Андрій МАНДЗІЙ: «Не вистачає саней, хороших матеріалів, щоб їх зробити»

Найкращий саночник України розповів, чого йому не вистачає для перемог

Лідер українського санного спорту Андрій Мандзій розповів про те, чого йому не вистачає для перемог на міжнародному рівні.

- Не вистачає саней, звичайно. Бракує хороших матеріалів, щоб їх зробити. В нас нема такого, що можна піти в магазин і купити їх. Років десять тому всі каталися на одному матеріалі, а потім кожна збірна почала розробляти свої полози, кожну свою деталь. Все індивідуально. Спорт дійшов до того, що в кожної збірної є свої технології та секрети. Ми це все поволі освоюємо, але в країні війна, тому важко це зробити.

- Для кожного спортсмена-санкаря мають бути індивідуальні сани, тому що на тих самих санях інший спортсмен покаже інший результат.

- Можу навести такий приклад: Андрій Кізь колись катався. Ми з ним каталися в «одиночці». Разом були на Олімпіаді у 2014 році. Він перестав займатися цим спортом і віддав сани. Вони потрапили до Антона Дукача. Він поміняв там одну деталь - обтічник, а згодом поставив на них рекорд траси в німецькому Вінтерберзі. Тобто, під одною людиною сани швидко не їхали, а під іншою - інша тілобудова, інший центр ваги й сани пішли. Це все індивідуально.

- Інші збірні не діляться своїми секретами?

- Взагалі не діляться. Навіть дійшло до того, що спортсмени з інших країн приїжджають на фініш і возять такі невеличкі чохли. В санях є місце, де сховати або спустити автобусом на фініш. Ті, хто приїжджають на фініш, зразу запаковують сани. Там взагалі нічого не видно.

Нагадаємо, що за підсумками Кубку Світу 2023/24 Андрій Мандзій увійшов до топ-10, встановивши найкращий результат серед українців за останні 13 років.

Олександр Шарадкін Джерело: Суспільне | Новини
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 27 липня 2024, 11:11 10

У «Металісті 1925» вже на передстартовому відрізку сезону починають відбуватися незрозумілі речі