Переможний джокер. Україна здобула вольову перемогу над Словаччиною

Команда Сергія Реброва залишається в боротьбі за путівку до плей-оф Євро-2024

Пригоди збірної України на чемпіонаті Європи-2024 в Німеччині розпочались так, що краще зайвий раз і не згадувати. У перший день звітного тижня ми програли Румунії з розгромним рахунком (0:3), після чого рівень розчарування та зневіри був настільки високим, що здавалось, ніби цю хвилю вже не спинити.

Але всі зайві розмови мали закінчитись рівно в той момент, коли команда Сергія Реброва з'явилась на полі стадіону «Меркур Шпіль-арена» в Дюссельдорфі для протистояння збірній інших наших географічних сусідів - Словаччини, яка свою першу гру на турнірі виграла. Причому в кого - у бельгійців, яких, разом із Україною, називали явними фаворитами нашого квартету E. Однак на цьому Євро яких тільки сценаріїв не побачиш.

Getty Images/Global Images Ukraine

Сергій Ребров зробив чотири заміни в стартовому складі на цю гру, врахувавши, напевно, усі побажання вболівальників. Поява Ярмоленка праворуч в атаці - то вже виклик через травму Циганкова, але під Андрія поставили Тимчика, і якось же це мало працювати. Напевно. Але не працювало. У будь-якому випадку, так здавалось на початку гри.

Бо правий фланг нашої оборони просто палав. При чому в ситуаціях, які взагалі не мали ставати для того передумовою. Єдиним, хто реально відпрацьовував довіру тренера, у цей час був воротар Анатолій Трубін - до нього точно жодних претензій, бо навіть тим пропущеним м'ячем ми б не обмежились, якби не своєчасні та просто дивовижні подекуди порятунки. Як мав працювати наш захист у цьому матчі взагалі? Це треба буде ще досліджувати окремо.

А тим часом Словаччина забила гол, якого на професійному рівні взагалі рідко, коли зможеш побачити. Кинули аут до штрафного з лівого флангу, Тимчик проґавив Гарасліна, а той подав наосліп на дальню стійку, де Зінченко втратив Шранца. На такому рівні концентрації подібні голи викликають лише відверте нерозуміння.

Getty Images/Global Images Ukraine

Проте є як є - треба було якось починати грати в свій футбол, і за великим рахунком, Україні вдалось змінити хід подій на полі. Без відображення на табло, через що прикро, але до перерви команда Реброва таки створила кілька дуже солідних моментів, одним із яких стало влучання в дальню стійку від Тимчика під час удару з правого флангу штрафного. Таким чином, можливо, ми хотіли показати, що ця зв'язка праворуч таки має вистрілити саме в атаці. Але без голів віри тому не було жодної.

Другий тайм - то вже історія про трохи інший футбол. Ярмоленко вже був сильно втомленим, тож шукати доводилось моменти будь-де, але не на правому фланзі атаки. Тут також важливо відзначити й те, що словаки наступили на ті самі граблі, що й у грі проти Бельгії - почали піднімати лінію захисту й отримувати контратаки на власні ворота. Покарання не забарилось - на 54 хвилині ми просто вибухнули швидкістю й із власної половини через ноги Бражка, Мудрика, Ярмоленка, Судакова та Зінченка м'яч дістався центру штрафного, де Шапаренко виконав вирішальний удар.

Getty Images/Global Images Ukraine

А це вже була геть інша розмова. Україна мала можливість надалі вирішувати долю цього протистояння, бо словаки просто злякались того, що можуть і програти, утративши темп остаточно. Нам же ж було потрібно взяти невеличку перерву й перевести подих перед черговим блискавичним вертикальним розіграшем. А як інакше ламати цей захист суперників?

На 80 хвилині все було розіграно просто ідеально: Забарний із глибини знайшов Шапаренка праворуч, той закинув до штрафного, а Яремчук, який до цього замінив Довбика, просто на досвіді штовхнув м'яч повз Дубравку з неймовірно гострого кута. Воротар на таке не очікував. І Словаччина на це не очікувала теж, тому завершальний фрагмент гри в неї не вийшов узагалі.

Заключний тур групового етапу Словаччина проведе у Франкфурті матчем проти Румунії, тоді як Україна гратиме проти Бельгії в Штутгарті.

Чемпіонат Європи 2024. Група Е. 2-й тур

Словаччина - Україна - 1:2

Шранц, 18 - Шапаренко, 54, Яремчук, 80

Яремчук, 84

Україна: Трубін, Зінченко, Матвієнко, Забарний, Тимчик, Бражко (Сидорчук, 85), Судаков, Шапаренко (Таловєров, 90+2), Мудрик (Маліновський, 85), Ярмоленко (Зубков, 67), Довбик (Яремчук, 67).

Словаччина: Дубравка, Пекарік, Вавро, Шкріньяр, Ганцко (Оберт, 67), Кучка, Лоботка, Дуда (Бенеш, 60), Шранц (Зауер, 86), Боженік (Стрелец, 60), Хараслін (Суслов, 67).

Арбітр: Майкл Олівер (Англія).

Стадіон: «Меркур Шпіль-Арена» (Дюссельдорф).

СЛОВАЧЧИНА - УКРАЇНА. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Юрій Остроумов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 28 липня 2024, 20:15 0

Сергій Карпенко – виконувач обов'язків головного тренера харківської команди

Коментарі