НАТО та Євросоюз найближчим часом закличуть росію вивести війська з України

Після кількох місяців затримок...

Європейський союз і НАТО після кількох місяців затримок нарешті незабаром офіційно виступатимуть із спільним закликом до російської федерації припинити війну і залишити Україну, а також пообіцяють Києву повну підтримку.

Проект декларації зіткнувся з багатомісячними дипломатичними затримками - був частково розглянутий і перебував у розробці більше року, але затримався через напруженість у відносинах між Туреччиною та Кіпром, пояснюють дипломати.

Тепер остаточний варіант вже на підході і, як очікується, буде представлений найближчим часом. Два дипломати уточнили, що це може статися у понеділок чи вівторок, або ж на початку 2023 року, якщо до Нового року заважатимуть графіки.

Зазначається, що хоча текст декларації не новаторський, зробити його офіційним стало б значним дипломатичним досягненням з огляду на місяці, які були потрібні для його отримання. Спочатку передбачалося, що документ буде схвалено на саміті НАТО в Мадриді, що відбувся в червні минулого року.

І хоча документ майже готовий до публікації, деякі, як і раніше, налаштовані скептично, висловлюючись, що повірять у нього лише тоді, коли побачать публічну церемонію.

У майже остаточному варіанті ЄС і НАТО закликають росії «негайно припинити цю війну і піти з України» і знову заявляють про свою «непохитну і постійну підтримку її незалежності». Вони також домовилися «повністю підтримувати невід'ємне право України на самооборону та обирати свою долю». Також у декларації зазначається, що «жорстока війна росії посилила продовольчу та енергетичну кризу, що торкнулася мільярдів людей по всьому світу».

У вересні після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн написала в Twitter, що «прийшов час узгодити нову Спільну декларацію, щоб просунути наперед наше партнерство». А на початку грудня Європарламент поскаржився, що «незважаючи на ефективну співпрацю на місцях, особливо помітне затягування з довгоочікуваною третьою спільною декларацією».

Текст обговорювався переважно між канцелярією президента Європейської ради Шарля Мішеля, Комісією та НАТО.

Данііл Агарков Джерело: РБК-Україна
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 16 травня 2024, 20:25 0

Кліши підтримав українських гравців лондонських команд

Коментарі