Переможна лотерея. Англія по пенальті пройшла Швейцарію

Команда Гарета Саутгейта здобула перевагу тільки після 11-метрових ударів

Матч суперники розпочали спокійно. Судячи з усього, форсувати події не хотіли ані англійці, ані швейцарці. Здалося, що вони придивлялися, і лише після цього збиралися чимось спантеличувати одне одного. Як засвідчив перебіг поєдинку до перерви, це справді лише здалося. Річ у тім, що більшу частину часу першого тайму команди провели в позиційних атаках, намагаючись визначити слабкі місця в оборонних порядках своїх візаві.

Краще виглядали англійці. У них виділявся Сака, який регулярно вибухав на правому фланзі. Бачачи активність партнера, в ту зону стабільно зміщувався Фоден. А ось здвоєний кулак у збірної Англії там не працював. Мабуть, так відбувалося через те, що швейцарці були готові до чогось подібного, тому при обороні глибоко не сідали, чим перекушували більшість задумів родоначальників футболу.

Самі ж швейцарці переважно контратакували. Жваво, намагалися швидко, але не завжди небезпечно. Праворуч у них був помітний Ндоє, ліворуч про себе нагадував Варгас. А ось попереду був малопомітний Емболо, хоча і він старався.

Getty Images/Global Images Ukraine

Маючи подібне співвідношення сил у грі, не було нічого дивного в тому, що на перерву команди пішли за стартових нулів. Рахунок прямо натякав на те, що в роздягальнях і Англії, і Швейцарії розмова буде вельми серйозна.

Утім, те, про що йшла розмова всередині команд під час паузи, залишилося за дверима роздягалень. На ділі вони продовжили після відпочинку діяти за сценарієм першого тайму. Лише на 51-й хвилині Емболо став автором першого в поєдинку точного удару, але Пікфорд виявився до нього готовим і спокійно м'яч забрав. Англійці нічим радикальним не тішили, а лише тиснули з позиції сили. М'яч частіше був у них, вони більше атакували, але кантонці холоднокровно відбивалися.

Зізнатися, матч котився до нічийного фіналу в основний час. Однак на 75-й хвилині Емболо виявився спритнішим за Вокера перед воротами Пікфорда і Швейцарія повела в рахунку. Родоначальники футболу опинилися на межі фіаско і змогли зібратися. За п'ять хвилин зусиллями Сака вони відігралися. 1:1 - і матч продовжився до овертайму.

Getty Images/Global Images Ukraine. Букайо Сака

Два екстра-тайми пройшли під знаком домінування футболістів збірної Англії. Але вони намагалися грати спокійно і до вірного. А цього самого вірного у них так і не було. Ризикувати ж було небезпечно. У підсумку, гра докотилася до лотереї - післяматчевих пенальті.

Лише в ній англійці сповна проявили свою впевненість. Вони впевнено реалізували всі свої спроби, а у швейцарців у першій же серії не забив Аканджі. 5-3 - Англія перемогла по пенальті і пройшла до топ-4 чемпіонату Європи 2024.

Чемпіонат Європи 2024. 1/4 фіналу

Англія - Швейцарія - 1:1, пен. 5-3

Сака, 80 - Емболо, 75

Кейн, 67 - Шер, 33, Відмер, 85

Англія: Пікфорд, Вокер, Стоунз, Конса (Палмер, 78), Тріпп'єр (Езе, 78), Майну (Шоу, 78), Беллінгем, Райс, Фоден (Александр-Арнольд, 115), Сака, Кейн (Тоні, 109).

Швейцарія: Зоммер, Рідер (Цубер, 63), Аканджі, Шер, Родрігес, Фройлер (Сьєрро, 118), Ебішер (Амдуні, 118), Джака, Ндоє (Закарія, 98), Варгас (Відмер, 63), Емболо (Шакірі, 109).

Арбітр: Даніеле Орсато (Італія).

Стадіон: «Меркур Шпіль Арена» (Дюссельдорф).

АНГЛІЯ - ШВЕЙЦАРІЯ. ТЕКСТОВАЯ ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Юрій Остроумов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 28 липня 2024, 05:02 4

Українська фехтувальниця привітала свого хлопця з медаллю на Олімпіаді

Коментарі