Тарас СТЕПАНЕНКО: «Старт був жахливим, але у Шахтаря нова команда»

Гравець оцінив початок підготовки до сезону

Півзахисник «Шахтаря» Тарас Степаненко оцінив перший спаринг у сезоні. Команда зіграла 3:3 з «Фортуною».

- Як лідер резюмуй перший спаринг на літніх зборах.
- Було багато помилок: як індивідуальних, так і під час виходу з оборони в атаку. Перші десять хвилин були геть жахливими, але ми мусимо розуміти, що наразі будується нова команда. У «Шахтаря» багато молодих гравців, новий тренер і вимоги. Потрібно працювати, після тижня тренувань ми не можемо сказати, що вже набули оптимальної форми. Головне, згодом нам удалося вирівняти гру, показати характер. 3:3 є закономірним результатом, та попереду багато роботи.

- У чому були основні проблеми?
- У першому таймі, особливо протягом перших 15-20 хвилин, суперник дуже добре пресингував. Для нас це не стало сюрпризом, адже ми готувалися до такої гри, та було важко. Поки що на тренуваннях ми не відпрацьовуємо опір, а тут була команда, якій за тиждень стартувати в чемпіонаті. «Фортуна» показувала непогані швидкості, а після двох місяців паузи важко оптимально протистояти. Вважаю, саме це привело нас до багатьох помилок та труднощів.

- Скільки часу знадобиться на адаптацію і на згуртування колективу?
- Головний тренер сказав, що віддає перевагу 6 тижням підготовки, та ми маємо тільки 5. Тож тиждень нам потрібно надолужити і працювати з подвійними вимогами. Часу буде достатньо, на нас чекають важкі й цікаві матчі із сильними опонентами - крок за кроком рухаємось до оптимальної форми.

- Своїми діями на полі лишився вдоволений?
- Дуже рідко є задоволений собою, головне, щоб команда перемагала. Я досить самокритичний, тож мені як нікому іншому треба працювати.

- Проте ти відзначився голом. Чи відчував до матчу, що вдасться записати гол до свого активу?
- Мав чуйку. Коли Вітя готувався пробивати, я подумав, що він має непередбачуваний удар. Вирішив, що слід іти на воротаря, бо Вітя може гарненько прикластися, тож потрібно бути готовим на добиванні. Так усе й вийшло! Я вдоволений, адже забитий гол - це завжди добре. Ми його заслужили.

- Як ставиш завдання перед собою, враховуючи, що залишаєшся одним із найдосвідченіших гравців «Шахтаря»?
- Я розумію, що сьогодні на полі я не лише гравець, а й помічник тренера. Мені зрозумілі всі його вимоги, і я маю підказувати молодим гравцям, щоб їхня адаптація проходила швидше. Хлопці з Академії завжди мріяли потрапити до першої команди, але вони завжди казали, що важко конкурувати, адже раніше було багато класних футболістів із Бразилії та Європи. У цій ситуації вони отримали дуже великий шанс, і я разом із тренерським штабом ставитиму перед ними дуже високі вимоги. Усі мусять розуміти, що це «Шахтар» - команда, яка має завжди перемагати, незалежно від ситуації поза й усередині. Моє завдання - трохи підштовхувати молодих до цього і досягати результату.

- Чи пам'ятаєш себе в такому віці?
- Так, пам'ятаю. Але тоді ситуація була іншою. Я прийшов до команди, яка виграла Кубок УЄФА, постійно тягнувся до таких гравців, як Фернандіньо, Срна, постійно дивився, що вони роблять, і намагався зростати. Нині ж я, Кривцов, Пятов, Матвієнко мають бути прикладом для молоді.

- Які поради даєш молоді?
- Головне, щоб під час матчів і тренувань хлопці цілковито викладалися й виконували всі вказівки. Потрібно працювати, адже талант мають усі, проте завдяки роботі й таланту можна багато досягти.

Іван Зінченко Джерело: ФК Шахтар Донецьк
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 18 травня 2024, 00:42 6

Кевін вважає Михайла Мудрика найсильнішим у складі «синьо-жовтих»