Енніс має зламати Аванесяна. Порівнянь із Кроуфордом не уникнути

Чи варто чекати перфомансу від Джарона?

У ніч на 14 липня у Філадельфії, США, проведе свій перший захист титулу повноцінного чемпіона IBF у напівсередній вазі (до 66,68 кг) американець Джарон Енніс (31-0, 28 КО). Його опонентом стане вірменин Давід Аванесян (30-4-1, 18 КО), який вже має досвід виступу проти лідера дивізіону. Тоді все закінчилося для нього сумно.

Енніс добився поясу і контракту із хорошим промоутером. Але не отримав головного - поєдинку проти найсильнішого суперника

27-річний Джарон Енніс - один з найбільш популярних, яскравих та перспективних боксерів сучасної американської школи боксу. Це такий собі наступник Теренса Кроуфорда, який потенційно може стати ще більш популярним, але має схожі за своєю суттю проблеми.

З одного боку, Енніс - визнаний талант, який вже точно і давно мав бути чемпіоном. Просто його часи припали на часи іншого геніального боксера - Теренса Кроуфорда. З іншого, всі чекають поєдинків проти суперзірок та більших досягнень - а їх немає. Відчуття того, що Джарон не показує свій максимум, переслідує постійно.

При цьому, не варто вважати, що Джарон нічого не досягнув. Його рівня боксу вистачило для того, щоб з 2016 по 2023 роки мати довгу серію дострокових перемог. Зупинити її зміг лише Карен Чухаджян, який, безумовно, програв, але упіймати себе не дав.

Дійсно, битися проти цього хлопця не хотів ніхто. Скільки б часу Теренс Кроуфорд та Еррол Спенс не з'ясовували, хто з них кращий, вони жодного разу не згадували про Енніса. Хоча Джарон завжди був поруч.

Зрозуміло, чому. Він - загроза для обох. Вийти проти Енніса - потенційно подарувати йому все. Адже перемогою над ним ні Спенс, ні Кроуфорд не здобули б собі нічого. А молодий хлопець показав би, що вже зараз може бути лідером дивізіону.

Проте, варто зазначити, що це й проблема Джарона. Суто теоретично та потенційно він більш навчений боксер, ніж той самий Еррол Спенс. Але продати себе не зміг, бо не мав по-справжньому потужної опозиції. Були хороші боксери, були вправні. Але от просто зараз Давід Аванесян виглядає, як одне з найбільш популярних (не плутайте з потужними) імен в рекорді. Як мінімум, через зустріч із Кроуфордом.

У 2022-му Теренсу треба було вже провести якийсь бій і захистити свій пояс. Варіантів було небагато. Більшу частину опонентів він вже перебив, зі Спенсом відносини не складались, а поруч був Аванесян. Малопотрібний для фанатів, але необхідний для Теренса бій. Тим більше, що вірменин - останній суперник в кар'єрі Шейна Мозлі. Американець пішов з боксу після тієї поразки рішенням суддів.

Кроуфорд проблем не відчув. Стартові раунди, які Теренс майже традиційно віддає супернику, пройшли у рівній боротьбі. Далі він просто переїхав опонента. У шостому раунді американець так сильно упіймав суперника, що той просто склався на місці - чистий нокаут.

Після того Аванесян виходив у ринг всього один раз. Рівно за рік він повернувся в ринг, щоб побити вікового камерунця Сержа Амбомо, який на момент зустрічі мав 55 поразок. І ось тепер одразу виходить на титульний бій.

Так, логіки у цьому мало, але стороні Енніса довелось швидко вирішувати проблему. Річ у тім, що спочатку Джарон мав вийти на бій проти Коді Кроулі. Але той не зміг здати вдало тести на зір - йому заборонили проводити поєдинок.

Після цього у справу втрутився Егідіус Каваляускас. Це був би по-справжньому цікавий поєдинок. Класна пара, потужний ударник, який постійно б створював тиск на Енніса. Але сторона Джарона проігнорувала таку пару. Але знайшла опонента в Аванесяні.

Якщо дивитись суто зі сторони маркетингу - нормальне рішення. Давід є досить відомим боксером. При цьому після Кроуфорда він точно ще дещо втратив форму - бо майже не боксував або виходив у ринг проти ноунеймів. Тобто, перемога на фоні Кроуфорда може виглядати ще більш яскраво. А може й не виглядати - як карта ляже.

З іншого боку, все ж побитий Каваляускас був би справжнім викликом усім і першим великим доказом того, що Енніс може стати новим лідером дивізіону. А перемога над Аванесяном - це лише підтвердження того, що Джарон - топовий боксер.

Хто фаворит?

Джарон Енніс, і з великим запасом. Це й так зрозуміло. Тут питання в іншому.

Наприклад, чи буде американець виглядати так само чарівно проти цього суперника, як завжди? Той самий Карен Чухаджян змусив американців трохи сумніватись в Еннісі. Тоді філадельфієць показав, що має вади, коли суперник вміє рухатись та не бажає отримувати по голові.

Або чи буде цей виступ кращим за виступ Теренса Кроуфорда? Американець побив опонента яскраво, чого й варто було очікувати. Але цього разу хочеться не меншого. А то й більшого.

Ну і, звичайно, не варто забувати, що Аванесян має важкі кулаки. Востаннє рішенням суддів він вигравав аж у 2017 році - б'ючись проти того ж Амбомо, якого через роки змусив здатись. Тоді Серж ще не мав від'ємного рекорду. Тож пропускати від нього не варто.

Але загалом цей бій - не про досягнення. А про вдалий дебют потенційно найбільшого зіркового боксера Едді Хірна через декілька років. Тоді, коли Ентоні Джошуа остаточно закінчить усі свої боксерські справи. І це ще один крок британця в США. Невеликими кроками він підбирається до Америки, де хоче мати свою частину.

Енніс точно з цим допоможе, якщо боксуватиме частіше. І саме Хірн має це забезпечити.

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 15 липня 2024, 11:32 5

Аргентинець через травму був замінений на 66-й хвилині