Усе вирішив супергол Гюлера. Туреччина обіграла Грузію на Євро

Команди провели вогняний матч на старті боротьби в групі F

Заключний день першого туру групового етапу чемпіонату Європи-2024 в Німеччині. А хіба не тільки-но вчора був матч-відкриття турніру? Занадто насиченими видались кілька останніх днів, тож промайнули немов за одну мить. І вже дуже цікава за складом учасників група F мала долучатись до участі на міжнародному форумі.

Ігровий день був коротким - усього два вечірніх матчі, і це навіть добре, бо зустріч між збірними Туреччини й Грузії й без того обіцяла бути шаленою за рівнем пристрасті, а якщо б ще й відбувалась у ранньому часовому слоті, то й узагалі температуру можна було не втримати в допустимих межах. Але в Дортмунді цього дня була шалена злива, яка розпочалась за кілька годин до гри й устигла ледь не затопити фанатів на «Зігналь-Ідуна-Парк».

І ті при цьому ще й побитись поміж собою встигли, тож навіть погода не могла стримати цей гарячий південний темперамент. А організатори турніру ще й уперше в історії призначили арбітра не з Європи на цю гру - аргентинець Факундо Тельо на батьківщині й не такі палкі суперечки бачив, тож його досвід для нас був не зайвим.

Getty Images/Global Images Ukraine

Гра в підсумку вийшла, як і передбачалось, сповненою боротьби та пристрасті. Вистачило десь близько десяти хвилин для того, аби зрозуміти - перед нами найкращий за рівнем інтриги двобій стартових днів Євро. Команди взагалі не зупинялись у центрі поля, а камера ледь устигала за їхніми пересуваннями від одних воріт до протилежних. Звичайно, перевага турецьких фанатів на трибунах у Дортмунді тільки сприяла такому ажіотажу.

Про тактику за такої гри зазвичай говорять мало, та й неможливо було щось притомне побудувати, якщо гравці не зупиняються ні на мить. Хаотичний футбол подарував нам чимало гостроти, і зрештою посеред тайму Туреччини схилила шальки терезів на свій бік уперше. Кадіоглу з лівого флангу штрафного подавав у центр, захисник перехопив, але перевів м'яч на ногу Мюлдюру, який класним ударом злету поцілив у праву дев'ятку.

Це був важливий момент для команди Вінченцо Монтелли ще й через те, що за мить цю гру можна було б закривати завчасно. Гюлер прострілив із протилежного боку поля, і якби Кекчю самостійно завершив, а не перевів на дальню в офсайд для Їлдиза, то це було б 2:0 і просто вбивчий удар по амбіціях Грузії за того темпу, що тоді встановили турки на полі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Однак «місячні зірки» своєю нагодою не скористались, тож і ми залишились при яскравому футболі, і команди мусили продовжувати в тому ж дусі, бо зупинитись просто не мали можливості. Тут треба віддати належне грузинам, що не попливли, як дехто напередодні, і не просто продовжували нестись уперед, а й забили перший у своїй історії гол у фінальній частині Євро. Мікаутадзе - а на кого ж ще міг прострілити Кочорашвілі на ближню з правого флангу?

Якщо хтось думав, що в цих двох команд є вичерпний запас сил, то другий тайм розвіяв цей міт. Ще й злива знову повернулась до Дортмунда, тож швидкий м'яч, швидкий газон, швидкі ноги - усе це сприяло тому хаосу, за яким було просто цікаво спостерігати. Звичайно, якщо ви - не вболівальник однієї з команд, бо там і до серцевого нападу недалеко.

Getty Images/Global Images Ukraine

То Грузія проведе небезпечну атаку, то Туреччина, то вони поміняються ролями, і так по колу аж до 65 хвилини. Там було все прагматично - Гюлер здалеку з правого флангу поклав шедевр у дальню дев'ятку і, як тоді здавалось, мав остаточно прибити настрій грузинів. Але не прибив, бо це було б нецікаво й не в дусі цієї зустрічі.

Заключний відтинок гри - то були суцільні провали Туреччини в захисті й приклади того, як не варто цим користатись. Грузія встигла й по штангах і поперечинах влучити, і захисники суперників вибивали м'яч із порожніх воріт, і безліч загострюючих передач до штрафного відбувались без завершення. І все заради того, аби на сьомій компенсованій хвилині Актюркоглу пробіг ледь не до порожніх воріт. Але ж боролись!

Наступний матч Туреччина проведе на цій самій арені проти Португалії, а Грузія зіграє проти Чехії в Гамбурзі.

Чемпіонат Європи 2024. Група F. 1-й тур

Туреччина - Грузія - 3:1

Мюлдюр, 25, Гюлер, 65, Актюркоглу, 90+8 - Мікаутадзе, 33

Бардакджі, 35, Чалханоглу, 89 - Кверквелія, 55

Туреччина: Гюнок - Кадіоглу, Бардакджі, Акайдін, Мюлдюр (Челік, 86) - Чалханоглу (Озкан, 90+1), Айхан (Демірал, 79) - Їлдиз (Актюркоглу, 86), Кекчю, Гюлер (Язиджи, 79) - Їлмаз.

Грузія: Мамардашвілі - Двалі, Кашія, Кверквелія (Зівзівадзе, 85), Какабадзе - Чакветадзе (Давіташвілі, 73), Меквабішвілі (Алтунашвілі, 89), Кочорашвілі, Цітаішвілі (Лочошвілі, 73) - Мікаутадзе, Кварацхелія.

Арбітр: Факундо Тельо (Аргентина).

Стадіон: «Зігналь Ідуна Парк» (Дортмунд, Німеччина).

ТУРЕЧЧИНА - ГРУЗІЯ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Юрій Остроумов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 28 липня 2024, 18:01 14

Марта дебютувала на Олімпійських іграх з перемоги над Лулу Сан у 1/32 фіналу

Коментарі