект, а не як людину, яку можна швидко інтегрувати в команду Арне Слота.

Навіть якби Йоро був готовий боротися за місце в складі «Ліверпуля», навряд чи вони погодилися б заплатити за 18-річного гравця, у якого залишався всього один рік за контрактом, близько 59 мільйонів фунтів стерлінгів.

Спочатку очікувалося, що його можна буде придбати за 40 мільйонів фунтів, але після того, як «Ліверпуль» припинив свою участь у процесі, ціна зросла. Те ж саме стосується і «ПСЖ»: вони відмовилися від угоди в ті дні, коли «Юнайтед» наполегливо домагався її завершення.


ФК Манчестер Юнайтед. Лені Йоро

Цього літа «Реал» був готовий потягнути час, випробовуючи терпіння «Лілля» в міру того, як тягнулися тижні, але дії «Юнайтед» минулого тижня змінили динаміку. Угода на суму 62 мільйони євро, плюс ще 8 мільйонів євро в якості потенційних бонусів, що виплачуються протягом декількох років, була очевидно привабливою для «Лілля», незважаючи на те, що вона була значно нижчою за їхні гучні вимоги на суму понад 100 мільйонів євро, висунуті раніше влітку.

Фінансові умови трансферу були узгоджені минулого тижня, що дало «Юнайтед» можливість особисто переконати Йоро вибрати їхній клуб.

У «Юнайтед» побоювалися, що поліпшена пропозиція від «Реала» в останню мить зробить їх уразливими в переговорах, але продуктивні контакти в понеділок привели до угоди про структуру п'ятирічного контракту з можливістю продовження ще на 12 місяців.

Згода Йоро на перехід стала для багатьох несподіванкою.

Мадридці, у яких, як вважається, є альтернативні варіанти, були проінформовані в середу вранці про рішення Йоро вирушити на «Олд Траффорд». «Він зароблятиме багато грошей», - сказало одне з високопоставлених джерел у клубі. «Йому там буде добре».

Фінансові витрати викликали подив у столиці Іспанії, а також у інших клубів, які проявляли інтерес. Йоро, при всьому його потенціалі, зіграв 46 матчів у Лізі 1 і ще не грав за збірну Франції. Немає жодних гарантій, що він зможе адаптуватися до вимог англійського футболу. Деякі клуби вважають, що ціна, яку в підсумку заплатять за Йоро, занадто висока.

Однак у «Юнайтед» готові не звертати уваги на фінансові ризики, на які не бажали йти мадридці, вважаючи, що це просто необхідно для того, щоб роздобути гравця, який, на думку скаутського відділу клубу, володіє найвищим потенціалом серед усіх центральних захисників свого віку в Європі. Йоро був включений до команди сезону 2023/2024 Ліги 1, свого першого повноцінного сезону в дорослому футболі, і допоміг «Ліллю» домогтися четвертого місця і виходу в Лігу чемпіонів під керівництвом Паулу Фонсеки, чиї успіхи призвели до того, що минулого місяця він очолив італійський «Мілан».

Крім того, був і фактор часу. Якби «Юнайтед» не підписав Йоро цього літа, то такого шансу могло б більше не випасти: «Реал» був готовий почекати до 2025 року, коли спливе термін дії його контракту з «Ліллем».


ФК Манчестер Юнайтед. Лені Йоро

Інтерес «Юнайтед» до Йоро виник ще до того, як INEOS отримала частковий контроль над клубом у лютому, але його профіль - молодий, динамічний і перспективний - відповідає новим довгостроковим планам.

Особлива увага приділяється молодим гравцям, які допомогли «Юнайтед» здобути перемогу над чемпіонами Англії, «Манчестер Сіті», у фіналі Кубка Англії в травні: Расмусу Хойлунду, Коббі Майну та Алехандро Гарначо - усім їм 21 рік або менше. Зіркзе 23 роки, а Йоро виповниться 19 тільки в листопаді.

Підписання Йоро також вважатиметься досягненням нового генерального директора Омара Берради, який вів переговори на їхній фінальній стадії. Погоня за Йоро перетворилася на нав'язливу ідею: колишній головний операційний директор «Манчестер Сіті» жадав перемогти Мадрид і проголосити новий напрямок розвитку «Юнайтед». Ден Ешворт і Джейсон Вілкокс також брали активну участь у переговорах. Вілкокс, який знав про талант молодого француза ще під час своєї роботи в академії «Сіті», вилетів на зустріч із Йоро на ранній стадії процесу, щоб переконати захисника в тому, наскільки він потрібен «Юнайтед» і як вони працюватимуть над його розвитком.

Директор з переговорів з гравцями Метт Харгрівз також брав активну участь у процесі, зумівши швидко підписати Зіркзе і Йоро. Він також займався розв'язанням проблем, пов'язаних із переходом нападника Грінвуда до французького «Марселя».

Центр оборони «Юнайтед» уже давно потребує інвестицій.

Незважаючи на підписання Йоро, «Юнайтед» зберігає інтерес до Маттейса де Лігта з «Баварії» і Джаррада Брантвейта з «Евертона». Подальші кроки, найімовірніше, залежатимуть від продажів і вільного місця в складі. У період істотного скорочення витрат у всіх підрозділах «Юнайтед» узяв на себе зобов'язання з виплати 104,5 млн євро, хоча виплати будуть розподілені на кілька років.

Від Йоро очікували, що він надовго закріпиться в оборонній лінії «Реала».

Те, що він почне наступний сезон у «Юнайтед», уособлює зміни на «Олд Траффорд».

Девід Орнштейн, Гільєрмо Раї, The Athletic

Переклад і адаптація - Олег Дідух

Олег Дідух Джерело: The Athletic
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 20 липня 2024, 13:59 1

Турнірна доля підопічних Дмитра Михайленка перебуває в їхніх руках

Коментарі