Завершився Турнір претендентів із шахів. Хто зіграє за світову корону?

Індієць Гукеш змагатиметься з китайцем Діном, у жінок буде китайське дербі

​У канадському Торонто завершився Турнір претендентів 2024 з шахів серед чоловіків і жінок. 8 спортсменів у кожному турнірі визначили переможців за круговою системою у два кола (14 турів).

У жіночому турнірі в останньому 14-му турі українка Анна Музичук білими фігурами зіграла внічию з Тань Чжуньї з Китаю, якій цього результату стало достатньо для першого місця у турнірі. Партія тривала 36 ходи, Анна мала програну позицію, але суперницю цілком влаштувала і нічия.

Для Музичук турнір склався невдало: у 14 партіях вона зазнала 3 поразок та 11 разів зіграла внічию. Анна у підсумку посіла останнє 8-ме місце (5,5 очок із 14). Тань Чжуньї, чемпіонка світу 2017, набрала 9 очок з 14 і здобула путівку в матч за титул ЧС проти іншої китаянки Цзюй Веньцзюнь.

У чоловічому турнірі події розвивалися драматично. Перед останнім туром було аж 4 претенденти на перемогу, і вони грали між собою. Обидві вирішальні партії (Накамура - Гукеш, Каруана - Непомнящий) завершилися внічию. При цьому Каруана, маючи матеріальну перевагу, кілька разів драматично випустив виграш у партії проти Непомнящего.

І переможцем турніру сенсаційно став індієць Гукеш Доммараджу - 9 очок із 14. Він мінімально випередив трьох фаворитів турніру. Американці Хікару Накамура та Фабіано Каруана, а також Ян Непомнящий (FIDE) набрали по 8,5 балів та вибули з боротьби за світову корону.

Таким чином, у матчі за титул чемпіона світу в чоловіків проти китайця Діна Ліжена зіграє Гукеш Доммараджу з Індії. Буде зіграно 14 партій плюс можливий тай-брейк. Місце проведення та дати титульного матчу поки що не визначені.

Шахи. Турнір претендентів 2024

14-й тур. 21 квітня. Торонто (Канада)

Чоловіки

Жінки

Партія: Анна Музичук (Україна) - Тань Чжуньї (Китай) - 0,5:0,5

Партія: Фабіано Каруана (США) - Ян Непомнящий (FIDE) - 0,5:0,5

Підсумки 14-го туру

Підсумкове становище

Чоловіки

Жінки

Переможці Турніру претендентів

Відеотрансляція 14-го туру

Микола Степанюк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Інші види | 17 травня 2024, 22:31 0

Українська змішана двійка виграла першу вправу кваліфікації