Вдалі заміни та зміна лідера. Шахтар здобув вольову над Колосом

Донецький клуб очолив турнірну таблицю

Велика кількість матчів української Прем'єр-ліги в п'ятницю - це те, до чого ми вже звикли за ходом поточного розіграшу національної першості. Однак двадцятий тур дарував нам геть новий досвід у цьому плані, оскільки ігрові дні перебували в самому розпалі через наближення матчів національних збірних, що мають відбуватись наприкінці березня.

Грі на полі «Арени Львів» поміж донецьким «Шахтарем» та ковалівським «Колосом» у пізній вечірній слот надавалось дуже велике значення, оскільки команда Маріно Пушича вже мала уявлення про те, як завершили свої зустрічі прямі конкуренти в боротьбі за чемпіонський титул, «Дніпро-1» та київське «Динамо», тож мала відштовхуватись саме від цього.

Проте футболісти Ярослава Вишняка на теренах нашого футболу є знаними майстрами підсушити матчі настільки, що навіть посеред другого кола в «колосків» і досі статистика забитих і пропущених м'ячів зберігається приблизно такою ж, яку ті самі «помаранчево-чорні» мали десь на початку кампанії. І це було чи не найголовнішим викликом для чинних чемпіонів.

А тут ще й «Шахтар» примудрився розпочати гру фактично з пропущеного м'яча. Занадто захопились атаками господарі й на тлі змарнованого Судаковим моменту в центрі чужого штрафного отримали закидання Чорноморця на лівий фланг контратаки, де Ільїн залишив позаду себе Педріньйо, після чого переграв Різника ударом у ближній кут.

Можна було тільки уявити, яким було пожвавлення в таборах шанувальників суперників «гірників» у цьому епізоді, бо команда Пушича зазнала дуже болючого удару по власних амбіціях. Довелось якось підводитись на ноги після цього й давати гідну відповідь. І «Колос» при цьому геть нічого не робив для того, аби хоч якось намагатись розвинути успіх. Знову тактика суцільної гри в обороні, яка де-не-де постійно давала тріщини.

Залишалось тільки реалізовувати власні нагоди, але в першому таймі в «гірників» були відчутні проблеми через два фактори: власну надмірну розкутість у чужому штрафному та дії воротаря Кирила Фесюна, який, здається, витягував подекуди й дійсно мертві м'ячі. Довелось робити одразу дві заміни «Шахтарю» після перерви й фактично ламати власну побудову на полі.

Проте це того вартувало. Траоре та Кевін не просто вдало ввійшли до гри, а фактично забезпечили результат власній команді. Із певними нюансами стосовно буркінійського нападника, але про це трохи пізніше. Спочатку Лассіна на 50 хвилині дав стінку бразильському партнеру на лівому фланзі штрафного, і з удару того в дальній кут місія з порятунку донеччан офіційно розпочалась.

Тиск на ворота «Колоса» постійно зростав, і зрештою Цуріков його не витримав, припустившись помилки на лівому фланзі захисту та збивши Зубкова на 65 хвилині. Постраждалий потім виконав подачу штрафного й саме Андрій і зробив вирішальний дотик у бік дальньої стійки, де вже був готовий замикати подачу Траоре.

Насправді, на цьому вже всі все мали зрозуміти - «Шахтар» урятувався. Але при цьому не зупинився й почав ловити суперників ще й на контратаках, коли ті побігли вперед. На 89 хвилині таким чином Кевін отримав простір на лівому фланзі штрафного з передачі Судакова, і пробив у той самий правий кут, що й на початку другого тайму.

Як з'ясувалось, це був не просто дубль бразильця, а повноцінний рятівний м'яч для трьох очок «Шахтаря», оскільки на завершення компенсованого часу Траоре примудрився вибити у сітку власних воріт м'яч, який Салабай і сам був ладен спрямувати в ближній кут на завершення подачі кутового з правого флангу. Тож не все так однозначно в цій грі для команди Пушича.

Наступний матч донецький «Шахтар» проведе вдома проти закарпатського «Миная», а ковалівський «Колос» поїде в гості до криворізького «Кривбаса».

Українська Прем'єр-ліга. 20 тур.

«Шахтар» - «Колос» - 3:2

Гол: Кевін (50, 89), Траоре (65) - Ільїн (8), Траоре (95, автогол)

Попередження: Криськів (53) - Чорноморець (74), Кукош (75)

«Шахтер»: Різник, Конопля, Бондар, Матвієнко, Педріньйо (Кевін, 46), Криськів, Назарина (Траоре, 46), Бондаренко (Цуканов, 92), Судаков, Зубков (Швед, 92), Сікан (Азаров, 78)

«Колос»: Фесюн, Цуріков, Чорноморець, Бурда, Лучкевич, Богданов (Мілько, 57), Кукош, Демченко (Оріховський, 83), Велетень (Салабай, 46), Ільїн (Рангел, 75), Паулаускас (Безбородько, 74)

Арбітр: Максим Козиряцький (Запоріжжя)

Стадіон «Арена Львів» (Львів)

Наші оцінки:

Заміни «Шахтара»: Кевін - 8,0; Траоре - 7,5; Азаров - б/о; Цуканов - б/о; Швед - б/о.

Заміни «Колоса»: Салабай - 5,0; Мілько - 5,5; Безбородько - б/о; Рангел - б/о; Оріховський - б/о.

ШАХТАР - КОЛОС. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Олександр Тішура Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 15 травня 2024, 08:01 0

14 травня «червоно-білі» поступилися «Вільярреалу» з рахунком 0:1 у поєдинку 36-го туру Ла Ліги

Коментарі