Монзуль розповіла, як українських арбітрів готують до роботи з системою VAR

Система VAR активно використовується у сучасному футболі

Голова Комітету арбітрів УАФ Катерина Монзуль поділилася деталями підготовки українських арбітрів до роботи із системою VAR.

Система VAR активно використовується в сучасному футболі. Зокрема, ця технологія застосовується й у матчах чемпіонату України.

Голова Комітету арбітрів УАФ Катерина Монзуль розповіла, як відбувається підготовка фахівців до роботи із цією системою:

«Дехто вважає, що арбітр прийшов, став на поле - і все вирішує відразу, без навчання. Так бути не може. Саме зараз відбувається навчання роботі із системою VAR. Воно складається з декількох етапів.

Перший етап - вивчення VAR-хендбуку. Другий - теоретична підготовка. На цій стадії розбираються ігрові ситуації в аудиторіях, проводиться інструктаж, даються поради, як діяти польовим арбітрам, а також арбітрам VAR у тих чи інших ігрових епізодах.

На наступному етапі відбувається навчання роботі з ПТС (пересувною телевізійною станцією). Арбітри VAR ознайомлюються з кнопками, які там знаходяться, із тим, як діяти, що натискати під час матчу в ігрових ситуаціях.

Наступний етап також пов'язаний із навчанням, причому більше з ігровими ситуаціями на футбольному полі. Арбітр приймає рішення, які б він приймав уже під час матчу.

Ще один етап - робота в офлайн-режимі. Під час реальних поєдинків арбітри дивитимуться, як працюють досвідчені арбітри VAR.

Потрібно пройти всі ці етапи підготовки. У ній беруть участь польові арбітри, арбітри VAR, які знаходяться в ПТС-машині, й оператори. Усі ці етапи слід пройти, щоб приймати правильні рішення на полі».

Микола Степанюк Джерело: Українська асоціація футболу (УАФ)
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 27 липня 2024, 06:07 1

27 липня о 18:00 пройде другий матч синьо-жовтих на ОІ-2024