Голова МОК: «Ізраїль не порушував Олімпійську хартію, на відміну від росії»

Томас Бах прокоментував допуск ізраїльських спортсменів на Ігри в Парижі

Голова Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах пояснив рішення про допуск збірної Ізраїлю до участі в Олімпіаді-2024 у Парижі.

«Наша позиція щодо призову деяких політичних лідерів Франції допустити на Олімпіаду ізраїльських спортсменів у нейтральному статусі дуже чітка. На відміну від Олімпійського комітету росії (ОКР), Олімпійський комітет Ізраїлю не порушував Олімпійську хартію. ОКР вважає, що спортсмени з Донецька, Луганська мають представляти росію.

Це найбільш кричуще порушення Олімпійської хартії. ОКР навів такий аргумент: «Ви не застосовуєте санкції до ізраїльтян, тому ви не можете застосовувати санкції й до нас». Ці два варіанти не можна порівнювати, оскільки у випадку Ізраїлю такого порушення немає.

По-друге, у нас є Національний олімпійський комітет Ізраїлю та є Національний олімпійський комітет Палестини. Вони мирно співіснують 30 років. І жодна сторона не вимагала санкцій проти іншої.

Ми абсолютно впевнені, що на Іграх у Парижі також буде палестинська делегація. Ми підтримуємо контакт із обома національними олімпійськими комітетами з першого дня. Ситуація трагічна, вона критична, але обидва комітети хочуть бути в Парижі.

Спорт має бути присвячений миру та примиренню. Ми запросимо палестинських спортсменів. У нас є програма олімпійської солідарності, в якій йдеться про те, що кожен НОК має бути представлений як мінімум шістьма атлетами», - поділився функціонер в інтерв'ю Le Monde.

Юрій Вишневський Джерело: Le Monde
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 09 травня 2024, 00:50 2

Дивіться відеоогляд матчу-відповіді 1/2 фіналу Ліги чемпіонів