Чемпіонат світу з хокею: прев'ю чвертьфіналів

Сьогодні на чемпіонаті світу з хокею розпочинається стадія плей-оф

Груповий етап глобальних сенсацій не подарував. Понизилися у класі Угорщина та Словенія, які лише рік тому піднялися до топ-16. Їх замінять Польща (не грала в еліті з 2002 року) та Велика Британія. Залишилися лише найсильніші.

США - Чехія

Початок: 16.20, Тампере

Збірна США не може стати чемпіоном світу з 1960 року. До фіналів «крижані янкі» ніколи не пробивалися (до 1992 року турнір проходив за коловою системою і навіть поєднувався з Олімпіадами) і в принципі американці не вважають чемпіонат світу пріоритетним змаганням. Однак Девід Квінн (в НХЛ тренує «Сан-Хосе»), який повіз «зірково-смугастих» на другий поспіль ЧС, явно увійшов у смак і набрався досвіду. Вперше у своїй історії США виграли сім із семи матчів на груповому етапі. Американці могли взяти максимальне 21 очко, але в останній грі зі шведами не втримали перевагу у дві шайби - довелося дотискати «тре крунур» в овертаймі.

Атака США була найкращою на груповому етапі - 34 шайби. Менше за «зірково-смугастих» (8 шайб) пропустили лише шведи. На хорошому рівні проявили себе спецбригади - 33,33% реалізації більшості та 81,25% нейтралізації меншості.

У складі американців традиційно багато молоді (13 польових гравців до 25 років), серед яких на турнірі виділяються форвард Каттер Готьє (п'ятий номер останнього драфту, у нього 6+2 на груповому етапі), а також негабаритні та швидкісні захисники Скотт Перунович (1+5) та Лейн Хатсон (2+3), які чудово підключаються до атак.

Втім, добре себе проявляють і досвідчені гравці, яких як для збірної США на цьому ЧС багато. Дворазовий володар Кубка Стенлі у складі «Пітсбурга» Нік Боніно закинув три шайби, чотири голи у Алекса Така, який провів чудовий сезон у «Баффало», сім (2+5) очок набрав Коннор Гарланд із «Ванкувера», надійно захищає ворота Кейсі Десміт з «Піттсбурга».

Американці традиційно роблять ставку на високу швидкість. Не дивно, що їхніми найкращими бомбардирами на груповому етапі стали негабаритні хлопці, у яких не склалася кар'єра в НХЛ - це Ті-Джей Тайнен (1+9) та Рокко Грімальді (4+5).

Чехія на тлі США у групі виглядала відверто жалюгідно. Вона поступилася і Канаді (1:3), і Швейцарії (2:4), і навіть Латвії (3:4 в овертаймі). Тобто, всі пристойні команди чехів обіграли. Рік тому Чехія перервала 10-річну серію без медалей на чемпіонатах світу (у матчі за бронзу обіграли саме США), але тоді слов'яни мали супердует Крейчі - Пастрняк. Зараз чудово себе показують Домінік Кубалік (8 шайб - найкращий снайпер турніру) та вічний Роман Червенка (3+6 - вельми непогано для 37-річного ветерана). Проте за ними в атаці чехів, насправді, немає нікого. Ситуація помітно погіршилася через травми Філіпа Хитіла з «Рейнджерс» та Лукаша Седлака.

Getty Images/Global Images Ukraine. Роман Червенка (на передньому плані)

Тренер чехів Карі Ялонен спробував на турнірі всіх трьох воротарів - ніхто не виглядав супернадійно, але, схоже, вибір зроблено на користь Карела Веймелки, який у своїй «Арізоні» звик відбивати багато кидків.

У будь-якій іншій ситуації збірна США була б беззаперечним фаворитом. Однак Чехія історично вміє грати на контратаках, не давати супернику вмикати швидкість, а воротар здатний видати матч всього життя - хоч нових Домініків Гашеків немає. Крім того, США, хоч і чотири рази добиралися до бронзи за останні 10 років, вважаються невдахами чемпіонатів світу. Легко «крижаним янкі» не буде.

Прогноз: США

Швейцарія - Німеччина

Початок: 16.20, Рига

Швейцарія вже давно хоче чи то розширити справжню еліту світового хокею до топ-7, чи то викинути з топ-6 Чехію. Досягнень у «нейтралів», починаючи з минулого десятиліття, більше, ніж у чехів та американців - вони доходили до фіналу ЧС у 2013 та 2018 роках.

Нинішня Швейцарія здатна як мінімум повторити свій найкращий результат. Стартували «хрестоносці» з трьох сухих перемог, потім почали лупцювати найсильніших опонентів по групі - Словаччину (4:2), Канаду (3:2) та Чехію (4:2). І лише в останній ігровий день вони з панського плеча дозволили обіграти себе господарям-латвійцям (3:4 в овертаймі).

Швейцарці навіть без десанту з НХЛ вважалися б командою рівня плей-оф чемпіонату світу, адже мають дуже сильну місцеву лігу. А енхаелівців під'їхало чимало, навіть тих, хто грав у другому раунді Кубка Стенлі - для повного щастя не вистачило хіба що елітного захисника Романа Йосі. Втім, ростер і так вражає: Ніко Хішир і Йонас Зігенталер з «Нью-Джерсі», Ніно Нідеррайтер з «Вінніпега», Кевін Фіала з «Лос-Анджелеса», Яніс Мозер з «Аризони», Денис Мальгін з «Колорадо». При цьому найкращим снайпером швейцарців разом із Нідеррайтером (закинули по чотири шайби) є 39-річний Андрес Амбюль, для якого це - увага - 18-й у кар'єрі чемпіонат світу в елітному дивізіоні на дорослому рівні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Андрес Амбюль

Виступ Німеччини, яка не виборювала медалей ЧС з 1953 року, а за останні 13 років лише раз пробилася до півфіналу, виглядає скромно на тлі швейцарців. Німці стартували з трьох поразок, потім виграли ключовий матч у Данії (6:4), після чого впевнено впоралися з трьома аутсайдерами та оформили путівку до плей-оф. Від Моріца Зайдера з «Детройта» можна було чекати кращої результативності, ніж 1+2 на груповому етапі, адже він уже показав своє вміння класно діяти на синій лінії у НХЛ. Втім, особливих претензій до Зайдера немає і бути не може, а інші гравці з НХЛ проявляють себе добре - мова про форвардів Джей-Джей Петерку (4+5) та Ніко Штурма, який закинув п'ять шайб.

Як і у першій парі, формально тут є явний фаворит, але легкого життя йому краще не чекати. Рік тому Швейцарія взагалі у групі усі сім матчів виграла, але у чвертьфіналі стала жертвою класної гри американців на контратаках. Дві останні особисті зустрічі у плей-оф на чемпіонатах світу Німеччина у швейцарців виграла. Німці, хоч і програли у групі найсильнішим опонентам, але кожного разу в одну шайбу у суворій боротьбі - 0:1 Швеції, 3:4 Фінляндії та 2:3 американцям.

Прогноз: Швейцарія

Канада - Фінляндія

Початок: 20.20, Тампере

На трьох останніх чемпіонатах світу ці команди складали фінальну пару. У 2019 та 2022 роках перемагали фіни, у 2021-му сильнішими виявилися канадці, а у 2020-му ЧС не проводили через пандемію коронавірусу. І лише чотири роки тому фінал закінчився в основний час - потім усе вирішувалося в овертаймах.

Те, що зараз вивіску Канада - Фінляндія ми бачимо вже у чвертьфіналі, означає, що хтось не найкращим чином провів груповий етап. І саме до родоначальників хокею менше претензій. Так, вони облажалися, програвши не лише сильним швейцарцям, а й навіть норвежцям (другий раз в історії), нехай і в серії булітів. Проте Канада все одно посіла друге місце в групі і визначилася з основним воротарем - Сем Монтембо явно перевершує Джоела Хофера та Девона Леві.

Канада стабільно привозить на чемпіонати світу склади, які ледь не на сто (зараз - без «ледь не») відсотків відрізняються від торішнього. Тому «кленовим» потрібен час на розгойдування і те, щоб зігратися. Однак немає відчуття, що Канада додає. Натомість чітко зрозуміло, у який хокей родоначальники грають, адже ростер переповнений тими, хто засів у топі НХЛ за силовими прийомами.

Цей склад Канади фактично позбавлений зірок. Мілан Лучіч, Тайлер Майєрс і Тайлер Тоффолі мають імена, але найкращі роки Лучіча і Майєрса давно позаду. Форварди настільки не вражають, що найкращим бомбардиром команди є захисник Маккензі Вігар із «Калгарі» з 9 (3+6) очками. І тільки після нього йде силовик Лоусон Крауз з «Арізони», який має п'ять шайб без асистів. Джо Велено, який має 2+3, дискваліфікований до кінця турніру за брудну гру в матчі проти Швейцарії. 18-річний Адам Фантіллі, який готується до драфту, доводить, що він не Коннор Бедард (той на турнір їхати відмовився) - лише 0+2 на груповому етапі.

Канада не могла сильно розчарувати, бо високого класу та яскравості від неї не очікували. Головний тренер Андре Туріньї у своїй «Аризоні» звик до ролі аутсайдера, який штовхається біля бортів і розраховує на контратаки.

А ось Фінляндія розчаровує. Суомі ніби вирішила нагадати, що до золотого 2022 року (тоді вони і пекінську Олімпіаду виграли) стабільно завалювала домашні чемпіонати світу, пролітаючи повз медалі. З одного боку, обидві поразки на груповому етапі припали на старт -американці в перший день значно перевершили фінів у швидкості і перемогли 4:1, потім у третьому турі був нудний матч зі Швецією та невдача в серії булітів. З іншого ж, серія перемог на фініші не говорить про те, що Суомі додала, оскільки суперники були слабкими.

Є відчуття, що система найкращого фінського тренера в історії Юккі Ялонена (три титули чемпіона світу, переможець Олімпіади, без нього Суомі лише один раз виграла золото) працює зовсім не так, як усі звикли. 15 пропущених шайб на груповому етапі - це дуже багато для фінів. Адже рік тому вони пропустили на 10 шайб менше, а зараз статистика покращилася лише за рахунок зустрічей з аутсайдерами.

Getty Images/Global Images Ukraine. Мікко Рантанен

У Фінляндії більш зірковий ростер, ніж у минулому році. І, наприклад, елітний снайпер з «Колорадо» Мікко Рантанен є найкращим бомбардиром команди з вісьмома очками. Проблема в тому, що Рантанен, навіть граючи проти угорців, французів та австрійців, досі жодного разу не забив. Більшого, ніж одна шайба, чекали від талановитого Каапо Какко - на золотому чемпіонаті світу 2019 року він, наприклад, забив шість голів. Не вражає у ролі основного воротаря Еміль Лармі. В порядку хіба що спецбригади. Але якщо зіркових снайперів не прорве, то Фінляндія може і не сподіватися на збереження чемпіонського титулу. Навіть таку Канаду пройти буде важко.

Прогноз: Канада

Швеція - Латвія

Початок: 20.20, Рига

Латвія продемонструвала дива характеру. Адже співгосподарі турніру розпочали з 0:6 від Канади, потім програли прямим конкурентам словакам (1:2) і, здавалося, можуть хіба що мріяти про вихід до плей-оф - перший з 2018 року. Однак Латвія спромоглася зібрати волю в кулак - п'ять перемог поспіль, чотири з яких з різницею в одну шайбу, дві в овертаймах (над Чехією та Швейцарією). Команда Харійса Вітоліньша навіть піднялася на третє місце у групі, обійшовши чехів.

При цьому латвійці не змогли зібрати всіх найсильніших - не приїхали Елвіс Мерзлікінс і Земгус Гіргенсонс, Тедді Блюгерс б'ється за Кубок Стенлі у складі «Вегаса». Натомість чудово зіграли Рудольф Бальцерс (1+7), Родріго Аболс (5+2) та Каспарс Даугавіньш (3+3).

Звісно, ​​Швеція буде явним фаворитом цієї пари. Але проблеми у «тре крунур» напевно виникнуть, не тільки через їхню традиційну зарозумілість і самовпевненість. Часи, коли зіркові шведські гравці масово їхали на чемпіонат світу, залишились у минулому.

Взяти участь у цьому турнірі хотів Еліас Петтерссон із «Ванкувера», але федерація не потягнула його страховку. Хотів приїхати Вільям Нюландер із «Торонто», але передумав, бо боявся, що може позбавити місця у заявці свого брата Алекса. Травму отримав Расмус Сандін - у цьому складі шведів це чудовий виконавець для синьої лінії. Втім, із функціями атакуючого захисника чудово справляється Хенрік Томмернес, який зробив 10 асистів, є ще Тімоті Лільєгрен із «Торонто». Не вражає і снайпер з «Детройта» Лукас Реймонд, у якого лише дві шайби.

Втім, перевага «тре крунур» у класі має позначитися. Можливо, навіть за межами основного часу.

Прогноз: Швеція

Ігор ЯСЛИК

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 жовтня 2024, 22:25 25

Олександр Назаренко та Дмитро Різник переведені з резервного списку до основного