7 футболістів, які можуть змінити клуб після успішної гри на Євро-2024

Вони точно скористалися тією «вітриною», якою для скаутів є чемпіонат Європи

До завершення Євро-2024 залишилося зовсім небагато часу, і більшість учасників фінальної частини змагання вже залишили Німеччину, отримавши можливість відпочити довше, але так і залишившись без трофею.

Втім, деяким футболістам вдалося зіграти так, що для них решта літа точно буде неспокійною - успішний виступ на Євро-2024 однозначно приверне до них увагу, а разом з нею надасть і потенційну можливість змінити клуб. Про сімох таких гравців ми й пропонуємо поговорити прямо зараз…

Ніко Вільямс

Вік: 21 рік
Громадянство: Іспанія
Клуб: Атлетік

Getty Images/Global Images Ukraine

Про талант та серйозний потенціал Ніко Вільямса було чудово відомо ще до початку Євро-2024. Вихованець академії «Атлетіка» заявив про себе ще за підсумками сезону-2022/23, коли відзначився 11 результативними діями у 36 матчах Ла Ліги, а в сезоні-2023/24 довів, що може прогресувати та бути ще кориснішим, записавши у актив вже 19 результативних дій у 31 матчі іспанської першості.

За збірну Іспанії Ніко дебютував ще восени 2022 року, й встиг з'їздити до Катару на чемпіонат світу, де загалом виконував функцію футболіста ротації. Євро-2024 став для Вільямса першим серйозним міжнародним турніром, на якому футболіст у складі «червоної фурії» є гравцем основи. І в Німеччині Ніко видав вже кілька чудових поєдинків, будучи важливою фігурою на полі у складі іспанської збірної як мінімум у іграх проти Італії (1:0) та Грузії (4:1).

Під час Євро-2024 у пресу просочилася інформація про інтерес до Вільямса з боку «Челсі», і нехай незабаром її спростували, однак немає сумнівів, що Ніко буде дуже затребуваною фігурою на ринку цього літа. Крім того, є висока частка ймовірності, що саме 21-річного іспанського вінгера визнають найкращим молодим гравцем Євро-2024, а це ще більше підвищить його вартість на ринку.

Крістоф Баумгартнер

Вік: 24 роки
Громадянство: Австрія
Клуб: РБ Лейпциг

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку минулого року «Лейпциг» заплатив «Хоффенхайму» 25,5 мільйонів євро за Баумгартнера. І хоча на клубному рівні атакувальний футболіст, здатний зіграти як під нападником, так і на фланзі, у сезоні-2023/24 не показав чогось надзвичайно видатного, зате зі збірною Австрії Крістофу пощастило видати достатньо пристойний рівень виступу на Євро-2024.

На континентальній першості австрійці сенсаційно фінішували першими у «групі смерті» із Францією, Нідерландами та Польщею, а потім в 1/8 фіналу все ж таки поступилися туркам (1:2), які також стали однією з команд-відкриттів Євро-2024. Особисто для Баумгартнера нинішній чемпіонат Європи став уже другим, оскільки дебютним для гравця виявився Євро-2020, на якому він зіграв 4 поєдинки та відзначився 1 забитим м'ячем (у ворота збірної України).

На Євро-2024 Баумгартнер знову зіграв 4 матчі, але цього разу в його активі 2 результативні дії (гол + пас). Міг би Крістоф забити й більше, але його відмінний удар із близької дистанції неймовірним чином у матчі 1/8 фіналу потягнув Мерт Гюнок, здійснивши, мабуть, найкращий сейв цього чемпіонату Європи.

Мішель Ебішер

Вік: 27 років
Громадянство: Швейцарія
Клуб: Болонья

Getty Images/Global Images Ukraine

Центральний півзахисник збірної Швейцарії Мішель Ебішер також став однією з фігур, якій вдалося чудово проявити себе на «ярмарку талантів», яким є фінальна частина чемпіонату Європи. Разом із «червоними хрестоносцями» Ебішер був близьким до потенційно історичного для цієї команди виходу до півфіналу, однак у серії пенальті швейцарці все ж таки програли Англії (3:5).

Для Ебішера Євро-2024 став першим турніром міжнародного рівня, на якому хавбек відігравав ключову роль у складі своєї команди. Раніше Мішель зіграв тільки 14 хвилин за «червоних хрестоносців» на ЧС-2022 у Катарі, а зараз в Німеччині провів 5 поєдинків, у яких відзначився 1 забитим м'ячем та 2 результативними передачами.

Не варто забувати, що на клубному рівні Ебішеру також вдався дуже якісний сезон, в якому його «Болонья» стала однією з сенсацій Серії А зі знаком «плюс». Все це, разом із очевидною готовністю «червоно-синіх» влітку відпустити хавбека за наявності гідної пропозиції, а також універсалізмом гравця, який вміє якісно зіграти і на оборону, і на атаку, робить Мішеля одним з «ласих шматочків» на трансферному ринку Європи цього літа.

Марк Гехі

Вік: 23 роки
Громадянство: Англія
Клуб: Крістал Пелас

Getty Images/Global Images Ukraine

Центрбек Марк Гехі є вихованцем академії «Челсі», однак у рідному клубі його талант зрештою так належним чином і не оцінили, через що влітку 2021 року футболіст за 23,34 мільйони євро перейшов до «Крістал Пелас». У лавах перманентного аутсайдера/середняка ​​англійської Прем'єр-ліги Марку вдалося не лише швидко завоювати місце у стартовому складі, а й незабаром отримати виклик до національної збірної Англії!

Гехі не потрапив у заявку «трьох левів» на ЧС-2022, проте на Євро-2024 Гарет Саутгейт не лише взяв Марка, а й регулярно надавав йому можливість грати. Все це призвело до збільшення уваги до персони Гехі з боку грандів АПЛ та європейського футболу. Найбільш явними претендентами на підписання центрбека називаються «Реал», «Ювентус» та «Барселона», хоча не виключено, що «Крістал Пелас» викотить на гравця такий цінник, що навіть цим клубам футболіст буде не по кишені.

Втім, не варто виключати варіанта, за якого Гехі все ж таки змінить клуб, але залишиться у дивізіоні - в англійській Прем'єр-лізі багато грошей, а до закриття трансферного вікна ще достатньо часу, аби відбувся поворот, в тому числі заради якого Марк старанно і працював у футболці збірної Англії.

Ферді Кадіоглу

Вік: 24 роки
Громадянство: Туреччина
Клуб: Фенербахче

Getty Images/Global Images Ukraine

Лівий фулбек збірної Туреччини Ферді Кадіоглу народився в Нідерландах, де й починав робити перші кроки у професійному футболі. Більше того, спочатку Ферді грав за юнацьку та молодіжну збірну «помаранчевих», а от запрошення до національної команди цієї країни так і не дочекався.

Влітку 2018 року Кадіоглу перейшов у «Фенербахче», а через чотири роки ухвалив рішення виступати за національну збірну Туреччини, у футболці якої з того часу зіграв 20 поєдинків і забив 1 м'яч.

На Євро-2024 Кадіоглу став одним з найкращих лівих захисників турніру, здивувавши багатьох фахівців умінням якісно діяти як в обороні, так і в атаці. За Вінченцо Монтелли Ферді показав здатність прогресувати як у фізичному, так і в тактичному плані. А на клубному рівні Кадіоглу в новому сезоні матиме шанс попрацювати із самим Жозе Моуріньо, який погодився прийняти «Фенербахче» у ролі головного тренера. Чи «жовті канарки» цього літа все ж таки вирішать заробити грошей на популярності Кадіоглу на ринку й продадуть його за максимально спекулятивною ціною?..

Рікардо Калафьорі

Вік: 22 роки
Громадянство: Італія
Клуб: Болонья

Getty Images/Global Images Ukraine

Збірна Італії, на жаль для її відданих шанувальників, не справила приємного враження на Євро-2024 й цілком заслужено вилетіла з турніру ще після 1/8 фіналу, програвши Швейцарії із рахунком 0:2. Однак це зовсім не означає, що в стані «скуадри адзурри» не було футболіста, індивідуальний виступ якого не заслуговує на увагу.

Таким точно є 22-річний центрбек Рікардо Калафьорі, який дебютував за італійську національну команду у товариських матчах перед стартом чемпіонату Європи. На континентальній першості Калафьорі провів три матчі та відзначився результативною передачею, а злощасний поєдинок проти швейцарців Рікардо якраз пропускав через перебір жовтих карток…

Не слід забувати, що Калафьорі, як і Мішель Ебішер, видав якісний сезон на клубному рівні за «Болонью». Зокрема, у 30 матчах Серії А-2023/24 він відзначився 2 забитими м'ячами та 5 результативними передачами. Тому абсолютно не дивують чутки про серйозне бажання «Арсенала» підписати Калафьорі, із яким «каноніри», за даними інсайдера Фабріціо Романо, вже узгодили деталі особистого контракту.

Хаві Сімонс

Вік: 21 рік
Громадянство: Нідерланди
Клуб: Парі Сен-Жермен

Getty Images/Global Images Ukraine

Хаві Сімонс - винятковий талант сучасного нідерландського футболу, який пройшов через академії «Барселони» та «Парі Сен-Жермен», але не зумів закріпитись у першій команді ані каталонського, ані паризького клубів. Влітку 2022 року французький гранд відпустив Сімонса вільним агентом у ПСВ, а після яскравого сезону хавбека за ейндховенців скористався правом зворотного викупу за 4 мільйони євро.

Втім, сезон-2023/24 Хаві Сімонс провів не у Парижі, а в оренді у РБ «Лейпциг». Там хавбек відзначився 21 результативною дією у 32 поєдинках Бундесліги, що допомогло йому потрапити до заявки збірної Нідерландів на Євро-2024. На добре йому знайомих стадіонах у Німеччині Хаві Сімонс точно став одним з найкращих гравців збірної Нідерландів. Він швидкий, технічний, вміє приймати нестандартні рішення у складних ситуаціях.

Не дивно, що цього літа, як очікується, за право підписати Сімонса розгориться справжня битва. На гравця претендують «Барселона», «Баварія» та «Лейпциг», проте ключова проблема цих клубів полягає в тому, що боси ПСЖ готові розлучитися із Хаві лише на правах річної оренди, що не дуже влаштовує претендентів. Втім, певний тиск на парижан напевно чинитиме та обставина, що сам Сімонс не надто й бажає продовжувати виступи за ПСЖ, і цей фактор може схилити французький клуб до повноцінного продажу хавбека, особливо якщо щодо того надійде більш ніж гідна пропозиція. Яким має бути її розмір? Сказати складно, але портал Transfermarkt наразі оцінює контракт Хаві Сімонса у 80 мільйонів євро.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 16 липня 2024, 11:14 11

Дісталося колишньому футболісту «Динамо» та «Шахтаря» Андрію Канчельскісу

Коментарі