Педріньо знову в Шахтарі: підсилення Пушичу чи спроба врятувати інвестиції

Олексій Сливченко – про дворічну відсутність бразильця та його перспективи у стані «гірників»

Одним з найбільш несподіваних трансферів в українській Прем'єр-лізі цього літа стало повернення до «Шахтаря» атакувального півзахисника Педріньо. Хавбек, нагадаємо, був придбаний «гірниками» за 18 мільйонів євро ще влітку 2021 року. Тоді «помаранчево-чорні» починали вибудовувати неймовірно амбітний та перспективний проект під головного тренера Роберто Де Дзербі, проте довести його до пуття «Шахтар» не зміг. Через війну…

Саме через війну Педріньо, як і багато інших легіонерів «помаранчево-чорних» того періоду, вирішив залишити Україну. Він не втікав «з корабля» першим, як деякі його співвітчизники, а пішов лишень влітку 2022-го. Коли стало зрозуміло, що «Шахтар» намагатиметься зберегти свій спортивний проект, але тренуватиме команду вже не Де Дзербі, а Ігор Йовічевіч.

Getty Images/Global Images Ukraine

При цьому Педріньо із самого початку не побажав використовувати положення Annexe 7 ФІФА. Він дочекався, поки «Шахтар» домовиться із «Атлетіко Мінейро», й лише потім офіційно повернувся на батьківщину, аби провести там один рік на правах оренди без права викупу. Влітку 2022 року «гірники» мали конкретні пропозиції від європейських клубів про повноцінний продаж Педріньо. Зокрема, довкола бразильця «нарізали кола» французький «Лілль» та нідерландський ПСВ. «Доги» навіть були готові заплатити 18 мільйонів євро та компенсувати на 100% економічні витрати «гірників» на придбання хавбека, але український клуб від такої можливості відмовився.

Не побажавши продавати Педріньо, а відпустивши того у річну оренду, «Шахтар» продемонстрував велику віру в талант цього бразильця. За керівництва Де Дзербі хавбек встиг зіграти за «гірників» 19 матчів, у яких забив 4 м'ячі та віддав 3 результативні передачі. Показники, безумовно, не найвидатніші, проте вболівальники «помаранчево-чорних», напевно, запам'ятали м'яч Педріньо у виїзному матчі проти «Монако» (1:0) в рамках плей-офф раунду кваліфікації Ліги чемпіонів.

Втім, перший рік у оренді в «Атлетіко Мінейро» став для Педріньо вкрай невдалим. Буквально через кілька днів після приходу хавбека «півники» поміняли головного тренера, що завжди є не найкращою прикметою для свіжих новобранців будь-якої команди, а ще через півтора місяці Педріньо порвав м'язи стегна. Ця травма вивела вінгера з ладу до кінця сезону-2022 у Серії А, в якому футболіст встиг зіграти лишень 7 матчів й не відзначився у них результативними діями.

На початку 2023-го «Атлетіко Мінейро» отримав чергового головного тренера - Едуардо Коудет став вже третім наставником «півників» за короткий період перебування у клубі Педріньо. Але й аргентинець на своїй посаді не затримався: через півроку його на чолі «Атлетіко Мінейро» змінив титулований Луїс Феліпе Сколарі - коуч, котрий в останній наразі раз (п'ятий) приводив збірну Бразилії до титулу чемпіона світу (на турнірі в Японії та Південній Кореї у 2002 році).

На момент приходу Сколарі контракт Педріньо із «Атлетіко Мінейро» якраз закінчувався, проте досвідчений наставник був не проти, якщо «півники» зможуть узгодити пролонгацію оренди хавбека. І вона в результаті була схвалена, хоч і на не найвигідніших умовах для «Шахтаря». Зокрема, «гірники» погодилися відпустити Педріньо, продовжуючи виплачувати йому більшу частину зарплати (при місячному окладі у 230 тисяч євро «півники» покривали витрати лише на суму 92 тисячі євро). Завдяки цьому футболіст, у трансфер якого було інвестовано чималі за мірками УПЛ кошти, залишився в оренді у «Атлетіко Мінейро» ще на один сезон.

За Сколарі Педріньо так і не вдалося стати важливою фігурою для «Атлетіко Мінейро». Хавбек з'являвся на полі, але був гравцем ротації, провівши на полі тільки 778 хвилин у рамках 20 матчів, й зумівши відзначитися скромними 2 результативними передачами. Досвідчений бразильський тренер не особливо довіряв орендованому у «Шахтаря» футболісту, воліючи робити ставку на інших гравців. За це Сколарі ніхто особливо в Бразилії не критикував, оскільки «півники» фінішували у сезоні-2023 на 3-му місці в Серії А.

Однак у березні нинішнього року Сколарі достроково розірвав контракт з «Атлетіко Мінейро», а на його місце був призначений Габріель Міліто, відомий багатьом за виступами в минулому у складі «Барселони». В аргентинця Педріньо опинився на кращому рахунку, та навіть почав демонструвати серйозні ознаки «оживання» - забив 2 м'ячі й віддав 1 асист у 12 офіційних матчах, але... Влітку хавбек все ж таки залишив «Атлетіко Мінейро», і повернувся до «Шахтаря».

Вперше про можливе повернення Педріньо до табору «помаранчево-чорних» заговорили на початку лютого, коли «Шахтар» повідомив про продовження контракту із хавбеком на п'ять років. Щоправда, у бразильських ЗМІ невдовзі почали з'являтися сумніви, що Педріньо реально готовий повернутися до України, однак жодних інших варіантів у футболіста, по суті, й не було. Відпускати вінгера ще в одну оренду «Шахтар», здається, вже зовсім не горів бажанням, а купити Педріньо за 18 мільйонів євро охочих на ринку на цей раз не знайшлося.

Цікаво, що ще взимку Педріньо на батьківщині дуже жорстко критикували за продовження трудової угоди із «Шахтарем». Втім, агент футболіста Вілл Дантас чітко та конкретно пояснив, чому його клієнт погодився на таку угоду. І причина тут могла бути лише одна - гроші. Великі гроші.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Сума, яку Педріньо заробить у «Шахтарі» за один місяць, ви і вся ваша родина не заробите за все життя», - казав Дантас недоброзичливцям футболіста. «Із кожним днем ​​Педріньо стає все успішнішим, й не дивно, що «Шахтар» подвоїв йому зарплату та продовжив із ним контракт на п'ять років. Він досягне успіху, а ви - невдахи, у вас повне лайно в житті і ви залишитеся лайном до кінця свого життя».

На цьому фоні повернення Педріньо до «Шахтаря» вже не виглядало таким вже неймовірним, хоча ситуація будь-якої миті могла змінитися. Але все пішло за тим сценарієм, який розпланували Даріо Срна та його товариші. Більше того, за кілька днів після приєднання Педріньо до тренувального табору «Шахтаря» на зборах у Словенії до бразильської преси потрапила сенсаційна новина - нібито керівництво Української асоціації футболу веде консультації з гравцем щодо того, аби той отримав громадянство та мав у найближчому майбутньому можливість грати за «синьо-жовтих».

Треба сказати, остання новина справді виглядала великою несподіванкою. І нехай її оперативно спростували у самій УАФ, загалом скидати з рахунків таких планів «Шахтаря» на свого легіонера не варто. Всі ми, зрештою, пам'ятаємо Марлоса, Жуніора Мораеса… Та й певні юридичні хитрощі в оновленому законодавстві про набуття громадянства України іноземцями, здається, у донецькому клубі, за бажання, цілком можуть спробувати використати, підкріпивши це бажанням з боку УАФ отримати ще одного кваліфікованого гравця для національної збірної.

Але чи кваліфікованого? Звичайно, невдачі Педріньо у Бразилії, коли за два роки він відзначився лишень 6 результативними діями (2 голи, 4 асисти) у 58 офіційних матчах за «Атлетіко Мінейро» ставлять питання саме так. Навіть оціночна вартість хавбека на Transfermarkt впала за останні три роки рівно втричі - із 15 до 5 мільйонів євро. Тому прямо зараз 26-річний Педріньо є найдосвідченішим з погляду віку легіонером «гірників», проте далеко не найдорожчим.

Цікаве питання також, на якій позиції Маріно Пушич бачить Педріньо у своїй команді. Сам футболіст розповів, що у нього вже була розмова з боснійським фахівцем, і той запевнив бразильця, що планує використати гравця на рідній для нього позиції - правого вінгера. Також Педріньо здатний зіграти на лівому фланзі атаки, під нападником та навіть відтягнутого форварда, проте на цих позиціях його ефективність все ж таки значно знижується, тому у «Шахтарі», перш за все, напружитися варто Олександру Зубкову і Мар'яну Шведу: повернення бразильця - це «по їхню душу».

А ось чи буде Педріньо ефективним у «Шахтарі» - це питання, відповіді на яке сьогодні не знає ніхто: ані Пушич, ані Срна, ані сам Педріньо, ані, звичайно ж, автор цих рядків. Сумніви у здатності бразильського легіонера стати лідером нинішньої команди «гірників» присутні і вони, перш за все, зумовлені далеко не найвдалішим дворічним періодом кар'єри вінгера у «Атлетіко Мінейро». Втім, у стані «півників» в бразильця були цілком об'єктивні причини, котрі не дали можливості проявити себе якнайкраще, і складно сказати, чого в невдачах Педріньо більше: його особистої вини та недопрацювання, або ж сторонніх факторів, починаючи від важкого ушкодження й закінчуючи чехардою на тренерському містку команди.

Очевидним зараз є лише те, що повернення Педріньо, нехай навіть через дворазове збільшення йому зарплати, - це спроба керівництва «Шахтаря» врятувати інвестовані три роки тому на придбання цього бразильця 18 мільйонів євро. За останні роки «гірники» через війну втратили дуже багато, причому як футболістів, так і грошей, недоотриманих від їх потенційних продажів. Втратити ще й Педріньо, який є другим у списку найдорожчих підписань в історії донецького клубу (після Бернарда), було б справжнісіньким ударом «під дих» усій команді топ-менеджерів «гірників» на чолі з Сергієм Палкіним та Даріо Срною.

Тому цілком логічно, що Палкін, Срна та інші люди, які відповідають за трансферну політику нинішнього «Шахтаря», зараз скористалися шансом домовитися із Педріньо про повернення. Інше питання, що вони дуже ризикують, продовжуючи стару кадрову історію ще часів Де Дзербі. З футболістів, підписаних влітку 2021-го спеціально під італійця, не вистрілив ніхто, й Пушич також навряд чи буде готовий «відповідати головою» за здатність Педріньо виявитися корисним. При невдачі бразильця боснійцю буде достатньо просто списати прорахунки за підписання цього гравця на інших, причому це в цілому буде справедливою оцінкою ситуації. А от якщо Педріньо розкриється і стане ключовою фігурою для «Шахтаря», то Пушича тільки й будуть, що нахвалюватимуть як у ЗМІ, так і в експертному середовищі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Загалом, для тренера, як і для гравця, варіант, що вималювався, здається, є абсолютно безпрограшним. Під тиском зрештою здатні опинитися тільки Палкін та Срна, а це також дуже цікаво - якщо топ-менеджмент «Шахтаря» готовий повноцінно брати на себе відповідальність за ті чи інші резонансні рішення.

Втім, не варто забувати, що це лише авторське бачення ситуації, а як усе складеться на практиці - ми побачимо, вочевидь, вже протягом сезону-2024/25. Має бути досить цікаво…

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 16 липня 2024, 20:45 4

Вінісіус Тобіас підписав новий контракт з «гірниками» терміном на 5 років

Коментарі