Орки побіжать пішки або по воді. День 154. ЗСУ зруйнували Антонівський міст

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 27 липня

154-й день війни. 27 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

Онлайн-трансляція подій, 27 липня

23:59. Це був його сотий виліт: Зеленський вшанував пам'ять загиблого льотчика-героя

Президент Володимир Зеленський вшанував пам'ять про героя України льотчика Олександра Кукурбу, який 26 липня загинув, захищаючи Україну:

«За час повномасштабної війни 160 українських воїнів я присвоїв звання Героя України. І серед них - одному з найефективніших українських льотчиків, майору Олександру Кукурбі. У квітні у Маріїнському палаці, у білій залі героїв України, я вручив йому орден Золота Зірка. Вчора майор Кукурба загинув у бою. То був його сотий бойовий виліт. Справжній український герой, якого ми завжди пам'ятатимемо».

22:20. МЗС - про слова лаврова: хочуть зупинити контрнаступ ЗСУ на півдні

Представник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко вважає, що заяви глави МЗС рф сергея лаврова про нібито небажання Києва вести переговори з москвою направлені на зрив контрнаступу Збройних Сил на півдні (The Irish Times в середу).

«Вони (росіяни) розуміють, що Україна готує контрнаступ на півдні і хочуть створити враження, що це Україна не хоче йти на переговори. Заяви Лаврова та інших представників росії мають на меті виграти більше часу, влаштувати фейкові референдуми та поглинути окуповані москвою території України.

Ми не бачимо від них бажання вести переговори. Вони й досі обстрілюють українські міста. Вони все ще порушують дрібні домовленості, наприклад, угоду щодо зерна. Публічно говорять одне, а на полі бою роблять інше».

21:50. Рука не здригнеться: Данилов про удари по військовій інфраструктурі в росії

Секретар РНБО Олексій Данилов розповів, що в разі потреби в Україні не здригнеться рука, щоб знищити військові цілі на території росії:

«Якщо потрібно (завдати ударів по території росії), то повірте, не здригнеться ні в кого рука, щоб підписати те, що потрібно підписати, щоб ті об'єкти (звідки відбуваються обстріли), про які ви кажете, були знищені. Більше того, заява президента, що ми даватимемо відповідь по тим територіями, звідки все йде, це підтверджує... Нам відомо про всі постріли, які здійснюють ракети, літаки або кораблі по нашій країні.

Україні відомо, звідки російські окупанти обстрілюють нашу територію. Зокрема, 74% ракетного обстрілу російських загарбників припадають на цивільну інфраструктуру: школи, лікарні, ТЦ, будинки культури. росіяни випускають Україною неточні застарілі ракети.

Результатом завершення війни буде деколонізація росії. рф позбавиться колоній, які вона захопила свого часу собі, колонізувала цілі народи, позбавила їх мови, історичної давнини. Внаслідок цієї зухвалої війни, яку вона розв'язала на нашій території, вона буде всього цього позбавлена. У світі прихильники поділу росії на окремі держави проводять конференції, де формують карту поділу росії».

21:00. Данилов: окупанти стягують додаткові сили на Херсонщину, але ЗСУ націлена на перемогу

Російські загарбники стягують додаткові сили на південь України, зокрема, на Херсонщину, але українці націлені звільняти окуповані території.

Секретар РНБО Олексій Данилов: «Ворог стягує максимальну кількість (сил). На Херсонському напрямі почався дуже потужний рух їхніх військ, вони стягують додаткові сили. Я точно знаю, що наші війська будуть робити все, що від них залежить, щоб у ті терміни, які ставить президент, щоб вони в них уклалися.

Хочу сказати, що у будь-якому разі перемога буде за нами - тижнем раніше, тижнем пізніше. Усі заряджені на перемогу, націлені на те, щоб якнайшвидше вигнати ворога з нашої країни».

20:10. У Херсоні підірвали авто з двома колаборантами, один загинув

В окупованому Херсоні підірвали автомобіль, у якому перебували двоє співробітників так званої поліції, за даними розвідки, один із них загинув. Вибух стався на проспекті Адмірала Сенявіна близько 12:20. Свідки бачили медиків на місці події.

За інформацією російських медіа, саморобний вибуховий пристрій, начинений гайками та болтами, спрацював на заваді звичайного маршруту машини. В авто було двоє патрульних-колаборантів, які отримали травми, але вижили. Окупанти звинувачують у події українських партизанів.

Пізніше в ГУР МОУ повідомили, що підрив автомобіля так званої поліції в Херсоні - справа рук руху опору. За даними розвідки, одного поліцейського загинули, другого госпіталізовано.

19:20. Генштаб: На окремих ділянках окупанти намагалися штурмувати, але зазнали втрат і відійшли

Окупанти намагалися вести штурмові дії у напрямку Білогорівки-Верхнекам'янського, але росіяни зазнали втрат і відійшли.

18:05. На війні загинув льотчик-герой України

У ході бойових дій із російськими окупантами 26 липня загинув 28-річний військовий льотчик, Герой України Олександр Кукурба з Івано-Франківської області.

Нижньовербська сільська рада: «З сумом можемо офіційно сповістити, що 26 липня 2022 року, захищаючи небо України, загинув Олександр Васильович Кукурба, 1994 р.н., уродженець с. Верхній Вербіж Нижньовербзької територіальної громади Івано-Франківської області - український військовослужбовець, майор, начальник розвідки штабу 299-ї бригади тактичної авіації Збройних сил України, Герой України».

27-29 липня у Нижньовербежській громаді оголосили днями жалоби. Кукурба має звання Героя України з врученням ордена Золота Зірка (14 квітня 2022) - за особисту мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

22 березня його нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ст., а 6 липня - орденом Богдана Хмельницького ІІ ст. - за особисту мужність та самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

17:00. Відео з Антонівського мосту у Херсоні: великі пошкодження

Опубліковано відео з Антонівського мосту в Херсоні, пошкодженого після удару Збройних сил України в ніч на 27 липня (Управління стратегічних комунікацій ЗСУ - Telegram СтратКом ЗСУ)

До публічного простору потрапило відео з Антонівського мосту, який окупанти закрили для руху через пошкодження після нічного удару ЗСУ. Міст дуже продірявлений, де-не-де просвічується наскрізь. Українські бійці влучили фактично до тієї ж частини дорожнього покриття на мосту, що й минулого разу.

«Тепер бігти тільки пішки або по воді», - коментує СтратКом ЗСУ перспективи російських загарбників.

16:20. Херсонська ОДА: Пересуватися по Антонівському мосту неможливо

Херсонська ОДА підтвердила, що Антонівський міст уцілів після удару ЗСУ, проте пересуватися нею неможливо.

Виконувач обов'язків голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій: «Міст не зруйнований, але через руйнування по ньому пересуватися неможливо. Цим ЗСУ зруйнували логістичні та транспортні шляхи окупантів.

Після перемоги України транспортне сполучення мостом відновлять. Закликаю окупантів залишити Херсон, адже скоро такої можливості не буде».

15:55. Німеччина схвалила продаж Україні 100 САУ PzH 2000

Федеральний уряд Німеччини схвалив продаж Україні 100 самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000 виробництва компанії Krauss-Maffei Wegman (УП, Spiegel).

13 липня віце-канцлер Німеччини Роберт Габек дав свою згоду на продаж САУ, але цю інформацію KMW підтвердив тільки зараз. Звернення про купівлю PzH 2000 Україна надіслала ще у квітні.

За словами представника KMW, загальна вартість контракту на 100 самохідних артилерійських установок для України становить 1,7 млрд євро. Це в кілька разів більше, ніж загальна вартість усієї наданої Німеччиною зброї (600 млн євро).

Очікується, що виробництво всіх САУ триватиме кілька років, зазначає німецький виробник. Він зазначає, що процес розпочнеться негайно, і хоча залежатиме від постачання необхідних матеріалів, всі його нюанси вже були узгоджені з українською стороною.

Україна вже отримала від Німеччини кілька PzH 2000. Вони вважаються одними із найсучасніших самохідних артилерійських установок у світі, здатні потрапляти у цілі на відстані до 40 км та стріляти зі швидкістю до 10 снарядів за хвилину.

14:30. Верховна Рада дала добро на призначення Костіна генпрокурором

Верховна Рада дала згоду на призначення народного депутата від Слуги Народу Андрій Костіна новим генеральним прокурором України.

Відповідне рішення було підтримано майже конституційною більшістю голосів, за проголосувало 299 народних обранців.

Андрій Костін - юрист. 2010 року його було обрано депутатом Одеської міської ради від партії Фронт змін, а 2019 року - депутатом Верховної Ради від Слуги народу.

Парламент призначив народного депутата від Слуги народу Ольгу Совгірю на посаду судді Конституційного суду. За проголосували 293 депутати (на рейтинговому голосуванні Совгіря набрала 292).

14:00. Спартц у новому листі Байдену: влада зосереджена в руках Єрмака

Конгресвумен Вікторія Спартц надіслала президентові Джо Байдену ще один лист, у якому закликала звернути увагу на останні події в Україні, включаючи додаткові занепокоєння довкола глави адміністрації президента України Зеленського Андрія Єрмака.

Спартц закликала адміністрацію Байдена створити спільну оперативну групу в Міністерстві оборони для реалізації узгодженої стратегії нагляду за критичною інфраструктурою та впорядкування логістики летальної допомоги Україні.

Цей лист є продовженням листа конгресумен до адміністрації Байдена від 8 липня, в якому вона просила адміністрацію проінформувати Конгрес про Андрія Єрмака, голову апарату президента України Зеленського.

Спартц: «Відсутність призначення антикорупційного прокурора, занепокоєння, висловлені нашими військовими та оборонними підрядниками, а також деякими союзниками НАТО, викликають занепокоєння з приводу національної безпеки і вимагають належної уваги з боку адміністрації Байдена».

У листі Спартц стверджує, що Єрмак гальмує призначення антикорупційного прокурора. Вона закликала адміністрацію Байдена стежити за цими діями.

Спартц: «Внаслідок тиску Київ нарешті визначив Олександра Клименка антикорупційним прокурором після того, як Олег Татаров, призначенець Єрмака, майже два роки зволікав із цим. Хоча цей процес ще не завершений і потребує додаткових дій з боку генпрокурора. Нещодавно Київ також усунув Ірину Венедиктову з посади генпрокурора. Схоже, Єрмак може спробувати призначити партійного прокурора через парламентську більшість Зеленського, що може фактично саботувати роботу Клименка».

12:40. У Бахмуті окупанти обстріляли готель: є загиблі та поранені

У Бахмуті Донецької області росіяни влучили уготель: попередньо є загиблі та поранені.

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко: «У Бахмуті росіяни влучили у готель. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені, триває рятувальна операція».

За даними рятувальників, внаслідок обстрілу міста Бахмут, що стався близько 7 ранку, сталася часткова руйнація двоповерхової будівлі готелю.

О 09:25 під час проведення пошуково-рятувальних робіт рятувальники з-під завалів дістали чоловіка, якого було госпіталізовано. Загалом, з початку проведення робіт, на місці події виявлено тіло 1 загиблого, постраждали 4 особи.

ДСНС: «Підтримується акустичний контакт з одним постраждалим, візуально спостерігається тіло загиблої людини. Роботи з розбору завалів продовжуються».

11:00. Втрати росіян у війні проти України перевалили за 40 тисяч солдатів

З початку повномасштабної війни проти України 24 лютого російська армія втратила 40070 вояків.

Дані Генштабу ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 27.07 орієнтовно склали:

Зазначається, що найбільших втрат за минулу добу противник зазнав на Криворізькому напрямку.

10:20. У ЗСУ підтвердили інформацію щодо мосту в Херсоні. Удари були філігранними

Українські військові завдали точкових ракетних ударів по Антонівському мосту в Херсоні.

Начальник об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк:

«Сили оборони тримають під вогневим контролем стратегічно важливі логістичні та транспортні шляхи російських загарбників у Херсонській області, щоби не дозволяти йому поповнювати запаси.

Щодо мосту, то ВСУ цінують усе, що є в нашій країні, навіть коли воно під окупантами. Ми не руйнуємо інфраструктуру, ми руйнуємо плани ворога. Робота української артилерії делікатна та ювелірна, і спрямована більше на деморалізацію російської армії. Так, удари по мосту були, але вони були філігранними».

09:40. Орки вдарили по Харкову ракетами С-300, є поранені

Під ранок 27 липня російські війська завдали ударів по місту Харкову, за попередньою інформацією, шестеро людей отримали поранення.

Харківський міський голова Ігор Терехов: «О 04:25 обстріл Індустріального району Харкова. Два прильоти ракетами С-300. Рятувальники вже на місці розбирають завали».

Пізніше мер повідомив, що внаслідок обстрілу постраждали люди: «По обстрілу Індустріального району. Все-таки є поранені, шестеро людей. Усіми зараз займаються наші лікарі.

Був ще ранковий приліт до Новобаварського району. Там, на щастя, без постраждалих та без пожежі. Але вибиті вікна у житловому будинку».

09:00 Зеленський пропонує Раді призначити генпрокурором Андрія Костіна

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді дати згоду на призначення генеральним прокурором України народного депутата Слуги народу Андрій Костіна.

Проект постанови про згоду на призначення президентом Костіна на посаду генерального прокурора внесено до Верховної Ради 27 липня.

08:30. Окупанти Херсонщини визнали, що два мости пошкоджено після ударів ЗСУ

Ставник окупантів Кирило Стремоусов заявив, що Антонівський міст через Дніпро у Херсоні отримав пошкодження після нічної атаки Збройних сил України.

Стремоусов, який називає себе заступником голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області, повідомив, що рух Антонівським мостом у Херсоні закрито після удару з боку ЗСУ.

Раніше вночі Стремоусов у відеозверненні заявляв, що чергова спроба обстрілу Антонівського мосту через Дніпро у Херсоні не призвела до руйнування мосту.

Колаборант рф також заявив, що Збройні сили України зробили спробу завдати удару по залізничному мосту в Херсонській області. Пізніше Стремоусов повідомив, що залізничний міст через Дніпро отримав пошкодження під час обстрілу.

07:20. Зведення: На Південнобузькому напрямку ворог намагається стримувати просування ЗСУ

На Південнобузькому напрямі основні зусилля росіяни зосереджують на недопущенні просування українських військ.

04:00. На Херсонщині українські захисники звільнили та зачистили Андріївку від ворога

Збройні сили України звільнили та зачистили від окупантів село Андріївка Херсонської області.

Оперативне командування Південь: «Авіацією ЗСУ завдано 4 удари по ворогові із застосуванням літаків штурмової авіації, бомбардувальників та гелікоптерів. Вражено 4 опорні пункти ворога в районі Андріївки, Білогірки та Благодатного.

Таким чином, Андріївка звільнена та остаточно зачищена від російських окупаційних військ. Як і Лозове, де наші війська декількома днями раніше надійно закріпили свої позиції!»

03:10. На півдні ЗСУ виконали 300 вогневих завдань та знищили 89 окупантів

На південних рубежах захисту українські захисники виконали 300 вогневих завдань, знищили 89 загарбників, склади ворожих і техніку росіян.

Оперативне командування Південь: «Протягом минулого дня ворог зробив спробу відновити втрачене становище шляхом проведення контратаки у напрямку Брускінського - Білогірка. Удачі не мав. Чотири удари завдано ворожої авіації за позиціями ЗСУ. Вранці - двічі парою ударних Ка-52. Українські військові втрати не зазнали.

Під час ракетної атаки парою ворожих Су-34 ракетами типу Х-31 у напрямку Баштанки обидві ракети було знищено силами української протиповітряної оборони. Надвечір важкою артилерією 152-го калібру було обстріляно Велику Кострому. Попадання по відкритим місцевостям без втрат.

Протягом доби ракетно-артилерійськими підрозділами ЗСУ підтримувався вогневий контроль основних транспортних артерій тимчасово окупованих територій Херсона. Загалом виконано 300 вогневих завдань.

Підтверджені втрати ворога становлять: 89 загарбників, танк Т-62, самохідна гаубиця Мста-С і Мста-Б, мінометний комплекс Сані, 2 одиниці броньованої та 6 - автомобільної техніки, а в Білогірці знищено склад ворожих боєприпасів».

02:00 Над Херсонською областю окупанти збили власний гелікоптер Ка-52

На Херсонщині ППО окупантів збила російський вертоліт Ка-52.

Генштаб ЗСУ: «Минулої доби три російські Ка-52 на Херсонщині мали намір атакувати наші підрозділи, але... завдали удару по своїх.

Повертаючись, гелікоптери окупантів потрапили під дружній вогонь зляканих розрахунків протиповітряної оборони російських військ.

Російська ППО ніколи не відрізнялася точністю, тому загарбники збили лише один свій ударний Ка-52 із трьох».

01:00. Зеленський закликав повідомити росіянам про майже 40 тисяч убитих окупантів

Президент Володимир Зеленський звернув увагу, що росіяни не інформують своє суспільство про загальні втрати окупантів і закликав українців доносити їм інформацію про майже 40 тисяч убитих загарбників в Україні:

«Уже чотири місяці російська держава не повідомляла своїм громадянам жодної інформації - навіть відцензурованої - про втрати окупаційного контингенту. Повне мовчання. Нічого не публікувалося і не йшлося у численних інтерв'ю та виступах на політичному та військовому рівнях.

Втім, ця кількість уже майже 40 тисяч - стільки людей російська армія втратила вбитими за час від 24 лютого. А ще десятки тисяч поранених, скалічених.

Якщо російська держава не говорить цього офіційно, і навіть у загальних рисах, то це означає, що кожен і кожна, хто зберіг якісь контакти в росії або інформаційний вплив на їх суспільство, має доносити цей простий факт до тих, кого може. 40 тисяч одних лише вбитих окупантів».

00:00. Початок 154-го дня війни, 27 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Микола Степанюк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 26 квітня 2024, 22:38 64

Директор «Шахтаря» з футболу розповів про ставлення до сербів та росіян

Коментарі