Олександр СОПКО: «У Шахтаря Йовічевіча не було перспектив для розвитку»

Легендарний гравець «Шахтаря» прокоментував зміну тренерів у донецькому клубі

Легендарний гравець «Шахтаря» Олександр Сопко прокоментував зміну тренерів на чолі донецького клубу та розповів про головні проблеми команди Патріка ван Леувена.

- Матчі «Шахтаря» викликають тривогу та певне розчарування. А ще - розуміння, що якнайшвидше потрібно щось робити. Адже є усі ознаки кризи в команді. Це і втрата ігрового тонусу більшості футболістів та падіння рівня їхньої майстерності. Це і робота в обороні - командна та індивідуальна. Це слабка функціональна готовність - команда не може по ходу матчів підтримувати високий темп та інтенсивність.

- А як щодо тренерської роботи?
- Також є проблеми з керованістю командою. Як підтвердження - регулярні непотрібні червоні картки та проблеми з ігровою дисципліною, іноді незрозумілі тактичні ідеї та заміни. А ще - відсутність тренера в технічній зоні майже в усіх матчах за виключенням гри проти «Ворскли». Футболісти на полі мають відчувати тренера. У Йовічевіча, навпаки, можливо, це була його найсильніша якість.

- Хто винний в тому, що відбувається?
- У клубі відбулася зміна вектору та самої футбольної філософії. Той футбол, який команда демонструвала останні роки ще з часів Каштру - це футбол, який не мав жодної перспективи. «Стоячий» футбол з контролем м'яча і відпочинком під час ігор, граючи фактично без моментів, без гостроти і, найголовніше, без емоцій, які потребують вболівальники. Такий футбол не тільки не привабливий, він взагалі вже пішов у минуле.

- Як це впливає на прогрес гравців?
- Коли молоді футболісти змушені грати в такий «ветеранський» футбол з контролем заради контролю, замість прискорення гри - її стримування, паси назад, на воротаря - це не сприяє прогресу. Футбольний інтелект нівелюється з такою схематичною та простою грою. Навіть попри те, що в минулому сезоні це призвело до чемпіонства і вдалого виступу в єврокубках.

- Як це вдалося Йовічевічу?
- Є прислів'я: «Не треба ремонтувати те, що працює». Він так і зробив. Результат був, гри не було, але не було і перспектив подальшого розвитку з точки зору гри.

В цьому сезоні «Шахтар» під керівництвом Патріка ван Леувена набрав 18 очок у 9 турах УПЛ. Цей результат все ще дозволяє команді посідати 1-е місце у чемпіонаті, але завдяки матчам у запасі «гірників» може наздогнати «Рух», а «Динамо» має шанси забезпечити відрив у 6 очок.

Дмитро Вербинський Джерело: УПЛ-ТБ
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 19 травня 2024, 14:06 11

Чемпіон світу в легкій вазі впевнений, що Тайсон виграв бій

Коментарі