Взяли 5 кубків! Збірна України виграла командний ЧЄ-2023 з шашок

Лідер збірної Юрій Анікєєв прокоментував для Sport.ua яскраву перемогу

Блискучим тріумфом збірної України завершився командний чемпіонат Європи з шашок-100, який відбувся з 12 до 18 червня в італійському місті Фоллоніка.

У програму ЧЄ-2023 входили змагання з класичної, швидкої, блискавичної гри у чоловіків та жінок (загалом 6 комплектів медалей).

Українські збірні домінували на чемпіонаті Європи та здобули 5 золотих командних нагород із 6 можливих. Програму-максимум - три золоті нагороди - виконала чоловіча збірна України. А у жіночої української команди - два золота та одне срібло.

За чоловічу збірну України виступали: Юрій Анікєєв, Артем Іванов та Юрій Бобков. У жінок Україну представляли Вікторія Мотрічко та Ольга Балтажи.

На нагородженні 5 разів пролунав Гімн України, і українці отримали 5 кубків на заздрість усій шашковій Європі.

У змаганнях не брали участь команди із рф та рб через дискваліфікацію цих країн-агресорів Міжнародною федерацією шашок (FMJD) внаслідок військового вторгнення в Україну.

Лідер збірної України Юрій Анікєєв із Харкова прокоментував хід змагань в Італії спеціально для Sport.ua:

«Відразу скажу, що наша збірна надзвичайно вдячна ЗСУ та всім Силам оборони України за гідну відсіч ворогові та можливість прославляти нашу країну на міжнародних змаганнях.

У воєнний час стабільно існують великі труднощі з виїздом на міжнародні змагання. Участь у командних чемпіонатах Європи в Італії не стала винятком. До останнього моменту були труднощі з підписанням фінансового наказу, але все ж таки вдалося вирішити ці проблеми, і ми опинилися в Італії.

Грали на березі моря, погода та умови були хороші, тому гра вдавалася чудово. Чоловіча команда складається із трьох гравців, а у жінок змагання проходять на двох дошках. Основними нашими конкурентами були збірні Нідерландів, Франції та Литви, а у програмах із укороченим контролем часу додалася ще й Латвія.

У класичній програмі вже на старті ми обіграли Францію. Артем Іванов провів гарну комбінацію у дебюті проти Арно Кордьє. Потім ми обіграли Литву, я переміг досвідченого Едварда Бужинського, він помилився наприкінці партії. В останньому турі нам достатньо було нічиєї проти команди Нідерландів, але вдалося їх також обіграти».

Таким чином, чоловіча збірна України виграла всі матчі та вперше у своїй історії здобула золоті медалі класичної програми командного чемпіонату Європи з шашок. Але попереду були ще дві програми, і боротьба там йшла неабияка. Юрій Анікєєв поділився подробицями:

«У блискавичній програмі (бліц-турнірі) у нас виникли складнощі - на третій дошці ми зазнали двох поразок. Але команда зібралася, і впевнена гра на перших дошках дозволила знову стати чемпіонами Європи.

І, нарешті, третє золото ми виграли у швидкій програмі (рапід). Довгий час ми мали порівну очок з Нідерландами, але в передостанньому турі вони поступилися французам, і збірна України стала одноосібним лідером.

Фінальний акорд ми поставили в останньому турі у матчі з Латвією. Ми перемогли їх із сухим рахунком 6:0! Останній цвях («гол») забив Юрій Бобков, обігравши в ендшпілі екс-чемпіона світу Гунтіса Валнеріса з Латвії.

Три золота у чоловічій програмі ЧЄ - це рекорд для України, який неможливо побити!»

Чемпіонат Європи 2023 з шашок-100

Фоллоніка (Італія), 12-18 червня 2023 року

Чоловіки. Класична програма

Чоловіки. Швидка програма (рапід)

Чоловіки. Блискавична програма (бліц)

Жінки. Класична програма

Жінки. Швидка програма (рапід)

Жінки. Блискавична програма (бліц)

Фотогалерея. Збірна України виграла 5 кубків на чемпіонаті Європи 2023

ВІДЕО. Гімн України на честь переможців чемпіонату Європи 2023 із шашок

Микола Степанюк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 16 травня 2024, 22:31 9

Тайсон відмовився дивитися у бік Олександра після прес-конференції

Коментарі