Перелом носа Мбаппе: ризики та терміни відновлення

The Athletic – про відновлення француза після перелому носа

«Виглядало це досить неприємно, і це не ідеальний варіант, але ж це не катастрофа, правда?», - каже колишній нападник збірної Англії та «Ньюкасла» Алан Ширер. «Продовжуйте. Це зламаний ніс, а не зламана нога».

Він має на увазі зіткнення між Кіліаном Мбаппе і Кевіном Дансо під час матчу збірної Франції проти Австрії (перемога 1:0) у Дюссельдорфі в понеділок. Коли Мбаппе намагався перехопити м'яч, його обличчя врізалося в плече Дансо. Пізніше рентген показав, що він зламав ніс.

«Це не повинно перешкодити йому грати», - додає Ширер, оглядач The Athletic. «Пару ударів прямо в ніс - від цього в нього на очі навернулися б сльози - і знову в дорогу».

Ширер знає, про що говорить. Він двічі ламав ніс протягом восьми тижнів. Найболючішим був момент, коли він і колишній партнер по команді Роб Лі «врізалися один в одного» під час матчу «Ньюкасла» проти «Дербі Каунті» (перемога з рахунком 3:2) у квітні 2002 року.

«У мене була велика діра в носі», - каже він. «Він кровоточив, болів, пульсував, але незабаром це минає. Це не те саме, як якби ви порвали хрестоподібні зв'язки чи зламали щиколотку».

Це правда, хоча кожна ситуація індивідуальна. Головний тренер збірної Франції Дідьє Дешам, звісно, не був налаштований оптимістично після матчу, назвавши травму «чорною міткою» на перемозі Франції. Принаймні, Мбаппе покинув дюссельдорфську лікарню рано вранці у вівторок, заспокоївши себе тим, що йому поки що не знадобиться операція, а для повернення до гри йому надягатимуть маску.


Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе

Французька федерація футболу не підтвердила, чи зможе він зіграти з Нідерландами в п'ятницю в, можливо, найскладнішій грі Франції на груповому етапі Євро-2024. Але які шанси на його участь і які наслідки для решти турніру?

The Athletic поспілкувався з експертами, щоб дізнатися більше про травму і ймовірний процес відновлення - не всі вони зійшлися на думці - а також про виготовлення масок, і проконсультувався з колишніми гравцями збірної Англії Ширером і Фей Вайт, щоб дізнатися про їхній досвід про те, як травма і носіння захисної маски вплинули на них.

Наскільки серйозне пошкодження Мбаппе?

«Ніс складається з декількох кісткових структур у верхній частині носа», - пояснює Робін Янгс, колишній хірург-консультант з вух, носа і горла (ЛОР) у Глостерширській лікарні.

«Потім є інші структури, що складаються з хряща - це м'яка частина носа внизу - і носова перегородка, частина хряща і кістки, яка відокремлює праву ніздрю від лівої і проходить посередині. Усе це може бути пошкоджено».

Носові кістки прикріплені до кісток обличчя, які називаються верхньою щелепою. При переломі кісток вони або зміщуються, або не зміщуються. Фахмі-Файез Фахмі, консультант ЛОР-хірурга в Кембриджській університетській лікарні, вважає, що травма Мбаппе - це перелом зі зміщенням на один бік, що є дуже поширеною спортивною травмою, особливо в регбі.

«Уся носова піраміда, тобто носові кістки, змістилася, майже як намет», - пояснює він. «Йому частково пощастило, тому що під час лобового удару можна отримати набагато серйозніші пошкодження».

Мбаппе не робили операцію, що, за словами Мануеля Чаморро, керівника відділення щелепно-лицьової хірургії мадридського госпіталю Quiron Ruber Juan Bravo, означає, що ніс був випрямлений. «Він не залишиться зміщеним», - каже він. У Франції з'явилися повідомлення про те, що ніс був вправлений медичним персоналом команди в роздягальні відразу після фінального свистка в понеділок.

Кістки вправляються в нормальне положення за допомогою маніпуляцій - процедури, яка не вимагає хірургічного втручання і не порушує цілісність носового каркаса. «Рішення про операцію зазвичай ґрунтується на косметичному вигляді носа», - каже Янгс, додаючи, що Мбаппе міг відмовитися від хірургічного втручання, щоб звести до мінімуму час перебування в лазареті.


Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе

Головний тренер збірної Франції Дешам підтвердив, що в найближчі кілька днів будуть проведені додаткові обстеження, і не виключив, що Мбаппе буде прооперований у майбутньому.

За словами Фахмі, набряк навколо носа Мбаппе може зберігатися протягом семи-десяти днів. Дуже важливо, щоб ніс був захищений протягом декількох тижнів.

Повернення в гру

«Якщо йому доведеться пропустити одну гру, я зрозумію», - каже Ширер. «Але я буду здивований, якщо він пропустить більше однієї».

Думку гравця поділяють не всі медики.

На думку Чаморро, слід уникати контактних видів спорту. «Після такого перелому я б рекомендував відновлюватися не менше місяця. У гострій фазі кістки повинні встати на місце, і я б почекав певний час, тому що пошкодження слизової потребує часу для загоєння. Чесно кажучи, йому буде складно знову зіграти на чемпіонаті Європи».

Але це великий турнір. Мбаппе не збирається чекати. При цьому французи мають бути розсудливими. Ризикувати своїм зоряним гравцем в одній грі, нехай і складній, проти Нідерландів, уже переживши переляк, було б недалекоглядно.

Фахмі дотримується іншої думки, ніж Чаморро.

«Йому потрібно кілька днів відпочинку», - каже Фахмі. «Навряд чи він зіграє в наступній грі. Тут не тільки перелом носа, а й набряк навколо носа та повік. Це буде незручно. Я не думаю, що вони ризикуватимуть ним проти голландців, але він має бути достатньо здоровий, щоб зіграти в наступній грі проти Польщі наступного вівторка.

У нього буде закладений ніс. Це не катастрофічно. Регбісти ламають ніс і грають через два дні. Це точно не те, що завадить його шансам пройти весь шлях».

У минулому було багато прикладів, коли футболісти продовжували грати зі зламаними носами.

«Завжди є шанс отримати удар ліктем або рукою, що відлетіла», - каже Ширер. «Навіть якщо ви помилитеся з ударом головою і він влучить вам в обличчя, ви повинні пам'ятати про це». Колишній нападник зазначає, що, хоча Мбаппе отримав травму, вистрибуючи для удару головою, гра на другому поверсі - не найсильніша сторона Кіліана.

Getty Images/Global Images Ukraine. Алан Ширер

Його гра - це баланс, техніка та біг із м'ячем. Для нього це буде по-іншому. Але я не бачу в цьому великої проблеми. Коли ти виходиш на поле, це нормально, ти просто забуваєш про це і продовжуєш працювати».

Однак є ризик, який необхідно враховувати.

«Це майже напевно викличе набряк і дихальну недостатність», - каже Чаморро. «Я б не рекомендував грати на змаганнях, скільки б масок він не одягнув. Він проведе три місяці після цього, намагаючись уникнути проблем».

Мбаппе страждатиме від того, що Фахмі називає «закладеністю носа», принаймні протягом наступних двох тижнів. «Це вплине на рівень фізичної підготовки, носове дихання, здатність подавати повітря в легені через ніс, але задишки не буде», - говорить він. «Якщо ви займаєтеся спортом під час застуди, ви можете дихати через рот. Це не зашкодить вашому змагальному рівню».

Ще одна проблема, пов'язана з недавнім переломом носа, - це кровотеча.

«Якби він знову грав незабаром після цього, у нього могла б піти кров із носа під час гри», - каже Янгс. «Кровотеча зі зламаного носа може бути досить сильним і потенційно серйозним станом».

Втрата крові ніколи не буває хорошим явищем. Щоб зупинити кровотечу, знадобиться хірургічне втручання, щоб вставити в ніс пов'язку, але Фахмі вважає, що кровотеча відбувається в перші 24 години, а потім її повторення «вкрай малоймовірне».

Ширер згадує, як у нього пішла кров із носа, а потім минуло кілька днів, перш ніж вона вщухла. «Пам'ятаю тільки, що мені довелося засунути туди трохи вати, щоб зупинити кровотечу», - каже він. З диханням у нього проблем не було».

Гра у масці

У футболістів є досвід успішної гри в масках. Мбаппе виготовить її на замовлення, щоб захистити ніс від подальших травм і надійно зафіксувати зовнішню частину носа - ту частину, яку можна побачити.

«Це як зламана кістка: ви вправляєте її в правильне положення, але вона ще не зажила», - каже Фахмі. «У вас є перелом, що проходить через носові кістки, і він буде слабким. Невеликий удар може знову змістити його».


Getty Images/Global Images Ukraine

«Якщо в мене перелом і я просто йду на роботу, мені не потрібен захист. Але якщо я збираюся займатися контактними видами спорту, мені знадобиться захист протягом наступних двох тижнів».

Маска буде виготовлена за формою його обличчя, щоб вона щільно прилягала. Нині фахівці з виготовлення лицьових конструкцій найчастіше використовують сканування і 3D-зображення для створення захисної екіпіровки.

Футболіст «Манчестер Сіті» Йошко Гвардіол, який зламав ніс, виступаючи за «РБ Лейпциг», носив маску на чемпіонаті світу 2022 року. Німецький клуб звернувся до університетської лікарні Лейпцига, фахівці якої розробили пристрій спеціально для нього.

Маски зазвичай виготовляють із міцного, легкого і тонкого матеріалу, такого як вуглецеве волокно або термопластик, і надягають на середню частину обличчя. Перші два-три дні Гвардіол відчував труднощі з носінням маски, оскільки вона обмежувала його зір і йому доводилося регулювати дихання, але поступово він звик до неї.

Замість маски Ширер носив на носі невелику металеву захисну шину, тому що маска здалася йому «незручною». Вайт, ще один колишній капітан збірної Англії, тричі ламала ніс і була змушена пристосуватися до носіння маски, щоб захистити зламану вилицю у фіналі Євро-2009 проти Німеччини.

Вона прилетіла до Лондона з Фінляндії, де проходив жіночий чемпіонат Європи, щоб зробити сканування обличчя після перенесеної операції. Хоча маски Вайта і Мбаппе можуть відрізнятися за дизайном, концепція залишається незмінною.

Колишня захисниця «Арсеналу» розповіла The Athletic: «Вона занадто щільно прилягала до носа, тому напередодні мені довелося підшліфувати маску, щоб вона не так сильно впивалася.

Я тренувалася в ній, але периферійний зір трохи страждає. Час від часу мені доводилося неприродно нахиляти голову вниз, щоб перевірити ще раз, де знаходиться м'яч. Коли граєш без маски, цього робити не потрібно, ти точно знаєш, де знаходиться м'яч».

Сон Хин Мін із «Тоттенхема», який носив маску, отримавши перелом очниці у 2022 році, також говорив про те, що йому важко бачити м'яч. Можливо, Мбаппе не зіткнеться з цією проблемою, оскільки в нього травма носа, але це залежить від того, наскільки великим буде отвір для очей у його масці.

Інший момент - дискомфорт від носіння маски через біль і набряк.


Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе

За словами Чаморро, маска була б «вирішенням проблеми», але не «оптимальним варіантом».

«Одна справа, якщо він носитиме її після місяця відновлення, але зовсім інша, якщо він носитиме її просто зараз», - пояснює він. «Боляче, є запалення, погано дихається, тому що утворюється набряк слизової оболонки». У Мбаппе пішла кров, а це означає, що слизова оболонка носа була порушена самим переломом, зміщенням кісток. Ніс закладений через набряк, і грати в такому стані складно.

Одягти маску і вийти грати в п'ятницю... Я цього не уявляю. Це дуже гостра фаза травми. Гравцеві буде дуже некомфортно. Я б почекав тиждень, зробив би знімок і подивився, як йдуть справи з носом. Не виключаю, що доведеться перевіряти його в операційній. Я вважаю, що в найближчій перспективі грати буде дуже складно».

Однак самому гравцеві не терпиться повернутися в гру.

«У вас є свій менталітет», - каже Вайт. «Ти граєш через біль, тому що це дуже важливі ігри».

Звісно, існує й ризик того, що, повернувшись у гру, Мбаппе може знову зламати ніс.

«У професійному спорті все дуже складно», - додає Чаморро. «Будь-який лікоть або удар може посилити проблему. Схоже, йому пощастило, і я б не став так ризикувати».

Фахмі, однак, дотримується іншої думки. «Це можна виправити знову. Регбісти роблять це постійно. Після загоєння кістка не стає слабшою. Перші два тижні вам потрібен захист, але ви можете зламати її знову. Коли хтось робить ринопластику, або пластику носа, коли ви фактично втручаєтесь у каркас носа і втрачаєте його частину, це робить ваш ніс вразливішим для травм».

«Але при переломі носа ви вправляєте його, і він заживає. Ви можете зламати його знову, і нічого катастрофічного не станеться».

Це звучить більш багатообіцяюче для французів. Мбаппе ще не забивав на чемпіонатах Європи. Навіть якщо в Лейпцигу цього тижня йому не доведеться ризикувати, чемпіон світу буде відчайдушно намагатися повернутися і вразити всіх.

Новачок «Реала», будь він у масці чи без неї, залишається людиною з важливою місією в Німеччині.

Шарлотт Харпур, Гільєрмо Раї, The Athletic

Переклад і адаптація - Олег Дідух

Олег Дідух Джерело: The Athletic
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 27 вересня 2024, 15:19 9

Кароліна Бояр-Стефанська вже давно є об'єктом пильної уваги футбольних вболівальників…

Коментарі