Олег ШАФАРЕНКО: «Якби я не наполіг – Матерухін залишився б американцем»

Головний тренер «Сокола» – про відомого українського хокеїста

Головний тренер «Сокола» Олег Шафаренко розповів, як наполіг на тому, щоб киянин Олександр Матерухін повернувся зі США в Україну.

«Саша - мій друг дитинства, ми ровесники. У хокей ми разом потрапили, у групу до Анатолія Дьоміна. Потім нас доводили до дорослого хокею Валентин Уткін і Сергій Лубнін. Якби Сергій Миколайович за нас не взявся, навряд чи хто-небудь із нас заграв - ні Матерухін, ні я, ні Побєдоносцев...

Свого часу я був ініціатором повернення Матерухіна зі США в Україну. Без зайвої скромності можу це сказати. Якби я тоді не наполіг на його поверненні, він залишився б американцем. Пограв би ще деякий час, одружився і залишився б за океаном. Вмовляв Олександра повернутися не один рік. З великими труднощами це вдалося. Коли розмовляли, це вже був чистий американець. Він уже думав і говорив англійською. Російську практично забув. Але вдалося Сашу вмовити, він приїхав до Могильова. Там почав отримувати задоволення від гри і залишився. Нашим тренером був Олександр Волчков, легендарна особистість. Пограти під його керівництвом було дуже корисно.

Два роки в Могильові з точки зору фізпідготовки і розуміння, що від тебе все залежить сьогодні і зараз, дали мені дуже багато. Хоча я був молодий, Волчков викликав і цікавився моєю думкою. Так само було пізніше, під час співпраці з іншими тренерами. Так завжди буває, коли даєш результат. Тому радив тренерам, щоб брали Матерухіна, того ж Побєдоносцева», - сказав Шафаренко.

Матерухін повернувся зі США у 2005 році, у 2011-2013 грав за ХК «Донбас», у 2011-му названий найкращим хокеїстом України.

Володимир Клепач Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 19 травня 2024, 01:21 7

Поєдинок за абсолют пройде ввечері 18 травня у саудівському Ер-Ріяді