Трагедія у Оленівці. День 157. Воєнний злочин: рашисти нахабно брешуть

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 30 липня

157-й день війни. 30 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

Онлайн-трансляція подій, 30 липня

23:59. Зеленський: ми - не росія, тому що для нас кожне життя має значення

21:50. На залізниці Луганщини попрацювали партизани

У окупованого росією Сватового Луганської області партизани спалили розподільну коробку управління залізничною дорогою, розповів голова ОВА Сергій Гайдай:

«Підвезення залізницею боєприпасів для рашистів на фронт тепер утруднене. Цієї ночі добрі люди знищили шафку управління залізничною дорогою біля окупованого Сватового.

Невідомі патріоти спалили розподільну коробку, що управляє світлофорами, переїздами, також від неї залежить саме живлення залізниці. Склади злітають у повітря, залізниця тепер у сплячому режимі. Не щастить окупантам».

20:30 Україна розпочала обов'язкову евакуацію людей з Донецької області

Уряд України запровадить обов'язкову евакуацію мешканців неокупованих районів Донецької області перед початком опалювального сезону.

Віце-прем'єр-міністр, міністр з реінтеграції Ірина Верещук очолила штаб з евакуації мешканців Донецької області. За її словами, Кабмін ухвалив рішення про створення штабу 29 липня. За словами віце-прем'єра, до уряду звернувся керівник Донецької ОВА Павло Кириленко, щоб такий штаб було створено на державному рівні.

Верещук: «Якщо хтось відмовиться від евакуації - змушений буде підписати бланк відмови, що він розуміє всі наслідки та несе відповідальність за своє життя. На Донеччині абсолютно відсутнє газопостачання, всі газопроводи, які можна було відремонтувати, вони відремонтували, але, на жаль, ворог знову і знову знищує все, що допомогло б узимку обігріти людей. Одним словом, тепла в Донецькій області в зимовий період не буде».

19:00. Зведення: на 3 напрямках ЗСУ відбили штурми, на Бахмутському рф має частковий успіх

На Слов'янському, Авдіївському та Новопавлівському напрямах ЗСУ відобразили ворожі штурми, водночас на Бахмутському напрямку окупанти мають частковий успіх та закріплюються на околиці Семигір'я.

17:30. Родичі захисників Азовсталі після трагедії в Оленівці вийшли на акцію

Родичі українських військовополонених з Азовсталі закликають світ визнати державою-спонсором тероризму.

На Софійській площі в Києві родичі українських військовополонених з Азовсталі та активісти закликали світову спільноту відреагувати на трагедію, що сталася вв колонії окупованої Оленівки, і визнати рф державою - спонсором світового тероризму.

На площі зібралося кілька десятків людей, серед яких здебільшого були родичі військовополонених бійців полку Азов. Групи людей із плакатами вишикувалися в ряд на Софійській площі біля пам'ятника Богдану Хмельницькому.

Дружина командира полку Азов Катерина Прокопенко зазначила, що коли захисники Азовсталі склали зброю і здалися в полон, ООН та Міжнародний Комітет Червоного Хреста запевнили, що їх життю та здоров'ю нічого не загрожуватиме.

15:10. МЗС: дипломати рф є співучасниками військових злочинів

У МЗС заявили, що російські дипломати є учасниками військових злочинів в Україні і мають бути притягнуті до відповідальності.

Представник МЗС Олег Ніколенко у Twitter: «Прочитайте це, коли вам скажуть, що росію не можна ізолювати. Немає різниці між російськими дипломатами, які закликають до страти українських військовополонених, і російськими військами, які це роблять у Оленівці. Усі вони співучасники цих військових злочинів і мають відповідати».

Як повідомлялося, посольство рф в Британії в повідомленні в Twitter виправдало вбивство бійців полку Азов, заявивши, що вони заслуговують на принизливу смерть. Соцмережа Twitter зазначила повідомлення, як порушує правила щодо мови ненависті, проте вирішила залишити відкритим доступ до нього.

14:15. Вбивство у Оленівці: у США натякають, що заявам рф не варто вірити

У США, коментуючи вбивство українських військовополонених у Оленівці, натякають, що росіянам вірити не можна і ті намагаються ввести всіх в оману, заявляючи, що обстріл здійснила українська сторона.

Брифінг представника Пентагону: «Що стосується військовополонених, ми чуємо ті самі повідомлення, що й ви. Думаю, я сказав би вам, що в мене немає остаточної інформації про те, що саме сталося. Я хотів би попросити, щоб ми виявляли певну обережність щодо того, що нам кажуть росіяни, просто тому, що ми знаємо, що в минулому вони робили кілька заяв, які не були близькими до істини».

За його словами, уламки HIMARS, які показали в рф нібито як докази обстрілу, нічого не означають, тому що українські захисники досить багато разів використовували HIMARS проти окупантів, тому не складно знайти кілька уламків і сфальшувати обстріл.

13:30. Число жертв обстрілу зупинки у Миколаєві зросло

Число жертв ворожого обстрілу громадської зупинки в Миколаєві зросло до 7 осіб, у лікарні померло ще двоє чоловіків.

Мер міста Олександр Сенкевич: «Збільшилася кількість жертв вчорашнього обстрілу зупинки громадського транспорту. Стало відомо, що в лікарні померли двоє чоловіків 1977 та 1979 р.н. Загалом по медичну допомогу за 29 липня звернулося 19 осіб».

29 липня окупанти обстріляли один із районів Миколаєва, внаслідок чого одразу загинули 5 людей поблизу зупинки громадського транспорту.

12:40. Долітався: ЗСУ приземлили Іглою російський штурмовик

Українські захисники знищили російський броньований штурмовик Су-25 на Донеччині.

25-а окрема повітрянодесантна Січеславська бригада: «Черговий ворожий Су-25 долітався! 29 липня на Донеччині Січеславські десантники з ПЗРК Ігла збили броньований штурмовик окупантів».

Захисники додали, що продовжуватимуть знищувати ворога на українській землі. У ранковому зведенні Генштабу про втрати рф немає інформації про збитий штурмовик.

12:00. Росіяни вдарили по училищу в Харкові з С-300, виникла велика пожежа

Вночі 30 липня росіяни вдарили ракетами з С-300 по Харкову та потрапили до 3-поверхової будівлі училища - там виникла масштабна пожежа.

Мер Харкова Ігор Терехов: «По училищу випустили аж три ракети. Імовірно, С-300. Центральний корпус знищено, пожежа була великою, але наші рятувальники впоралися

У ДСНС додали, що пожежу гасили 18 одиниць пожежно-рятувальної техніки та понад 100 рятувальників. Другий удар росіян був у районі Холодної гори. Ракети вдарили у землю. Ніхто не постраждав».

11:00. Втрати росіян: за добу знищили близько 200 окупантів та 10 танків

Збройні сили України за добу знищили 170 окупантів, з початку російської агресії було вбито 40670 військових РФ.

Генштаб ЗСУ: Загальні бойові втрати загарбників з 24.02 до 30.07 орієнтовно склали:

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

09:30. ISW: Пошкодження від пожежі в Оленівці не притаманні HIMARS

Інститут вивчення війни (ISW), реагуючи на вбивство українських військовополонених у Оленівці, зазначає, що пошкодження від пожежі не притаманні принципу роботи HIMARS.

ISW: «Спонсороване Кремлем новинне агентство опублікувало відео з центру тримання під вартою, на яких видно пошкодження від пожежі, але не ті пошкодження, які міг би завдати удар HIMARS.

Пропагандисти оприлюднили кадри фрагментів нібито ракети HIMARS, але не надали доказів того, що фрагменти були виявлені в Оленівці».

На думку ISW, наявні докази більше підтверджують заяву України про відповідальність рф за теракт у Оленівці.

08:00. Зведення: на чотирьох напрямках ЗСУ відбили ворожі штурми

На Слов'янському, Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському напрямках українські захисники відбили штурми росіян, на деяких із цих напрямків продовжуються бойові дії.

05:30. Спартц закликала ООН призупинити зернову угоду через ризики для України

Конгресумен Вікторія Спартц звернулася до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, закликавши його призупинити зернову угоду, доки Україна не отримає належних заходів безпеки:

«Ми стикаємося із найбільшою збройною агресією з часів Другої світової війни, яка є найбільшою загрозою миру та безпеці - не лише для Європи, а й для всього світу.

Я дуже розчарована відсутністю активної діяльності ООН із стабілізації ситуації в Україні. Остання зернова угода була провальною. І ми щойно бачили, що сталося із провальною домовленістю ООН щодо українських бійців Азовсталі.

Зернова угода, яка не має належних механізмів виконання, може дуже дорого коштувати Україні. Як вам добре відомо, за кілька годин після підписання цієї угоди росія вдарила крилатими ракетами українським портом в Одесі. Це ще раз підтверджує, що росії не можна довіряти, і вона фактично заперечує цю угоду».

04:00. На півдні авіація ЗСУ 7 разів атакувала скупчення живої сили та техніки ворог

Оперативне командування Південь: «З виявленням підготовки противника до проведення контратаки в напрямку Брускінське - Білозірка нашими силами завдано вогневого ураження. Противник відмовився від виконання завдання.

Проте практика авіаційних атак продовжується. Чотири рази ворог парами вертольотів атакував наші позиції та відбиті населені пункти. Наші втрати не допущені. Тим часом авіацією ЗСУ завдано 7 ударів по ворогові.

Парами штурмовиків та винищувачем атаковано 2 скупчення ворожої сили та техніки у Херсонському та Снігурівському районах, також на Миколаївщині потрапили до складу ворожих боєприпасів. Чотирьма парами вертольотів атаковано скупчення ворожої сили та техніки у Снігурівському та Бериславському районах. Опорний пункт та укріплені підземні укриття ворожих підрозділів уражені у Херсонській та Миколаївській областях.

Загальні втрати ворога становлять: 105 загарбників, 7 танків Т-62 і 72, гаубиця Мста-Б і 2 самохідні артустановки, самохідна артилерійсько-мінометна установка Нона-С, 17 одиниць броньованої та автомобільної техніки, також знищені 2 польових склади боєприпасів у Бериславському та Херсонському районах».

02:30. Після розмови з лавровим Блінкен поговорив із Кулебою

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, який до цього поспілкувався з міністром закордонних справ рф сергєєм лавровим:

«Ми домовилися про подальше зміцнення України у військовому та економічному плані та зосередилися на наступних практичних кроках, які дозволять Україні змусити російське вторгнення зазнати провалу».

01:00. Зеленський: Оленівка - свідомий військовий злочин, ООН та МКЧХ мають реагувати

Президент Володимир Зеленський закликає ООН та Міжнародний Комітет Червоного Хреста захистити життя сотень українських військовополонених та закликає світ визнати рф державою-спонсором тероризму:

«Заслухав сьогодні доповіді про удар окупантів у Оленівці на Донеччині. Це був свідомий російський військовий злочин, свідоме масове вбивство українських військовополонених. Понад 50 загиблих. Коли захисники Азовсталі виходили із заводу, ООН та Міжнародний Комітет Червоного Хреста виступили гарантами життя, здоров'я наших воїнів.

ЗСУ, Служба безпеки, головне управління розвідки та уповноважений ВР з прав людини виступили із спільною заявою до ООН, Червоного Хреста як гарантів тих домовленостей щодо захисників Азовсталі. Підтримую цю заяву. Наразі гаранти мають реагувати, захистити життя сотень українських військовополонених.

Має бути чітке юридичне визнання росії державою-спонсором тероризму. Особливо зараз я звертаюся до США - рішення потрібне зараз. росія довела численними терактами, що є найбільшим джерелом тероризму у сьогоднішньому світі. Українська дипломатія винесла інформацію про російський удар по Оленівці на найвищий міжнародний рівень. Рада безпеки ООН поінформована. Усі учасники міжнародних відносин знатимуть, що сталося насправді. росії нікого не вдасться обдурити».

00:00. Початок 157-го дня війни, 30 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Микола Степанов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 жовтня 2024, 23:57 6

Лондонці здобули переконливу перемогу з рахунком 4:2

Коментарі