Дві команди, яким є що доводити, або Анонс Фіналу НБА

Переможе той, хто продовжуватиме невпинно йти до своєї мрії

Найочікуваніша серія року стартує вже цієї ночі. Фінальна пара - яскраво виражені тренерські команди, які мають справжніх лідерів, здатних повести за собою в скрутний час. Головне в цій парі те, що їм обом є що доводити. «Денверу» - що можна здобувати великі перемоги, маючи «єдинорог» Йокича у своєму складі. «Маямі» - що Пет Райлі геній. Ой, ні, це і так всім відомо. «Хіт» доводитимуть, що дисципліна, захист і розум сильніші за гучні імена. Але про все це - по порядку.

Денвер Наггетс - Маямі Хіт

Кубки Леррі О'Брайана: 0-3
Зустрічі в регулярці: 2-0
Розклад матчів: 02.06; 05.06; 08.06; 10.06; 13.06; 16.06; 19.06

Регулярний сезон

В регулярці команди зустрічалися двічі. В обох випадках успіх святкували переможці Західної конференції. Але по-перше, це було аж взимку (вже початок літа), по-друге, Йокич з командою були вмотивовані отримати перший посів своєї конференції, а сам серб - звання MVP сезону, по-третє, за «Хіт» великі хвилини бігали Хайсміт, Орландо Робінсон і Боуї (хто це?), найголовніше, Джимбо ще не ввімкнув режим героя, а Мартін і Вінсент не набули такої форми, в якій вони перебувають зараз.

Слід відзначити, що то були доволі близькі матчі з різницею в 4 і 5 очок відповідно. А також, «Маямі» не вмикали свій захист (другий в регулярці за пропущеними очками) і на той час мали чималі проблеми в нападі - з думкою, організацією гри (можливо, тому Вінсент зараз один з лідерів команди?).

«Денвер», навпаки, будучи лідером за відсотком влучань з гри - 50.4% - у тих двох матчах перевищив свої середні показники по сезону. Отже, це протистояння вже не буде таким, яким виглядало взимку. І «Наггетс» не слід сподіватися на легку прогулянку з командою тренера Спо.

Перший раунд

«Денвер» виконав завдання по «Міннесоті» з рахунком у серії 4-1. Але розгром мав місце хіба в першому їхньому матчі, 109:80 на користь «Наггетс». Далі - жодна з команд не мала навіть двозначної переваги одна над одною. Чи не замало як для фаворита НБА і відверто найслабшої команди цього плей-оф?

«Хіт», у свою чергу, створили диво і пройшли одного з трьох головних претендентів на титул - «Мілуокі Бакс». Але команда Майка Буденхольцера відверто почала розсипатися в тому протистоянні. Недарма вони зараз змінили тренера і мають подумати, що робити з ростером. Але це не применшує заслуг Батлера (37.6 очок за 5 матчів раунду) і компанії. Вони просто були розумнішими і мали вогонь в очах. А інакше Янніса не здолати.

Другий раунд

Тут Ерік Споельстра відчув себе як риба у воді, граючи від захисту. «Хіт» двічі не випустили команду Тібодо із сотні і ще двічі - зі 110 очок. Переміг той, у кого кращий захист, 4-2.

А от «Денвер» мав зустрітися з «Фініксом» Кевіна Дюрента. І це був їхній перший тест на зрілість: тренерська команда з сильним підбором виконавців на кожній позиції грала проти одразу чотирьох зірок НБА. Виснажені і зламані «Санс» не витримали швидкого темпу суперників і поступилися молодшим і згуртованішим «Наггетс» 4-2.

Фінал конференції

Команда Майкла Мелоуна не помітила «Лейкерс», перекидавши їх у першому матчі 132:126 і знищивши в захисті в наступних трьох зустрічах. ЛеБрон грав з травмою, грав багато (майже без відпочинку), але ця команда пройшла «Голден Стейт» і влетіла «всуху» Йокичу і компанії. Це говорить про силу «Наггетс»? Ні, це говорить про їхнє бажання йти далі, тому що Джеймс по-справжньому ввімкнувся в боротьбу за рахунку 0-3 на користь суперників. Йокич же, таке враження, з цієї боротьби не вимикався.

Getty Images/Global Images Ukraine. Нікола Йокич

А «Маямі», тим часом, пройшли другого фаворита чемпіонату - «Бостон». Вони були близькими до «сухої» серії, повівши в ній 3-0. Вони були близькі до перемоги в шостому матчі серії, але за секунду до завершення поєдинку програли підбирання на власному кошику. Вони здобули своє - пізно. Лише за підсумком семи матчів серії. Але це краще, ніж ніколи.

Резюме

Швидко по складу: у «Денвера» всі ключові гравці в строю і мають грати. «Маямі» не може розраховувати на запасного баскетболіста - Оладіпо, але сподівається, що Ірроу доєднається до них у третій грі серії.

«Хіт» отримали деяке дежавю, коли програли шостий матч серії з «Селтікс». У 2013-му році команда перемогла в схожій ситуації Фіналу НБА і в наступному матчі завоювала титул. Ці флоридці - інші: вони зібралися, показали характер і перемогли в наступному матчі - і вийшли до Фіналу.

Показовим тут є те, що фраза «Краще пізно, ніж ніколи» - повністю про «Маямі». Там б'ються всі. Починаючи від дідугана Пета Райлі, тренер Спо, ноунейми (які більше нічого і не вміють робити, як важко працювати на паркеті), закінчуючи Джиммі Батлером, який у відповідальний час просто візьме м'яча і за дві хвилини до завершення поєдинку відіграє 10 очок відставання і здобуде для команди лідерство в рахунку. Цим «Хіт» важливо затягувати в клатч кожен свій матч.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джиммі Батлер

Щодо «Денвера», якщо вони допустять у своїх головах думку, що вже досягли успіху, вийшовши до Фіналу, здолавши Дюрента і Джеймса, то Батлер їх знищить. Тренер Майкл Мелоун постійно підкреслює, що не слід зупинятися на досягнутому і успіхом клуб вважатиме лише перемогу в чемпіонаті. Чому цей факт важливий зараз?

Зустрічаються п'ятий і шостий захист усього плей-оф. За відсотком влучання з гри - друга і п'ята команди постсезону. Напад? Він також рівний у цих команд за потенціалом. Адже без сильного нападу неможливо закидати «Бостону» 123 і 128 очок в окремих матчах під час фіналу конференції.

Отже, гратимуть два рівні між собою суперники? Скоріше, це схожі за побудовою і тренерським вкладом в успіх команди. І схожі за настроєм до перемоги. Лишається дізнатися, хто виявиться стійкішим у своєму бажанні здобути омріяний титул чемпіонів НБА.

В'ячеслав ШЕВЧЕНКО

В'ячеслав Шевченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 07 травня 2024, 12:00 2

3–6 травня відбулися матчі 36-го туру чемпіонату Англії 2023/24

Коментарі