Чвертьфінали українок, Алькарас знову врятував теніс, Чехія захистила титул

Огляд головних подій Вімблдонського турніру

137-й розіграш Вімблдонського турніру ознаменувався рекордами для українського тенісу, несподіваною переможницею в жіночому одиночному розряді та повторенням минулорічного чоловічого фіналу.

Цьогоріч не змогли взяти участі в змаганнях Рафаель Надаль і сестри Серена та Вінус Вільямс. Міг не зіграти і Новак Джокович, який переніс операцію на меніску після зняття з Ролан Гаррос. Багато хто не вірить, що ця операція взагалі була, але будемо дотримуватися офіційної версії, яку підтверджують і незацікавлені компетентні особи.

У 2024-му на Вімблдоні в чоловіків зафіксували рекорд турніру за кількістю камбеків з 0-2 за сетами. Вольова перемога Тейлора Фрітца над Александром Звєрєвим у четвертому раунді стала 11-ю на Вімблдоні-2024. Це рекорд трав'яного мейджора, але до абсолютно найкращого результату на турнірах такої категорії ще потрібно було солідно постаратися - на Australian Open-2002 було зафіксовано 14 таких матчів. Також Вімблдон-2024 став рекордним мейджором за кількістю 5-сетових поєдинків (37).

Чоловічий одиночний розряд. Фінал

Карлос Алькарас [3] - Новак Джокович [2] - 6:2, 6:2, 7:6(4)

Цього року найочікуванішим протистоянням на Вімблдоні мала стати зустріч чемпіона Australian Open 2024 Янніка Сіннера та переможця Ролан Гаррос 2024 Карлоса Алькараса. На превеликий жаль, цієї зустрічі не сталося, бо італієць вибув в 1/4 фіналу, відчувши нездужання в матчі з Даніїлом Медведєвим. До речі, 7 із 8 останніх поразок на мейджорах сталися у Сіннера у п'яти сетах. Команда італійця з часом точно знайде рішення цієї проблеми, він буде тільки додавати. До цього на турнірі Янніку вдалося обіграти фіналіста Вімблдону-2021 Маттео Берреттіні та перспективного американця Бена Шелтона. Не можна назвати турнір невдалим, хоча Сіннеру точно хотілося б більшого. Проте представник Італії зберіг статус першої ракетки, на харді він був занадто крутий.

Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер

У Алькараса суперники були трохи простішими, але, починаючи з третього раунду і до півфіналу включно, він програвав опонентові щонайменше один сет, у двох поєдинках навіть довелося відіграватися. У матчі за титул проти Джоковича цьогоріч Карлос був фаворитом з кількох причин. По-перше, 5 тижнів тому йому не робили операцію на коліні, по-друге, він уже виграв три мейджори, не програючи у фіналах, по-третє, рівень опозиції у серба не давав змоги реально перевірити його силу. Але те, як легко іспанець виграв два перші сети, здивувало всіх. Перед очима відразу ж постав фінал Ролан Гаррос 2020, де Надаль буквально декласував Новака в перших партіях. Але це все ж був ґрунт і Надаль. Загалом, Джокович був блідою тінню себе, і показав свій високий рівень гри тільки в третій партії. Цього виявилося замало, Алькарас мав закінчувати раніше, але захвилювався на потрійному матчболі, самостійно подарувавши глядачам ще півгодини інтриги. На тай-брейку він знову став грати веселіше, та й сам Джокович допоміг завершити в трьох партіях. «Нуль» у графі невимушені помилки на тай-брейках був п'ять років тому проти Федерера, того часу сербу вже не повернути.

У Карлітоса тепер два титули на трав'яному мейджорі та 18 із 20 виграних матчів на кортах Вімблдону. Відсоток виграшів на рівні таких легенд, як Федерер, Сампрас, Борг і сам Джокович. У поточному сезоні Алькарас виграв усі 6 матчів проти суперників із топ-5 світового рейтингу, божевільна статистика. Також Карлос перевершив віковий рекорд Надаля, який виграв Ролан Гаррос і Вімблдон в один сезон. Рафа був на рік старшим, коли йому підкорилося це вражаюче досягнення.

Найкращий матч

Третє коло
Карлос Алькарас [3] - Франсіс Тіафо [29] - 5:7, 6:2, 4:6, 7:6(2), 6:2

В третьому раунді Карлос здав, як виявилося, свій найважчий екзамен на цьому турнірі, відігравшись з 1:2 за сетами проти Франсіса Тіафо. Американець рік тому був у першій десятці, обіцяв, що взявся за голову і буде повністю віддаватися спорту, але це виявилося тільки словами. Схаменувся Тіафо, уже коли постало питання, чи буде він сіяним на мейджорах взагалі. Перед стартом турніру Франсіс навіть видав у інтерв'ю, що за останній час програвав справжнім «клоунам». Звучало це смішно, бо єдиним клоуном в цій ситуації був тільки він сам. Все ж потрібно відзначити, що тенісист він непоганий, і якщо бере себе в руки, то перемогти його непросто. В першому раунді Тіафо вдалося долучитися до загального рекорду, відігравшись з 0:2 проти перспективного італійця Маттео Арнальді. Потім Франсіс у трьох сетах здолав хорвата Борну Чорича, після чого і видав крутий матч проти Карлоса. В перших чотирьох сетах американец був навіть кращим, але побити Карлітоса в п'яти партіях майже неможливо, він це знову довів. 12 із 13 перемог у п'ятисетовиках - це космічний рівень. Єдина поразка була проти Берреттіні на Australian Open 2022.

Getty Images/Global Images Ukraine. Франсіс Тіафу

Прорив турніру - Джованні Мпеші Перрікар, Лоренцо Музетті

Мпеші Перрікар не на жарт розігрався навесні, коли виграв два ґрунтових челенджери поспіль, а ще за два тижні взяв перший титул ATP на змаганнях у рідному Ліоні. На Ролан Гаррос здивувати не вдалося, у першому колі він у п'яти сетах поступився Давиду Гоффену. Зі зростом 2.03 на траві також були чудові перспективи, на турнірі ATP 500 у Лондоні він їх частково підтвердив, обігравши Бена Шелтона. У кваліфікації Вімблдону Мпеші Перрікар програв у фіналі своєму співвітчизнику Максиму Жанв'є. Але після того, як іспанець Алехандро Давидович Фокіна знявся з турніру, Джованні зайняв його місце. У першому колі Мпеші Перрікар у п'яти сетах здолав 20-го сіяного Себастьяна Корду і далі йшов по його сітці, здолавши Йосіхіто Нісіоку та Еміля Руусувуорі. Це були перші перемоги француза в основі турнірів Grand Slam. Зупинив Джованні тільки 25-й номер ATP Лоренцо Музетті.

22-річний Музетті вже кілька років грає на високому рівні, два останні сезони закінчив у топ-30 світового рейтингу. Але після проривного Ролан Гаррос 2021, де він несподівано виграв три матчі в основній сітці й навіть вів 2:0 за сетами проти Джоковича, далі на турнірах Grand Slam виходило не дуже. За три роки було ще одне четверте коло на ґрунтовому мейджорі й усе. За результатами жеребкування Вімблдону-2024 Лоренцо потрапив до третьої чверті, де спрогнозувати щось було важко, чим італієць і скористався. У перших трьох матчах він був явним фаворитом, в 1/8 фіналу переграв Мпеші Перрікара, а в чвертьфіналі вже в статусі андердога здолав першу ракетку США Тейлора Фрітца. У дебютному півфіналі мейджорів довелося змагатися проти Новака Джоковича, італієць показав непоганий рівень тенісу, але цього було недостатньо для виходу до фіналу (4:6, 6:7, 4:6).

Getty Images/Global Images Ukraine. Лоренцо Музетті

Головний невдаха - Андрєй Рубльов

Рубльов у статусі шостої ракетки світу програв у першому колі Франсіско Комесаньї. Аргентинець до цього матчу зіграв лише один матч на траві в кар'єрі - поступився в першому колі кваліфікації в Істборні 245-й ракетці світу. Рубльов був фаворитом, але програв у чотирьох сетах (4:6, 7:5, 2:6, 6:7), через що психував на корті у своїх найгірших традиціях. За підсумком Андрєй не зумів захистити очки за минулорічний чвертьфінал і опуститься на два рядки у світовому рейтингу.

Улюбленець фортуни - Новак Джокович

Після Ролан Гаррос Джокович втратив лідерство у світовому рейтингу, опустившись одразу на третю позицію. Але Карлос Алькарас не зумів захистити титул у Queen's Club, і Новак став другим перед жеребкуванням Вімблдону. Це означало, що Сіннер точно буде в іншій половині сітки, жереб відправив до італійця ще й Алькараса. Нижня чверть сітки у Новака була легкою, за винятком потенційної зустрічі в 1/4 фіналу з Хубертом Хуркачем або Алексом Де Мінауром. Фарт Джоковича на цьому не закінчився: Хуркач травмувався в матчі другого раунду, де Мінаур - в останньому геймі поєдинку четвертого кола. Дійшло до того, що австралієць був змушений знятися перед чвертьфінальним матчем проти Ноле. Не зустрівши топових опонентів, Новак удев'яте в кар'єрі вийшов до фіналу турніру Grand Slam, не зігравши при цьому проти суперника з топ-10. Наприклад, у кар'єрі Федерера таких турнірів було всього 4, у Надаля - 6. Поразка у фіналі означала, що Новак уперше з 2005 року не виграв жодного турніру в сезоні до завершення Вімблдону.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас і Новак Джокович

Наші

Цього року в кваліфікації зіграли Ілля Марченко та Віталій Сачко. Обидва програли в першому раунді відбору. Бразилець Феліпе Мелігені Алвеш, кривдник Марченка, успішно подолав сито кваліфікації і в першому раунді основи поступився хорвату Борні Чоричу.

Жіночий одиночний розряд. Фінал

Барбора Крейчикова [31] - Жасмін Паоліні [7] - 6:2, 2:6, 6:4

Після більш-менш прогнозованого Ролан Гаррос з Ігою Свьонтек у ролі головної домінуючої сили на ґрунті, на трав'яному мейджорі в жінок усе було набагато заплутаніше. В останні сезони фаворитки тут перемагали рідко, сім попередніх років подарували нам сім різних чемпіонок, а багато високорейтингових тенісисток дуже часто вибували в стартових раундах. Цей рік не став винятком, єдиною з числа головних фавориток, хто дійшов до пізніх стадій, стала Єлена Рибакіна. Але й вона була переможена.

У матчі за титул зійшлися італійка Жасмін Паоліні та чешка Барбора Крейчикова. Чешка цього сезону взагалі не виблискувала, а більше боролася з травмами. До початку Вімблдону в неї було 7 перемог і 9 поразок у календарному році, передбачити її прорив міг тільки хтось дуже просвітлений. У Паоліні ситуація була трохи іншою: зліт кар'єри у 28 років, нещодавній вихід до фіналу Ролан Гаррос, місце в топ-10. Але до цього сезону італійка не виграла жодного матчу в основі трав'яного мейджора.

У фіналі Крейчикова мала більш переконливий вигляд, не відпускало відчуття, що гра йде до її перемоги, хоча у чешки і не все вдавалося. Наприклад, у півфіналі Паоліні - Векич, який завершився тай-брейком у третьому сеті, навпаки, відчувалося, що зрештою має дотиснути саме італійка. Барбора зрештою перемогла, потрапивши до компанії Гарбіньє Мугуруси, Сімони Халеп та Ешлі Барті, які після титулів на РГ у наступних сезонах вигравали й Вімблдон. Що цікаво, Мугуруса і Барті вже завершили кар'єри. З тенісисток, які нині грають, титули і на ґрунтовому, і на трав'яному мейджорах мають тільки двоє. Також не варто забувати, що у Крейчикової є золота медаль ОІ-2020, 7 перемог на мейджорах у жіночому парному розряді, а також 3 титули в міксті. Завдяки виграшу Вімблдону вона повернеться до топ-10, Паоліні вперше підніметься в топ-5.

Getty Images/Global Images Ukraine. Барбора Крейчикова і Жасмін Паоліні

Найкращий матч

1/2 фіналу
Барбора Крейчикова [31] - Єлена Рибакіна [4] - 3:6, 6:3, 6:4

На другому тижні турніру вже було певне розуміння того, що чемпіонкою змагань з більшою часткою ймовірності стане тенісистка з верхньої половини сітки. У результаті матч між Крейчиковою та Рибакіною і став таким собі прихованим фіналом. Єлена стала головною фавориткою турніру після зняття Соболенко, її шанси збільшувалися з кожним вильотом топових опоненток. Перед матчем із Крейчиковою багато хто відзначав, що два програші чешці в особистих зустрічах можуть створити певну інтригу, бо Барбора знає, як перемагати цю суперницю. У першому сеті Рибакіна прогнозовано була сильнішою, але чешка не злякалася і дуже добре зіграла в цьому матчі у важливі моменти, а особливо успішно вона впоралася з першою подачею суперниці. Що, наприклад, не вдалося Еліні Світоліній. Загалом, велика подяка Барборі за те, що цього року у фіналі не було додаткового подразника.

Прорив турніру - Лулу Сан

23-річна Лулу Сан, вона ж Радовчич, цього року виграла 100-тисячник ITF (на ґрунті) і 50-тисячник ITF (на харді). На трав'яних турнірах перед Вімблдоном новозеландка абсолютно нічого визначного не продемонструвала, програвши суперницям із другої та третьої сотні світового рейтингу. У відборі до трав'яного мейджора Сан ледве здолала чешку Габріелу Кнутсон, але була обіграна і перспективна представниця Філіппін Александра Еала.

Головну сенсацію новозеландка влаштувала в першому раунді основи, зупинивши восьму ракетку світу Чжен Ціньвень. У другому колі Лулу паршиво відіграла перший сет проти українки Юлії Стародубцевої, але потім пристрілялася до корту і заслужено перемогла. Пізніше Сан зупинила ще одну китаянку Чжу Лінь і дуже розчарувала вболівальників Вімблдону, відчепивши Емму Радукану. В 1/4 фіналу Лулу забрала першу партію в матчі з Донною Векич, але хорватка все ж не дозволила їй пройти далі. До Вімблдону-2024 у новозеландки не було перемог в основній сітці турнірів Grand Slam і взагалі один зіграний матч на Australian Open. Прорив вийшов приголомшливий. На цьому турнірі Лулу ще й заробила в півтора рази більше, ніж за всю кар'єру (476 тисяч доларів проти 314 тисяч).

Getty Images/Global Images Ukraine. Лулу Сан

Головна невдаха - Аріна Соболенко

Соболенко була головною фавориткою у букмекерів перед стартом змагань, і перемога на Вімблдоні явно могла допомогти їй у боротьбі за лідерство у світовому рейтингу. У підсумку Аріна не змогла взяти участі у змаганнях через травму великого круглого м'яза. Соболенко не вдалося захистити очки за минулорічний півфінал, тепер вона програватиме Свьонтек 4224 очки в рейтингу WTA. Про боротьбу за статус першої ракетки світу найближчим часом вона може забути.

Маленькою такою невдахою ще можна назвати Вероніку Кудерметову, яка торік у першому колі грала з Вондроушовою, а цього року - з Крейчиковою.

Улюблениця фортуни - Донна Векич

Зняття Соболенко подарувало величезний шанс для багатьох тенісисток із третьої чверті турнірної сітки. Найкраще ним скористалася саме Векич. Донна завжди мала великий потенціал, але їй постійно чогось не вистачало. Можна з упевненістю говорити про те, що хорватка могла б докласти набагато більше зусиль, щоб зробити свою кар'єру кращою, потенціал у неї був величезний. Але в результаті Векич досить часто отримувала серйозні травми і, крім виходу до 1/4 фіналу US Open 2019 і Australian Open 2023, вагомих досягнень на мейджорах у неї не було. Як і титулів WTA, як і місця в топ-15 світового рейтингу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Донна Векич

Цього разу для 28-річної Векич майже все склалося. Вона з 43-ї спроби пробилася до півфіналу турніру Grand Slam, здолавши на шляху і нашу Даяну Ястремську. Спочатку Донна обіграла Ван Сію з Китаю, замість Соболенко довелося змагатися проти Еріки Андрєєвої (не плутати з Міррою), також була зупинена іспанка Паула Бадоса та вже згадана Лулу Сан. Мала шанс Донна і на фінал, але в Жасмін Паоліні щодо цього були свої плани.

Наші

Україна мала вісім представниць у першому колі, оновивши національний рекорд. Ба більше, у другому колі було оновлено ще один рекорд для українок на турнірах Grand Slam, там грало п'ять наших тенісисток. Але про всіх по порядку.

Найскладніше завдання стояло перед Еліною Світоліною, їй потрібно було захистити якомога більше очок за минулорічний півфінал. Уже в стартовій зустрічі українка зазнала великих проблем із полькою Магдою Лінетт, але виявилася сильнішою в трьох сетах (7:5, 6:7, 6:3). Після цього стало веселіше, Еліна впевнено розібралася з Юле Німаєр з Німеччини (6:3, 6:4), зупинила фіналістку двох попередніх розіграшів турніру Онс Жабер (6:1, 7:6), а також декласувала китаянку Ван Сіньюй (6:2, 6:1). Перед зустріччю з Єленою Рибакіною були певні очікування, але після другої половини першого сету стало зрозуміло, що Світоліна не тягне такий рівень. Навіть з урахуванням того, що представниця Казахстану давала шанси, в Еліни того дня мало що виходило. На другому мейджорі поспіль українка програла цій суперниці. У новій редакції рейтингу WTA Еліна збереже місце в топ-30, що не так вже й погано.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Марта Костюк після тривалої серії турнірів без особливих досягнень відіграла непогано, вигравши там, де повинна була, але не стрибнувши вище голови. Спочатку Костюк легко здолала Ребекку Шрамкову (6:3, 6:2), а потім у затяжному трисетовому протистоянні виявилася сильнішою за Дар'ю Севілл (4:6, 7:6, 6:4). Перед матчем третього раунду було очевидно, що проти Медісон Кіз шанси мінімальні. Прогноз, на жаль, справдився, Марта другий сезон поспіль залишає Вімблдон, програвши цій американці в третьому раунді. Якщо ви шукаєте плюси, то цього року Костюк виграла у Кіз на два гейми більше у другому сеті (4:6, 3:6). У парному розряді Марта і Єлена Габріела Русе з Румунії вийшли до третього раунду, де поступилися майбутнім фіналісткам Габріелі Дабровскі та Ерін Рутліфф.

Даяна Ястремська у 2024-му привчила нас до того, що на мейджорах вона грає краще, ніж на інших турнірах. Тому перед Вімблдоном були деякі стримані очікування. Особливо після того, як знялася Соболенко, зустріч із якою могла відбутися в третьому раунді. Загалом Даяна почала з того, що здолала Надю Подороску з Аргентини (6:1, 7:6), після чого вибила представницю Франції Варвару Грачову. Матч із колишньою росіянкою виявився непростим, але на фінальному тай-брейку все ж сильнішою була українка (3:6, 6:4, 7:6). Замість Соболенко в третьому колі опинилася Векич, з якою в Даяни до цього був паритет в особистих зустрічах. Але проблема полягала в тому, що Ястремська виграла три перші поєдинки проти хорватки, після чого наступні три програла. Сьомий матч був максимально рівним у перших двох партіях, а на третій сет у українки сил не вистачило (6:7, 7:6, 1:6). З нового тижня Даяна буде в топ-25 і другою ракеткою України, тому виступ явно в плюс. Хоча шанс на щось більше, звісно ж, був дуже хороший.

Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Ангеліна Калініна не є фанаткою трав'яних покриттів, але все одно поразка в першому колі від Еліни Аванесян (2:6, 3:6) була максимально неприємною. Почуття безвиході не покидало вболівальників під час усього поєдинку. Не вийшло і в парному розряді, але причина там трохи інша. Калініна в парі з Ястремською потрапили на дует Гофф/Пегула, дали американкам бій, але трохи не вистачило (5:7, 7:6, 5:7).

Леся Цуренко також не змогла порадувати українських уболівальників. У першому раунді вона без шансів програла Грачовій (3:6, 1:6). Найнеприємніше полягає в тому, що не вдалося захистити 230 очок за минулорічний вихід до четвертого раунду. Тепер Леся опуститься ближче до кінця першої сотні, втративши понад 30 позицій.

Дарина Снігур нарешті потішила себе і своїх уболівальників успішним виступом на дорослому Вімблдоні. Снігур вдалося вперше пройти кваліфікацію і навіть виграти матч першого кола основи, де вона здолала Осеан Доден (6:4, 6:0). І якщо на старті пощастило з жеребом, то в другому колі довелося змагатися з Альоною Остапенко. Латвійка в перших раундах грала дуже потужно, у Дар'ї не було шансів (3:6, 0:6). Проте Снігур у наступній редакції рейтингу WTA повторить найкраще досягнення в кар'єрі (105-те місце). Є й неприємний момент, 22 липня з неї знімуть 140 очок за минулорічну перемогу на 100-тисячнику ITF, це якось потрібно компенсувати. На щастя, наступні три місяці захищати нічого не потрібно.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дарина Снігур

Юлія Стародубцева знову успішно подолала кваліфікацію на мейджор, це вже стає доброю традицією. Але цього разу вдалося виграти матч і в основі, в першому раунді була обіграна бельгійка Алісон ван Ейтванк. Про матч із Лулу Сан уже було сказано, новозеландка поки що видала найкращий турнір у кар'єрі, від такого ніхто не застрахований.

Катерина Байндл потрапила на Вімблдон за «замороженим» рейтингом, і в матчі з Лаурою Зігемунд у нинішній формі була аутсайдером. Здивувати скептиків не вдалося (4:6, 1:6), а німкеня ще й попила крові у Рибакіної в другому раунді, забравши один сет.

Що стосується парного розряду, то тут також були певні успіхи. Надія Кіченок відхопила собі круту напарницю, з Тімеа Бабош з Угорщини їй уже на першому спільному турнірі вдалося вийти до 1/4 фіналу. Проти топової американської пари Доулхайд / Кравчик не вийшло, але якщо вдасться далі грати в дуеті з Бабош, то перемоги не за горами. Угорка - топова парниця, яка 8 разів грала у фіналах турнірів Grand Slam (4 титули) і тричі поспіль вигравала Підсумковий турнір WTA. Після сезону травм у 2021-му в неї не було великих успіхів, можливо, з Надією все вийде.

Людмила Кіченок і Альона Остапенко також дійшли до 1/4 фіналу, де поступилися майбутнім переможницям Катерині Синяковій і Тейлор Таундсенд. Чешка не перестає дивувати. Цього року разом з Коко Гофф вона виграла Ролан Гаррос, зі Сторм Хантер був півфінал AO, титул у Дубаї і фінал в Індіан-Веллсі. І ось із третьою напарницею теж топовий результат. Людмила Кіченок також виступила і в міксті, але минулорічний титул захистити не вдалося. Люда і Мате Павич не вийшли на матч другого раунду.

Чоловічий парний розряд. Фінал

Гаррі Хеліоваара / Генрі Паттен - Макс Перселл / Джордан Томпсон [15] - 6:7(7), 7:6(8), 7:6(9)

Хеліоваара і Паттен стали першими несіяними чемпіонами Вімблдону з 2014-го. Тоді перемогли Вашек Поспішил і Джек Сок. Для Гаррі та Генрі це перша перемога на парному турнірі Grand Slam. Хеліоваара раніше брав парний титул на US Open-2023, але в міксті.

Жіночий парний розряд. Фінал

Катерина Синякова / Тейлор Таунсенд [4] - Габріела Дабровскі / Ерін Рутліфф [2] - 7:6(5), 7:6(1)

Для Синякової це третій титул на Вімблдоні і дев'ятий на парних турнірах Grand Slam. Для Таунсенд це був перший титул на мейджорах.

Мікст. Фінал

Сє Шувей / Ян Зелінський [7] - Джуліана Олмос / Сантьяго Гонсалес - 6:4, 6:2

Се Шувей взяла п'ятий парний титул на Вімблдоні, але перший у міксті. У змішаному парному розряді вони з Яном цього сезону виграли ще й Australian Open.

Володимир Клепач Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 15 липня 2024, 09:40 3

Ним став Ілля Марченко

Коментарі